پژوهش ها و چشم اندازهای اقتصادی

پژوهش ها و چشم اندازهای اقتصادی

بررسی عوامل مؤثر بر سوءتغذیه در ایران: کاربرد رهیافت خود رگرسیو با وقفه‌های گسترده

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 دانشجوی دکتری بخش اقتصاد کشاورزی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه شیراز
2 استادیار بخش اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده
هدف اصلی این مطالعه، بررسی عوامل مؤثر بر سوءتغذیه در ایران است. برای رسیدن به این هدف، از داده‌های دوره 1994 الی 2015 استفاده شد. همجمعی میان متغیرها، از طریق آزمون کرانه رهیافت خود رگرسیو با وقفه­های گسترده (ARDL) تحلیل شد. نتایج مطالعه، نشان داد که افزایش رشد اقتصادی، به کاهش سوءتغذیه در ایران منجر می­شود. بنابراین، افزایش رشد اقتصادی می‌تواند موجب تسریع تأثیرگذاری سیاست‌های غذایی در کاهش سوءتغذیه شود. علاوه بر رشد اقتصادی، خالص کمک­­های رسمی جهت توسعه نیز از جمله عوامل مؤثر در کاهش سوءتغذیه در ایران است. همچنین، نرخ بیکاری و نسبت جمعیتی کودکان، اثر مثبتی بر سوءتغذیه در ایران دارد. بر این اساس، یک درصد افزایش در نرخ بیکاری و نسبت جمعیتی کودکان به ترتیب، به 26/0 و 1/0 درصد رشد در سوءتغذیه منجر می‌شود. بنابراین، بهبود فضای کسب و کار می‌تواند با افزایش اشتغال پایدار، نرخ سالانه سوءتغذیه در ایران را کاهش دهد. در مقابل، ضریب متغیر میزان مخارج بهداشتی سرانه، هم در کوتاه­مدت و هم در بلندمدت، تأثیر معنی‌داری بر کاهش سوءتغذیه در ایران ندارد. به نظر می­رسد، یکی از دلایل احتمالی تأثیرگذار نبودن میزان مخارج بهداشتی سرانه بر کاهش سوءتغذیه، عدم تخصیص هزینه‌های بهداشتی در جهت کاهش سوءتغذیه در کشور است. لذا، میزان و جهت‌گیری هزینه‌های بهداشتی می‌باید مورد بازنگری قرار گیرد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

Investigating the Factors Affecting Undernourishment in Iran: an Application of the ARDL Model

نویسندگان English

hassan azarm 1
mohammad hassan tarazkar 2
1 Department of agricultural economics- school of agricultural- shiraz university
2 Department of agricultural economics- school of agricultural - shiraz university
چکیده English

The aim of this study is to examine the factors affecting undernourishment in Iran during 1994-2015. To this end, bound test in Auto Regressive Distributive Lag (ARDL) approach is used to check the co-integration of the variables under study. Results reveal that faster economic growth leads to larger improvements in undernourishment rates. Therefore, increased economic growth can accelerate the effects of food policies aimed at reducing undernourishment. In addition, net official development assistance can reduce undernourishment. Moreover, unemployment rate and children proportion have positive effects on the undernourishment in short- and long-run. Accordingly, 1% increase in both unemployment rate and children proportion lead to 0.26% and 0.1% growth in undernourishment, respectively. Hence, improvement of business environment by increasing sustainable employment can reduce the annual undernourishment rates in Iran. On the contrary, the per capita health expenditure in both short- and long-term has no significant effect on reducing undernourishment in Iran. It seems that one of the possible reasons for ineffectiveness of per capita health expenditure on reducing undernourishment is the misallocation of health expenditure in the country. Therefore, the amount and orientation of health expenditure should be revised.

کلیدواژه‌ها English

Undernourishment
economic growth
Health expenditure
ARDL
Iran
ترابی، پریسا عبداللهی، زهرا مینایی، مینا زارعی، مریم معانی، سعیده صادقی قطب آبادی، فرزانه صالحی مازندرانی، فروزان پورآرام، حامد فلاح، حسین و رضایی سروکلائی، خدیجه (1391)، "راهنمای کشوری تغذیه برای برنامه پزشک خانواده"، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت بهداشت دفتر بهبود تغذیه جامعه، 116 صفحه.
خداداد کاشی، فرهاد و حیدری، خلیل (1383)، "برآورد سطح امنیت غذایی خانوارهای ایرانی بر اساس شاخص AHFSI"، فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، شماره 48، صص. 166-155.
ریماز، شهناز مقتدری، اعظم شیدفر، فرزاد و پورملک، فرشاد (1384)، "شیوع سوء تغذیه پروتئین ـ انرژی و عوامل موثر بر آن در کودکان زیر 5 سال شهرستان ساوجبلاغ سال 81 "، مجله دانشگاه علوم پزشکی ایران، شماره 48، صص. 105-97.
سرایی، جمال اسماعیلی، زهرا تجری، زهرا خدایارنژاد، شادی نکوفر، عارف عباسعلی‌زاده فرهنگی، مهدیه (1394)، "شیوع نا امنی غذایی و ارتباط آن با عوامل اجتماعی- اقتصادی و وضعیت تغذیه ای در کودکان بستری در بیمارستان کودکان تبریز"، مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک (ره‌ آورد دانش)، شماره10، صص 55-63.
سهیلی آزاده، عالی اکبر و نهاوندیان، محبوبه (1383)، "بررسی شیوع سوء تغذیه و برخی عوامل موثر بر آن در کودکان 0-36 ماهه خانه‌های بهداشت تابعه شهرستان نهاوند در سال 1381"، پژوهش در پزشکی، جلد ۲۸، شماره ۱، صص. 58-53.
قدس، الهه درستی، احمدرضا طباطبایی، مینا قدس الهی، محمدحسن (1385)، "بررسی برخی عوامل اجتماعی-اقتصادی مرتبط با سوء تغذیه در کودکان 6 تا 24 ماهه سمنان"،نهمین کنگره سراسری تغذیه ایران، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
قلجایی، فرشته نادریفر، مهین مهناز، قلجه (1388)، "بررسی شیوع سوء تغذیه در کودکان 36-1 ماهه بستری در بخش کودکان بیمارستان امام علی (ع) زاهدان در سال 1388"، نشریه پرستاری ایران، شماره 59، صص 14-8.
کیمیاگر، مسعود و باژن، مرجان (1384)، "فقر و سوء تغذیه در ایران"، فصلنامه علمی پژوهشی رفاه اجتماعی، سال پنجم، شماره 18، صص. 112-91.
نمکین، کوکب، شریف‌زاده، غلامرضا مجنونی، حسن فیروزی، فرزاد و لطیفی، مجیدرضا (1390)، "شیوع سوء تغذیه در دانش آموزان مناطق محروم استان خراسان جنوبی"، مجله دانش و تندرستی، شماره 2، صص 42-38.
Ecker, O., Breisinger, C., & Pauw, K. (2011, July). Growth is good, but not enough to improve nutrition. In International Trade Forum (No. 3, p. 19). International Trade Centre.
FAO/ WHO. (1998). International Conference on Nutrition. Final report, Rome Italy.
Haddad, L., Alderman, H., Appleton, S., Song, L., & Yohannes, Y. (2003). Reducing child malnutrition: How far does income growth take us?. The World Bank Economic Review, Vol. 17 (1): 107–131.
Headey, D., Hoddinott, J., Ali, D., Tesfaye, R., & Dereje, M. (2015). The other Asian enigma: explaining the rapid reduction of undernutrition in Bangladesh. World Development, Vol. 66: 749-761.
IFPRI (2014). Global Hunger Index. The Challenge of Hidden Hunger. Welthungerhilfe, International Food Policy Research Institute, and Concern Worldwide, Bonn, Washington, DC, and Dublin.
Pesaran M. H., Shin, Y., & Smith R. J., (2001). Bounds testing approaches to the analysis of level relationships. Journal of Applied Econometrics, Vol. 16: 289-326.
Pesaran, H. M., & Pesaran B, (1997). Working with Microfit 4: An introduction to econometrics. Oxford University Press, London.
Pesaran, M. H., and Shin, Y., (1995). An ARDL approach to cointegration analysis (No. 9514). Working paper. University of Cambridge, London.
Pesaran, M. H., Shin, Y., & Smith R. J., (1996). Testing for existence of a long-run relationship. University of Cambridge, London.
Pritchett, L., Summers, L. H., (1996). Wealthier is healthier. Journal Human Resour, Vol. 31 (4), 841–868.
Ravallion, M., (1990). Income effects on undernutrition. Economic development and cultural change, Vol. 38 (3): 489.
Ruel, M. T., Alderman, H., (2013). Nutrition-sensitive interventions and programs: how can they help to accelerate progress in improving maternal and child nutrition? The lancet, Vol. 382 (9891): 536–551.
Siddiki, J. U., (2000). Demand for money in Bangladesh: A cointegration analysis. Applied Economics, Vol. 32: 1977-1984.
Smith, L. C., Haddad, L., (2002). How potent is economic growth in reducing undernutrition? What are the pathways of impact? New cross country evidence. Chicago Journal, Vol. 51 (1): 55–76.
Soriano, B., & Garrido, A. (2016). How important is economic growth for reducing undernourishment in developing countries?, Food Policy, Vol. 63, 87-101.
Suri, T., Boozer, M. A., Ranis, G., & Stewart, F. (2011). Paths to success: the relationship between human development and economic growth. World Development, Vol. 39 (4), 506–522.
Willaarts, B.A., Garrido, A., Llamas, J., (2014). Tracking progress and links between water and food security in Latin America and the Caribbean. In: Willaarts, B.A., Garrido, A., Llamas, J.R. (Eds.), Water for Food Security and Well-Being in Latin America and the Caribbean. Social and Environmental Implications for a Globalized Economy. Earthscan-Fundación Botín, London-Sterling (England). Santander (Spain), p. 432.
World Health Organization. (2015). Child health. [cited Feb 6] Available from: http://www.who.int/topics/child_health/en./.