1- استادیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فاس، بوشهر، ایران ، ah.ghorbanpur@gmail.com
2- استادیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فاس، بوشهر، ایران
3- دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فاس، بوشهر، ایران
4- استادیار گروه اقتصاد، دانشکده کسب و کار و اقتصاد، دانشگاه خلیج فاس، بوشهر، ایران
چکیده: (1974 مشاهده)
در چند سال اخیر، مهمترین فلسفۀ مورد توافق سازمانها، ایجاد توأمان ارزش اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی در قالب مفهوم مدیریت پایدار بوده است. اقتصاد دایرهای، مفهوم نوین در جهت احصاء مدیریت پایدار سازمانها میباشد. هدف اصلی این پژوهش، ارائه تابع تمیز خوشههای صنایع غذایی براساس مؤلفههای اقتصاد دایرهای است. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از بعد روش و ماهیت، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه، شامل صنایع غذایی فعّال در استان بوشهر است که بهدلیل محدود بودن حجم جامعه، کلشان به عنوان اعضای نمونه انتخاب گردیدند. این پژوهش، در نیمه دوم سال 1399 انجام شده و ابزار جمعآوری دادههای آن، پرسشنامۀ محققساخته است که روایی آن، با روش تحلیل محتوا و پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ بررسی و تأیید گردید. در این پژوهش، ابتدا با مطالعه و مداقۀ مبانی نظری و پیشینه تجربی، مؤلفۀ مؤثر در اقتصاد دایرهای شناسایی شدند. سپس، با بهکارگیری الگوریتم کای میانگین، خوشهبندی صنایع غذایی منتخب انجام گرفت. نتایج نشان داد که صنایع غذایی از حیث عمل به مؤلفههای اقتصاد دایرهای، در دو خوشۀ صنعتی با عملکرد «دایرهای» و «خطّی» قرار دارند. پیشنهاد میگردد، مدیران خوشه صنعتی خطی، جهت گذار به اقتصاد دایرهای، بر پیادهسازی اقدامهای بهینهسازی مصرف انرژی، مدیریت مصرف آب و فروش مواد قابل بازیافت، توجه بیشتری داشته باشند. این پژوهش از حیث بسط مفهوم نظری اقتصاد دایرهای و کاربردیسازی آن در بهبود عملکرد صنایع غذایی، دارای نوآوری است.
شمارهی مقاله: 2
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
سایر موضوعات اقتصادی دریافت: 1400/1/29 | پذیرش: 1400/5/12 | انتشار: 1400/12/14