دوره 24، شماره 1 - ( 1403 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 26-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hekmati Farid S, Havasbeigi F, Moridian A. Dynamics of relationships between electricity consumption, environmental effect and economic growth with the approach of time-varying parameters. QJER 2024; 24 (1) : 1
حکمتی فرید صمد، هواس بیگی فاطمه، مریدیان علی. پویایی‌های روابط مصرف برق، اثر محیطی و رشد اقتصادی با رویکرد ضرایب پارامتر طی زمان. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1403; 24 (1) :1-26

1- دانشیار علوم اقتصادی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه ارومیه، ارومیه ، s.hekmati@urmia.ac.ir
2- دانشجوی دکتری اقتصاد شهری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3- دانشجوی دکتری اقتصاد سنجی، گروه اقتصاد و مدیریت، دانشگاه ارومیه
کشورهای درحال توسعه با مشکل تخریب محیط زیست مواجه هستند. تخریب محیط زیست در اثر استفاده از انرژی‌های تجدیدناپذیر برای رشد اقتصادی ایجاد می‏شود، اما نمی‏توان پیامدهای تخریب محیط زیست را نادیده گرفت. در این مطالعه، برای بررسی پویایی بین زمانی بین تولید ناخالص داخلی واقعی ایران (نفتی و غیرنفتی)، مصرف برق و اثر محیطی برای سالهای 1346-1397 از مدل خودتوضیح برداری پارامترهای متغیر طی زمان (TVP-VAR) استفاده میشود. نتایج نشان میدهد که مدل TVP-VAR برای بررسی پویایی رابطه بین مصرف برق، تولید ناخالص داخلی واقعی و اثر محیطی کاربردی است. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل توابع واکنش ضربه‏ای پارامتر طی زمان تولید ناخالص داخلی واقعی (نفتی و غیرنفتی)، مصرف برق و اثر محیطی به شوک‌های ساختاری، نشان می‌دهد که واکنشها به میزان نوسانات ساختاری تولید ناخالص داخلی واقعی (نفتی و غیرنفتی)، مصرف برق و شوک‌های اثر محیطی، بستگی دارد. توصیه می‌شود که سیاست‌گذاران در ایران، به منابع انرژی تجدیدپذیر توجه داشته باشند؛ چراکه جایگزینی منابع انرژی سنتی قدیمی مانند زغال‌سنگ، گاز و نفت، به تقاضای فزاینده برای انرژی کمک می‏کند. برای دستیابی هم‌زمان به رشد اقتصادی پایدار و کیفیت محیطی بلندمدت، به سرمایه‌گذاری زیادی در فناوری‌های انرژی جدید توصیه می‌شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سایر موضوعات اقتصادی
دریافت: 1401/11/17 | پذیرش: 1401/12/22 | انتشار: 1402/12/28