1- . استادیار بخش اقتصاد دانشگاه شیراز
2- استاد گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان
چکیده: (10202 مشاهده)
ناهمگونی جمعیت که در مقیاس ملی ناهمگونیهای نژادی، فرهنگی، مذهبی، قومی و قبیلهای تعریف شده، یکی از متغیرهای مهم تأثیر گذار بر رشد مناطق میباشد که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. ناهمگونی جمعیتی از طرفی، موجب اختلاف ترجیحات و تبعیض شده و در نتیجه، منجر به سیاستهای ضد بهرهوری و کاهش رشد مناطق میشود و از سویی دیگر، ترکیب قومی و مذهبی، منافعی شامل تنوع در تواناییها، تجربهها و فرهنگها به همراه دارد که ممکن است به بهرهوری، خلاقیت و نوآوری منجر و موجب افزایش رشد اقتصادی مناطق شود.
بنابراین، در هر جامعهای با قومیتها و مذاهب مختلف، مبادلهای بین منافع و هزینههای ناهمگونی جمعیت وجود دارد. سؤالی که مطرح میشود، این است که آیا ناهمگونی جمعیت بر رشد مناطق اثر مثبت یا منفی دارد؟ و به طور تجربی چه تأثیری بر رشد مناطق ایران داشته است؟
جهت پاسخ به این دو سؤال در مقاله حاضر، در بخش اول، مبانی نظری تأثیر متغیر ناهمگونی جمعیت بر رشد منطقه ای ارائه شده و سپس با استفاده از آمار 28 استان ایران طی دوره سال های 1379 تا 1385 و با استفاده از تکنیک دادههای تابلویی، تأثیر این متغیر بر رشد منطقهای در ایران مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق بیان کننده اثر منفی ناهمگونی مذهبی بر رشد منطقهای در ایران است.
دریافت: 1391/2/3 | پذیرش: 1391/7/12 | انتشار: 1393/3/1