Yavari K, Rezagholizadeh M, Aghaei M. An investigation of the Effects of Exchange Rate Policies on Iran’s Non- oil Exports with an Emphasis on Foreign Exchange Commitment and Exchange Rate Unification Policies. QJER 2011; 11 (2) :59-86
URL:
http://ecor.modares.ac.ir/article-18-6623-fa.html
یاوری کاظم، رضاقلی زاده مهدیه، آقایی مجید. بررسی تأثیر سیاست¬های ارزی در توسعه صادرات غیر نفتی کشور (با تأکید بر سیاست پیمان ارزی و سیاست تک نرخی ارز). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1390; 11 (2) :59-86
URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-6623-fa.html
1- دانشیار و عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (7479 مشاهده)
سیاست های ارزی به عنوان ابزاری قدرتمند در میان سیاست های اقتصادی دولت، می توانند تأثیرات معنی داری بر متغیرهای مختلف اقتصادی از جمله صادرات داشته باشند. در این میان، نرخ ارز متغیری است که چگونگی سیاستگذاری در زمینه آن، متغیرهای کلان اقتصادی و بویژه صادرات غیر نفتی را متأثر می سازد. لذا با توجه به ارتباط تنگاتنگ صادرات با سیاست های ارزی و نقش حساسی که سیاست پیمان ارزی و سیاست تک نرخی ارز در توسعه صادرات غیرنفتی کشور در سه دهه گذشته بپردازیم.
سؤال اساسی که در این خصوص مطرح می شود، این است که آیا این سیاست ها در راستای رشد صادرات غیر نفتی صورت گرفته است؟
در این مطالعه، تلاش می شود تا در پاسخ به این سؤال اساسی، نقش پیمان ارزی و سیاست تک نرخی ارز بر این بخش صادرات کشور به صورت کمی برآورد گردد. به همین منظور، با به کارگیری روش خودرگرسیون برداری با وقفه های گسترده (ARDL) و با استفاده از داده های آماری سه دهه گذشته، مدلی برای عرضه صادرات غیر نفتی کشور تخمین زده شده است.
یافته های این پژوهش نشان می دهد در طول تمامی سالهای مورد بررسی (1387-1356) با اجرای سیاست پیمان سپاری ارزی، سطح صادرات غیر نفتی کاهش یافته، اما سیاست تک نرخی شدن ارز تأثیر مثبتی بر افزایش صادرات غیر نفتی ایران داشته است.
دریافت: 1388/8/18 | پذیرش: 1390/2/25 | انتشار: 1390/5/23