1- دانشجوی دکتری بخش اقتصاد کشاورزی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه شیراز ، hAzarm@shirazu.ac.ir
2- استادیار بخش اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده: (2625 مشاهده)
هدف اصلی این مطالعه، بررسی عوامل مؤثر بر سوءتغذیه در ایران است. برای رسیدن به این هدف، از دادههای دوره 1994 الی 2015 استفاده شد. همجمعی میان متغیرها، از طریق آزمون کرانه رهیافت خود رگرسیو با وقفههای گسترده (ARDL) تحلیل شد. نتایج مطالعه، نشان داد که افزایش رشد اقتصادی، به کاهش سوءتغذیه در ایران منجر میشود. بنابراین، افزایش رشد اقتصادی میتواند موجب تسریع تأثیرگذاری سیاستهای غذایی در کاهش سوءتغذیه شود. علاوه بر رشد اقتصادی، خالص کمکهای رسمی جهت توسعه نیز از جمله عوامل مؤثر در کاهش سوءتغذیه در ایران است. همچنین، نرخ بیکاری و نسبت جمعیتی کودکان، اثر مثبتی بر سوءتغذیه در ایران دارد. بر این اساس، یک درصد افزایش در نرخ بیکاری و نسبت جمعیتی کودکان به ترتیب، به 26/0 و 1/0 درصد رشد در سوءتغذیه منجر میشود. بنابراین، بهبود فضای کسب و کار میتواند با افزایش اشتغال پایدار، نرخ سالانه سوءتغذیه در ایران را کاهش دهد. در مقابل، ضریب متغیر میزان مخارج بهداشتی سرانه، هم در کوتاهمدت و هم در بلندمدت، تأثیر معنیداری بر کاهش سوءتغذیه در ایران ندارد. به نظر میرسد، یکی از دلایل احتمالی تأثیرگذار نبودن میزان مخارج بهداشتی سرانه بر کاهش سوءتغذیه، عدم تخصیص هزینههای بهداشتی در جهت کاهش سوءتغذیه در کشور است. لذا، میزان و جهتگیری هزینههای بهداشتی میباید مورد بازنگری قرار گیرد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اقتصاد و اقتصاددانان دریافت: 1398/5/14 | پذیرش: 1398/9/6 | انتشار: 1399/6/29