دوره 24، شماره 1 - ( 1403 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 254-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abaszadeh M, Sahabi B, Heydari H. A comparative study of the intervention in foreign exchange markets in Iran, Mexico and Türkiye. QJER 2024; 24 (1) : 9
عباس زاده محبوبه، سحابی بهرام، حیدری حسن. مطالعۀ تطبیقی مداخلات ارزی در ایران، مکزیک و ترکیه. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1403; 24 (1) :223-254

1- دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار علوم اقتصادی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، sahabi_b@modares.ac.ir
3- استادیار اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مداخله در بازار ارز ابزاری است که توسط مقامات پولی کشورها به‏ منظور مدیریت نوسانات، تأثیرگذاری بر سطوح نرخ ارز یا تعیین سطح مطلوب ذخایر خارجی بانک‏های مرکزی استفاده می‏شود. بر ‏این ‏اساس، در بسیاری از کشورها به‌ویژه اقتصادهای در‏حال‏ ظهور و درحال‏ توسعه، بانک ‏های مرکزی به‌دقت تحولات بازار ارز را رصد نموده و در مواقع لزوم، به طور مستقیم و با خرید و فروش ارز خارجی در بازار ارز مداخله می‏ کنند. با این‏ حال، ملاحظات مربوط به مداخلات ارزی در کشورهای مختلف یکسان نبوده و مداخلات در مواردی از‏قبیل میزان شفافیت، قاعده ‏مندی، اشکال، حوزه اختیارات قانونی و ابزارهای مورد استفاده، تفاوت دارند. هدف از انجام این مطالعه، مقایسۀ تطبیقی مداخلۀ ارزی در ایران، ترکیه و مکزیک است. بر این‏ اساس، اصلی‏ ترین مفاهیم مربوط به مداخلات ارزی شامل اهداف، روش‌ها و تاکتیک‌های مداخلات ارزی بانک‌های مرکزی ایران، ترکیه و مکزیک مقایسه می‏ شود. علاوه ‏بر‏این، در این مطالعه برای بررسی و مقایسه رفتار مقامات پولی کشورهای مورد مطالعه، در مواجهه با افزایش نوسانات نرخ ارز با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی، تابع واکنش بانک مرکزی برای سه کشور برآورد شده است. نتایج این پژوهش، نشان می‏ دهد که مداخلات ارزی در ایران از حیث ویژگی‏ های کلیدی مورد بررسی، با مداخلات ارزی در کشورهای ترکیه و مکزیک متفاوت هستند. همچنین، با توجه به نتیجه برآورد تابع واکنش؛ علاوه ‏بر عملکرد مشابه بانک مرکزی هر سه کشور در رابطه با واکنش سریع به افزایش نوسانات نرخ ارز و نامتقارن بودن رفتار، در هرسه‏ کشور، افزایش نرخ ارز نسبت به کاهش آن، حساسیت بیشتر مقامات پولی را در پی دارد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد بین الملل
دریافت: 1401/12/21 | پذیرش: 1402/2/5 | انتشار: 1402/12/28