دوره 24، شماره 1 - ( 1403 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 134-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

mahmoodi S, Jalaee S A, Sadeghi Z, Shakibai A. Investigating the effects of issuing national digital currency on Iran's monetary policies using the system dynamics method. QJER 2024; 24 (1) : 5
محمودی شکوه، جلائی اسفندآبادی سید عبدالمجید، صادقی زین العابدین، شکیبایی علیرضا. بررسی اثرات انتشار ارز دیجیتال ملی بر سیاست‌های پولی ایران با استفاده از روش پویایی سیستم. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1403; 24 (1) :119-134

1- دکتری اقتصاد بین ‌الملل دانشگاه شهید باهنرکرمان، کرمان، ایران ، shokooh.mahmoodi@aem.uk.ac.ir
2- استاد اقتصاد دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
3- دانشیار اقتصاد دانشگاه شهید باهنر کرمان ، کرمان، ایران
در حال حاضر در سطح جهان، 87 کشور -که بیش از 90 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را نمایندگی می‌کنند- در حال بررسی ارز دیجیتال بانک مرکزی ([1]CBDC) هستند. بنابراین بسیار مهم است که بانک‏های مرکزی، پیامدهای CBDCها را برای ثبات مالی و سیاست پولی درک کنند. CBDCها نباید آسیبی به اقتصاد کشور وارد کنند؛ به‌ویژه نباید به منبع اختلال مالی تبدیل شوند که می‌تواند انتقال سیاست پولی را مختل کند. به‌تازگی جزئیات پول دیجیتال بانک مرکزی که در ایران «ریال دیجیتال» نام گرفته، توسط بانک مرکزی ایران منتشر شده است. این مطالعه به دنبال بررسی تغییرات سیاست‏های پولی کشور با ورود ریال دیجیتال توسط بانک مرکزی به سیستم پولی کشور است و با استفاده از روش پویایی سیستم، به تحلیل این موضوع می‌پردازد. نتایج این مطالعه، نشان می‌دهد که با انتشار ریال ‌دیجیتال، ضریب فزاینده پول کاهش پیدا کرده و میزان عرضه پول را کاهش می‌دهد و به دلیل اینکه ریال دیجیتال، ماهیتی مشابه اسکناس و مسکوک دارد، می‌تواند قدرت خلق نقدینگی را توسط بانک‌ها کاهش دهد، لذا بانک‌ مرکزی می‌تواند از این ابزار، به‌عنوان سیاست پولی انقباضی جهت کنترل تورم در کشور استفاده نماید.

[1].Central Bank Digital Currency

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد کلان و اقتصاد پولی