دوره 23، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 297-261 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khodaverdi samani M, Nemati G, Kashefi A, Salatin P. Factors Affecting the Convergence Speed of Misery Index in the Provinces of Iran Over the Period 2006-2020. QJER 2023; 23 (3) : 10
خداوردی سامانی مریم، نعمتی غلامرضا، کاشفی علیرضا، سلاطین پروانه. عوامل تأثیرگذار بر سرعت همگرایی شاخص فلاکت در استان‌های ایران طی دوره 1399-1385. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1402; 23 (3) :261-297

1- دکتری اقتصاد، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
2- دکتری اقتصاد بخش عمومی، رئیس اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی
3- دکترای اقتصادسنجی و اقتصاد مالی، معاون اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
4- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فیروزکوه، گروه اقتصاد، فیروزکوه. ایران ، p_salatin@iaufb.ac.ir
در این مطالعه، به بررسی تأثیر رشد اقتصادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، سرمایه انسانی و  بی انضباطی پولی بانک ها بر همگرایی شاخص فلاکت در استان‌ها در دوره زمانی 1399-1385 با استفاده از اقتصادسنجی فضایی پرداخته ‌شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل‌ها، نشان داد که رشد اقتصادی و سرمایه انسانی، تأثیر منفی و معنی دار، فاوا و بی انضباطی پولی بانک ها، تأثیر مثبت و معنی دار بر همگرایی شاخص فلاکت در استان‌ها دارند. سرعت همگرایی بتای شرطی برآورد شده با حضور رشد اقتصادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، سرمایه انسانی و بی انضباطی پولی بانک ها، بیشتر از حالت همگرایی مطلق می‌باشد. با توجه به سرعت همگرایی، درحالت همگرایی مطلق، سالانه حدود 9/10درصد و در حالت  همگرایی شرطی، سالانه حدود 6/12 درصد از اختلاف میان نرخ رشد فعلی شاخص فلاکت استان ها و شاخص فلاکت تعادلی بلندمدت استان ها بر طرف می شود. ضریب وقفه فضایی متغیر وابسته نیز نشان داد که شاخص فلاکت هر استان، می‌تواند تحت تأثیر تغییرات شاخص فلاکت استان های مجاور قرار گیرد.
متن کامل [PDF 2039 kb]   (398 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد رفاه و سلامت
دریافت: 1401/8/1 | پذیرش: 1401/10/13 | انتشار: 1402/5/25