دوره 23، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 65-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghaderi S, Amani R, Amini M. Privatization on Environmental Pollution in Iran: Application of TVP-VAR Method. QJER 2023; 23 (2) : 2
قادری سامان، امانی رامین، امینی مهاباد. تحلیل و بررسی تأثیر خصوصی‌سازی بر آلودگی محیط ‌زیست در ایران: کاربرد روش TVP-VAR. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1402; 23 (2) :27-65

1- استادیار گروه اقتصاد دانشگاه کردستان، سنندج، ایران ، s.ghaderi@uok.ac.ir
2- دانشجوی کارشناس ارشد علوم اقتصادی دانشگاه کردستان، سنندج ، ایران.
3- کارشناس ارشد علوم اقتصادی دانشگاه کردستان، سنندج ، ایران.
مطالعاتی که در رابطه ‌با خصوصی‏سازی در ایران انجام شده، تنها جنبه اقتصادی خصوصی‏سازی را در نظر گرفته‏، و هدف اصلی از خصوصی‏سازی را افزایش کارآیی و بهره‏وری اقتصادی عنوان کرده‏اند و به دیگر جنبه‏های آن مانند جنبه‏های زیست‏محیطی، چندان توجه نشده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر خصوصی‏سازی بر آلودگی محیط ‏زیست در ایران است. برای این منظور، مکانیزم‏های اثرگذاری خصوصی‏سازی بر آلودگی محیط‌زیست تحلیل شده و از داده های سری زمانی سال‏های 99-1370، روش خودرگرسیون برداری با پارامترهای قابل تغییر طی زمان (TVP-VAR) به‌ عنوان کار تجربی بهره گرفته شده، و از میزان انتشار آلاینده‏ زیست محیطی دی‌اکسیدکربن، به‌عنوان شاخص‏ آلودگی و از ارزش واگذاری‏های سهام و دارایی‏های بخش دولتی به بخش خصوصی، به‌عنوان شاخص خصوصی‏سازی استفاده به عمل آمده است. نتایج پژوهش حاضر، نشان می‏دهد که با وجود اجرای ناقص، غیرعلمی و سیاست‏زده خصوصی‏سازی در ایران، خصوصی‏سازی، سبب کاهش انتشار گاز دی‌اکسیدکربن در ایران شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد بخش عمومی
دریافت: 1401/4/28 | پذیرش: 1401/6/4 | انتشار: 1402/2/27