دوره 22، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 202-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Etemadinia S, Mohseni Zonouzi S J. Nonlinear Threshold Effect of Medium-High Technology Exports on Total Factor Productivity in the Selected Developing and developed Countries: Panel Smooth Transition Regression (PSTR) Model. QJER 2022; 22 (4) : 7
اعتمادی نیا سوسن، محسنی زنوزی سید جمال الدین. تأثیر غیرخطی آستانه ای صادرات با فناوری پیشرفته و متوسط بر بهره‌وری کل عوامل در منتخبی از کشورهای در حال توسعه و توسعه‌یافته: رویکرد رگرسیون انتقال ملایم پانلی (PSTR). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1401; 22 (4) :171-202

1- کاارشناس ارشد علوم اقتصادی، دانشگاه ارومیه
2- دانشیار اقتصاد دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، sj.mzonouzi@urmia.ac.ir
هدف اصلی این مطالعه، بررسی و مقایسه تأثیرات آستانه  ای و غیرمستقیم صادرات با فناوری پیشرفته و متوسط بر بهره‌وری کل عوامل در ۵۰ کشور در حال توسعه و توسعه‌یافته طی دورۀ زمانی ۲۰۲۰-۲۰۰۷ می  باشد. برای این منظور، از مدل رگرسیونی انتقال ملایم پانلی (PSTR) که برای داده  های تابلویی ناهمگن بسیار مناسب بوده، استفاده شده، و بدین ترتیب، صادرات با فناوری متوسط و پیشرفته به  عنوان متغیر انتقال، مورد استفاده قرار گرفته شده است. نتایج نشان می  دهد که رابطه غیرخطی بین متغیرهای مورد مطالعه وجود دارد. بر اساس نتایج آزمون  های لازم، لحاظ نمودن تنها یک تابع انتقال با یک حد آستانه  ای و دو رژیم برای برآورد غیرخطی مدل، کفایت می  کند. همچنین، لگاریتم مقدار آستانه  ای متغیر انتقال برابر 3.0816 و پارامتر شیب برابر  6.4226 برآورد شده است. در رژیم اول، مخارج تحقیق و توسعه و باز بودن تجارت، دارای اثر منفی و معنی‌دار بر بهره‌وری کل عوامل بوده که این تأثیر، با عبور از حد آستانه  ای (سطح بالای صادرات با فناوری پیشرفته) برای متغیر مخارج تحقیق و توسعه، مثبت و معنی‌دار شده، و همچنین در این رژیم، اثر باز بودن تجارت بر بهره‌وری کل عوامل، کماکان منفی بوده ولی مقدار آن در مقایسه با رژیم اول، کاهش یافته است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد فناوری، نوآوری
دریافت: 1401/2/6 | پذیرش: 1401/2/28 | انتشار: 1401/10/1