دوره 22، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 98-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Torki L, Mazaheri B. Economic Impact of Financial Sanctions on Iran's Economy. QJER 2022; 22 (4) : 3
URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-60631-fa.html
ترکی لیلا، مظاهری باران. تأثیرات اقتصادی تحریم های مالی بر اقتصاد ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1401; 22 (4) :69-98

URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-60631-fa.html


1- استادیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان ، l.torki@ase.ui.ac.ir
2- کارشناس ارشد گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، اصفهان، ایران
چکیده:   (1504 مشاهده)
تحریم‌های مالی از دیر باز، یک ابزار قدرتمند برای حصول کشورها به اهداف سیاسی و تأمین منافع شان بوده است‌‌‌‌‌‌‌‌. کشورها معمولاً زمانی از تحریم  های اقتصادی استفاده می  کنند که قصد دارند کشور هدف را مجبور کنند تا سیاست  های خاصی را که مورد قبول کشورهای تحریم کننده نمی  باشند، تغییر دهند‌‌‌‌‌‌‌‌. دامنۀ تأثیر تحریم  های مالی، ممکن است بسیار فراتر از محدودۀ اقتصاد یک کشور باشد؛ به  طوری  که می  تواند علاوه بر وارد کردن ضربه بر پیکرۀ اقتصاد، بر سیاست و فرهنگ و رفاه اجتماعی کشور هدف نیز اثر منفی بگذارد‌‌‌‌‌‌‌‌. کشور ایران نیز همواره تحت فشار تحریم  های بسیاری بوده است‌‌‌‌‌‌‌‌. بنابراین، به  دلیل تحریم  های بسیاری که در طول سال  ها بر ایران اعمال شده است، همواره دغدغۀ بسیاری از اقتصاددانان این بوده است که این تحریم  ها بر اقتصاد کشور چگونه اثر می  گذارد‌‌‌‌‌‌‌‌. ابعاد اقتصادی و حقوقی تحریم  ها و همچنین تنوع آنها، ارزیابی دلالت  های مرتبط با تحریم بر متغیرهای کلان اقتصادی را دشوار می  سازد‌‌‌‌‌‌‌‌. لذا در این پژوهش، به تحلیل و بررسی اثر تحریم  های مالی بر متغیرهای کلان اقتصادی با استفاده از یک مدل خود رگرسیون برداری بیزی با تابع پیشین جستجوی تصادفی انتخاب متغیر در مدل  های خود رگرسیون برداری طی دورۀ زمانی 1399-1383پرداخته شده است‌‌‌‌‌‌‌‌. متغیرهای منتخب مورد بررسی در تحقیق، شامل شاخص فشار بازار ارز، سرمایه  گذاری  های ثابت، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی، صادرات، واردات، تولید ناخالص داخلی، وام  های بانکی معوق به بخش خصوصی، پایۀ پولی و بدهی خارجی کشور است‌‌‌‌‌‌‌‌. برای تحلیل بهتر نتایج حاصل از مدل بیزین ور، یک مدل خود رگرسیون برداری نیز برآورد، و سپس برای هر دو مدل، به تشکیل تابع واکنش آنی پرداخته شده، و در نهایت، نتایج حاصل از هر دو مدل، با استفاده از تابع واکنش آنی، بررسی و مقایسه شده است‌‌‌‌‌‌‌‌. نتایج بیانگر آن است که مدل بیزین ور، دارای نتایج منطقی  تر و با پراکندگی کمتری نسبت به مدل خود رگرسیون برداری است؛ به  طوری  که نتایج حاصل از مدل خود رگرسیون برداری، دارای تضاد آشکاری با مطالعات تجربی و پیش بینی  های تئوری بوده، و علت آن، وجود پارامترهای فراوان و کاهش درجۀ آزادی مدل است، که باعث پایین آمدن دقت برآورد و همچنین پراکندگی تابع واکنش آنی می‌شود؛ اما مدل‌های بیزین ور، با منقبض نمودن مدل، این مشکل را رفع کرده و دقت برآورد را بالا می‌برند.
 
شماره‌ی مقاله: 3
متن کامل [PDF 1286 kb]   (5203 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد، اقتصاد سنجی و مالی (عمومی)
دریافت: 1401/1/17 | پذیرش: 1401/2/19 | انتشار: 1401/10/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.