دوره 22، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 56-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavinik S H, Bagheri Pormehr S, Kheirandish E. Investigating the Role of Intra–Industry Trade Index in the Interaction between Exchange Rate and Trade Balance in Iran Using the Smooth Transition Regression Model. QJER 2022; 22 (2) : 2
موسوی نیک سیدهادی، باقری پرمهر شعله، خیراندیش الهام. بررسی نقش شاخص تجارت درون صنعتی در تعامل نرخ ارز و تراز تجاری با استفاده از مدل رگرسیون گذار ملایم. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1401; 22 (2) :33-56

1- دکترای اقتصاد، عضو هیأت علمی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ، hadi.mousavy@gmail.com
2- دکترای اقتصاد، استادیار گروه اقتصاد، دانشکده امور اقتصادی، مدیریت و امورمالی دانشگاه خاتم
3- دکترای اقتصاد از مؤسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی
همواره بحث ارتباط میان تغییرات نرخ ارز و تراز تجاری، یکی از موضوعات پرمجادله در ادبیات نظری و محافل سیاستگذاری بوده است. رویکرد جدید در ادبیات نظری و کارهای تجربی، نشان از آن دارد که تعامل این دو متغیر، به مسائل متعددی، ازجمله نحوه تعامل بازارهای صادراتی و وارداتی هر کشور و یا میزان وابستگی تولید کالای صادراتی به واردات بستگی دارد. بدین منظور در این مقاله، رابطه میان نرخ ارز و تراز تجاری در اقتصاد ایران، با در نظر گرفتن نقش شاخص تجارت درون صنعتی که مشخص کننده ساختار تعامل صنعت و تجارت است، در قالب مدل  رگرسیون گذار ملایم برای دوره زمانی 1380:4 تا 1397:4 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مدل، نشان داد که ضریب اثرگذاری نرخ ارز بر تراز تجاری در هر مقطع زمانی تحت تأثیر میزان شاخص درون صنعتی قرار دارد؛ به نحوی که هر چه این شاخص کمتر باشد، اثر افزایش نرخ ارز بر تراز تجاری، کمتر است و هر چه این شاخص بهبود یابد، میزان این اثرگذاری، بیشتر است. این امر، بدان معنا است که زمانی می‌توان از نتایج مثبت تضعیف ارزش پولی بر تراز تجاری بهره مند شد که قدرت رقابت تولیدات داخلی با کالاهای مشابه خارجی در هر بخش، افزایش یابد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد بین الملل
دریافت: 1400/6/21 | پذیرش: 1400/8/22 | انتشار: 1401/3/29