دوره 22، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 32-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Biabany Khameneh K, Najarzadeh R, Dargahi H, Agheli L. Global Value Chains and Environmental Performance Improvement in Developing Countries. QJER 2022; 22 (1) : 1
بیابانی خامنه کاظم، نجارزاده رضا، درگاهی حسن، عاقلی لطفعلی. زنجیره‌های جهانی ارزش و بهبود عملکرد زیست‌محیطی در کشورهای در حال توسعه. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1401; 22 (1) :1-32

1- دانشجوی دکتری تخصصی علوم اقتصادی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشیار دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس ، najarzar@modares.ac.ir
3- دانشیار دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی
4- دانشیار اقتصاد، پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
امروزه همگام با افزایش ادغام‌ تجاری کشورها و گسترش پراکندگی بینالمللی تولید، زنجیره‌های جهانی ارزش (GVCs) حجم بزرگی از تجارت را به­خود اختصاص داده‌اند و مشارکت در شبکهای از شرکای تجاری در  بالادست و پاییندست، زنجیره ارزش ظرفیت­های قابل­توجهی از جمله بهبود جریان ورود دانش، روش­ها و تکنولوژی­های تولید پیشرفتهتر، بویژه برای کشورهای درحال‌توسعه داشته است. از این رو، دور از انتظار نیست که GVCs و مشارکت در آن از منظر زیستمحیطی نیز برای کشورها دارای ظرفیت­های بالقوه مفید باشد. در همین راستا، تحقیق حاضر به مطالعه نقش GVCs در عملکرد زیستمحیطی کشورها پرداخته است. به این منظور، با استفاده از نمونهای شامل ۶۵ کشور درحالتوسعه و ۳۶ کشور توسعهیافته و به­روش اقتصادسنجی دادههای تابلویی فضایی، خودهمبستگی فضایی، همگرایی شرطی و اثرات مستقیم و سرریز مشارکت در GVCs برای کشورها در قالب تجارت دوجانبه ارزشافزوده جنوب - جنوب، شمال- جنوب و شمال- شمال برآورد شده است. نتایج تحقیق، نشان میدهد که برای تمام کشورها، همگرایی شرطی و خودهمبستگی فضایی مبتنی بر GVCs وجود دارد، اگرچه برای تجارت شمال- شمال کشورهای توسعهیافته با شدت بیشتری برقرار است. همچنین مطابق برآوردها، مشارکت در GVCs در صورتی که تجارت دوجانبه ارزشافزوده شامل کشورهای توسعهیافته باشد، اثرات سرریز بر کشورهای شریک تجاری دارد، اما در تجارت جنوب - جنوب کشورهای درحالتوسعه، این اثر از نظر آماری، قابل پذیرش نیست. بنابراین، برقراری روابط تجاری تحت GVCs با کشورهای توسعه‌یافته، می‌تواند یک سیاست بالقوه مفید برای بهبود عملکرد زیست‌محیطی کشورهای درحال‌توسعه، تلقی شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد بین الملل
دریافت: 1400/3/2 | پذیرش: 1400/5/3 | انتشار: 1400/12/14