دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 58-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Agheli L, Samdaliri M, Sahabi B. The Impact of Bilateral Official Development Assistance on Human Development in Selected Asian Countries. QJER 2021; 21 (2) :29-58
عاقلی لطفعلی، سام دلیری مهران، سحابی بهرام. تأثیر کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه بر توسعه انسانی در کشورهای منتخب آسیایی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1400; 21 (2) :29-58

1- دانشیار (اقتصاد منابع)، پژوهشکده اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس ، aghelik@modares.ac.ir
2- کارشناس ارشد، رشته علوم اقتصادی، دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشیار (علوم اقتصادی)، دانشگاه تربیت مدرس
ساختار اقتصادی درکشورهای وابسته به رانت نفت، متفاوت از سایر کشورها است. شاخص توسعه انسانی، ممکن است به دلیل افزایش رانت نفت و در پی آن، افزایش درآمد سرانه، فزونی یابد اما بهبود قابل توجهی در سایر معیارها (نرخ باسوادی و امید به زندگی) دیده نشود. تزریق بی رویه رانت های نفتی به بودجه بدون سرمایه گذاری کارآمد و مولد، منجر به بیماری هلندی و نفرین منابع می شود. کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه[1] که توسط اعضای کمیته همیاری توسعه(DAC) [2] سازمان همکاری و توسعه اقتصادی[3] صورت می  گیرد، می تواند بدون اثرگذاری منفی بر جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی، بر توسعه انسانی تأثیر مثبت بگذارد. این پژوهش، به مطالعه تأثیر کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه بر توسعه انسانی کشورهای منتخب (ایران، عراق، ترکیه، یمن، اردن، آذربایجان و گرجستان از جنوب غربی آسیا و اندونزی، فیلیپین، مالزی، تایلند، ویتنام و میانمار از جنوب شرقی آسیا) در دورۀ 2018-1999 با کمک مدل پانلی حداقل مربعات کاملاً اصلاح شده می پردازد. نتایج، نشان می دهد که کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه و مخارج بهداشتی، تأثیر مثبت و معنادار بر شاخص توسعه انسانی داشته است. همچنین یافته ها، بیانگر تأثیر منفی و معنادار رانت نفتی، نرخ رشد جمعیت و نرخ بیکاری بر شاخص توسعه انسانی می باشد. تأثیر وجوه ارسالی فردی در دو نمونه متفاوت است، به طوری که این وجوه در کشورهای جنوب غرب آسیا، تأثیر منفی  و در کشورهای جنوب شرق آسیا، تأثیر مثبت بر شاخص توسعه انسانی داشته است.

[1]. Bilateral Official Development Assistance (BODA)
[2]. Development Assistance Committee (DAC)
[3]. Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد توسعه و رشد