دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 28-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakeri Bostanabad R, Salehi Komroudi M. The Relationship between Export Price and Economic Growth in Iran: The Application of Structural Vector Auto-regression (SVAR) and Directed Acyclic Graphs (DAG). QJER 2021; 21 (2) :1-28
شاکری بستان آباد رضا، صالحی کمرودی محسن. رابطه بین شاخص قیمت صادراتی و رشد اقتصادی ایران: کاربرد الگوی خود رگرسیون برداری ساختاری (SVAR) و گراف های جهت‌دار غیرمدور (DAG). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1400; 21 (2) :1-28

1- دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران ، reza.shakeri@ut.ac.ir
2- دکتری تخصصی اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تبریز
در ایران، پس از جهش‌های نرخ ارز، مسأله قیمت صادرات، بویژه تأثیر آن بر رشد اقتصادی اهمیت بیشتری یافته است. برخی از کارشناسان، استدلال می­کنند که با افزایش نرخ ارز، با هر واحد پول خارجی، پول داخلی بیشتری خریداری می­شود؛ پس کالاهای داخلی نسبت به کالاهای خارجی، ارزان­تر شده و صادرات حقیقی افزایش می­ یابد. در مقابل، برخی معتقدند با توجه به ضعف زیرساخت­های توسعه صادرات، افزایش نرخ ارز، تأثیر زیادی روی افزایش صادرات ندارد. از‌این‌رو، هدف این مطالعه، بررسی تأثیر قیمت صادرات بر رشد اقتصادی ایران با استفاده الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری و گراف­ های جهت‌دار غیرمدور در دوره زمانی 95-1357 است. نتایج مطالعه، حاکی از آن است که قیمت صادرات، اثر مثبت اندکی بر رشد اقتصادی دارد و رشد اقتصادی موجب کاهش قیمت صادرات می‌شود؛ اما به­دلیل اینکه صادرات و همچنین رشد اقتصادی کشور، وابستگی زیادی به واردات، بویژه قیمت واردات دارد، نمی‌توان به افزایش تولید و صادرات از طریق افزایش نرخ ارز امیدوار بود؛ بویژه که تأثیر مثبت افزایش قیمت صادراتی بر رشد اقتصادی، نسبتاً کم می­باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد توسعه و رشد
دریافت: 1399/5/25 | پذیرش: 1399/8/19 | انتشار: 1400/3/30