دوره 21، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 116-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

montazeri shoorekchali J, Zahed gharavi M. The Government Size and Economic Growth in Iran: Markov-Switching Granger Causality Approach. QJER 2021; 21 (1) :93-116
منتظری شورکچالی جلال، زاهد غروی مهدی. اندازه دولت و رشد اقتصادی در ایران: رهیافت علیّت گرنجر مارکوف سوئیچینگ. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1400; 21 (1) :93-116

1- استادیار گروه اقتصاد، پژوهشکده اقتصاد و مدیریت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ایران. ، j.montazeri@ihcs.ac.ir
2- استادیار، گروه اقتصاد، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آیت الله بروجردی (ره)، بروجرد، لرستان، ایران.
بیش از یک قرن است که رابطه علّی بین اندازه دولت و رشد اقتصادی، به یک موضوع چالش ­برانگیز در حوزه اقتصاد بخش عمومی تبدیل شده، با این وجود، هنوز هیچ گونه اجماع نظری و یا تجربی بین اقتصاددانان در این خصوص شکل نگرفته، و در این راستا، به نظر می­ رسد، بهترین روش در پاسخگویی به این تناقضات نظری و تجربی، بررسی تجربی رابطه علّی بین اندازه دولت و رشد اقتصادی به صورت مجزا در هر کشوری است. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف لحاظ مسأله نایکنوایی و مقتضیات زمانی در تحلیل­ ها، با استفاده از رهیافت علیّت گرنجر مارکوف سوئیچینگ و داده ­های دوره زمانی 1396-1344، به بررسی رابطه علّی بین اندازه دولت و رشد اقتصادی در ایران پرداخته است. یافته­ های این مطالعه، ضمن تأیید وجود یک رابطه علّی یک­طرفه غیرخطی، از اندازه دولت به رشد اقتصادی، نشان می­دهد که اندازه دولت در قالب یک ساختار دو رژیمی (رژیم صفر: سال­های 1361-1345 و رژیم یک: سال­های 1396-1362)، اثر منفی و معنادار بر رشد اقتصادی داشته، اگرچه این اثر منفی در رژیم یک نسبت به رژیم صفر، بزرگتر بوده، و این اثر منفی بزرگتر، می­تواند ریشه در این واقعیت داشته باشد که سهم مخارج جاری از کل مخارج دولت در سال­ های مربوط به رژیم یک (نسبت به رژیم صفر)، به صورت محسوسی بزرگتر بوده، و نهایتاً - برخلاف قانون واگنر - در این مطالعه، شواهدی دال بر اثرگذاری مثبت و معنادار رشد اقتصادی بر اندازه دولت در اقتصاد ایران مشاهده نشده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد بخش عمومی
دریافت: 1399/3/22 | پذیرش: 1399/7/6 | انتشار: 1400/1/1