دوره 20، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 204-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

shamsolahrar fard F, Ahmadian M, Behradmehr N, Mehrara M, Abdoli G. The Role of Financial Development Factors on How to Affect Oil Price on Oil and Gas Rents in Iran. QJER 2020; 20 (4) :177-204
شمس الاحرار فرد فاطمه، احمدیان مجید، بهرادمهر نفیسه، مهرآرا محسن، عبدلی قهرمان. نقش عامل های توسعه مالی در چگونگی اثرگذاری قیمت نفت بر روی رانت نفت و رانت گاز در ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (4) :177-204

1- دانشجوی دکتری دانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران ، shamsolahrar@ut.ac.ir
2- استاد اقتصاد، دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
3- استادیار اقتصاد، دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
هدف این مقاله، بررسی نقش عامل های توسعه مالی در چگونگی اثرگذاری قیمت نفت بر روی رانت نفت و رانت گاز در ایران می باشد. برای این منظور، جهت ساخت شاخص چند بعدی توسعه مالی، از روش تجزیه مؤلفه های اصلی و از میانگین وزنی نه شاخص توسعه مالی مورد تأیید بانک جهانی، استفاده شده، و قیمت نفت، از تخمین قیمت های تک محموله ای نفت به دست آمده است. داده ها به صورت فصلی برای کشور ایران و  طی دوره زمانی 1970Q1-2016Q4 جمع آوری شده اند. در این مطالعه، نقش عامل های توسعه مالی در چگونگی اثرگذاری قیمت نفت بر روی رانت نفت و گاز، در قالب یک سیستم معادلات همزمان و با استفاده برآوردکننده SUR و با بهره گیری از تکنیک رگرسیون غلتان در دو مرحله، بررسی شده: در مرحله اول، برای برآورد اثر قیمت نفت بر روی رانت حاصل از نفت و گاز، روش ARDL غلتان به کار رفته و پس از آن در مرحله بعد، اثر شاخص چندبعدی توسعه مالی، بر روی ضریب قیمت نفت در دو معادله رانت نفت و گاز، به دست آمده  است. یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که شاخص چند بعدی توسعه مالی، دارای اثری مثبت بر نحوه اثرگذاری قیمت نفت در معادله رانت نفت و رانت گاز می باشد؛ بدین مفهوم که افزایش شاخص چندبعدی مالی در ایران، موجب تقویت اثرگذاری قیمت نفت بر روی رانت نفت و همچنین رانت گاز می شود.
نوع مقاله: پژوهشی کوتاه |
دریافت: 1398/10/1 | پذیرش: 1398/11/26 | انتشار: 1399/9/16