دوره 20، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 52-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jaydari F, Khodadad kashi F, Abolhasani A, Darvishi B. Price Cap Regulation Approach to Improve Productivity in Iranian Municipal Water and Wastewater Companies. QJER 2020; 20 (2) :29-52
جایدری فرزانه، خداداد کاشی فرهاد، ابوالحسنی اصغر، درویشی باقر. رویکرد تنظیم سقف قیمت در راستای ارتقای بهره وری در شرکت های آب و فاضلاب شهری ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (2) :29-52

1- دانشجوی دکترای علوم اقتصادی، گروه اقتصاد، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، farzaneh.jaidary66@yahoo.com
2- دانشیار، گروه اقتصاد، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- استادیار، گروه اقتصاد، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
 بخش توزیع آب شرکت­های آب و فاضلاب شهری، دارای خصوصیات انحصار طبیعی است و رقابت ­ناپذیر است و  از این رو، باید تحت تنظیم قرار گیرد. هدف از این پژوهش، تنظیم شرکت­های آب و فاضلاب شهری با استفاده از رویکرد تنظیم سقف قیمت در جهت ارتقای بهره­وری این شرکت­ها است. برای این منظور، با استفاده از داده­های شرکت­های آب و فاضلاب شهری برای دوره 1395-1389 عامل x جهت تنظیم سقف قیمت با استفاده از دو سناریوی رشد بهره­وری و مانده ناکارآیی محاسبه شده است. با توجه به اهمیت موضوع کیفیت خدمات در تنظیم سقف قیمت، در محاسبه عامل x، کیفیت خدمات نیز لحاظ شده است. نتایج تجربی پژوهش، دلالت بر آن دارد که وارد کردن شاخص کیفیت خدمات در محاسبه عاملX، در هر دو سناریو، باعث کاهش در میزان بهبود مورد نیاز در بهره­وری شرکت­ها شده است. به علاوه، شرکت­هایی که کاراتر هستند، x محاسباتی آنها کمتر و در نتیجه، سقف قیمت بالاتری را تجربه می­کنند و همین موضوع، شرکت­ها را به افزایش کارآیی و بهره­وری ترغیب می­نماید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1398/2/17 | پذیرش: 1398/7/10 | انتشار: 1399/4/1