دوره 20، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 98-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

atefi M, raghfar H, Mousavi M H, Safarzadeh E. The Study of Catastrophic Health Expenditure and Impoverishment of Households based on Life-cycle Theory using Pseudo-Panel Approach. QJER 2020; 20 (2) :77-98
عاطفی ماندانا، راغفر حسین، موسوی میر حسین، صفرزاده اسماعیل. مطالعه هزینه‌های تحمل‌ناپذیر سلامت و میزان زایش فقر خانوارها در چارچوب نظریه چرخه زندگی با رویکرد شبه پنل. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (2) :77-98

1- دانشجوی دکتری، گروه علوم اقتصادی، واحد قزوین، دانشگاه آزاداسلامی، قزوین، ایران
2- استاد اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، raghfar@alzahra.ac.ir
3- دانشیار اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
4- دانشیار علوم اقتصادی، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
این مقاله، با هدف بررسی شاخص درصد خانوارهای دارای هزینه­ تحمل ناپذیر سلامتی و درصد زایش فقر در مناطق روستایی و شهری کشور، قبل و پس از اجرای طرح تحول سلامت، برپایه نظریه چرخه زندگی و رویکرد شبه پنل تدوین شد. در این بررسی، آمار استنباطی برای تحلیل نتایج به­کار گرفته شده است. با استفاده از داده­های پیمایشی هزینه- درآمد خانوارهای کشور در سال­های 1392 تا 1395، سرپرستان متولدین 1323 تا 1372 به ده گروه سنی با فاصله پنج سال، تفکیک و محاسبات با نرم­افزار STATA13 و EXCEL انجام شد. شاخص­ها، در دو حالت وزنی و غیروزنی برای کل خانوارها و خانوارهای دارای هزینه­ سلامت، محاسبه شد. پس از اجرای طرح تحول سلامت، درصد خانوارهای دارای هزینه تحمل­ناپذیر سلامتی، روند تقریباً ثابت داشت و درصد زایش فقر، کمی کاهش یافت. بخش روستایی و شهری در سال 1393 در حالت بررسی بدون وزن، خانوارهای دارای هزینه­های سلامت، با کمترین درصد خانوارهای مواجه با هزینه­های تحمل­ناپذیر و درصد زایش فقر مواجه شدند. در مجموع، مناطق روستایی و خانوارهای دارای سرپرستان مسن، با هزینه­ تحمل­ناپذیر سلامتی و میزان زایش فقر بیشتری مواجه بودند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد و اقتصاددانان
دریافت: 1398/2/7 | پذیرش: 1398/4/19 | انتشار: 1399/4/1