دوره 20، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 153-184 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parvin S, Banouei A A, Ramezanzadeh velis G. The Effect of Unification of Exchange Rate on Poverty in Iran Using the Computable General Equilibrium Model (CGE). QJER 2020; 20 (1) :184-153
پروین سهیلا، بانوئی علی اصغر، رمضان زاده ولیس گلروز. اثر یکسان‌سازی نرخ ارز بر فقر در ایران با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل‌محاسبه (CGE). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (1) :184-153

1- استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی
2- دانشجوی دکتری دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی ، g.ramezanzadeh87@gmail.com
تغییرات نرخ ارز از کانال­های مختلف، آثار متعددی بر متغیرهای کلان اقتصادی و شرایط فقر در جامعه می­گذارد. از طرفی، ارزیابی آثار سیاست­ها و شوک­های اقتصادی بر فقر، نیازمند به­کارگیری روشی است که اولا، ًبتواند بخش­های مختلف موجود در اقتصاد را در الگو لحاظ کند؛ ثانیا،ً بتواند، هم آثار کلان سیاست­ها و هم، واکنش نهادهای مختلف اقتصادی را در مقابل سیاست اعمال شده، منعکس نماید. بدین منظور در این مطالعه، از یک مدل تعادل عمومی قابل­محاسبه (CGE) که در آن، نهاد خانوارها به طبقات درآمدی ده­گانه تفکیک گردیده و خط فقر به­صورت درو­نزا تعیین می­شود، استفاده شده است. این الگو، بر پایه ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM) سال 1390 و کالیبراسیون ضرائب الگو، حل، و براساس دو سناریو افزایش 25 درصدی و 35 درصدی نرخ ارز، شبیه­سازی شده است. نتایج شبیه­سازی­ها نشان می­دهد که افزایش نرخ ارز موجب کاهش درآمد حقیقی در هر دو گروه خانوارهای شهری و روستایی شده و از این منظر، خانوارهای دهک­های پایین درآمدی، بیشتر متضرر خواهند شد. همچنین سیاست یکسان­سازی نرخ ارز، خط فقر و شاخص­های فقر گروه FGT (فقر سرشمار، شکاف فقر و شدت فقر) را افزایش می­دهد؛ به­طوری­که افزایش خط فقر و شاخص­های فقر مربوط به خانوارهای شهری، بیشتر از خانوارهای روستایی می­باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1397/11/9 | پذیرش: 1398/1/21 | انتشار: 1399/1/1