دوره 20، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 176-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

rezagholizadeh M, heidarzadeh S. Smuggling and Employment in Iran. QJER 2020; 20 (2) :145-176
رضاقلی زاده مهدیه، حیدرزاده سحر. قاچاق کالا و اشتغال در ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (2) :145-176

1- استادیار اقتصاد، گروه اقتصاد دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران ، m.gholizadeh@umz.ac.ir
2- کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه مازندران
گسترش فعالیت‌های زیرزمینی و قاچاق کالا به عنوان یک خطر و تهدید جدی در اقتصاد کشور، می تواند وضعیت اشتغال را تحت تأثیر قرار دهد. با توجه به اهمیت این موضوع، در پژوهش حاضر پس از مشخص کردن عوامل به وجود آوردنده قاچاق کالا، حجم قاچاق در ایران با استفاده از مدل MIMIC، به کمک نرم افزار آموس[1] و با روش حداکثر درست­نمایی برآورد گردیده و با استفاده از اطلاعات جانبی، سری زمانی اندازه نسبی و مطلق آن، طی دوره زمانی 96-1357 محاسبه می گردد. سپس در مرحله دوم، تأثیر قاچاق کالا بر اشتغال در کشور با به کارگیری داده های سری زمانی و با استفاده از آزمون کرانه­ای در مدل خودرگرسیون برداری با وقفه های گسترده[2]، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
      نتایج برآورد سری زمانی قاچاق، نشان دهنده این است که روند قاچاق در ایران طی سال های مورد بررسی، به رغم نوسانات عمده، در مجموع افزایشی بوده است. یافته های حاصل از برآورد تأثیر قاچاق بر اشتغال نیز بیانگر این است که گسترش قاچاق در کوتاه مدت و بلندمدت، تأثیر منفی بر اشتغال داشته و آن را کاهش می دهد.

[1]. Amos
[2]. ARDL Bounding test