دوره 20، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 185-204 | برگشت به فهرست نسخه ها

shahbazi K, Hasanzadeh K, Khoshkhabar V. Asymmetric Effects of Shadow Economy on Financial Development in Iran: NARDL Approach. QJER 2020; 20 (1) :204-185
شهبازی کیومرث، حسن زاده خدیجه، خوش خبر وحید. اثرات نامتقارن اقتصاد سایه بر توسعه مالی در ایران با رویکرد مدل NARDL. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (1) :204-185

1- دانشیار اقتصاد دانشگاه ارومیه
2- دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه ارومیه ، 3441048@gmail.com
3- دانش آموخته کارشناسی دانشگاه ارومیه
این مقاله با استفاده از مدل اتو رگرسیون با وقفه­ های توزیعی غیرخطی (NARDLتأثیر شوک­های مثبت و منفی اقتصاد سایه بر توسعه مالی را طی دوره­ زمانی 1353 تا 1394 در کوتاه ­مدت و بلندمدت، مورد بررسی قرار داده، و برای این منظور، با بهره­گیری از نسبت حجم نقدینگی به‌ تولید ناخالص داخلی به‌عنوان شاخص توسعه مالی، به تعیین  اثرپذیری این عامل از اقتصاد سایه- شامل تمامی فعالیت­های تولیدی مبتنی بر بازار  که به دلیل فرار یا اجتناب از پرداخت­هایی نظیر مالیات و سهم تأمین اجتماعی، به طور عمدی از مقامات دولتی پنهان می­شوند- پرداخته، و برای اندازه ­گیری اقتصاد سایه، از شاخص چندگانه-علل چندگانه محاسبه شده توسط پیرایی و رجایی (1394)، استفاده به عمل آمده است. نتایج تحقیق، نشان می­دهد که تأثیر شوک­های مثبت و منفی اقتصاد سایه بر توسعه­ مالی در بلندمدت و کوتاه‌مدت، نامتقارن بوده، و این عدم تقارن به این صورت است که در کوتاه ­مدت و بلندمدت، شوک منفی اقتصاد سایه، تأثیر بیشتری نسبت به شوک مثبت آن دارد.  لذا دولت می ­تواند جهت حفظ سطح موجود توسعه­ مالی، در کوتاه­ مدت از طریق کنترل سخت­گیرانه فعالیت­های غیرقانونی، مانع افزایش اندازه اقتصاد سایه گردد و در بلندمدت، نسبت به شناسایی فعالیت­های غیرقانونی موجود و کاهش تدریجی آن، اقدام کند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1397/7/22 | پذیرش: 1397/12/21 | انتشار: 1399/1/1