دوره 17، شماره 3 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 76-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

ahmadi A M, ezoji A. Socioeconomic Determinants of Total Fertility Rate at an Aggregate Level in Iran: An Application of ARDL. QJER 2017; 17 (3) :53-76
احمدی علی محمد، ازوجی علاء الدین. تعیین کننده های کلان اقتصادی- اجتماعی نرخ باروری کل (TFR) در ایران؛ با استفاده از الگوی خودهمبسته باوقفه توزیعی (ARDL). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1396; 17 (3) :53-76

1- استادیار دانشکده اقتصاد و مدیریت و رئیس پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس و معاون امور اقتصاد کلان سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
با توجه به اهمیت مطالعات ابعاد مختلف کلان باروری، این مقاله به دنبال بررسی تعیین کننده­ های کلان اقتصادی- اجتماعی نرخ باروری کل و همچنین شناسایی شدت اثر این مؤلفه ها بر تغییرات باروری کل در ایران است. بدین منظور، ضمن شناسایی چهار معیار اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی(بیولوژیکی) مؤثر بر باروری کل، اثر هر یک بر متغیر وابسته با استفاده از تکنیک اقتصاد سنجی به روش ARDL و الگوی ECM، مورد آزمون قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد شاخص امید به زندگی زنان، در عمده مدل­ های این مطالعه نه تنها رابطه مثبت و معنی داری داشته، بلکه ضرایب آن بیش از دیگر متغیرها ظاهر شده است. ضمن اینکه بجز تولید سرانه، روابط سایر متغیرهای اثرگذار بر باروری کل (در مدل های پویا و بلندمدت) مطابق انتظار و معنی دار بوده است. همچنین سرعت تعدیل الگوی باروری کل بسیار کند بوده و نوسانات کوتاه مدت به تدریج و با تاخیر زیاد به تعادل بلندمدت می رسد. از لحاظ اثر گذاری و تعیین کنندگی نیز، می توان گفت که به ترتیب، بعد بهداشتی (بیولوژیکی) بر بعدهای فرهنگی و اجتماعی مقدم می باشد. بعد اقتصادی نیز در مرتبه آخر جای گرفته است. بنابراین، توجه و تأکید بر مقوله بهداشت باروری در سیاستگذاری­ ها در کنار سایر مقوله ها به خصوص تشویق ازدواج افراد در سن ازدواج با حمایت های اجتماعی خاص، می­ تواند در پویایی جمعیّت و بهبود باروری کل به بیش از سطح جانشینی کمک نماید.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: اقتصاد
دریافت: 1394/8/3 | پذیرش: 1395/2/29 | انتشار: 1396/7/1