دوره 11، شماره 2 - ( 1390 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 106-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari N, Khoshakhlagh R, Dehghan Shabani Z. Regional Analysis of Economic Growth in Iran: A 3D Approach. QJER 2011; 11 (2) :87-106
URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-12089-fa.html
اکبری نعمت اله، خوش اخلاق رحمان، دهقان شبانی زهرا. تحلیل منطقه¬ای رشد اقتصادی در ایران (با تأکید بر رهیافت 3D). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1390; 11 (2) :87-106

URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-12089-fa.html

1- دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان
2- استاد گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان
3- دانشجوی دکتری دانشگاه اصفهان
رهیافت 3D که در سال 2009 توسط بانک جهانی مطرح شد، اشاره به تأثیر سه متغیر چگالی، فاصله و ناهمگونی که سه خصوصیت فضایی اثر گذار بر رشد اقتصادی مناطق هستند، دارد. چگالی به عنوان فشردگی جمعیت در هر واحد زمین تعریف شده است. فاصله اشاره به سهولت و سختی انتقال کالاها، خدمات، نیروی کار، سرمایه، اطلاعات و ایده بین مناطق دارد. ناهمگونی در بعد ملی شامل ناهمگونی مذهبی و قومیتی می¬باشد. از آنجا که یکی از محورهای برنامه¬های توسعه اقتصادی در ایران، گرایش از برنامه¬ریزی بخشی به سمت برنامه-ریزی منطقه¬ای است، شناسایی عوامل مؤثر در رشد اقتصادی هر منطقه، یکی از مواردی است که می¬تواند به برنامه¬ریزان اقتصادی و منطقه¬ای در تنظیم برنامه های توسعه اقتصادی کمک کند. هدف این مقاله، ارزیابی تأثیر سه متغیر چگالی جمعیت، فاصله و ناهمگونی جمعیت بر رشد اقتصادی استان¬های ایران می¬باشد که با استفاده از چارچوب یک مدل رشد درونزا، تأثیر این سه متغیر بر رشد اقتصادی منطقه در 28 استان ایران طی سالهای 84 - 1380 به روش داده¬های تابلویی برآورد شده است. نتایج حاصل از این تحقیق، بیان کننده اثر مثبت چگالی جمعیت و اثر منفی فاصله اقتصادی، ناهمگونی مذهبی و پراکندگی قومیتی جمعیت بر رشد منطقه¬ای در ایران است.

دریافت: 1389/11/16 | پذیرش: 1390/2/25 | انتشار: 1390/5/23