۶۸ نتیجه برای گردشگری
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
تفاوت¬ها و تشابهات محیطی عامل محرک سفر و گردشگری هستند؛ قاره افریقا با تنوع بسیار زیاد در جاذبه¬های گردشگری به¬خصوص طبیعی و تاریخی یکی از مقاصد عمده گردشگران در آینده خواهد بود؛ آمارهای موجود این واقعیت را به¬خوبی نشان می¬دهد. همه اینها می¬تواند فرصتی مناسب برای توسعه روابط فی¬مابین ایران با کشورهای افریقایی باشد؛ لذا ضروری است نسبت به شناسایی و معرفی آنها برای تدوین برنامه¬های راهبردی اقدام شود. گردشگری عرصه مناسبی برای توسعه همکاریهاست و توجه به گردشگری و قراردادن آن در برنامه¬ها و مناسبات دیپلماتیک کمک شایان توجهی به گسترش روابط و رفع موانع خواهد نمود؛ لذا در روابط دیپلماتیک بایستی برنامه¬ریزی جدی برای شناخت دقیق¬تر آفریقا از جمله بازار گردشگری آن در دستور کار قرار گیرد. هدف اصلی در این نوشتار معرفی توان¬های محیطی آفریقا در حوزه گردشگری با اشاره به برنامه-های آن قاره در این خصوص است و پاسخ به این پرسش که چگونه گردشگری می¬تواند یک عنصر مؤثر در توسعه روابط بین کشورها باشد. روش پژوهش مطالعات اسنادی و کتابخانه¬ای و مراجعه به آمار و ارقام مربوط به گردشگری برای ارائه راهکارهای توسعه همکاریهای دو و چندجانبه است. نتیجه کلی پژوهش حاضر نشاندهنده عدم وجود برنامه مدون از سوی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه گردشگری با آفریقاست. پیشنهاد ویژه در این خصوص اولویت قرار دادن گردشگری به¬عنوان پدیده¬ای با ابعاد اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی در برنامه¬های کلان است.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: گردشگری که امروزه از آن بهعنوان صنعت پاک یاد میشود یکی از مسایل مهمی است که به دلیل تاثیرات زیادی که بر اقتصاد جوامع میگذارد نمیتوان آن را نادیده گرفت. بهمنظور توسعه مناطق گردشگری، ابتدا بایستی این مناطق مستعد شناسایی شوند. هدف این پژوهش ارایه الگوی بهینه توسعه فضایی مناطق نمونه گردشگری در استان تهران با استفاده از روش تصمیمگیری چندمعیاره TOPSIS بود.
ابزار و روشها: پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی- توسعهای و به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است که در سال ۱۳۹۵ انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان، صاحبنظران، برنامهریزان گردشگری و کارشناسان اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به تعداد ۳۰ نفر بود. برای جمعآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانهای و سازمانی و بررسیهای میدانی، مانند پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده استفاده شد. بهمنظور گروهبندی مناطق، تکنیک تصمیمگیری چندمعیاره TOPSIS بهکار گرفته و از ۱۰ شاخص در استان استفاده شد. برای خوشهبندی از نرمافزار ArcGIS۱۰.۲ استفاده شد.
یافتهها: استان تهران در راستای توسعه فضایی بهینه صنعت گردشگری به ۳ خوشه تقسیم شد که در آن، نواحی شرقی و شمالی استان در خوشه ۱، نواحی غربی، مرکزی و جنوب شرقی استان در خوشه ۲ و نواحی جنوب غربی استان در خوشه ۳ قرار گرفتند.
نتیجهگیری: بهمنظور ارایه الگوی بهینه توسعه فضایی مناطق نمونه گردشگری در استان تهران با استفاده از روش تصمیمگیری چندمعیاره TOPSIS، ۳خوشه استان تهران از یکدیگر تفکیک میشوند که شامل خوشه ۱ (مناطق شرقی و شمالی)، خوشه ۲ (مناطق غربی، مرکزی و جنوب شرقی) و خوشه ۳ (مناطق جنوب غربی) هستند.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
نوشتار حاضر بر آن است تا عوامل موثر بر میزان احساس امنیت گردشگران مدهبی را در مرز مهران بهعنوان الگویی از شهرهای مرزی مورد بررسی قرار دهد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که از طریق مطالعات کتابخانهای و پرسشنامه، اطلاعات جمعآوریشده و با استفاده از نرمافزار SPSS اطلاعات تجزیه و تحلیل و فرضیات مورد آزمون قرار گرفته است. یافتهها بیانگر آن است که از میان ویژگیهای شخصی پاسخگویان بین سن و احساس امنیت آنها رابطه معنیداری وجود ندارد. براساس آزمون تفاوت میانگینها و تحلیل واریانس بین احساس امنیت و جنسیت، احساس امنیت و تحصیلات پاسخگویان و احساس امنیت و وضعیت تاهل پاسخگویان رابطه معنیداری وجود دارد. در بعد امنیت گردشگران؛ امنیت جانی با مقدار ۳۷/۴T= بیشترین احساس امنیت را دارند. امنیت جادهای با مقدار ۹۷/۲=T در پایینترین رده از بعد امنیت قرار دارند. در بررسی رابطه میان کل شاخصهای احساس امنیت و زیرشاخصهای توسعه گردشگری بالاترین ضریب همبستگی بین کل امنیت و بازدید مجدد با مقدار همبستگی ۵۳۰/۰ به دست آمده است. در بررسی اقدامات مرزی برای پایداری امنیت شهرهای مرزی متغیرهای مورد نظر ۷۹/۰% واریانس احساس امنیت را پیشبینی میکنند و همه متغیرها بهصورت معنیداری احساس امنیت را پیشبینی میکنند. که تلاش مسئولان امنیتی بهمنظور برقراری امنیت در دو سوی مرز با (بتا برابر با ۵۲۶/۰) بیشترین میزان تاثیر را بر متغیر احساس امنیت دارد.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
تهران پایتخت و بزرگترین شهر ایران با وسعتی حدود ۶۱۴ کیلومتر مربع در شمال کشور و جنوب دامنه البرز در ۱۱۲ کیلومتری جنوب دریای خزر واقع شده و در آغاز ( پیش از چهارصد سال پیش ) روستایی نسبتأ بزرگ بوده است. از روستاهای معروف آن زمان روستای کن که واقع در شمال غربی شهر تهران کنونی می باشد می توان نام برد؛ قدمت کن حداقل به ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ سال قبل باز می گردد و یکی از بزرگترین رودخانههای قدیم ولایت ری که از کوه های امامزاده داود سرچشمه داشته و تا دریاچه قم میرود، از کنار بافت روستایی کن می گذرد و باغ های کن را آبیاری می کند و شاهد همین مدعاست. در چند دهه اخیر موج رشد و توسعه سریع شهر نشینی به این محدوده نیز سرایت کرده و کن در داخل کلان شهر تهران قرار گرفته است.گرایش برنامه های ساخت و ساز به گونه ای است که سمت و سوی تخریب روستا و باغات و پهنه های سبز و باز آن را دارند. به دنبال همین مسأله، تحقیق حاضر به دنبال یک تغییر رویکرد از رشد کمی به رشد کیفی است و پرسش اصلی این است که با توجه به اهمیت موضوع چگونگی حفظ منابع سبز طبیعی موجود، از طریق احیاء محله سبز، آیا می توان محله کن شهر تهران را به عنوان روستاشهر معرفی کرد؟ و از این طریق، به جای درآمد زایی از طریق تخریب باغات و ساخت و ساز، از این آخرین مجموعه باغات به هم پیوسته کلانشهر تهران، حفاظت کرد.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
استاندیون اذعان داشته است که ورزش و گردشگری در هم تنیده شده و منجر به گردشگری ورزشی میشود. محققان از انقلاب گردشگری برای توصیف این پدیده استفاده کردهاند. از سویی وید (۲۰۰۹) نیز اشاره کرده است که این مفهوم نتیجه تعامل بین ویژگیهای ورزش و گردشگری به عنوان یک تجارت یکپارچه در یک مقصد مشخص است که هر یک به یک پدیده اجتماعی جهانی و یک نیروی اقتصادی مهم تبدیل شدهاند. یکی از مفاهیم مرتبط با این حوزه مدیریت مقصد است. در این مرور تحلیلی که به صورت روایتی انجام شده است به این دو مفهوم پرداخته شده است.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
امروزه، جاذبه های فرهنگی از عوامل مهم در جذب گردشگر فرهنگی است. به کارگیری ابزارها و عوامل مؤثر در تبلیغات از عواملی که می تواند صنعت گردشگری کشور را توسعه و بهبود دهد. این پژوهش به تبیین و تحلیل تأثیر تبلیغات در جذب گردشگر فرهنگی به کشور ایران می پردازد . مدعای تبیینی نویسندگان در تحقیق این است که صنعت تبلیغات ایران نتوانسته است آن طور که باید و شاید در جذب گردشگر فرهنگی نقش زیادی ایفا کند. سؤال اصلی تحقیق این است: تبلیغات ایران چگونه و به چه اندازه تبیین کننده میزان جذب گردشگر فرهنگی به کشور ایران است؟ روش تحقیق، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه است. جمعیت آماری پژوهش تمام گردشگرهای فرهنگی است که وارد اصفهان می شوند و حجم نمونه سیصد نفر است. تحلیل به دو صورت توصیفی و تبیینی انجام شده است . یافته های تحقیق نشان می دهد از نظر گردشگران فرهنگی مهم ترین ابزار تبلیغاتی برای جذب گردشگر فرهنگی به ترتیب عبارت انداز : بازاریابی (۳/۲۱ درصد)، اینترنت (۷/۱۹ درصد)، کتاب و مقاله از جاذبه¬های گردشگری فرهنگی (۳/۱۵درصد). ضریب همبستگی متغیر تبلیغات با میزان جذب گردشگر فرهنگی به اندازه ۴۷/۰ است و میان زن و مرد از لحاظ نگرش آن ها به تبلیغات هیچ تفاوتی وجود ندارد.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
امروزه بهدلیل شدت یافتن رقابت، سازمانها در محیطی پویا و پرابهام فعالیت میکنند. از دیدگاه رقابتی، تداوم سودآوری سازمانها در گرو جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان موجود عنوان میشود، در شرایط کنونی تمام توجه، متمرکز بر روابط با مشتری شده است و مشتری بهعنوان یک رکن اساسی در سازمانها مطرح میباشد. در مقاله حاضر، عوامل مؤثر دهگانه مدل لیندگرین در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری در دو آژانس متعلق به بنیاد مستضعفان بررسی و این عوامل مؤثر رتبهبندی شده است . مدل لیندگرین یکی از جامعترین مدلهای بررسی عوامل مؤثر در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری میباشد که به بررسی ده عامل مؤثر از جمله تکنولوژی اطلاعات، افراد سازمان، مدیریت دانش، استراتژی مشتری، فرهنگ، استراتژی تعامل با مشتری، فرایند مدیریت ارتباط با مشتری، سازمان، استراتژی برند و استراتژی ایجاد ارزش میپردازد. دادههای مورد نیاز برای این تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه و به روش نمونهگیری تصادفی ساده از ۳۸۵ نفر از مشتریان دو آژانس آیتو و پرسپولیس جمعآوری و دادهها در قالب آزمونهای کولموگروف اسمیرنوف، آزمون دوجملهای، آزمون فریدمن، روش تاپسیس و مدل آنتروپی شانون تجزیه و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که عوامل دهگانه در موفقیت ارتباط با مشتری مؤثر بوده است و این عوامل رتبههای یکسانی ندارند. واژههای کلیدی: مدیریت ارتباط با مشتری، مدل لیندگرین، صنعت گردشگری.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
سیاست زائیده و محصول جغرافیاست و مقولهی گردشگری که از بنیانهای ژئوپلیتیکی کشور ایران است بی تاثیر از نهاد سیاست نبوده و متناسب با تحولات سیاسی و روابط سیاسی با کشورهای جهان در ایران و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از فراز و فرود زیادی برخوردار بوده است.کشور ایران با همهی جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعیاش در سالهای اخیر توانسته است به یک توفیق نسبی در این زمینه دست یابد که تلاش و توجه فعالان صنعت گردشگری،گسترش شبکهی ارتباطات جمعی، سیاستهای تسهیل کنندگی دولتها و توجه به زیر ساختهای آموزشی و رفاهی از مهمترین دلایل آن بوده است. بدون شک روابط سیاسی کشورها در توسعهی همکاریهای گردشگری بی تاثیر نبوده و هر چقدر زمینههای امنیتی، رفاهی و آموزشی و همچنین اشتراکات تاریخی، فرهنگی و سرزمینی بین دو کشور تقویت شده باشد در گسترش این تبادلات توریستی موثر بوده است. بدین منظور به روش اسنادی، دادههای مورد نیاز تحقیق از محتوی قوانین و برنامههای بالا دستی جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده است. این نتایج به دست آمده نشان میدهد که هر چقدر کشورها از تحکیم روابط سیاسی بیشتری برخوردار باشند توسعهی گردشگری در آنها نمود بیشتری داشته است. که البته در مورد دو کشور ایران و عمان که بهصورت موردی مطالعه شده است، به خوبی نمایان است. ضمن اینکه در صورت توسعهی بیشتر امکانات زیر ساختی، رفاهی و تبلیغاتی از رونق بیشتری برخوردار خواهند شد.
دوره ۲، شماره ۷ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
گردشگری یکی از مهمترین صنایع جهانی است که به گردشگران این امکان را میدهد تا با زبانها، فرهنگها، سنتها و سبک زندگیهای متفاوت آشنا شوند. هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل رفتار گردشگران ورزشی با استفاده از مدل SOR است. روش تحقیق از نظر ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی-پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری، شامل تمامی گردشگران ورزشهای کوهستانی مجموعه تفریحی-ورزشی توچال تهران بود. حجم نمونه با استفاده از نرمافزار PASS ۳۰۰ نفر تعیین شد. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه رفتار گردشگر سوپینگ ۲۰۱۲ بود که روایی آن توسط ۱۰ تن از اساتید دانشگاههای کشور که در حیطه گردشگری ورزشی و رفتار مصرفکننده مطالعه داشتند، تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد محاسبه قرار گرفت و مقدار آلفای کرونباخ برابر ۹۱/۰ به دست آمد. نتایج بدست آمده نشان داد که تصویر مقصد بر پیششرطها و کیفیت شخصی گردشگران ورزشهای کوهستانی تاثیر دارد. همچنین نحوه کسب اطلاعات بر پیششرطها و کیفیت شخصی گردشگران ورزشی تاثیرگذار است؛ بهعلاوه همتایان تاثیر مثبت و معناداری بر پیششرطها و کیفیت شخصی گردشگران ورزشی دارد. تاثیر پیششرطها بر واکنش رفتاری گردشگران ورزشی و نیز تاثیر کیفیت شخصی بر واکنش رفتاری گردشگران ورزشی تایید شد. از پیامدهای این پژوهش میتوان به بهبود درک رفتار گردشگران ورزشی برای مدیران و بازاریابان بخش گردشگری ورزشی اشاره کرد.
دوره ۲، شماره ۸ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه ورزش بخش مهمی از ابزار دیپلماتیک کشورهاست. ورزش بهعنوان ابزاری مطلوب، ظرفیت شکل دادن به ترجیحات دیگران از طریق قدرت نرم را دارد. بنابراین پژوهشگر بر آن شد که به شناسایی کارکردهای سیاسی دیپلماسی عمومی و قدرت نرم در ورزش و گردشگری ایران بپردازد. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجام شد و دادهها از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته جمعآوری شدند. جامعۀ آماری پژوهش افراد متخصص در زمینۀ سیاسی، ورزشی و گردشگری شامل پنج نفر از اعضای هیئت علمی ورزشی، پنج نفر از اعضای هیئت علمی گردشگری، هفت نفر از اعضای هیئت علمی علوم سیاسی، پنج نفر دارای سابقۀ کار اجرایی در سازمان گردشگری و میراث فرهنگی و ورزشکار با سابقۀ حضور در مسابقات بینالمللی بودند. روش جمعآوری دادهها بهصورت مطالعۀ پژوهشهای پیشین و مصاحبۀ عمیق و باز بود. برای سنجش پایایی پژوهش، از توافق درونموضوعی استفاده شد. میانگین میزان توافق درون موضوعی برابر با ۸۹ درصد گزارش شد. براساس یافتههای حاصل از مصاحبۀ نیمهساختاریافته، مهمترین کارکردهای سیاسی دیپلماسی عمومی و قدرت نرم در ورزش و گردشگری ایران شش مؤلفه شامل منش سیاسی، سیاست خارجی، سیاست داخلی، آگاهی سیاسی، مبارزه با انزوا، اطلاعات و ارتباطات بودند. باتوجه به نتایج حاصل از پژوهش پیشنهاد میشود از مزیت ورزش که زبان مشترک بین ملتهاست در جهت افزایش ارتباطات بینالمللی و آگاهی سیاسی از سفرای ورزشی استفاده شود، زیرا از مزیتهای مذاکرات ورزشکاران، مربیان در رویدادهای ورزشی نسبتبه سیاستمداران رسمی، دیپلماسی و برقراری ارتباطها بهصورت خودجوش بوده که با محدودیت کمتری روبهرو خواهد بود.
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
مناطق عملیاتی هشت سال دفاع مقدس در استانهای مرزی ایران با عراق یکی از مکانهای جذب گردشگر به شمار میروند. عوامل انگیزشی بازدید کنندگان از مناطق عملیاتی تأکیدی بر اهمیت موضوع این است که میبایست گروههای مختلف بازدیدکنندگان را از نظر انگیزش سفر، شناسایی و تدارکات لازم را در این مناطق جهت پاسخگویی به انگیزش آنها مهیا نمود. از این رو ارزیابی انگیزههای گردشگران مناطق عملیاتی به ما اجازه میدهد که نیازها و ترجیحات آنها را بدانیم و درک کنیم. این پژوهش درصدد است، عوامل رانشی و کششی بازدیدکنندگان مناطق عملیاتی استان کرمانشاه را شناسایی و گروه بندی نماید. روش پژوهش حاضر از نظر ماهیت، پیمایشی بوده و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و میدانی بوده و در تجزیه و تحلیل دادهها از طریق آزمونT تک نمونهای و آزمون فریدمن استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش، گردشگرانی است که در سال ۱۳۹۷ به مناطق عملیاتی استان کرمانشاه سفرکردهاند، که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، ۳۸۴ نفر تعیین گردید سپس برای تعیین و دسترسی به نمونه مورد نیاز از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که، مولفههای رانشی نسبت به مولفههای کششی تاثیر بیشتری در سفر به مناطق عملیاتی استان کرمانشاه دارند. بر این اساس مولفههای انگیزش رانشی به ترتیب مولفههای سیاسی- هویت ملی، پاسداشتی، کنجکاوی و خود شکوفایی با میانگین رتبه ای (۳,۳۲) (۲.۸۵) (۲.۳۷) (۱.۴۵) میباشد و مهمترین عوامل انگیزش کششی به ترتیب مربوط به مولفههای تقدس مکانی، تفرج و اوقات فراغت و الزام با میانگین رتبهای، (۲.۵۹)، (۱.۷۲) و (۱.۶۹)میباشد.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
بیان مساله: با شروع Covid-۱۹ در دنیا یکی از بحرانها در زمینه صنعت گردشگری است که به نوبه خود بر روی کیفیت و رفاه زندگی ساکنان مناطق گردشگری تاثیر گذاشته، که در این میان توجه به اثرات اجتماعی گردشگری بسیار ضروری است.
هدف: هدف تحقیق حاضر سنجش تاثیرات اجتماعی گردشگری بر کیفیت زندگی با شروع Covid-۱۹ در شهر تبریز می باشد.
روش ها: تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق جمعیت بالای ۱۸ سال شهر تبریز می باشد. تحلیل اطلاعات از معادلات ساختاری (EMS) با نرم افزار Amos و SPSS استفاده شد.
یافته ها: یافته ها حاکی از این است که اعتماد بین فردی، دلبستگی به مکان، درک اثرات اجتماعی و Covid-۱۹ ﺑﺎ ﺿﺮﻳﺐ ﺗﺄﺛﻴر ۸۲۵/۰ و ۸۰۱/۰ و ۷۳۵/۰ و ۷۱۱/۰ بیشترین اثرات را بر کیفیت زندگی داشته است.
نتیجه گیری: در نتیجه هنگامی که افراد به مکان وارد می شوند، رفتارهای طرفدار اجتماعی و طرفدار محیطزیست را برای حفاظت از مکان خود برای کمک به هدف کاربردی آن (مزایای گردشگری) اتخاذ می کنند و از این رو از توسعه گردشگری حمایت می کنند. این امر به نوبه خود میتواند در برآورده کردن دیگر اهداف کلیدی پایداری و رفاه و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان شهر تبریز در زمان ، کووید ۱۹و پیماریهای همه گیر و پس از آن نقش بیشتری داشته باشد.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
عدم توسعه گردشگری در هر مکان جغرافیای بیشتر به دو عامل وابسته است؛ یکی مطلوب نبودن خصوصیات ذاتی مناطق و دیگری عدم تصمیم گیری درست سیاست گذاران و برنامه ریزان. در شرایطی که قابلیتها و توانهای محیطی مناسب ارزیابی شود میبایست ریشه ناکامی در عدم رونق گردشگری و بهبود زندگی مردم را در سیاستگذاری گردشگری جست. در این راستا پژوهش حاضر با رویکرد آیندهپژوهی، به شناخت عوامل راهبردی در سیاست گذاری توسعه گردشگری سایت هورامان بهعنوان بخشی از استان کرمانشاه و کردستان و بیست و ششمین اثر میراث فرهنگی ملموس ایران، ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو میپردازد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، مبتنی بر روش آیندهپژوهی و تحلیل ساختاری است و جامعه اماری آن شامل ۲۰ نفر از افرادی است که بهصورت تخصصی در حوزه گردشگری فعالیت دارند. در مجموع، دارای ۷ مولفه و ۳۶ شاخص اثرگذار، که محصول ادغام، حذف، اصلاح و ویرایش ۱۰۳ متغیر اولیه بوده که با استفاده از نرم افزار میک مک، ۱۵عامل نهایی بهعنوان پیشران موثر بر سیاست گذاری توسعه گردشگری سایت هورامان انتخاب شده است. نتایج نشان میدهد که شاخصهای قوانین و مقررات گردشگری، سیاستهای کلان دولت، نیروی انسانی ماهر و اموزش دیده و بازافرینی با رویکرد گردشگری به ترتیب از جمله متغیرهایی هستند که بیشترین سهم را در اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم بر این سایت دارند
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
بیان مساله: پهنه ها و مراکز تاریخی شهر تبریز گنجینه های گرانبهایی از آثار تاریخی و فرهنگی بشر را در خود جای داده است. برای جلوگیری از کاهش اهمیت این مراکز تاریخی، اجرای طرحهای بازآفرینی امری ضروریاست. که اجرای طرح های گردشگری میتواند به شکوفایی دوباره منطقه هشت شهر تبریز بیانجامد.
هدف: ارتقای توسعۀ گردشگری مکانهای تاریخی- فرهنگی شهری با بازآفرینی در بافتهای تاریخی- فرهنگی منطقه ۸ شهر تبریز میباشد. روشها: روش تحقیق حاضر بصورت توصیفی- تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل جمعیت کل منطقه هشت تبریز میباشد که براساس فرمول کوکران حجم نمونه ۳۷۵ نفر بدست آمد. برای تحلیل داده ها از روشهای تحلیل عاملی اکتشافی به همراه روش رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
یافته ها: براساس نتایج تحقیق چهار عامل اساسی کشف شد و نتایج نشان دادند همه عوامل بازآفرینی دخیل در توسعۀ گردشگری دارای رابطۀ معناداری با ارتقای گردشگری مکانهای تاریخی- فرهنگی شهر تبریز میباشند و به ترتیب عامل های اجتماعی- فرهنگی (۶۱۲/٠)، کالبدی با (۵۰۷/۰) و شاخص کیفیت معماری با (۴۶۲/۰)، عامل اقتصادی با (۳۲۵/۰) و عامل زیست محیطی با (۲۹۶/۰) بیشترین تا کمترین اثرگذاری را در ارتقا توسعۀ گردشگری داشتهاند.
نتیجه گیری: منطقه هشت به عنوان یک بافت تاریخی با رویکرد به گردشگری شهری در مکانهای تاریخی- فرهنگی، فرصتها و نقاط قوتی نیز دارد که میتوانند با تکیه بر آنها به ایجاد فضاهای سرزنده و مکانهای گردشگر پسند کمک کنند.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۱ )
چکیده
گردشگری روستایی در دنیای امروز یکی از بخشهای مهم فعالیتهای اقتصادی محسوب میگردد. این فعالیت مهم اقتصادی از دیدگاههای مختلفی مورد توجه قرار گرفته است. بعضی آن را به عنوان بخشی از بازار گردشگری میشناسند و عدهای نیز آن را سیاستی برای توسعه روستایی قلمداد میکنند. سؤال این است که گردشگری روستایی چه نقش و اثری در توسعه روستایی و توسعه روستایی پایدار دارد؟
در دهه پایانی قرن بیستم بسیاری از برنامهریزان اجتماعی ـ اقتصادی در کشورهای اروپایی گردشگری را روشی مطمئن با چشماندازی بسیار روشن برای توسعه روستاها بویژه محرومترین آنها معرفی کردهاند. مطالعات انجام شده در کشورهای فرانسه، اتریش، سوییس، انگلستان، ایرلند، تایلند و ژاپن نشان میدهد که گردشگری روستایی بسرعت در اقتصاد روستایی رشد کرده و مکمل فعالیتهای کشاورزی شده است. ماهیت صنعت گردشگری ایجاد اشتغال و درامد، متنوع سازی اقتصاد، مشارکت اجتماعی و استفاده از منابع محلی است. از آنجا که بخش اعظم مشکلات عقبماندگی و توسعهنیافتگی روستایی نیز به فقدان این صنعت برمیگردد، گردشگری روستایی با حل مسائل و مشکلات فوق میتواند به توسعه روستایی کمک نماید.
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
توسعه مقاصد گردشگری نیازمند حمایت مؤثر و همه جانبه جوامع برای همراه و همسو کردن ذینفعان گردشگری و گسترش تعاملات رضایتبخش گردشگران و اجتماعات میزبان است. در نتیجه این تعاملات سازنده و مؤثر، منافع گردشگری برای گردشگران و جوامع میزبان ارتقا یافته و میتواند زمینههای توسعه ملی را فراهم کند. به منظور جلب حمایتهای جامعه، بر مبنای نظریه مبادله اجتماعی باید زمینههای رضایت افراد جامعه بیش از پیش فراهم شود. آنچه میتواند این مهم را محقق سازد، برایند ادراکات و برداشتهای مثبت یا منفی از توسعه صنعت گردشگری است. براساس مبانی نظری، ابعاد چهارگانه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی به عنوان مؤلفههای اساسی هستند که در جوامع میزبان، زمینه تکوین ادراکات مثبت و منفی اجتماعات محلی را ایجاد میکنند. در مطالعه حاضر، چگونگی اثرات این متغیرها بر یکدیگر و تأثیر آنها بر حمایت و پشتیبانی از توسعه گردشگری مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی روایی متغیرهای مدل از روش تحلیل عامل و برای بررسی روابط علّی بین متغیرهای پنهان مدل از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. تحلیل دادههای با بهرهگیری از نرمافزارهایSPSS۲۳ وAMOS ۱۸ انجام میشود. نتایج پژوهش نشان میدهد که یکی از عوامل مهم حمایت یا عدم حمایت جامعه میزبان، میزان رضایتمندی از گردشگری است. این عامل با ضریب تأثیر ۹/۰ مهمترین عامل تبیینکننده واریانس متغیر وابسته است. بعد اجتماعی با ضریب تأثیر ۸/۰به صورت غیرمستقیم و از طریق دو متغیر اثرات ادراک شده مثبت و رضایتمندی، مهمترین عوامل مؤثر بر حمایت از توسعه گردشگری هستند.
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
گردشگری ساحلی، یکی از انواع گردشگری است که میتواند در پایداری نواحی ساحلی یا توسعه سواحل فراموش شده مورد توجه قرار گیرد. صنعت سفر و گردشگری یکی از بزرگترین کارفرمایان و مشارکت کنندگان اقتصادی در جهان است و بیش از ده درصد کل اشتغال و تولید ناخالص جهانی را در چند سال اخیر به خود اختصاص داده است. ایران دارای سواحل گسترده ای در بخش شمال و جنوب است. در بخش جنوبی سواحل گسترده مکران به دلیل همجواری با آب های اقیانوسی دارای ظرفیتهای گردشگری در حوزههای متعددی است که استراتژی مشخصی جهت استفاده از این ظرفیت ها طراحی نشده است. از اینرو استراتژی توسعه گردشگری این منطقه بعنوان مساله پژوهش مدنظر قرار گرفته است
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات مبنی بر اسناد و مطالعات کتابخانهای و همچنین میدانی است. نتایج مطالعات میدانی نشان می دهد که منطقه مکران از نظر گردشگری در شرایط مناسب قرار ندارد و لازم است استراتژی مناسب برای آن در نظر گرفته شود که در بخش تحلیل بدانها پرداخته شده است. بر اساس نتایج حاصله، گردشگری ساحلی و دریایی در کرانههای مکران در عوامل داخلی در موقعیت ضعف و هم چنین در عوامل خارجی در موقعیت تهدید قرار میگیرد. در چنین شرایطی باید استراتژیهای تدافعی برای توسعه گردشگری در منطقه مورد مطالعه، استراتژی تدافعی مناسب است که در آن ظرفیت ها مورد توجه قرار خواهد گرفت.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
باف هــای تاریوــی شــهرهای ایرانــی تجلــی گاه ارز هــا و ســن های دیریــن مــا می باشــند و حفــظ و احیــا آن هــا می توانــد منبــع فرهنرــی - اجتماعــی بــا ارزشــی را بــرای نســل های بعــدی بــه یــادگار گــذارد. آنهــا نمــودی از خــرد جمعــی نیــا کان مــا می باشــند کــه توانســته اند چنیــن ســاختارهایی را کــه ترکیبــی از علــم، دانــش، هنــر و تجربــه می باشــند را بــرای مــا بــه ارمغــان گذارنــد. پرداختــن بــه ایــن میــراث ارزشــمند در واقــع مــا را بــه اســتفاده از تجربیــات غنــی گذشــتران رهنمــود می ســازد و مــی توانــد ضامــن تــداوم فرهنرــی کــه در گــرو تــداوم تاریوــی اســ باشــد. خانه های تاریخی ایران که همانند گوهری در بافت های تاریخی ارزشمند جلوه گــر هســتند، عصــارهای از تاریــخ زندگــی، هنــر اعتقــادات، آدار و رســوم و ســبک زندگــی ایــران اســالمی مــا محســور می شــوند و بــه نوعــی می توان آنها را موزه ای از تمامی آداب فرهنرــی، اجتماعــی نســل های قدیــم بــه شــمار آورد. امــروزه بــا احیــا و بازآفرینــی ایــن میــراث ارزشــمند می تــوان عــالوه بــر پاس داشــ فرهنرــی و تاریوــی ایــن آثــار و تبلیــغ ایــن آدار در بیــن شــهروندان، محرک هــای اقتصــادی را در ســطح شــهر بوجــود آورد کــه موجــب رشــد اقتصــادی و توســعه شــهری گشــته و گروه هــای اقتصــادی مناســبی را بــرای ارتقــا درآمدهــای شــهری و رشــد صنعــ توریســم و گردشــرری کــه امــروزه جــزء مهمتریــن اصــول در جــذر ســرمایه و گــرد مالــی از آن یــاد می شــود، بوجــود آورده در ادامــه از طریــق مطالعــه تجربیــات کشــورهای موفــق جهــان در ایــن حــوزه می تــوان مــدل مفهومــی مناســبی را بــرای بازآفرینــی خانه هــای ارزشــمند تاریوــی و ایجــاد تحــرک اقتصــادی )کارآفرینــی شــهری( تبییــن نمــود.
روش تحقیق این پژوهش از نوع توصیفی بوده و جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی (کتابخانه ای) و میدانی ( نظرسنجی مصاحبه، برداشت سایت) می باشد. در نهایت اطلاعات به دست آمده از روش کیفی تجزیه و تحلیل شدند و ارتباط آنها مورد سنجش قرار گرفت. نتایــج حا کــی از آن اســ کــه بیــن رشــد اقتصــادی و بازآفرینــی خانــه هــای تاریوــی ارتبــاط تنراتنرــی وجــود دارد.
دوره ۹، شماره ۳۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه مطالعات بینارشتهای در میان پژوهشگران حوزه ادبیات جایگاه ویژهای یافته است که طبیعتاً در پویایی جریان نقد ادبی نیز موثر خواهد افتاد. هدف اصلی مقاله پیش رو، معرفی رشته مطالعاتیِ جغرافیای ادبی است که میتوان آن را شکلی از نقد ادبی به شمار آورد. این رشته همانطور که از نامش پیداست حاصل برهمکنش جغرافیا و ادبیات است و پیدایش آن با اهمیت یافتن مفهوم «فضا» و «مکان» در علوم انسانی ارتباط مستقیم دارد. مطالعات مربوط به «فضا» و «مکان» از دهه ۱۹۹۰ در پژوهشهای علوم انسانی برجسته شد و در پی آن، رشته «جغرافیای ادبی» (Literary Geography) و شاخههای مختلف آن مانند نقد جغرافیایی (Geocriticism)، گردشگری ادبی (Literary tourism) و نقشهنگاری ادبی (Literary Cartography) شکل گرفت.
در این پژوهش ابتدا مبانی نظری جغرافیای ادبی با تکیه بر مفهوم فضا و مکان طرح میگردد. سپس چند شاخه مهم مرتبط با آن معرفی و کاربرد و موقعیت کنونی آنها در سیر مطالعات دانشگاهی بررسی میشود؛ در میان این شاخهها «نقشهنگاری ادبی» به عنوان پیشنیاز جغرافیای ادبی، بیش از همه مورد توجه قرار خواهد گرفت. انجام این پژوهش مستلزم جمعآوری و بررسی منابع متعددی است که برخی از آنها طی مقاله معرفی خواهد شد.
حاصل پژوهش این است که جغرافیای ادبی بستر مناسبی را برای تحلیل و بررسی جنبههای متفاوتی از شعر و داستان فراهم میسازد و دادههای به دست آمده از آن برای مطالعات ادبی و جامعهشناسی ادبیات سودمند است. در حقیقت، مکانهای جغرافیایی، کارکرد ادبی قابل تاملی در آثار ادبی دارند که معمولا از نظر منتقدان ادبی دور میماند.