جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای کیفیت نهادی
علی حسین صمدی، دکتر منصور زیبایی، دکتر جعفر قادری، خانم پریسا بهلولی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
دخالت دولت و اجرای سیاست های زیست محیطی، یکی از راه کارهای کاهش عوارض جانبی ناشی از تولید و در راستای دستیابی به توسعه پایدار است. بدون شک، کیفیت نهادی نیز یک عامل مهم تأثیرگذار در انتخاب سیاست بهینه زیست محیطی است. لذا مقاله حاضر، به شناسایی سیاست بهینه زیست محیطی از بین ابزارهای رایج دخالت دولت (اخذ مالیات بر انتشار آلودگی و سیاست مجوز انتشار آلودگی) در شرایط وجود نااطمینانی زیست محیطی و اقتصادی و در درجات مختلف کیفیت نهادی، پرداخته است. دستاورد نظری مقاله حاضر، این است که کیفیت نهادی را وارد یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کرده و تأثیر آن بر انتخاب سیاست زیست محیطی را بررسی نموده است. یافته های تجربی مقاله حاضر، نشان می دهد که در درجات مختلف کیفیت نهادی، سیاست مجوز انتشار آلودگی بر سیاست مالیات بر انتشار آلودگی، برتری دارد. همچنین نتایج نشان داده است که با بهبود وضعیت کیفیت نهادی و در صورتی که تنها تکانه زیست محیطی باشد، سیاست بهینه، سیاست مالیات بر آلودگی است.
آقای محمد دهقان منشادی، دکتر کریم اسلاملوئیان، دکتر ابراهیم هادیان، دکتر زهرا دهقان شبانی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در الگوهای تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) طراحی شده، به نقش کیفیت نهادی در عملکرد اقتصادی، کمتر توجه شده است. این مسأله برای کشورهای صادرکننده نفت، به علت اثرات متقابل کیفیت نهادی و مکانیزم انتشار تکانههای نفتی، از اهمیت بالایی برخوردار است. اما این موضوع در قالب یک الگوی رسمی DSGE بررسی نشده است. بنابراین، مطالعه حاضر، به بررسی واکنش متغیرهای اقتصاد کلان در برابر تغییرات کیفیت نهادی ناشی از تکانههای نفتی در قالب یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید در ایران، به عنوان یک کشور صادرکننده نفت میپردازد. در الگوی طراحی شده، نقش کیفیت نهادی و درآمدهای نفتی در بخشهای خانوارها، بنگاهها، دولت و بانک مرکزی وارد شده است. پس از حل الگو و خطی سازی، اثر تکانه نفتی بر رفتار پویای اقتصاد کلان ایران با استفاده از روش مقداردهی طی دوره ۱۳۹۶-۱۳۳۸ بررسی شده است. نتایج، بیانگر آن است که تخریب کیفیت نهادی ناشی از تکانه مثبت نفتی، مانعی جدی در بروز اثرات مثبت انتظاری افزایش درآمد نفتی است. درآمدهای نفتی و تکانههای آن، با تخریب کیفیت نهادی کشور نفتخیز از مسیرگسترش فعالیتهای رانتجویی، افزایش هزینههای مبادلاتی تولید، کاهش اثرگذاری مخارج دولت و انحراف سیاستگذاریهای پولی و مالی از اهداف مورد نظر، به ایجاد اثرات مخرب بر تولید غیرنفتی ایران در بلندمدت میانجامد. لذا پیشنهاد میشود، مکانیزم تخریب نهادی تکانههای نفتی با اصلاح ساختاری در اقتصاد ایران مهار شود. به طور خاص، این آثار تخریبی می تواند با قطع وابستگی مستقیم بودجه به درآمدهای نفتی، تا حدودی محدود شود.
دکتر هدی زبیری، خانم مریم احسانی،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
پیچیدگی اقتصادی، معیار سنجش حجم دانش و فناوری بهکار گرفته شده در ساختار تولیدی کشورها است. این پژوهش با بررسی تأثیر دموکراسی (دموکراسی انتخاباتی، دموکراسی لیبرال، دموکراسی مشارکتی، دموکراسی مشورتی و دموکراسی مساواتطلبانه) بر پیچیدگی اقتصادی، به مطالعۀ تأثیر ابعاد نهادی اقتصادها در پیچیدگی اقتصادی میپردازد. به این منظور، اثر انواع دموکراسی بر پیچیدگی اقتصادی در ۱۰۹ کشور توسعهیافته و درحالتوسعه، طی دورۀ ۲۰۲۱-۱۹۹۵ با استفاده از رهیافت گشتاورهای تعمیمیافته سیستمی (SYS-GMM) برآورد میشود. نتایج این پژوهش، نشاندهندۀ اثر مثبت و معنادار انواع دموکراسی بر پیچیدگی اقتصادی است. ضرایب انواع دموکراسی برای کشورهای توسعهیافته، بیشتر از کشورهای درحالتوسعه برآورد شده است. بیشترین ضریب برآورد شده در کشورهای درحالتوسعه، مربوط به دموکراسی مشارکتی و کمترین ضریب، برای دموکراسی لیبرال بوده، و بیشترین ضریب برای کشورهای توسعهیافته، برای دموکراسی لیبرال و کمترین ضریب، برای دموکراسی مشورتی برآورد شده است. تمامی ضرایب در سه الگوی پژوهش، فرضیه پژوهش را تأیید میکنند. همچنین تأثیر مثبت رشد اقتصادی، اندازۀ دولت و اندازۀ جمعیت بر پیچیدگی اقتصادی، تأیید میشود. استحکام و ثبات نتایج برآوردی نسبت به استفاده از متغیر جایگزین دموکراسی و تغییر در روش برآورد نیز تأیید میشود