جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای کارایی فنی
منصور زراءنژاد، رضا یوسفی حاجی آباد،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف این مقاله برآورد کارایی فنی تولید گندم در استانهای مختلف ایران است. بدین منظور دادههای تلفیقی مربوط به نهادهها و ستادههای مورد استفاده در تولید محصول گندم جمع آوری و با استفاده از روشهای مرز تصادفی و تحلیل پوششی دادهها، اقدام به محاسبه کارایی فنی استانهای مختلف، طی سالهای زراعی ۷۹- ۱۳۷۸ تا ۸۳-۱۳۸۴، شده است. نتایج به دست آمده از رهیافت پارامتریک نشان میدهد که میانگین کارایی تولید گندم در ایران در دوره مورد بررسی ۵۷/ ۰بوده است. در این رهیافت استانهای گیلان و بوشهر با میانگین کارایی فنی ۸۱/۰ و ۲۶/۰، به ترتیب بالاترین و پایینترین میزان کارایی فنی را دارا بودهاند. نتایج حاصل از مدل ناپارامتریک حاکی از این است که میانگین کارایی فنی در همین دوره به میزان ۸۴/۰ بوده است و استانهای سیستان، کهگیلویه و بویر احمد، گیلان و مازندران با نمره کارایی صد در صد، و استان یزد با کارایی ۵۷/۰ از بالاترین و پایینترین میزان کارایی فنی برخوردار بودهاند. به نظر میرسد به کارگیری رهیافت پارامتریک در تحقیقات مربوط به بخش کشاورزی، به واسطه ویژگیهای آنها مناسبتر است، با این وجود، انتخاب دو رهیافت پارامتریک و ناپارامتریک و مقایسه نتایج آنها میتواند قوت و اطمینان بیشتری به یافتههای تحقیق ببخشد.
علی امامی میبدی، فرزانه جایدری،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
با توجه به افزایش روز افزون نگرانی جهان امروز در رابطه با مسائل زیست محیطی، در این تحقیق به ارزیابی زیستکارآیی پالایشگاههای نفت کشور که از یک سو، نقش ارزنده ای در اقتصاد ملی دارند و از سوی دیگر با مصرف بالای سوخت فسیلی و در نتیجه انتشار CO۲، باعث آلودگی محیطزیست میشوند، پرداخته شده است. با استفاده از نرمافزار Windeap و روش DEA ستاندهمحور و با در نظر گرفتن خروجی نامطلوب، زیستکارآیی محاسبه شده است. نتایج نشان میدهد که، پالایشگاه بندرعباس کاراترین پالایشگاه نفت طی دوره ۸۸-۱۳۸۲ استونرخ رشد زیستکارآیی پالایشگاهها طی دوره مورد مطالعه مثبت است.نتایج رگرسیون توبیت نیز نشان میدهد که، سوختهای نفتکوره و نفتگاز اثر منفی بر زیستکارآیی دارند و گاز طبیعی و گازهای پالایشگاهی و گاز مایع اثر مثبت بر زیستکارآیی دارند. از سوی دیگر، هر چه پالایشگاه در حدی بیشتر از ظرفیت اسمی، نفت خام پالایش کند، زیستکارآیی پالایشگاه بیشتر کاهش مییابد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله کارایی تکنیکی (TE) بر مبنای رویکرد مرز تصادفی (SFA) و با استفاده از براورد تابع تولید ترانسلوگ به روش حداکثر درستنمایی (MLE) در صنایع ایران محاسبه شده است. یافتههای این مقاله نشاندهنده آن است که در بین ۱۴۰ صنعت بررسی شده در کد چهار رقمیISIC، صنایع تولید "محصولات اساسی مسی"، "پاک کردن و درجهبندی و بستهبندی پسته"، "تولید وسایل نقلیه موتوری" و "تولید مواد پلاستیکی به شکل اولیه" و "ساخت لاستیک مصنوعی" بالاترین سطح کارایی در میان صنایع ایران در سال ۱۳۸۸ را داشتهاند. همچنین مطالعه جاری نشان میدهد که بیشترین تغییرات کارایی در طول سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۸۸ مربوط به صنایع "تولید ماشینآلات عملآوری مواد غذایی و نوشابه"، "تولید توتون و تنباکو"، "تولید محصولات پلاستیکی بجز کفش" و "تولید تجهیزات بالا برنده" بوده است.