جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای مدل داده - ستانده
دکتر نورالدین شریفی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
برای جلوگیری از قاچاق بنزین به خارج از کشور و مصرف بی رویه آن در داخل، این محصول در سال ۱۳۹۸ با سهمیه بندی و افزایش قیمت روبرو شده، و این سیاست، هزینه مصارف گروه های مختلف درآمدی را تحت تأثیر قرار داده است که برای جبران آن، به گروه هایی از جامعه یارانه معیشتی پرداخت می شود. هدف از این تحقیق، مطالعه تأثیر این افزایش قیمت بر هزینه مصارف دهک های مختلف درآمدی به تفکیک شهری و روستایی و مقایسه آن با یارانه معیشتی بنزین است. برای این منظور، با توسعه مدل تعدیل جدول داده - ستانده در حذف یارانه پنهان، شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی دهک های مختلف خانوارهای شهری و روستایی محاسبه می شود. جدول داده - ستانده سال ۱۳۹۵ بانک مرکزی ایران که آخرین جدول آماری کشور می باشد، به عنوان پایه آماری مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس نتایج حاصل، این سیاست در از بین بردن اثرات کاهش یارانه پنهان بنزین برای همه گروه های هدف، موفق؛ اما در از بین بردن اثرات عوامل تشدیدکننده صاحبان کار و سرمایه و نرخ ارز، ناموفق بوده است.
دکتر زهرا نصراللهی، خانم فرناز دهقان، خانم الهام اپرا جونقانی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
کشور ایران با اقلیم خشک و نیمهخشک، اکنون بیش از قبل، نیازمند حفظ منابعی از جمله آب و انرژی است. دراین پژوهش، دو منطقه اصفهان و یزد به عنوان دو نقطه بحرانی از جهت آب و انرژی، بررسی، و از مدل داده- ستانده دو منطقهای، بهمنظور سنجش و تحلیل روابط آب و انرژی بین بخشهای اقتصادی استان اصفهان و یزد و مدل پیوند، برای بررسی جریان ترکیبی (هیبریدی) دو منبع و میزان تأثیرات پیوندی در هر منطقه در سال ۱۳۹۵، استفاده شده است. نتایج جریان آب و انرژی ترکیبی، حاکی از آن است که دو بخش «حمل و نقل» و «سایر خدمات» در اصفهان و در استان یزد، بخشهای «حمل و نقل» و «کشاورزی»، پرمصرفترین و به عبارتی، تأثیرگذارترین بخشها از جهت مصرف در دو منطقه هستند؛ بهطوریکه مهمترین گره مدیریتی در رابطه بین دو منبع آب و انرژی در مناطق مورد مطالعه، در نظر گرفته میشوند. همچنین محاسبات در بخش جریان کل دو منبع آب و انرژی در استان اصفهان، بیانگر آن است که، بخش «حمل و نقل» و «کشاورزی»، جایگاه نخست در جریان صادرات و واردات آب و « ساخت کک، فرآوردههای حاصل از تصفیه نفت و سوختهای هستهای و ساخت مواد و محصولات شیمیایی» و «ساخت فلزات اساسی»، بهترتیب، بیشترین خروجی (صادرات) و ورودی (واردات) انرژی را به خود اختصاص داده است. همچنین دو بخش «ساخت محصولات کانی غیرفلزی» و « ساخت کک، فرآوردههای حاصل از تصفیه نفت و سوختهای هستهای و ساخت مواد و محصولات شیمیایی»، بهترتیب، بیشترین خروجی (صادرات) و ورودی (واردات) انرژی و در مورد منابع آب نیز بخش «کشاورزی»، بهترتیب، بزرگترین صادرکننده و واردکننده هستند.
خانم فرناز دهقان، دکتر زهرا نصراللهی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
کمبود منابع در کشورهای مختلف بخصوص کشورهای در حال توسعه، نشان از اهمیت شناسایی بخشهای کلیدی برای اقتصاد این کشورها و از موضوعات مهم برای برنامهریزان و سیاستگذاران اقتصادی است. بدین منظور، هدف از پژوهش حاضر، شناسایی بخشهای کلیدی اقتصاد استان یزد و سایر اقتصاد ملی بر مبنای مدل داده - ستانده دو منطقهای بوده و جدول داده - ستانده دو منطقهای استان یزد و سایر اقتصاد ملی بر اساس روش سهم مکانی SFLQ از جدول داده - ستانده ملی سال ۱۳۹۵ بانک مرکزی استخراج، و سپس با استفاده از روشهای سنتی، از طریق کشش تقاضای نهایی ستانده و تحلیل پوششی دادهها، به شناسایی بخشهای کلیدی پرداخته شده و نهایتاً، با بهرهگیری از شاخص چندرتبهای (MRI)، یک تعریف همزمان از نتایج ارائه شده است. در یک جمعبندی کلی از نتایج، بخشهای کلیدی استان یزد، صنعت محور هستند. همچنین نتایج حاصل، اشاره به تفاوت در بخشهای کلیدی با توجه به رویکرد برنامهریزی منطقهای هر منطقه دارد که به شناخت درست پتانسیلها و تواناییهای هر منطقه منجر خواهد شد.