جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای طلاق
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
انسان در نمادینسازی اندیشۀ خود و در ورود به لایههای ملموس زبان با توجه به نگرش، اندیشه و ایدئولوژی خود، دست به انتخاب میزند. یکی از این انتخابهای زبانی، نحوۀ بازنمایی کنشگران عرصۀ اجتماع است. نوع بازنمایی، بیانگر نوع نگاه بازنماییکننده به کنشگر بازنماییشده است. در این مقاله شیوۀ بازنمایی کنشگران عرصۀ دادگاه خانواده بهوسیلۀ زنان خواستار طلاق مطالعه شده است تا شیوۀ بازنمایی کنشگران به نحوۀ بزرگنمایی و کوچکنمایی این کنشگران و ایدئولوژی نهفته در گفتمان زنان خواهان طلاق بررسی شود. هدف، رسیدن به پاسخ دو پرسش است که این زنان از چه نوع بازنماییهایی برای بازنمایی کنشگران استفاده میکنند و هدف عمدۀ این زنان در استفاده از راهبرد بازنمایی کنشگران چیست. برای رسیدن به این هدف، دادههای تحقیق، با حضور در چهل جلسۀ دادرسی طلاق دادگاه خانوادۀ زاهدان و ثبت مکتوب اظهارات زنان خواستار طلاق جمعآوری شده است. انواع بازنمایی کنشگران بر اساس الگوی ونلیوون (۲۰۰۸) تعیین و هدف هرنوع بازنمایی براساس تئوری وندایک (۲۰۰۶) تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد زنان مورد مطالعه، از سه شیوۀ الف) هویتدهی نسبتی؛ ب) منفعلسازی؛ ج) عدم تفکیک. برای بازنمایی کنشگران حاضر در گفتمان دادگاه خانواده استفاده میکنند و هدف از این بازنماییها بزرگنمایی رفتارهای ناپسند طرف مقابل و برجستهسازی نکات مثبت خود و خودیهاست.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
ایران عصر قاجار شاهد حضور اروپاییان با مقاصد گوناگون تجاری، سیاسی، مذهبی، نظامی و گردشگری بود. سفرنامهنویسان اروپایی به دلایل مختلف از جمله نگاه بیرونی به جامعه ایرانی، حس کنجکاوانه غربی و غیره، مطالب ارزشمندی درباره فرهنگ عامه ایرانیان، اعم از باورهای فکری و اعتقادی و همچنین آداب و رسوم مردم ایران عصر قاجار، در اختیار محققان تاریخ فرهنگی و اجتماعی دوره قاجار قرار دادهاند. برای نمونه میتوان به نگاه ایرانیان به ازدواج و طلاق اشاره کرد. پژوهش حاضر با روش توصیفی، تحلیلی پاسخی است به این پرسش که سفرنامهنویسان اروپایی عصر قاجاری یکی از مهمترین آداب و رسوم ایرانیان و وجوه بارز هویتی ایرانیان یعنی ازدواج و طلاق را چگونه ترسیم کردهاند؟ یافتههای تحقیق حاکی از آن است که مشاهدات اجتماعی سیاحان اروپایی در راستای اطلاعرسانی و شناخت عینی آنها در مسیر مأموریتهای سیاسیشان بوده وبیشتر به توصیف آداب و رسوم ایرانیان در امر ازدواج و طلاق پرداخته و بدون توجه به ریشههای فرهنگی جامعه به قضاوت و داروی این امر نشستهاند.
نادر مهرگان، سعید گرشاسبی فخر،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
این مقاله با استفاده از تحلیل اقتصادی جرم، به بررسی ارتباط بین سرقت و نحوه توزیع درآمد در ایران میپردازد و نتایج آن حاکی از این است که بین توزیع درآمد و سرقت، رابطه معنیداری وجود دارد؛ به اینصورت که با تشدید نابرابری درآمد، تعداد جرایم از نوع سرقت نیز افزایش داشته است.
از دیگر نتایجی که این مقاله به آن دست یافته است میتوان به ارتباط مستقیم نرخ جرم سرقت با نسبت شهرنشینی، نرخ طلاق، نرخ بیکاری و همچنین رابطه معکوس آن با درآمد ماهانه خانوارهای ایرانی اشاره کرد.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱- )
چکیده
افزایش آمار طلاق در ایران در طی سال های اخیر، مسئولان، محققین و کارشناسان علوم اجتماعی را به بررسی علل و عوامل موثر در شکل گیری طلاق به عنوان یک آسیب اجتماعی سوق داده است. براساس آمارهای منتشر شده؛ مرکز آمار ایران نرخ طلاق از ۱,۵ در هزار در سال ۱۳۷۵ به ۲.۳ در ۱۳۸۰ و ۳.۱ در ۱۳۸۵ افزایش یافته است. نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد که عواملی چون اختلاف سنی و تحصیلاتی زوجین، فرزند، اشتغال زنان، اعتیاد و عدم رعایت اصول اخلاقی از مهم ترین علل موثر در طلاق است. مطالعه حاضر با نگرشی متفاوت نسبت به تحقیقات انجام شده، به بررسی وضعیت اجتماعی – اقتصادی افراد مطلقه در کشور می پردازد. در این پژوهش که از حیث هدف تحلیلی محسوب می گردد، تلاش شده با استفاده از تکنیک تحلیل اکتشاف فضایی داده ها ، قواعد و روابط بین متغیرهای شخصی و شغلی افراد مطلقه شناسایی گردد. نمونه آماری مطالعه حاضر ۶۴۰۰ نفر از کلیه افراد مطلقه در سطح کشور که در نمونه شماری ۲۰ درصدی سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵، وضع زناشویی خود را بی همسر بر اثر طلاق عنوان نموده اند(۳۹۲۰۷۵ نفر) می باشند. نمونه فوق در قالب سهم جمعیت مطلقه (زن و مرد) در سطح ۳۳۶ شهرستان کشور بررسی شد. نتایج این بررسی نشان داد که افزایش سطح تحصیلات و اشتغال زنان از مهم ترین ویژگی های زنان مطلقه می باشد که این امر در شهرستانهایی که با افزایش میانگین سطح تحصیلات و اشتغال زنان مواجه بوده اند، معنادار می باشد. بالعکس پایین بودن سطح تحصیلات، بیکاری و محل فعالیت از ویژگی های غالب در بین مردان مطلقه محسوب می گردد. بررسی الگوی توزیع فضایی آمار مردان و زنان مطلقه در مناطق شهری و روستایی نیز نشان دهنده شکل گیری پهنه های مجاور از جمعیت مطلقه شهری در نواحی مرکزی کشور و جمعیت مطلقه روستایی در جنوب و جنوب شرق و شمال کشور می باشد.
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۷- )
چکیده
ترجمه حقوقی، نوعی ترجمه برای هدف خاص است که ارتباطی بین زبانی در بافت قانون تلقی می شود و عناصر فرهنگ وابسته دیگری را نیز دربر می گیرد. از آنجا که زبان حقوقی کارکردی تجویزی و کنشی دارد، بنابراین آگاهی از هدف اصلی ترجمه متن حقوقی حائز اهمیت است. از سوی دیگر مترجمان حقوقی می بایست متونی را تولید کنند که در زبان مقصد تاثیر حقوقی مشابهی داشته باشد. بنابراین علاوه بر آشنایی با مفاهیم حقوقی و تاثیر آنها در نظام حقوقی مربوطه میبایست قادر به انتقال این مفاهیم و ایجاد تاثیر حقوقی مشابه در زبان مقصد باشند. تفاوت فراوان میان نظام و فرهنگ حقوقی ایران و انگلستان و بالطبع ناهماهنگی در اصطلاحات و مفاهیم حقوقی آن حاکی از وجود چالشهای متعددی در ترجمه حقوقی است. لذا در این مقاله می کوشیم تا با ارائه راهکاری ضمن انتقال فرهنگ حقوقی زبان مبداء (فارسی) به زبان مقصد (انگلیسی) ، با اتکا بر روشهای ترجمه ونوتی (۱۹۹۸)، غرابت زدایی و آشنایی زدایی، بتوان تاثیر حقوقی مشابهی را در زبان مقصد ایجاد کرده و کیفیت ترجمه حقوقی را ارتقاء داد. به همین منظور در حوزه حقوق خصوصی تعداد ۲۰ طلاقنامه و ترجمه انگلیسی آن که علی رغم کاربرد فراوان در جامعه، تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته به عنوان پیکره دادها انتخاب شد. در نهایت تحلیل داده ها نشان داد که متون متعلق به دو نظام حقوقی متفاوت قابل ترجمه اند و همچنین می توان تاثیر حقوقی مشابهی را در زبان مقصد ایجاد کرد به شرط آنکه ضمن حفظ ژانر حقوقی متن مبداء ، برای ترجمه مفاهیم حقوقی و فرهنگ وابسته به طریق غرابت زدایی از "معادل نقشی" و به طریق آشنایی زدایی از "معادل مفهومی" استفاده شود.