جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای سیاستهای پولی
خانم شکوه محمودی، دکتر سید عبدالمجید جلائی اسفندآبادی، دکتر زین العابدین صادقی، دکتر علیرضا شکیبایی،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
در حال حاضر در سطح جهان، ۸۷ کشور -که بیش از ۹۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را نمایندگی میکنند- در حال بررسی ارز دیجیتال بانک مرکزی ([۱]CBDC) هستند. بنابراین بسیار مهم است که بانکهای مرکزی، پیامدهای CBDCها را برای ثبات مالی و سیاست پولی درک کنند. CBDCها نباید آسیبی به اقتصاد کشور وارد کنند؛ بهویژه نباید به منبع اختلال مالی تبدیل شوند که میتواند انتقال سیاست پولی را مختل کند. بهتازگی جزئیات پول دیجیتال بانک مرکزی که در ایران «ریال دیجیتال» نام گرفته، توسط بانک مرکزی ایران منتشر شده است. این مطالعه به دنبال بررسی تغییرات سیاستهای پولی کشور با ورود ریال دیجیتال توسط بانک مرکزی به سیستم پولی کشور است و با استفاده از روش پویایی سیستم، به تحلیل این موضوع میپردازد. نتایج این مطالعه، نشان میدهد که با انتشار ریال دیجیتال، ضریب فزاینده پول کاهش پیدا کرده و میزان عرضه پول را کاهش میدهد و به دلیل اینکه ریال دیجیتال، ماهیتی مشابه اسکناس و مسکوک دارد، میتواند قدرت خلق نقدینگی را توسط بانکها کاهش دهد، لذا بانک مرکزی میتواند از این ابزار، بهعنوان سیاست پولی انقباضی جهت کنترل تورم در کشور استفاده نماید.
.Central Bank Digital Currency
دکتر حسین صمصامی مزرعه آخوند، آقای احمد بختیاری،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
کنترل مدیریتنشدۀ رشد نقدینگی بهدلیل پیامدهای منفی آن، همواره مورد توجه سیاستگذاران بوده است. هدف مقالۀ حاضر تحلیل و بررسی مکانیسم اثرگذاری اجزای منابع نقدینگی بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران است. تغییرات نقدینگی منابع مختلفی دارد و ناشی از تغییر در عرضه دارایی های متفاوتی است که اجزای مختلف منابع نقدینگی را تشکیل می دهند و می توانند اثرات متفاوتی بر عملکرد متغیرهای کلان اقتصادی داشته باشند. به این منظور یک الگوی اقتصاد کلان با لحاظ کردن اجزای منابع نقدینگی شامل خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی، خالص دارایی های خارجی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی، خالص بدهی بخش دولتی به بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی و بدهی بخش غیردولتی به بانکها و مؤسسات اعتباری طراحی شده است که روابط متغیرهای اقتصادی را در چهارچوب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی ارائه می دهد. الگوی موردنظر براساس اطلاعات اقتصاد ایران طی دورۀ زمانی ۱۳۷۹-۱۳۹۹ شبیه سازی شده است. واکنش متغیرهای کلان اقتصادی بهازای رشدهای یکسان نقدینگی براساس توابع عکس العمل آنی، نشان می دهد اجزای مختلف منابع نقدینگی اثرات متفاوتی بر متغیرهای کلان اقتصادی دارند. این نتایج حامل این پیام سیاستی است که علاوه بر مدیریت نقدینگی، توجه به تحولات اجزای منابع نقدینگی نیز از اهمیت بسیاری در حوزۀ سیاستگذاری پولی برخوردار است.
دکتر سارا قبادی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
با توجه به اهمیت تورم در نظام اقتصادی و مطرحشدن کاهش یا زیان تولیدی ناشی از یک سیاست ضدتورمی بهعنوان جزء جدایی ناپذیر سیاستهای کنترل تورم، بررسی نسبت چشمپوشی و عوامل مؤثر بر آن که زیان انباشته در تولید واقعی را در نتیجۀ یک درصد کاهش دائمی در تورم اندازهگیری میکند و معیاری است که میتوان با توسل بدان تا حدودی آثار سیاستهای کنترل تورم اعمالشده از سوی بانک مرکزی را ارزیابی نمود، ضروری بهنظر میرسد. از اینرو در مطالعه حاضر به شناسایی عوامل مؤثر بر نسبت چشمپوشی با تأکید بر بدهی دولت در ایران در دوره زمانی ۱۳۷۶:۱-۱۴۰۰:۱ پرداخته شد. برآورد الگوی تحقیق با استفاده از رویکرد غیرخطی رگرسیون انتقال ملایم (STR) انجام شد. نتایج حاصل از برآورد الگو نشان میدهد که نسبت بدهی دولت با یک وقفه متغیر انتقال تابع نسبت چشمپوشی است. با رسیدن متغیر مذکور به حدآستانهای برابر با ۸۱۷/۰، تابع نسبت چشمپوشی تغییر رژیم داده و وارد رژیم دوم شده است. نتایج برآورد حاکی از اثر مثبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی و درجه بازبودن تجاری بر نسبت چشمپوشی در هر دو رژیم است، بهطوریکه این اثرات در رژیم دوم تقویت شده است. شفافیت سیاست پولی و هدفگذاری تورم در هر دو رژیم اثر منفی بر نسبت چشمپوشی داشتهاند، اما این اثرات در رژیم دوم تقویت شده است. سرعت کاهش تورم علیرغم تأثیر بیمعنی در رژیم اول، در رژیم دوم اثر مثبت و معنیداری بر نسبت چشمپوشی داشته است.