جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای رقابت پذیری
هاشم آقازاده، مهرداد استیری، بهاره اصانلو،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
رقابت پذیری معیاری کلیدی برای ارزیابی درجه موفقیت کشورها، صنایع و بنگاه ها در میدان های رقابتی سیاسی، اقتصادی و تجاری به حساب می آید؛ بدین معنی که هر کشور، صنعت یا بنگاهی که از توان رقابتی بالایی در بازارهای رقابتی برخوردار باشد، می توان گفت که از رقابت پذیری بالاتری برخوردار می باشد. در تحقیقات مختلف رقابت پذیری در سه سطح ملی (کشوری)، صنعت و بنگاه (سازمان/شرکت) مورد توجه قرار گرفته است که در این میان سطح بنگاه بیشتر از دو سطح دیگر مورد بررسی واقع شده است. در این مقاله نیز با عنایت به نقش کلیدی بنگاه ها در توسعه اقتصادی کشور، ضمن بررسی کلی رقابت پذیری در سطوح ملی و صنعت، به بررسی عمقی آن در سطح بنگاه پرداخته شده است.
در این مطالعه به منظور شناسایی دقیق مولفههای رقابتپذیری بنگاه ها رویکردی دو بعدی در نظر گرفته شده است. در یک بعد سازه رقابتپذیری بنگاه مد نظر قرار گرفته و مولفهها به تشکیلدهنده و تاثیرگذار تقسیم شده اند. در بعد دیگر رفتار بنگاه در راستای رقابتپذیری در نظر گرفته شده و مولفهها در دو دسته راهبردی و عملیاتی مورد توجه قرار گرفته اند. ابتدا با بررسی پیشینه موجود، مولفههای رقابتپذیری بنگاه شناسایی، تلخیص، تلفیق و تکمیل گردید. در مجموع ۲۸ مولفه ({۱۶ مولفه تشکیلدهنده و ۱۲ مولفه تاثیرگذار} و {۱۵ مولفه راهبردی و ۱۳ مولفه عملیاتی}) مبنای طراحی سوالات پرسشنامه قرار گرفت. با استفاده از داده های حاصل از پرسشنامه، اهمیت و وضعیت مولفههای رقابتپذیری بنگاه در فضای کسب و کار ایران از نظر خبرگان مشخص و در چارچوب مطالعه مورد تجزیه و تحلیل گردید تا اولویت و وضعیت فعلی هر یک از مولفهها در فضای کسب و کار ایران مشخص گردد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که از نظر خبرگان کلیه مولفههای رقابتپذیری بنگاه در فضای کسب و کار ایران مورد تائید بوده، و اکثر این مولفهها از اهمیت زیاد و وضعیت نامساعدی برخوردار می باشند. رتبه بندی مولفههای تشکیلدهنده و تاثیرگذار و راهبردی و عملیاتی مشخص گردیده و بر این اساس پیشنهادات کاربردی و علمی ارائه گردیده است.
ایرج توتونچیان، مینا مهرنوش،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
توجه به مفهوم رقابتپذیری ملی از منظر صادرات ، رویکردی بسیار محدود به این موضوع می باشد. تخمین رقابتپذیری باید منعکسکننده تمامی تصمیمات اقتصادی خرد، مسایل سیاسی و اجتماعی و رفاه عمومی باشد وبتواند به توانایی کشور در خلق «پایدار» ارزش افزوده ،کمک نماید.به همین دلیل بسیاری از صاحب نظران رقابت پذیری را در کارایی و به صورت بهره وری نیروی کار در نظر می گیرند.در این مطالعه برای بررسی عوامل مؤثر بر توان رقابتی کشور، با اتکا به کار (OECD,۱۹۹۶) و عوامل رقابت پذیری مؤسسه بین المللی توسعه مدیریت(IMD) شاخص های رقابت پذیری دانش محور، آموزش ،تکنولوژی و زیرساخت های اطلاعاتی ،نوآوری ،عملکرد اقتصادی ونهادها(مشتمل بر حکمرانی و سرمایه اجتماعی) شمرده شده اند..نتایج حاصل از تخمین مدل اقتصاد سنجی نشان دهنده روابط این متغیرها در اقتصاد ایران با رقابت پذیری می باشندکه بیش از هر چیزبر لزوم افزایش آموزشهای فنی حرفه ای و علمی –کاربردی در ایران به منظور افزایش رقابت پذیری پایدار تاکید می نماید.
هاشم آقازاده، مینا مهرنوش،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
در این مطالعه، به منظور توسعه مقیاس بومی برای سنجش عملکرد در بانکهای تجاری کشور و همچنین بررسی وضعیت این بانکها بر اساس این مقیاس، پس از مطالعات نظری و اکتشافی از منابع داخلی و خارجی (الکترونیکی و غیر الکترونیکی)، یک مقیاس جامع ترسیم شده که نشان هنده ابعاد عملکرد بخش بین المللی با رویکرد جامع است. اعتبار مقیاس طراحی شده از سوی ۵۰ نفر از خبرگان تأیید شده است. مقیاس تأیید شده از سوی خبرگان، در قالب یک پرسشنامه دو صفحه ای از ۳۰۰ نفر از مدیران و کارشناسان بخش بین المللی بانکهای تجاری کشور نظرسنجی گردیده است.
یکی از یافته های این مطالعه "مقیاس بومی سنجش عملکرد بخش بین المللی در بانکهای تجاری کشور" است که در آن، نقش و اهمیت مؤلفه های اصلی به ترتیب (۱) عملکرد مالی و (۲) عملکرد غیرمالی است. یافته دیگر این مطالعه، نشان دهنده وضعیت این مقیاس در بانکهای مورد بررسی می باشد. بدین ترتیب که وضعیت عملکرد غیرمالی بخش بین المللی در کلیه بانکهای تجاری کشور مناسب بوده و عملکرد مالی بخش بین المللی بانکهای تجاری ملی ایران، صادرات، ملت و سپه مناسب بوده و تنها در بانک تجارت و رفاه نامناسب می باشد.
محمد نهاوندیان، بابک افقهی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مطالعه حاضر به معرفی عوامل مؤثر بر توسعه صادرات خدمات با فناوری بالا در ایران می پردازد. از آنجا که با ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه، سیاستگذاران کشور به تدوین برنامه توسعه صادرات خدمات با فناوری بالا در بند ۲۹ آن فراخوانده شدند، تبیین حوزه موضوعی خدمات با فناوری بالا و شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه صادرات آن در کشورمان هدف اصلی این مطالعه قرارگرفت. بر این اساس ضمن مروری جامع بر ادبیات موضوعی از میان جامعه آماری ۵۵۵ عضوی مورد مطالعه، تعداد ۲۵۵ نفر از طریق روشهای نمونه گیری گروه بندی شده و با انتساب متناسب انتخاب، سپس با جمع آوری داده های مورد نیاز با استفاده از ابزارهای مراجعه به اسناد و مدارک، مصاحبه، تشکیل گروههای کانونی و پرسشنامه با ضریب پایایی ۷۹ درصد، در قالب روش پژوهشی غیرآزمایشی پیمایشی، به استخراج عوامل و شاخصهای هدفگذاری شده پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری (SEM) و از نرم افزار Lisrel بهره گرفته شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که الزامات پایه و عوامل مربوطه، الزامات کارآیی و رقابتپذیری و الزامات ماندگاری و عوامل مربوطه از عوامل اصلی مؤثر در توسعه صادرات با فناوری بالا در جمهوری اسلامی ایران بوده که ۸۰ درصد تغییرات الزامات پایه، ۶۸ درصد الزامات رقابت پذیری و ۸۴ درصد ماندگاری توسط مدل این تحقیق قابل احصاء است. همچنین در این مطالعه با توجه به یافتهها برخی پیشنهادات کاربردی و علمی ارائه گردیده است.
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
هدف از این پژوهش تدوین مدل رقابت پذیری برند فروشگاهی برای فروشگاههای زنجیرهای از طریق پاسخهای مشتریان به محرکهای محیطی فروشگاهی است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده، از شیوه آمیخته یا ترکیبی بهره میبرد. برای گردآوری دادهها، رویکرد مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته در کنار مطالعات کتابخانه ای مد نظر قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش، اساتید، خبرگان سازمانی و مدیران ارشد در صنعت فروشگاههای زنجیرهای بودند. برای شناسـایی خبرگان و مدیران ارشد از نمونهگیری هدفمند استفاده شد که طی آن با توجه به کفایت دادهها با ۱۰ خبره مصاحبه به عمل آمد. در گام بعدی، ۵۸ گزاره مفهومی اولیه از کدگذاری باز، ۱۹ گزاره مقوله ای از کدگذاری محوری و ۷ مقوله اصلی از کدگذاری انتخابی به دست آمد. همچنین در بخش کمی، تعداد ۱۶۰ عدد پرسشنامه بین مدیران فروشگاههای زنجیرهای توزیع گردید. مطابق با نتایج پژوهش، استفاده از روش کیفی و نظرات خبرگان و مدیران در روش کمی، به خلق چارچوبی برای رقابت پذیری برند فروشگاهی فروشگاههای زنجیرهای انجامید و گامهای لازم برای رسیدن به برند فروشگاهی پر قدرت نیز شناسایی شد. مدیریت محرکهای محیطی بیرونی و درونی در فروشگاه از طریق تجربه خرید لذتبخش میتواند اصالت، دلبستگی و تصویر برند فروشگاهی ایجاد نماید که پیامد آن افزایش سهم بازار، ایجاد برند پر قدرت و مزیت رقابتی و در نهایت رقابت پذیر بودن برند فروشگاهی است.
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
رقابت پذیری جهانی اسم بازی عصر ماست و در دورنمای امروز جهان،رقابت پذیری به نیروی بنیادین در اقتصاد شهرها تبدیل شده است همانند جاذبه در فیزیک. امروزه رقابت پذیری شهرها نقش اساسی در توسعه شهرها دارد.رقابت پذیری در اثر ترکیبی از دارایی ها و فرایندها به وجود می آید.دارایی ها یا به صورت موهبتی است مانند؛منابع طبیعی و یا ساخته شده به وسیله انسان مانند؛زیر ساخت های شهر و فرایندها که دارایی ها را به منافع اقتصادی برای شهرها تبدیل می کنند و در نهایت موجب ایجاد رقابت پذیری آنها می گردند.با شکل گیری جهانی شدن و شبکه ای شدن اقتصاد جهانی، شهرها همواره به عنوان گره های اقتصاد شبکه ای، جایگاه ویژه ای یافتند و اعتقاد بر این است که این رقابت، همسطح با رقابت ملی می باشد. امروزه اثرگذاری، نفوذ و قدرتمندی شهرها ،درآمدزایی پایدار را برای شهر و مدیران شهری فراهم خواهد نمود.در این تحقیق به جهت بررسی اثرگذاری، نفوذ و قدرتمندی شهرسمنان،این شهر را با شاخص های«شهر اثرگذار»و«شهر قدرتمند»،رتبهبندی نموده و با مدل پورتر تحلیل می نمائیم.
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
رقابتپذیری و برندسازی مقصد یک مقولۀ تحقیقاتی نسبتاً جدید در ادبیات برنامهریزی شهری و منطقهای است؛ هدف این تحقیق شناسایی و تحلیل ظرفیتهای رقابتپذیری و برندسازی شهر سنقر بهعنوان مقصدی با قابلیتهای فراوان رقابتپذیری است. این تحقیق در زمرۀ پژوهشهای تحلیلی ـ کاربردی است. در مرحلۀ اول با توزیع پرسشنامه در میان شهروندان سنقر با حجم نمونۀ ۳۸۲ نفر به بررسی ظرفیتهای رقابتپذیری این مقصد پرداخته شد. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ بالای ۷/۰ برای کل پرسشنامه و برای همۀ شاخصها تأیید شد. سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی تأییدی و بهرهگیری از نرمافزار ایموس مشخص شد که بُعد اقتصادی دارای بیشترین همبستگی با شاخص رقابتپذیری شهر سنقر است. همچنین در سطح شاخصها، شاخصهای فرهنگ و هویت، کشاورزی، حمل و نقل و بومگردی و جاذبههای طبیعی به ترتیب بیشترین همبستگی با ابعاد فرهنگی اجتماعی، اقتصادی، کالبدی محیطی و زیرساختی را دارند. در مرحلۀ بعدی پس از ارائۀ نتایج به جامعۀ خبرگان، هفت برند اصلی برای شهر سنقر تعیین شد که در سه بعد فرهنگی، اقتصادی و گردشگری دستهبندی شدند.سپس این گزینهها مجدداً در قالب پرسشنامۀ مقایسات زوجی جهت اولویتبندی گزینهها با استفاده از روش ANP، دستهبندی و در میان بیست نفر از خبرگان توزیع شد. نتایج این مرحله نشان داد که معیار اقتصادی بهعنوان مهمترین معیار برای برندسازی شهر سنقر مطرح است. همچنین گزینۀ «شهر گلهای آفتابگردان» بهعنوان برند اصلی شهر سنقر و برند اصلی در بُعد اقتصادی مطرح است.