جستجو در مقالات منتشر شده


۴۴ نتیجه برای راندمان


دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۳ )
چکیده

میوه زیتون آنزیمهایی مانند لیپاز، لیپوکسیژناز، و پلی‌فنولاز را داراست که می‌توانند بر کیفیت روغن آن اثر بگذارند. برای میوه‌های نگهداری شده بمدت ۱۵ روز در دمای محیط اثر تثبیت در دمای °C ۹۲ زمانهای ۱، ۲، ۳، ۴، ۵ و ۶ دقیقه بر کیفیت روغن، میزان روغن به مقدار کلروفیل و پلی‌فنولها مطالعه شد. نتایج نشان داد تیمار گرمایی کاهش اسیدیته می شود و با افزایش مدت تیمار گرمایی میوه‌ها، مقدار کلروفیل روغنهای استحصالی بالا می رود که باعث زیادی پروکسید می شود. تثبیت ناکافی موجب کاهش پلی‌فنولهای تام روغنهای استخراج شده از میوه‌های نگهداری شده و نشده شد. تیمارهای گرمایی و طول مدت نگهداری میوه بر میزان استخراج روغن در سطح ۱درصد اثر معناداری داشت؛ ولی این دو عامل در سطح ۵ درصد اثر متقابلی بر میزان استخراج نداشتند. با افزایش مدت تیمار گرمایی و نیز با افزایش زمان نگهداری میوه، میزان استخراج روغن افزایش یافت.

دوره ۴، شماره ۱۲ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده

چکیده در این تحقیق تأثیر واریته زیتون(کرونایکی، روغنی محلی ایران و میشن)و غلظت آنزیم)غلظت صفر،۰۲/۰ و ۰۴/۰) روی میزان راندمان استخراج، اسیدیته، عدد پراکسید، عددیدی، کدورت، شاخص رنگ و میزان پلی فنل کل روغن استحصالی در آزمایشات فاکتوریل ۳×۳ در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تأثیر واریته روی کلیه فاکتورهای مورد بررسی معنی­دار(۰۱/۰>p) بود. اثر غلظت آنزیم روی راندمان استخراج روغن، رنگ، کدورت و پلی فنل کل اختلاف معنی­دار(۰۱/۰>p) نشان داد در حالیکه تأثیر معنی­داری(۰۵/۰>p) روی اسیدیته، عدد پراکسید و عدد یدی مشاهده نگردید. میزان رنگ و ترکیبات فنلی روغن­های استخراج شده به روش آنزیمی ـ آبی نسبت به شاهد آزمایش با اختلاف معنی­دار(۰۱/۰>p)به ترتیب افزایشی معادل۱۳تا۲/۶۲ و۹/۱۳تا ۶/۷۲درصد را نشان داد. میزان کدورت با اختلاف معنی­دار(۰۱/۰>p)کاهشی معادل۶/۲۹تا۴/۶۷درصد داشت. همچنین در میزان راندمان استخراج روغن با اختلاف معنی­دار(۰۱/۰>p) نسبت به شاهدافزایشی معادل ۳/۱تا۴/۲ درصد مشاهده گردید. با توجه به نتایج این تحقیق می­توان گفت که استفاده از پیش تیمار آنزیمی سبب افزایش راندمان استخراج روغن و بهبود کیفیت روغن استحصالی از زیتون می­گردد و می­توان از آن به عنوان یک کمک فرآیند در صنایع روغن­کشی زیتون بهره برد.

دوره ۸، شماره ۳۲ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده

 چکیده روغن دانه انار ارزش تغذیه ای بالایی داشته و غنی از ترکیبات مختلف می باشد  و کاربردهای زیاد در صنایع خوراکی، دارویی و بهداشتی دارد. در این پژوهش تأثیر امواج پرقدرت فراصوت در فرکانس ۲۰ کیلوهرتز بر راندمان استخراج روغن از دانه انار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد مطالعه، شامل روش استخراج روغن در ۲ سطح (استخراج با حلال باکمک فراصوت و استخراج با حلال بدون فراصوت)، زمان فرایند در ۳ سطح (۳۰، ۴۵ و۶۰ دقیقه) و روش آماده سازی و پیش فراوری دانه ها در ۶ سطح (آسیاب، خیساندن و آسیاب، صوت وآسیاب، خیساندن وصوت وآسیاب، آسیاب و صوت و آبگیری، خیساندن وآسیاب و صوت و آبگیری) بودند. نتایج آزمایشات نشان داد که در بین دو روش مورد بررسی، استخراج با امواج فراصوت بدون این که تأثیری بر ترکیب اسید های چرب و مقدار کمی آنها داشته باشد، بازده استحصال بیشتری را بدست داد. همچنین آماده سازی دانه با آب گرم و فراصوت بازده استخراج روغن را به طور معنی داری افزایش داد. افزون بر این مشخص گردید که در حضور امواج فراصوت زمان استخراج به ۳۰ دقیقه کاهش یافت.

دوره ۸، شماره ۳۳ - ( ۶-۱۳۸۳ )
چکیده

امروزه ماشین‌آلات متعددی جهت تولید محصول در صنایع الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه بالا بودن هزینه سرمایه‌گذاری ماشین‌آلات مونتاژ کننده قطعات الکترونیکی, چگونگی افزایش راندمان آنها از مسائل مهم در این صنایع محسوب می‌شود. در این مقاله سعی شده با مطالعه نحوه عملکرد ماشین‌آلات همزمان اکسیال و بریج زنی, ابتدا مدل ریاضی برنامه‌ریزی خطی برای بهبود راندمان ماشین‌آلات فوق مطرح شود و سپس با ارائه یک مدل ابتکاری، تسهیلات لازم به‌منظور حل مسائل واقعی فراهم گردد. آنگاه نتایج حاصل, بر روی محصولات متفاوت مورد مطالعه قرار گیرد.

دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده

- افت حرارت تشعشعی یکی از بارزترین افتهای حرارتی یخچالهای ویترینی است و روشهای مختلفی برای کاهش افت حرارت تشعشعی اینگونه یخچالها پیشنهاد شده است. استفاده از شیشه‌های چندجدار پر شده با گاز آرگون یا استفاده از مواد شفاف دارای ضریب عبور پایین در محدوده مادون قرمز، از ‌جمله راه‌حلهای پیشنهاد شده است. برای آنکه به اهمیت موضوع افت حرارت تشعشع نسبت به سایر افتهای ناشی از ورود هوا، افت حرارت هدایت و افتهای ناشی از تجهیزات جانبی سیکل تبرید پی برده شود، مدلسازی انتقال حرارت تشعشع ضروری است. به این‌منظور از مدل سه‌بُعدی با هندسه خاص یخچال ویترینی ایستاده و فرض همدما‌ بودن سطوح داخلی یخچال در بررسی انتقال حرارت استفاده شده است. یخچال مورد نظر برای نگهداری لبنیات و نوشیدنیها استفاده شده و سطح اواپراتور آن در وجه فوقانی قرار گرفته است. همچنین برای تعیین خصوصیات تشعشعی وجه شفاف از مقادیر ضریب جذب و عبور شیشه واقعی استفاده شده است. نتایج به‌دست آمده نشان می‌‌دهد که کاهش درجه حرارت داخل یخچال، باعث افزایش افت حرارت تشعشعی می‌شود. در این‌خصوص درجه حرارت وجه شیشه‌ای تأثیر نسبتاً ناچیزی بر این انتقال حرارت دارد. همچنین افزایش ضریب جذب سطح اواپراتور باعث افزایش انتقال حرارت تشعشع به آن سطح می‌شود که از آن می‌توان برای بهبود طراحی استفاده کرد. شار حرارتی تشعشعی هر یک از سطوح در مقایسه با انتقال حرارت جابه‌جایی آن سطح مقایسه شده که با توجه به‌میزان آن، استفاده از پوششهای کدر برای مواقعی که از یخچال ویترینی استفاده نمی‌شود، پیشنهاد شده است.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

در مقاله حاضر یک روش جدید برای طراحی بهینه پره های کمپرسور جریان محوری چند طبقه با در نظر گرفتن عملکرد کلی کمپرسور در کل بازه عملکردی آن ارائه شده است. این روش قابلیت باز طراحی پروفیل پره و باز طراحی زوایای نصب طبقات مختلف کمپرسور را داشته و از یک تحلیل گر جریان، یک الگوریتم بهینه سازی و یک سیستم تولید هندسه پارامتریک کمپرسور تشکیل شده است. از یک کد دو بعدی انحنای خط جریان برای تحلیل جریان سیال و محاسبه پارامترهای عملکردی کمپرسور توسعه شده است. پارامترهای طراحی شامل پارامترهای هندسی و عملکرد آیرودینامیکی پره ها می¬باشند. برای ارزیابی روش ارائه شده افزایش راندمان یک کمپرسور ده طبقه مورد مطالعه قرار گرفته است. هندسه سه طبقه اول کمپرسور ثابت فرض شده است، هندسه سه طبقه میانی بهینه شده است و چهار طبقه انتهایی فقط باز طراحی زاویه نصب شده اند. بهینه سازی کمپرسور یکبار با فرض طراحی دوباره طبقات میانی و یکبار با فرض طراحی دوباره طبقات میانی و تغییر زاویه نصب طبقات انتهایی انجام شده است. در بهترین شرایط به ترتیب ۱۸/۱ و ۸۳/۱ درصد افزایش راندمان در دورهای ۱۰۰ و ۹۵ درصد دور بدست آمده است.
علی امامی میبدی، کیومرث حیدری،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

برای تولید برق می­توان تکنولوژی های مختلفی (توربین گاز، چرخه ترکیبی، آبی، بادی و ...) را مورد استفاده قرار داد. انتخاب ترکیب مناسب تکنولوژی برای تولید برق، تأثیر مستقیمی بر میزان سوخت مصرفی دارد. از میان مولدهای مختلف، انواع چرخه ترکیبی و گازی ساده، بیش از نیمی از انرژی برق کشور را تولید می کنند. مزیت اصلی مولدهای چرخه ترکیبی در مقایسه با مولدهای گازی ساده، راندمان بالاتر یا مصرف کمتر سوخت است.       این مطالعه به مقایسه دو مولد فوق پرداخته و یافته های تحقیق نشان می دهد، در سطح قیمت های یارانه ای سوخت (پیش از اصلاح قیمت حامل های انرژی)، تبدیل نیروگاه های گازی به چرخه ترکیبی و یا احداث مولدهای تجدیدپذیر برای تولید برق، فاقد توجیه اقتصادی است.       آستانه توجیه پذیری این جایگزینی، در شرایط بهره برداری بار میانی، سطح قیمت های ۵۰۰ ریال برای هر متر مکعب و بالاتر بوده و هر چه قیمت از این سطح بالاتر می رود، تبدیل تعداد بیشتری از مولدهای گازی توجیه پذیر می شود. در سطح قیمت ۱۳۰۰ ریال برای هر متر مکعب، نسبت منافع به مخارج برای تبدیل اغلب مولدهای گازی به چرخه ترکیبی، بیش از ۲ است. با این حال، از آنجایی که نسبت منافع به مخارج برای تبدیل برخی از مولدهای گازی ساده به چرخه ترکیبی کمتر از یک است، می توان نتیجه گرفت مولدهای چرخه ترکیبی نسبت به مولدهای گازی ساده برتری مطلق ندارند. با فرض تبدیل کلیه مولدهای گازی به چرخه ترکیبی، سالانه تقریباً معادل ۵/۳ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی صرفه جویی خواهد شد که تقریباً معادل ۷ درصد گاز مصرفی در بخش تولید برق و حدود ۵/۲ درصد کل گاز مصرفی کشور است.

دوره ۱۲، شماره ۴۹ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده در این پژوهش از آرد کامل سویا در فرمولاسیون خامه صبحانه با ۳۰ درصد چربی استفاده شد و کاربرد سطوح مختلف آرد سویا از ۵ درصد تا ۵/۲۲ درصد و آب از ۱۵ در صد تا ۵/۳۷ درصد در دو نوع خامه فرموله شده با ۵۵ و ۷۰ درصد خامه صبحانه مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر فرمولاسیون بر خواص فیزیکوشیمیایی شامل ویسکوزیته، سینرسیس، اسیدیته، pH و خواص حسی شامل طعم و مزه، بدنه و بافت، رنگ و ظاهر و پذیرش کلی و همچنین بر راندمان اقتصادی ارزیابی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که فرمولاسیون خامه به طور معنی­داری  بر تمامی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی خامه و همچنین راندمان اقتصادی آن اثر گذاشت. نمونه E با ویسکوزیته Pa.S۸۶/۴، سینرسیس ۲۱ درصد و رطوبت ۸/۶۵ درصد از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی کمترین اختلاف را  با شاهد داشت و نمونه C نسبت به سایر خامه­های فرموله شده، امتیازات بدنه و بافت و پذیرش کلی بالایی را کسب کرد.

دوره ۱۳، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده

با توجه به اینکه جریان در کمپرسور تحت تاثیر گرادیان فشار مثبت می باشد و طبیعت جریان در کمپرسور بسیار پیچیده می باشد، از این رو طراحی آیرودینامیکی دقیق پره های کمپرسور که وظیفه انتقال کار به جریان را دارد ، بسیار مهم می باشد. در این تحقیق، تاثیر تغییرات زاویه استگر پره روتور بر روی منحنی های عملکردی یک کمپرسور محوری گذرصوتی برای اولین بار مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به ماهیت بسیار پیچیده جریان در کمپرسورها برای شبیه سازی از روش سه بعدی که بالاترین دقت را در بین روش های تحلیل دارد، استفاده شد. برای این کار یک کد عددی با دقت بالا که قادر به حل معادلات ناویر استوکس رینولدز-متوسط است، مورد استفاده قرار گرفت. مقایسه نتایج کد عددی با نتایج آزمایشگاهی کمپرسور محوری تطابق بسیار خوبی را نشان داد که این نشان دهنده صحت کد عددی می باشد. پس از حصول اطمینان از کارکرد کد عددی تاثیر تغییرات پیچش پره روتور طبقه اول بر روی پارامترهای عملکردی کمپرسور محوری با استفاده از کد اعتبار سنجی شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پیچش پره روتور سبب کاهش راندمان و نسبت فشار در کمپرسور محوری می گردد.

دوره ۱۳، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

در این مطالعه از روش المان محدود به منظور تحلیل رفتار ترمو مکانیکی در جوشکاری لب به لب ورق ها به روش زیرپودری استفاده می شود. به منظور بررسی اثر پارامترهای جوشکاری، بر بزرگی راندمان پروسه جوشکاری زیرپودری، تغییرشکل های بدست آمده از شبیه سازی المان محدود جوشکاری با نتایج حاصل از بررسی های تجربی مقایسه خواهد گردید. با کالیبراسیون مدل المان محدود با استفاده از نتایج بررسی های تجربی، بزرگی راندمان جوشکاری در هر نمونه آزمایش بدست می آید.. بر مبنای این تحقیق، روال لازم برای مدلسازی المان محدود به منظور بررسی تاثیر ولتاژ، شدت جریان و سرعت جوشکاری بر جوشکاری زیرپودری با دقت قابل قبول توسعه داده می شود. تغییرشکل های زاویه ای در ورقی با ضخامت ۱۲ میلیمتر از جنس فولاد کربنی مطالعه خواهند شد. بعد از بررسی نتایج با استفاده از تحلیل های آماری مشخص می گردد، ولتاژ و سرعت جوشکاری اثر محسوسی بر روی راندمان جوشکاری زیرپودری نداشته و تنها با افزایش شدت جریان مقدار راندمان افزایش می یابد.

دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف این تحقیق شبیه‌سازی عملکرد،‌ سیستم کنترل بردار تراست با استفاده ازنازل‌های دارای دو گلوگاه می‌باشد. هندسه نازل با ابعاد مشخص و جریان مافوق صوت تراکم‌پذیر با سه مدل آشفتگی مختلف و نسبت فشار معین شبیه‌سازی شده است. نتایج نشان می‌دهند که مدل آشفتگیSST K-ωرفتار جریان درون نازل‌های دارای دو گلوگاه را به درستی پیش‌بینی می‌کند.‌ پس از اعتبار سنجی حل عددی و مقایسه نتایج بدست آمده با نتایج تجربی موجود، تاثیر پارامترهای موثر،‌ نظیر طول شیار ناحیه تزریق جریان ثانویه و درصد دبی جرمی ثانویه تزریق‌شده، بر عملکرد نازل و سیستم کنترل بردار تراست به کمک نازل‌های دارای دو گلوگاه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. بررسی نتایج عددی بدست آمده نشان می‌دهد که با کاهش طول شیار،‌ زاویه برداردهی و بازدهی سیستم کنترل بردار تراست افزایش می‌یابد. به طوری که با کاهش طول شیار و با تزریق ۷%‌دبی جرمی ثانویه،‌ مقدار زاویه برداردهی نازل از ۱۲درجه به ۲۰ درجه می‌رسد. با افزایش طول شیار تزریق جریان ثانویه، ‌ضریب تخلیه و ضریب تراست نازل افزایش می‌یابد. برای نمونه با چهار برابر نمودن طول شیار مقدار ضریب تخلیه نازل حدود ۱۰%‌ افزایش می‌یابد.از طرفی کاهش طول شیار وافزایش دبی جرمی جریان ثانویه منجر به کاهش ضریب تخلیه و ضریب تراست نازل می‌شود.

دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

قابلیت پیل‌های‌سوختی اکسید‌‌جامد در ترکیب با سیکل توربین گاز سبب شده است که سیستم ترکیبی حاصل به عنوان یک سیستم تولید توان جدید مد نظر پژوهشگران مختلف قرار گیرد. از کاربردهای مهم این نوع سیستم‌های هیبریدی استفاده از آنها در واحدهای پیشرانش هواپیماهای بدون سرنشین و مسافربری به عنوان واحد توان کمکی می‌باشد. هدف عمده این تحقیق طراحی یک سیستم تولید توان کمکی هیبریدی مجهز به پیل‌سوختی اکسید جامد است که در آینده نزدیک یکی از نیازهای اساسی جهت تولید توان الکتریکی در هواپیماهای بزرگ خواهد بود. پارامترهای طراحی و متغیرهای تصمیم‌گیری در تحلیل سیستم، نسبت فشار کمپرسور، دمای گازهای ورودی به توربین و تعداد سلول پیل انتخاب شده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که افزایش فشار کاری سیستم سبب کاهش دمای گازهای خروجی از توربین و دمای کاری پیل شده و این مساله به شدت بر روی توان تولیدی و راندمان الکتریکی سیستم اثر می‌گذارد. در دمای ۱۰۰۰ درجه سلسیوس برای گازهای ورودی به توربین راندمان الکتریکی سیستم در حدود ۴۹ درصد می‌باشد. حداکثر راندمان الکتریکی سیستم در پیل‌سوختی نیز در حدود ۵۵ درصد برآورد می‌گردد. بررسی نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که در صورت کنترل حرارت تولید شده در پیل و استفاده مفید از آن راندمان کلی سیستم تا حدود ۸۴ درصد قابل افزایش خواهد بود. از طرف دیگر افزایش تعداد سلول‌های توده پیل‌سوختی سبب افزایش راندمان الکتریکی و کاهش راندمان کلی سیستم هیبریدی خواهد شد.

دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
خشک‌کردن به‌عنوان یک روش مناسب فراوری جهت افزایش ماندگاری محصولات مختلف کشاورزی به‌کاربرده می‌شود. در این پژوهش به بررسی سینتیک خشک کردن برنج نیم‌جوش در یک خشک‌کن ترکیبی هوای گرم - فروسرخ پرداخته شد. تأثیر دمای هوای گرم در سه سطح ۴۰، ۵۰ و oC۶۰، شدت تابش فروسرخ در دو سطح ۳۲/۰ و  w/cm۲۴۹/۰  و سرعت جریان هوا m/s ۱ طی خشک کردن برنج نیم‌جوش بر راندمان برنج سالمدر قالب طرح کاملاً تصادفی ارزیابی شد. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که  دمای هوا گرم و شدت تابش فروسرخ بر زمان خشک‌کردن برنج نیم‌جوش داری تأثیر معنی‌داری (P<۰,۰۱)   می‌باشد. با افزایش دما از  ۴۰ به oC۶۰، مقدار کاهش زمان خشک‌کردن برای شدت‌های تابش ۳۲/۰ و  w/cm۲۴۹/۰  به ترتیب ۸۲/۱۳% ، ۷۱/۱۶% به دست آمد. همچنین با افزایش شدت تابش فروسرخ از ۳۲/۰ به w/cm۲  ۴۹/۰، زمان خشک کردن شلتوک در دمای ۶۰، ۵۰، oC۴۰،به ترتیب به مقادیر ۷/۲۱%، ۶/۲۱% و ۴/۱۶% کاهش یافت. همچنین مدل لگاریتمی، بهترین برازش را برای مدل­سازی فرایند خشک‌کردن نشان داد. زیرا این مدل به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر   R۲(۹۹/۰) و RMSE  (۰۰۳/۰) داشته است. راندمان برنج سالم از مقدار ۱۰/۵۰% (برنج غیر نیم‌جوش) به مقدار ۹۲/۶۵% (برنج نیم‌جوش) به‌طور معنی‌داری (P<۰,۰۵) افزایش یافت. در دمای خشک‌کردن  oC۵۰ و سطح تابش w/cm۲۴۹/۰ بالاترین راندمان برنج سالم  به دست آمد.

دوره ۱۵، شماره ۷۶ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

در این تحقیق، شاخص‌های انرژی و اگزرژی فرآیند خشک کردن قطعات سیب در یک خشک‌کن هوای گرم مورد بررسی قرار گرفت و اثر پارامترهای هوای خشک‌کردن بر آنها مطالعه شد. آزمایش‌های خشک کردن در سه سطح دمای هوای ۴۵، ۵۵ و ۶۵ درجه سلسیوس و سه سطح سرعت هوای ۱، ۵/۱ و ۲ متر بر ثانیه انجام شد. متوسط نرخ مصرف انرژی فرآیند در محدوده ۳۲۴/۰ تا ۵۴۳/۱ کیلووات به دست آمد. مقادیر کمینه و بیشینه انرژی ویژه مصرفی به ترتیب در شرایط خشک کردن با دمای هوای ۶۵ درجه سلسیوس و سرعت هوای ۱ متر بر ثانیه و دمای هوای ۴۵ درجه سلسیوس و سرعت هوای ۲ متر بر ثانیه به دست آمد. میانگین نرخ اگزرژی ورودی، اگزرژی خروجی و اگزرژی تلف شده به ترتیب از ۰۹۱۰۶/۰ تا ۵۲۰۹۵/۰ کیلوژول بر ثانیه، از ۰۶۴۰۱/۰ تا ۴۶۱۳۵/۰ کیلوژول بر ثانیه و از ۰۲۷۰۵/۰ تا ۰۵۹۶۰/۰ کیلوژول بر ثانیه به دست آمد. متوسط نرخ قابلیت بهبود اگزرژی با افزایش دمای هوا و سرعت هوا افزایش یافت و از ۰۰۸۰۴/۰ تا ۰۱۱۷۵/۰ کیلوژول بر ثانیه متغیر بود.

دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

ژلاتین یکی از مواد پروتئینی کلوئیدی بوده که مصارف گسترده ای در صنایع غذایی، دارویی، پزشکی و نظامی دارد. سالانه مقادیر قابل ملاحظه‌ای از آن برای مصارف مختلف وارد کشور می‌گردد. از طرفی دریای خزر از بزرگترین منابع غنی از ماهیانی مانند فیل ماهی، کپور ، ماهی سفید و غیره بوده که مقادیر قابل توجهی از باقیمانده‌های آنها تحت عنوان ضایعات هدر می‌رود که می‌تواند منبع مناسبی برای استخراج ژلاتین باشد. در این مطالعه تأثیر روش‌های مختلف استخراج ژلاتین (I، II، III و IV) از پوست فیل ماهی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین نقطۀ ذوب، بازده استخراج و ویسکوزیته مطلق ژلاتین به ترتیب در روش‌های استخراج II، III و III مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که ویسکوزیتۀ ژلاتین با افزایش غلظت هیدروکسید سدیم کاهش (روش‌های II و IV)، و با مقادیر کمتر آن (روش‌های I و III)، افزایش می‌یابد. همچنین با استفاده ار معادله آرنیوس تابعیت ویسکوزیتۀ ژلاتین با دما تعیین و انرژی فعال‌سازی بین ۳۱/۱۶ تا kJ/mol۶۶/۳۲ محاسبه شد. در نهایت با استفاده از مدل‌های نمایی و توانی ویسکوزیتۀ ژلاتین با بریکس برازش گردید. نتایج مدلسازی نشان داد که مدل نمایی از دقت بالاتری در پیش‌بینی ویسکوزیتۀ مطلق ژلاتین برخوردار بود.

دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

بتاگلوکان‌ها پلی‌ساکارید‌هایی با وزن ملکولی بالا هستند که در دیواره سلولی بسیاری از مخمرها و غلات یافت می‌شوند. استخراج آن‌ها نیازمند توجه دقیق است زیرا فرایند استخراج ممکن است بر خواص فیزیکوشیمیایی و عملکردی بتاگلوکان استخراج شده تاثیر بسزایی داشته باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثر روش‌های مختلف استخراج بتاگلوکان (روش‌های آب داغ، قلیایی و آنزیمی) بر ویژگی‌های عملکردی بتاگلوکان استخراج شده از جو می‌باشد. پس از استخراج به روش‌های مذکور ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و عملکردی بتاگلوکان استخرجی از جمله راندمان استخراج، ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت امولسیون کنندگی و پایداری امولسیون، حلالیت و رنگ مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بتاگلوکان با ظرفیت امولسیون کنندگی (۷/۱۵ درصد) و پایداری امولسیون (۲۳/۴۲ درصد) ، ظرفیت نگهداری آب (۱۹/۴درصد)، و بازده استخراج (۷۴/۲ درصد) در روش استخراج با آب داغ بالاترین عملکرد را دارا بود. نتایج آزمون رنگ سنجی نشان داد که بتاگلوکان استخراج شده به روش آب داغ در مقایسه با روش قلیایی و آنزیمی از روشنی (L*) بیشتری برخوردار بود. اما میزان حلالیت در نمونه‌های استخراج شده به روش قلیایی بالاتر از نمونه‌های استخراجی به دو روش دیگر بود. در نهایت می‌توان نتیجه گیری نمود که نمونه‌های بتاگلوکان استخراج شده به روش آب داغ جهت استفاده در فرمولاسیون مواد غذایی در مقایسه با نمونه‌های استخراج شده به روش‌های قلیایی و آنزیمی مناسب‌تر است.

دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

در این تحقیق استفاده از سیکل استرلینگ جهت بازیابی اتلاف حرارتی گازهای خروجی موتور احتراق داخلی بررسی شده است. شبیه سازی تک بعدی احتراق جهت پیش بینی بار حرارتی و دمای گازهای خروجی از اگزوز موتور انجام شده است. نتایج تست تجربی موتور گازسوز M۳۵۵G جهت صحه گذاری مدل شبیه‌سازی استفاده شده است. دمای گازهای خروجی از اگزوز در محدوده ۷۱۰-۶۱۰ درجه سانتیگراد و بار حرارتی انتقال یافته به اگزوز ۱۷۶,۷-۸۴.۱ کیلووات اندازه‌گیری شده است. برنامه تهیه شده دمای گازهای خروجی را با میانگین ۳.۸ درصد و توان تولیدی را با میانگین۵.۹درصد خطا پیش‌بینی می‌نماید. آنالیز حرارتی انرژی منتقل شده به سیستم خنک‌کاری، سیستم اگزوز و توان خروجی موتور انجام شده و بیانگر این مطلب است که تقریباً ۲۵ درصد انرژی به سیستم اگزوز هدایت شده است.با نصب گرم‌کن موتور استرلینگ پیشنهادی در مسیر گازهای خروجی از اگزوز بازیابی ۸.۴ کیلووات در بهترین حالت امکان‌پذیر است. شبیه سازی موتور استرلینگ نوع آلفا جهت پیش‌بینی بازیابی انرژی توسط نرم افزار جی‌تی انجام شده و جهت صحه گذاری شبیه‌سازی از نتایج تست موتور سولو استفاده شده است. با توجه به دقت ۹ درصدی در پیش بینی توان تولیدی موتور استرلینگ، موتور جدیدی با فشار کاری پایین‌تر پیشنهاد شده است. با توجه به تغییر دمای گازهای خروجی موتور احتراق داخلی که ناشی از تغییر شرایط کارکردی نظیر دور موتور است، میزان توان تولید شده و راندمان برای موتور استرلینگ محاسبه شده است. آنالیز حرارتی سیکل ترکیبی نشانگر افزایش ۲ تا ۳ درصدی راندمان نسبت به راندمان موتور احتراق داخلی می‌باشد.

دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله یک سیستم تولید همزمان برق، حرارت و سرما برای استفاده از گرمای اتلافی پیل سوختی پلیمری پیشنهاد شده است، سیستم حاضر می‌تواند دارای کاربردهای ساختمانی باشد. این سیستم شامل پیل سوختی پلیمری؛ تانک ذخیره حرارتی؛ چیلر جذبی؛ تانک هیدروژن؛ کمپرسور هوا و پمپ می‌باشد، حرارت تولیدی در پیل سوختی توسط یک سیال عامل جذب شده است و قسمتی از این حرارت به ژنراتور چیلر جذبی برای تامین سرمایش و قسمت دیگر آن به تانک ذخیره حرارتی برای تامین گرمایش ساختمان داده شده است. مدل‌سازی این سیستم از چهار دیدگاه انرژی؛ اگزرژی؛ صرفه‌جویی سوخت و آلایندگی انجام شده است. پیل سوختی این سیستم تولید همزمان دارای توان الکتریکی ۳۸,۶۳ کیلووات و توان حرارتی ۳۹.۱۷ کیلووات است. راندمان پیل سوختی به تنهایی ۳۷.۲۱% محاسبه شده است، در حالیکه وقتی از تانک ذخیره حرارتی و چیلر جذبی برای بهره بردن از حرارت اتلافی پیل استفاده شود، راندمان انرژی به ۶۸% می‌رسد. بیشترین بازگشت ناپذیری در پیل سوختی پلیمری رخ می‌دهد و بازگشت ناپذیری پیل ۴۷.۲۱ کیلووات است و بازگشت ناپذیری تولیدی در چیلر جذبی نیز ۵.۹۴ کیلووات محاسبه شده است. از لحاظ درصد کاهش مصرف سوخت و آلایندگی در مقایسه با سیتم‌های سنتی تامین انرژی ساختمان‌ها به ترتیب درصد کاهش مصرف سوخت ۳۴% و درصد کاهش آلایندگی ۲۵% بدست آمده است. همچنین محاسبات نشان داد که با افزایش فشار کاری پیل سوختی راندمان‌های انرژی و اگزرژی افزایش یافته است اما با افزایش فشار بالای چیلر جذبی و فشار کاری پیل ضریب عملکرد چیلر جذبی کاهش یافته است.

دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

خنک‌کاری سیستم‌های با دمای عملکردی بسیار بالا نظیر پره‌های توربین‌های گاز، یکی از مهمترین و پیچیده ترین فرآیندهای صنعتی به شمار می‌آید. در این مقاله، عملکرد خنک‌کاری روی صفحه‌ی تخت به صورت سه‌بعدی، با روش حجم محدود و با استفاده از مدل آشفتگی k-ε واقعی ‌شده که بهبود یافته‌ی مدل استاندارد می‌باشد، بررسی شده است. در این بررسی ۴ حالت مختلف، شامل دو حالت خنک‌کاری لایه‌ای با حفره‌ی استوانه‌ای و کانسول، یک مدل خنک‌کاری برخوردی و یک مدل خنک‌کاری تراوشی (با دیواره‌ی متخلخل ) مورد مقایسه قرار گرفته‌اند. برای بررسی اعتبارسنجی داده‌ها، راندمان خنک‌کاری حالت کانسول با داده‌های تجربی مورد مقایسه قرار گرفته که نمایانگر انطباق بسیار خوب روش عددی بکار گرفته شده است. راندمان آدیاباتیک خنک‌کاری، نسبت دمش (M) و اثرات نسبت چگالی با تزریق دو سیال هوا و دی‌اکسید‌کربن به عنوان سیال سرد (DR) برای همه-ی حالت‌ها بررسی شده است. برای بررسی عمق نفوذ سیال سرد در جریان اصلی و نشان دادن توزیع دما و راندمان روی سطح، کانتورهای راندمان برای حالت کانسول و مدل خنک‌کاری تراوشی که ایده‌ی نوینی در خنک‌کاری به شمار می‌آید، با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفته‌اند. هدف این مقاله یافتن بهترین روش خنک‌کاری با بالاترین راندمان است و نتایج این مقاله نشان داد که مدل خنک‌کاری تراوشی طراحی شده راندمان بالاتری را نسبت به حالت‌های متداول در صنعت دارد.

دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

در مطالعه حاضر پس از ساخت و راه اندازی یک آبگرمکن سهموی خورشیدی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی مدلی کارآمد برای پیش‌بینی راندمان آبگرمکن پیشنهاد می‌شود. شبکه عصبی دارای توانایی برقراری ارتباط منطقی میان پارامترهای ورودی و هدف است. زمانی که شرایط برای اندازه‌گیری داده‌ها مطلوب است، راندمان به عنوان تابعی از پارامترهای ورودی‌ شبکه آموزش می‌یابد و از تابع آموزش یافته شبکه می‌توان برای پیش‌بینی راندمان سیستم خورشیدی استفاده کرد. داده های مورد استفاده شبکه عصبی با انجام آزمایش‌هایی روی کلکتور سهموی خطی، در چهار روز از خرداد ماه اندازه گیری شده است. متغیرهایی همچون تابش خورشید، دمای محیط، زمان و دمای سیال خروجی به عنوان ورودی‌های شبکه و راندمان آبگرمکن سهموی به عنوان خروجی‌ شبکه در نظر گرفته شده است. مدل‌های مختلفی از شبکه عصبی با در نظر گرفتن تعداد متفاوتی از متغیرهای ورودی و نورون‌ها ارائه شده است. با افزایش پارامترهای ورودی خطای میانگین مربعی کاهش و دقت مدل افزایش می‌یابد. بنابراین در میان تمام مدل‌ها، مدل ۶ با ساختار ۱-۱۰-۴ (که شامل تمام پارامترهای ورودی است) با خطای جذر میانگین مربعی ۰,۰۰۶۱ و ضریب همبستگی ۰.۹۹۹۹۵ برای داده های آموزش دقیق‌ترین مدل است. با توجه به امکان پذیر نبودن انجام آزمایش‌های تجربی در شرایط مشابه، مدل ارائه شده می‌تواند با صرفه‌جویی هزینه و کاهش زمان تحقیقات در پیش‌بینی راندمان آبگرمکن مورد مطالعه موثر واقع شود.

صفحه ۱ از ۳    
اولین
قبلی
۱