جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای تولید ناخالص داخلی سرانه

دکتر مهناز ربیعی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

امروزه، فناوری  اطلاعات و ارتباطات، جوامع بشری را در تمامی ابعاد تحت تأثیر خود قرار داده است و به رغم اثرات چشمگیر در توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جوامع، اثرات نامطلوبی هم بر آن دارد؛ که از جمله این اثرات، می توان به زمینه سازی فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کنش ها و تعارضات اجتماعی اشاره کرد. بر این اساس در این تحقیق، به بررسی تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات و توزیع درآمد (ضریب جینی) بر ناآرامی های اجتماعی در ایران در طول دوره زمانی ۲۰۱۸-۱۹۸۴ با استفاده از روش خودرگرسیون با وقفه های توزیع شونده پرداخته شد. از شاخص درگیری های داخلی ارائه شده توسط شاخص ریسک سیاسی ICRG، به عنوان پروکسی ناآرامی های اجتماعی استفاده شد. نتایج به دست آمده، نشان داد که فناوری اطلاعات و ارتباطات و توزیع ناعادلانه درآمد، به طور معناداری، به افزایش ناآرامی های اجتماعی در ایران منجر شده است. همچنین نرخ تورم نیز به طور معنادار، باعث افزایش ناآرامی های اجتماعی در ایران می شود؛ درحالی که تولید ناخالص داخلی سرانه حقیقی، تأثیر معناداری بر ناآرامی های اجتماعی در ایران نداشت. بنابراین سیاست گذاری توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات مبتنی بر شبکه اینترنت داخلی و بهبود توزیع درآمد و کنترل نرخ تورم در کنترل ناآرامی اجتماعی ایران، لازم به نظر می رسد.
خانم فاطمه آریان فر، دکتر زهرا (میلا) علمی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده

رشد چشمگیر فناوری اطلاعات و ارتباطات(ICT) جنبه ‏های مختلف زندگی ازجمله محیط ‏زیست را تحت تأثیر قرار داده است. با توجه به اهمیت کیفیت محیط ‏زیست و درهم ‏آمیختگی زندگی بشر با فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، این مطالعه به بررسی تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، شاخص پیچیدگی اقتصادی، تولید ناخالص داخلی سرانه، توسعۀ مالی، صادرات و رشد جمعیت بر رد پای اکولوژیکی سرانه (EF) به‌عنوان   شاخصی جامع ‏تر برای کیفیت محیط ‏زیست نسبت به co۲ در کشورهای منتخب صادرکنندۀ نفت طی دورۀ ۲۰۰۶-۲۰۲۰ می ‏پردازد. نتایج برآورد با روش گشتاورهای تعمیم‏ یافته نشانگر وجود رابطه U معکوس بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و رد پای اکولوژیکی سرانه است. همچنین، نتایج حاکی از رابطۀ مثبت و معنی‏ دار بین تولید ناخالص داخلی سرانه، توسعۀ مالی و رشد جمعیت با رد پای اکولوژیکی است. طبق بررسی شاخص پیچیدگی اقتصادی و صادرات کالاها و خدمات با رد پای اکولوژیکی رابطۀ منفی و معنی دار داشته است.
 

دکتر سید احسان حسینی دوست، دکتر اکبر خدابخشی، خانم سعیده احمدی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده

در این مقاله به منظور بررسی اثرات متقابل شاخص پیشرفت اجتماعی و رشد اقتصادی از آمارهای مربوط به پیشرفت اجتماعی و تولید ناخالص داخلی سرانه در ۲۷ کشور عضو گروه سازمان همکاری اسلامی که به ترتیب برگرفته از شاخص پیشرفت اجتماعی و بانک جهانی در سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ می‌باشد استفاده شده و جهت بررسی ارتباط بین آن‌ها از رویکرد سیستم معادلات هم‌زمان در قالب روش حداقل مربعات سه مرحله‌ای (۳SLS) استفاده شده است.
نتایج برآورد داده‌ها در سال‌های مورد بررسی نشان داد که در الگوی تولید ناخالص داخلی، شاخص پیشرفت اجتماعی، آزادی اقتصادی و مخارج مصرفی دولت تأثیر افزایشی و معنا‌داری بر تولید ناخالص داخلی سرانه کشورهای مورد مطالعه دارد. در الگوی مربوط به شاخص پیشرفت اجتماعی نیز، شاخص جهانی نوآوری، شاخص آموزش و تولید ناخالص داخلی سرانه تأثیر مثبت و معناداری بر شاخص پیشرفت اجتماعی دارد.
نتایج به‌دست آمده از هر دو الگو نشان از وجود رابطۀ مثبت و معنادار بین شاخص پیشرفت اجتماعی و تولید ناخالص داخلی سرانه دارد که تأییدکنندۀ وجود رابطۀ مکملی بین این دو متغیر می‌باشد


صفحه ۱ از ۱