۶۸ نتیجه برای تعهد
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
یکی از مهم ترین موضوعاتی که سازمان ها با آن مواجه هستند، چگونگی انگیزش کارکنان است به اینکه نقش ها و وظایف خود را به خوبی انجام دهند تا این اطمینان حاصل شود که سازمان اثربخشی خود را حفظ خواهد کرد. در واقع، مجموعه ای ویژه از رفتارهای کارکنان می تواند تأثیر قابل توجهی بر موفقیت سازمان داشته باشد؛ به ویژه رفتارهای داوطلبانه و اختیاری که کارکنان برای سازمان انجام می دهند. این رفتارها، رفتار شهروندی سازمانی نامیده می شوند که رفتارهای کاری داوطلبانه ای هستند که به طور مستقیم و آشکار توسط شرح شغل و سیستم رسمی پاداش سازماندهی نشده اند و در مجموع عملکرد سازمان را بهبود می دهند.
در این پژوهش سعی شده است تا رابطه بین ارزش های اخلاقی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رفتار اخلاقی و رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان حوزه ستادی دانشگاه پیام نور استان تهران مورد بررسی قرار گیرد. برای آزمون فرضیه های تحقیق و به دست آوردن نتایج تحقیق، از آزمون مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که ارزش های اخلاقی سازمان به طور مثبتی بر عدالت رویه¬ای و عدالت توزیعی تأثیر دارد، عدالت رویه ای و عدالت توزیعی به طور مثبتی بر تعهد سازمانی فرد تأثیر دارد، تعهد سازمانی به طور مثبتی بر رفتار اخلاقی تأثیر دارد و رفتار اخلاقی نیز به طور مثبتی بر بُعدِ جوانمردی و بُعد نوع دوستیِ رفتارهای شهروندی سازمانی تأثیر دارد.
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
در دنیای معاصر دامنه کنشهای اجتماعی از حد دوستان و آشنایان فراتر رفته و به تعامل با کنشگران ناآشنا تعمیمیافته است. علاوه بر این، در شرایط کنونی افراد ناچارند به اشخاصی که نمیشناسند و نهادها و سازمانهای انتزاعی و یا به ساختارهای غیر شخصی اعتماد کنند. به همین دلیل اعتماد انتزاعی و تعمیمیافته در جامعه جدید بطور خاص اهمیت پیدا کرده است. اما در جوامع در حال توسعه، بویژه ایران، مشکلاتی در این زمینه وجود دارد. دایره اعتماد در این جوامع هنوز در محدوده اقوام و خویشان و دوستان و آشنایان خلاصه میشود. در این جوامع انواع جدید اعتماد یعنی اعتماد تعمیمیافته و انتزاعی که لازمه تقویت هویت ملی و استحکام یک کشور است هنوز جایگاه محکمی نیافته است.
تحقیق حاضر با روش پیمایشی، درصدد است وضعیت اعتماد اجتماعی تعمیمیافته در بین شهروندان ارومیه و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن را بررسی کند. جامعه آماری این تحقیق را افراد ۱۸ سال به بالای خانوارهای ساکن در شهر ارومیه تشکیل میدهند که از بین آنها نمونهای با حجم ۳۰۰ نفر به روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شده است.
در این بررسی، فرض اول بر این بوده است که میزان اعتماد اجتماعی در شهر ارومیه مانند سایر شهرهای ایران پایین است. فرض دوم بر این بوده است که با توجه به نظریههای مرتبط، تعاملات اظهاری، گستردگی روابط، تعهد اجتماعی، دگرخواهی، مقبولیت اجتماعی و احساس امنیت برروی اعتماد اجتماعی تعمیمیافته تـأثیر میگذارند. کلیه فروض مزبور در این بررسی تایید شدهاند به استثنای گستردگی روابط که مستقیما بر متغیر وابسته تاثیر نداشته و از طریق متغیرهای دگرخواهی و احساس امنیت بر آن تاثیر دارد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده
هویت جامعهای ابزاری است برای تفکیک ملتی از ملت دیگر، با تکیه بر آگاهی مشترک حول مفهوم یا مفاهیم تعریفشدۀ جمعی. احساس قوی هویت میتواند بهعنوان جنبهای از سرمایۀ اجتماعی درک شود. بهعلاوه، سرمایۀ اجتماعی بهطور عام و هویت جامعهای بهطور خاص، محصول روابط اجتماعی محسوسی هستند که افراد جامعه آن را درک میکنند و تأثیرات متقابل زیادی بر یکدیگر میتوانند داشته باشند. با توجه به این تأثیرات متقابل، هدف تحقیق حاضر، بررسی و شناسایی نوع رابطۀ هویت و سرمایۀ اجتماعی و همچنین تعیین مکانیسمهای بینابینی است. برای این منظور، با استفاده از دادههای پیمایش ارزشهای جهانی و با توجه به تعریف علمی متغیرها براساس دادهها و معرفهای در اختیار، به بررسی رابطۀ مورد نظر در میان هفتاد کشور پرداخته شده است. برای تحلیل دادهها از رگرسیون لوجستیک استفاده شده است. یافتهها نشان میدهد بین هویت جامعهای و سرمایۀ اجتماعی ارتباطی مثبت، متقابل و معنادار وجود دارد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
در این پژوهش تأثیر متغیرهای نظام حاکمیت شرکتی شامل تعهدی غیرعادی، نسبت مدیران غیر موظف و نسبت مالکیت سرمایهگذاران نهادی بر هزینه سهام عادی بررسی شده است. آزمون فرضیههای تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) برای ۶۵ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی ۱۳۸۳-۱۳۸۷ و از طریق دادههای تابلویی انجام شده است.
نتایج پژوهش نشان میدهد از بین متغیرهای نظام حاکمیت شرکتی، متغیر اقلام تعهدی غیرعادی و نسبت مدیران غیرموظف ارتباط معناداری با هزینه سهام عادی دارند.
نظام حاکمیت شرکتی، اقلام تعهدی غیرعادی، سرمایهگذاران نهادی، مدیران غیرموظف، هزینه سهام عادی.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف از اجرای این پژوهش، بررسی رابطه رهبری خدمتگزار با تعهد سازمانی کارکنان و مؤلفههای آن میباشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان رسمی و قراردادی سازمان بهزیستی استان اصفهان در پاییز ۱۳۸۹ است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی و برمبنای فهرست اسامی کارکنان انتخاب شده است. برای جمعآوری دادهها و اطلاعات مربوط به آزمون فرضیههای پژوهش از دو پرسشنامه تعهد سازمانی سه مؤلفهای آلن و همکاران (۱۹۹۳) که شامل ۲۴ سؤال است و سه جزء تعهد، یعنی تعهد سازمانی مستمر، هنجاری و عاطفی را میسنجد، استفاده شده است. برای سنجش رهبری خدمتگزار با استفاده از پرسشنامه قلیپور و همکاران (۱۳۸۸) که دارای ۲۸ سؤال میباشد و دارای چهار مؤلفه خدمترسانی، تواضع و فروتنی، قابلیت اعتماد و مهرورزی است، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مربوط به همبستگی ساده بین متغیرهای پژوهش نشان داد که : بین رهبری خدمتگزار و تعهد سازمانی کارکنان در سازمان بهزیستی استان اصفهان، رابطه معنادار است. نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که متغیر تواضع و فروتنی بهطور معناداری میتواند تعهد سازمانی را تبیین کند.
واژگان کلیدی: رهبری خدمتگزار، خدمترسانی، تعهد سازمانی، سازمان بهزیستی استان اصفهان.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
منابع انسانی مؤسسات درمانی و بهداشتی، مهمترین سرمایهآنها میباشد، زیرا عملکرد آنها بهطور مستقیم بر جان بیماران و سلامتی جامعه تأثیرگذار است. مطالعهحاضر به بررسی تأثیروظایف مدیریت منابع انسانی بر منابع انسانی شاغل در حوزهدرمان پرداخته است. در این راستا قراردادهای روانشناختی نیز بهعنوان متغیر واسط و تعهد سازمانی کارکنان بهعنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدهاند.از استراتژی تحقیق پیمایشی- تحلیلی برای اجرای تحقیق استفاده شده است. جامعه آماری، کارکنان درمانی بیمارستان قائم (عج) شهرستان مشهد تعیین شده است.روش جمعآوری دادهها نیز از راه پرسشنامهاستاندارد بوده است. در این پژوهش از معادلات ساختاری و روش حداقلمربعهای جزئی به کمک نرمافزار اسمارت. پی. ال. اس بهمنظور تجزیه و تحلیل دادهها و آزمون فرضیهها استفاده شده است.نتایج حاصل از پژوهش، حکایت از این مطالب دارد که نخست مدل به کار گرفته شده، مدل نظری قوی برای پیشبینی تعهد سازمانی کارکنان بوده است، دوم اینکه همهروابط مستقیم بین متغیرهای مدل، معنادار بودهاند.سوم، یافتهتحقیق بر این نکته تأکید میکند که اعمال مدیریت منابع انسانی وتوجه به اجرای قراردادهای روانشناختی، تأثیر تعیینکنندهای بر تعهد سازمانی کارکنان دارد. بنابراین توفیق در اجرای صحیح آنها قرین با ارتقای تعهد سازمانی خواهد بود.
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
سرمایه روان شناختی از جمله مفاهیم نوینی است که توانمندی ها و صفات مثبت در افراد و نیز اهمیت محیط های کاری مثبت را مورد توجه قرار می دهد و سعی می کند با نگاهی علمی و عملی حضور مؤلفه های مثبت نظیر امید، خود-کارآمدی، خوش بینی و تاب آوری را در زندگی کاری و شخصی کارکنان هموارتر سازد. با توجه به گسترش روزافزون این رویکرد در سازمان ها، هدف این مقاله بررسی آثار سرمایه روان شناختی و ابعاد فرعی آن بر تعهد سازمانی و رضایت شغلی کارکنان سازمان های دولتی ایران است. این پژوهش سبغه کمّی داشته و از استراتژی همبستگی تبعیت می کند. جامعه آماری پژوهش عبارت از کارکنان سازمان های دولتی بودند که نظر به گستردگی زیاد این سازمان ها در سطح کشورمان، سازمان های دولتی استان تهران به عنوان خوشه اصلی مورد توجه قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های استاندارد گردآوری و با استفاده از روش معالات ساختاری و رگرسیون تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه روان شناختی آثار و پیامدهای مثبتی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی دارد. در این میان مؤلفه تاب آوری دارای بالاترین رتبه و خوش بینی پایین ترین رتبه را داشته اند. همچنین این بررسی نشان داد که سرمایه روان شناختی نقش تعدیل گر میان جو سازمانی با رصایت شغلی و تعهد سازمانی ایفاء می کند. واژگان کلیدی: سرمایه روان شناختی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی، جو سازمانی
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
امروزه مشاغلی مانند قضاوت و وکالت که بیشتر به عنوان حرفه محسوب میشوند، متصدیان اینگونه مشاغل ساعتهای متعددی را به کار میگذرانند. اشتغال به کار مداوم در دادگاهها و بهویژه دفاتر وکالت در فضای کاری اینگونه مشاغل بسیار تعجببرانگیز است.
در این مقاله تلاش میشود شیفتگی عجیب قضات و وکلا به کار در قالب اعتیاد به کار تبیین شود. پژوهش حاضر از حیث هدف یک تحقیق کاربردی و از حیث نحوه گردآوری دادهها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی به شمار میآید و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل قضات و وکلای دادگستری استان تهران میباشد که در دادگاهها و دفاتر وکالت مشغول به کار میباشند. یافتههای مقاله نشان میدهدکه بین اعتیاد به کار قضات و وکلا با ویژگیهای رفتاری آنان رابطه معنادار وجود دارد. تحلیل رفتگی و تعهد سازمانی رابطه معنادار و مثبتی با اعتیاد به کار را نشان میدهند.
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
سرمایه روانشناختی از جمله مفاهیم نوینی است که توانمندیها و صفات مثبت در افراد و اهمیت محیطهای کاری مثبت را مورد توجه قرار میدهد و سعی میکند با نگاهی علمی و عملی حضور مؤلفههای مثبت را در زندگی کاری و شخصی کارکنان هموارتر سازد. نظر به اهمیت این موضوع، هدف این مقاله بررسی و تبیین آثار امید، خود-کارآمدی، خوشبینی و تابآوری بر ارتقاء گرایشات کارکنان در زمینه تعهد سازمانی و رضایت شغلی کارکنان سازمانهای دولتی ایران است. این پژوهش سبغه کمّی داشته و از استراتژی همبستگی تبعیت میکند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامههای استاندارد از بین جامعه آماری پژوهش که عبارت بودند از کارکنان سازمانهای دولتی تهران گردآوری و با استفاده از روش تحلیل عاملی تأییدی و مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که امید، خود-کارآمدی و تابآوری با رضایت شغلی رابطه معنیداری داشتهاند، اما خوشبینی آن را تحت تأثیر قرار نمیدهد. همچنین هر چهار مؤلفه مورد بررسی با تعهد سازمانی رابطه معنیدار داشتهاند، و تابآوری بیشترین تأثیر را داشته است. از طرف دیگر تعهد عاطفی بیشترین تأثیر را از اجزای سرمایه روانشناختی پذیرفته است. به این ترتیب اجزای سرمایه روانشناختی پیشبینی کننده قابل توجهی از نگرش کارکنان به تعهد سازمانی و رضایت شغلی در سازمانهای دولتی ایران است.
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۷۶ )
چکیده
دکتر محمد عیسی تفرشی
استادیار گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس
پیشرفتهای اقتصادی حاصله در قرون اخیر و موثر در روابط تجاری بین تجار دولتها را نسبت به ادای به موقع تعهدات تجار، حساس کرده است.
از پانجا که عدم توانایی تجار در پرداخت دیون خود، باعث اختلال امور عده زیادی از تجار دیگر می شود و زندگی اقتصادی را مشکل می سازد، دولتها بر آن شده اند تا برای حفظ نظام اجتماعی مقررات ویژه ای در باره تجار و روابط آنها وضع کنند و اصول مربوط به تصفیه دیون آنان را از اشخاص عادی جدا نمایند. از جمله این مقررات، اصولی است که در قانون تجارت ایران، مصوب ۱۳۱۱، با عنوان ورشکستگی پیش بینی شده است. این مقررات که از قوانین اروپایی گرفته شده و مختص تجار طبیعی و شرکتهای تجاری است، با اصول و قواعد حقوق مدنی حاکم بر اعسار تفاوت دارد. از آنجا که قانون تجارت ایران جزء نظام حقوقی کشور ماست سازگاری اصول و قواعد آن با اصول و مبانی قانون مدنی ایران - که عمدتا بر اساس موازین فقهی است - ضروری است.
این مقاله یکی از مسایل مهم ورشکستگی یعنی اثر حکم ورشکستگی نسبت به معاملات تاجر ورشکسته را با توجه به اصول و مبانی قانون مدنی ایران تجزیه و تحلیل می کند. در این مورد، سه تفاوت عمده بین قانون تجارت و قانون مدنی وجود دارد که در این مقاله مورد بحث واقع می شود.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف اصلی این پژوهش شناسایی و رتبهبندی عوامل مؤثر بر انتقال کارکنان در پتروشیمی بسپاران بندرامام (ره) میباشد. شناسایی و رتبه بندی این عوامل در واحدهای تولیدی مانند پتروشیمی بسپاران بندرامام (ره) میتواند گامی مؤثر درکاهش جابهجایی وانتقال نیروهای کارآمد و نخبه بهشمار آید. روش انجام پژوهش در تحقیق حاضر از نوع کاربردی وجامعه آماری کل کارکنان پتروشیمی بسپاران بندرامام (ره) میباشد. برای تهیه شاخصها و معیارها در این پژوهش از دو پرسشنامه در دو مرحله استفاده شده است، در مرحله اول جهت شناسایی عوامل مؤثر بر انتقال کارکنان با بررسی و مطالعات کتابخانهای و جستجو در سایتهای اینترنتی و مصاحبه با کارشناسان، عوامل مؤثر بر انتقال و جابهجایی شناسائی و مشخص گردیدهاند و در مرحله دوم از پرسشنامه شماره دو برای انجام مقایسات زوجی و نهایتاً اولویت بندی عوامل کلیدی مؤثر بر انتقال کارکنان استفاده گردیده است. پس از مقایسههای زوجی بین معیارها میزان اهمیت عوامل مشخص گردید و نتایج پژوهش نشان میدهد از بین عوامل تعیین شده رضایت شغلی از نظر میزان اهمیت در رده اول اهمیت قرار دارد و رهبری سازمان، توانمندسازی، ساختار سازمانی، تعهد سازمانی و غیبت و عدم حضور به موقع در محل کار در ردههای بعدی قرار دارند.
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر این بود تا بررسی کند چگونه حمایت سازمانی و تعهد سازمانی رابطه بین ارزیابی عملکرد توسعه مدار و عملکرد شغلی کارکنان را تحت تأثیر قرار میدهد. ۲۱۷ نفر از کارکنان رسمی دارای مدرک تحصیلی دیپلم به بالا شرکت گاز استان گیلان با استفاده از شیوه نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. شرکتکنندگان در این پژوهش پرسشنامههای ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، تعهد سازمانی، حمایت سازمانی، عملکرد وظیفهای و رفتار شهروندی سازمانی را تکمیل کردند. به منظور تأیید ساختار عاملی پرسشنامهها از تحلیل عاملی تأییدی و برای ارزیابی الگوی پیشنهادی از مدل معادلات ساختاری و جهت بررسی آثار میانجی و معناداری آنها آزمون بوت استراپ مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که الگوی پیشنهادی پژوهش برآزش خوبی با دادهها دارد. یافتهها نشان داد تنها مسیر غیر مستقیم ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، تعهد سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی معنادار است، در حالی که سه مسیر غیر مستقیم ارزیابی عملکرد توسعه- مدار، حمایت سازمانی و تعهد سازمانی با عملکرد وظیفهای و ارزیابی عملکرد توسعه مدار، حمایت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی مورد حمایت قرار نگرفت.کاربردهایی برای عمل و جهتگیری تحقیقات آینده مورد بحث قرار گرفته است.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
فلسفه وجودی سازمان، متکی به حیات انسان است. انسان ها در کالبد سازمانها روح میدمند، آن را به حرکت در میآوردند و اداره میکنند. حصول اطمینان از تعهد و تناسب سازمانی آنها یکی از بهترین روشهای جذب و نگهداری کارکنان با استعداد و همچنین کسب عملکرد بهتر برای سازمان است. این پژوهش درصدد بررسی اثر تعدیلی تناسب فرد- سازمان بر رابطه میان تعهد سازمانی و تمایل به ترک و جابهجایی شغل است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و براساس نحوه گردآوری دادهها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز تشکیل میدهند. نمونه آماری شامل ۱۲۶ نفر از کارکنان است که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی برای آزمون فرضیههای پژوهش انتخاب شدهاند. دادههای مطالعه با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمعآوری شده و با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و رویکرد کمترین مربعات جزئی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از انجام پژوهش بیانگر اثر تعدیلی تناسب فرد- سازمان بر رابطه میان تعهد سازمانی و تمایل به ترک و جابهجایی شغل است.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
پژوهشها نشان میدهد که فقدان تعهد به تغییر یکی از عوامل مهم ایجاد ناکارآمدی تغییرات است. تعهد به تغییر نیرویی است که منجر به درگیرشدن فرد در فرایندهای لازم برای موفقیت تغییر میشود. در پژوهش حاضر،مدل تحلیل مسیر تعهد به تغییر با توجه به نقش حمایت سازمانی، حمایت سرپرستی، اعتماد به سرپرست، عدالت و عاطفه مثبت طراحی شده است. این پژوهش توصیفی و از نوع رابطهای است. نمونه پژوهش شامل ۴۶۳ نفر از کارکنان شرکت پالایش و پخش اصفهان بود که به طور تصادفی طبقهای انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش پاسخ دادند. تحلیل بوت استراب نشان داد که حمایت سرپرست، عدالت رویهای و عدالت تعاملی متغیرهای واسطهای بین اعتماد، حمایت سازمانی و تعهد هنجاری به تغییر هستند. براساس یافتهها مدیران و سازمانها به افزایش اعتماد، حمایت، عاطفه مثبت و عدالت برای ایجاد تعهد به تغییر توصیه شدند.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
امروزه اخلاق و معضلات اخلاقی به عنوان یکی از مهمترین مباحث در محیطهای کاری مورد توجه قرار گرفته است. رعایت اخلاق نه تنها میتواند منافع و مزایای متعددی برای سازمان به همراه داشته باشد بلکه علاوه بر این خود به عنوان یکی از معیارهای موفقیت سازمانها به حساب میآید. با توجه به اهمیت موضوع اخلاق و نقش آن در موفقیت سازمانها، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط نهادینهسازی اخلاق با کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی و تعهد سازمانی است.
پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روششناسی توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کارکنان فنی و دفتری شرکت صنعتی لوله و پروفیل سپاهان اصفهان است و نمونهای به حجم ۱۴۲ نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شده است. به منظور گردآوری دادههای پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. برای بررسی روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوا و برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. سپس برای تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش و آزمون فرضیهها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است.
نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان میدهد که بین نهادینهسازی اخلاق با کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی و تعهد سازمانی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۷۹ )
چکیده
سید مصطفی محقق داماد
استاد دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی
محمود صادقی
دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه تربیت مدرس
در این مقاله بمنظور ارائه نظریه عمومی تعهد به نفع شخص ثالث در فقه امامیه، ضمن مرور کلی بر موارد شرط و قرارداد به نفع شخص ثالث در متون روایی و فقهی سه مورد از مصادیق مهم آن تفصیلا مورد بحث قرار گرفته و این نتایج حاصل شده است: ۱) اصل اثر نسبی قرارداد در فقه امامیه همانند سایر نظامهای حقوقی معتبر است؛ ۲) طرفین قرارداد می توانند مطابق قصد و اراده خود استثنائا به سود اشخاص ثالث ایجاد تعهد کنند؛ ۳) آثار تعهد به نفع شخص ثالث با توجه به قصد صریح یا ضمنی طرفین تعیین می شود؛ ۴) طرفین قرارداد می توانند تعهدی را که به سود شخص ثالث ایجاد کرده اند اسقاط کنند یا مفاد آن را تغییر دهند. مع ذلک آنان می توانند این حق را زا خود سلب کنند که در این صورت، حق شخص ثالث، لازم و غیر قابل اسقاط و تغییر خواهد بود.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه دینداری و اعتماد در ایران از طریق فراتحلیل پژوهش های انجام گرفته است. به همین منظور، از بین سندهای پژوهشی موجود در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و تربیت مدرس- که در بازه زمانی ده سال اخیر انجام گرفته است- از هجده سند پژوهشی به دست آمده، شانزده مورد شرایط ورود به فراتحلیل را یافتند. بر این اساس، جامعۀ آماری تحقیق ۸۲۴۵ نفر از گروه های مختلف مردم ایران هستند. نتایج حاصل از ترکیب یافته های مطالعات و بررسی ضرایب اثر نشان می دهد بین «دینداری و اعتماد» رابطه معناداری وجود دارد و شدت این رابطه به طور متوسط حدود ۴/۰ گزارش شده است. این یافته فرضیه اصلی تحقیق را تأیید می کند. همچنین، فرضیه دیگر این مقاله، تأثیر به کارگیری «آزمون های آماری» متفاوت بر نتایج به دست آمده از «هم بستگی دینداری و اعتماد» است. نتایج گویای این است که به کارگیری آزمون های آماری متفاوت بر مقدار هم بستگی به دست آمده از «دینداری و اعتماد» تأثیری ندارد. فرضیه «گروه های نمونه» بر مقدار «هم بستگی دینداری و اعتماد» در نتیجه تحلیل واریانس غیر معنادار بود و فرضیه رد شد. فرضیه تأثیر «میدان مطالعاتی» بر «هم بستگی اعتماد و دینداری» به دست آمده در نتیجه تحلیل واریانس نیز غیر معنادار بود. بنابراین، دینداری- صرف نظر از عوامل زمینه ای تحقیق مانند گروه های نمونه، میدان مطالعاتی و آزمون های آماری به کاررفته در تحقیقات- بر چگونگی اعتماد افراد تأثیر مستقیم دارد. واژه های کلیدی: فراتحلیل، دینداری، اعتماد، تعهد اجتماعی، هنجارهای عمل متقابل، پیوند اجتماعی، قوم گرایی. چکیده هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه دینداری و اعتماد در ایران از طریق فراتحلیل پژوهش های انجام گرفته است. به همین منظور، از بین سندهای پژوهشی موجود در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و تربیت مدرس- که در بازه زمانی ده سال اخیر انجام گرفته است- از هجده سند پژوهشی به دست آمده، شانزده مورد شرایط ورود به فراتحلیل را یافتند. بر این اساس، جامعۀ آماری تحقیق ۸۲۴۵ نفر از گروه های مختلف مردم ایران هستند. نتایج حاصل از ترکیب یافته های مطالعات و بررسی ضرایب اثر نشان می دهد بین «دینداری و اعتماد» رابطه معناداری وجود دارد و شدت این رابطه به طور متوسط حدود ۴/۰ گزارش شده است. این یافته فرضیه اصلی تحقیق را تأیید می کند. همچنین، فرضیه دیگر این مقاله، تأثیر به کارگیری «آزمون های آماری» متفاوت بر نتایج به دست آمده از «هم بستگی دینداری و اعتماد» است. نتایج گویای این است که به کارگیری آزمون های آماری متفاوت بر مقدار هم بستگی به دست آمده از «دینداری و اعتماد» تأثیری ندارد. فرضیه «گروه های نمونه» بر مقدار «هم بستگی دینداری و اعتماد» در نتیجه تحلیل واریانس غیر معنادار بود و فرضیه رد شد. فرضیه تأثیر «میدان مطالعاتی» بر «هم بستگی اعتماد و دینداری» به دست آمده در نتیجه تحلیل واریانس نیز غیر معنادار بود. بنابراین، دینداری- صرف نظر از عوامل زمینه ای تحقیق مانند گروه های نمونه، میدان مطالعاتی و آزمون های آماری به کاررفته در تحقیقات- بر چگونگی اعتماد افراد تأثیر مستقیم دارد.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی همبستگی کانونی بین مؤلفههای تعهد سازمانی، یعنی متغیرهایx شامل تعهد عاطفی، هنجاری و مستمر و مؤلفههای کیفیت خدمات ارائه شده به کارکنان، یعنی متغیر y شامل پاسخگویی، اعتماد، اطمینان، همدلی و حفظ ظاهر جهت تعیین همتغییری بین دو مجموعه متغیر انجام شده است تا بتوان الگوی مناسب روابط بین مجموعه متغیرهای کانونی کیفیت خدمات را تعیین و امکان استفاده از ضریب همبستگی کانونی برای ارائه روش پیشبینی تغییر وضعیت کیفیت خدمات را فراهم کرد. به این منظور با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه در بین کارکنان باجه شعب بانک انصار شهر تهران با استفاده از نمونهگیری تصادفی ۳۲۰ نفر انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از نرمافزار لیزرل وspss تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از همبستگی کانونی نشان داد که ترکیب خطی مناسبی بین تعهد سازمانی کارکنان و کیفیت خدمات ارائه شده توسط آنان وجود دارد. تعهد عاطفی و هنجاری رابطه مستقیم و تعهد مستمر رابطه عکس با مؤلفههای کیفیت خدمات را دارا میباشند. همچنین تعهد هنجاری و همدلی داشتن در مقایسه با سایر متغیرهای کانونی بیشترین نقش را در ایجاد اولین ضریب همبستگی کانونی داشتهاند.
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۰ )
چکیده
محمد عیسی تفرشی
استادیار گروه حقوق دانشگاه تربیت مدرس
محمدرضا کامیار
دانشجوی دوره دکتری حقوق خصوصی دانشگاه تربیت مدرس
در این مقاله مبنای مسئولیت متصدی حمل و نقل در کنوانسیون ۱۹۸۰ سازمان ملل متحد در مورد حمل و نقل ترکیبی بین المللی کالا و حقوق ایران بررسی و مقایسه شده است. ابتدا معلوم گردیده که در مقررات حقوق ایران و همچنین کنوانسیون حمل و نقل ترکیبی بین المللی، مبنای این مسئولیت، تقصیر متصدی حمل و نقل است. در هر دو مقررات موضوع بررسی، لازم نیست زیان دیده تقصیر متصدی حمل را ثابت کند، بلکه اگر مدعی زیان بتواند وقوع ضرر را ثابت کند، تقصیر متصدی حنل و نقل در وضوع ضرر به عنوان فرض قانونی، مفروش و در نتیجه، مسئولیت وی در جبران ضرر ثابت می باشد و برای اثبات عدم مسئولیت، متصدی حمل و نثل باید معافیت خود را ثابت کند. در ادامه ماهیت حقوقی تعهد متصدی حمل و نقل مبنی بر سالم رساندن کالا بررسی شده و معلوم کردیده که در مقررات داخلی حقوق ایران، این تعهد از نوع تعهد به نتیجه است، حال آنکه در مقررات کنوانسیون حمل و نقل ترکیبی بین المللی کالا، تعهد مذکور تعهد به وسیله است. نتیجه عملی این تفاوت، هنگام اثبات معافیت از مسئولیت متصدی حنل و نقل آشکار می شود، زیرا بر حسب آنکه تعهد متصدی حمل، تعهد به نتیجه باشد یا تعهد به وسیله امری که اثبات آن برای معافیت متصدی حمل و نقل لازم است، متفاوت خواهدب ود.
در پایان مقاله مسئولیت متصدی حمل و نقل، ناشی از فعل غیر (کارگران و نمایندگان او) و مبنای حقوقی آن بررسی شده است.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه توجه به عواملی که موجب افزایش کارایی و اثر بخشی سازمانها میشوند، همواره شایان توجه بوده است. به نظر میرسد یکی از عوامل تأثیرگذار بر کارآفرینی در سازمانهای فرهنگی، نگرشهای سازمانی است که میتواند نقش قابل ملاحظهای را در ایجاد تمایل یا عدم تمایل به کارآفرینی در سازمان ایفا کند. هدف از این پژوهش حاضر بررسی رابطه تعهد سازمانی و گرایش کارآفرینانه در سازمانهای فرهنگی - هنری است. به این منظور روش اجرای تحقیق از نوع توصیفی – همبستگی است و جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان سازمان رفاهی تفریحی شهرداری و حوزه هنری اصفهان است. نمونه آماری به تعداد ۹۱ نفر میباشند که از جامعه فوق به صورت تصادفی انتخاب شدهاند و با استفاده از ابزار پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز جمعآوری شده است. پایایی پرسشنامه استاندارد تعهد سازمانی آلن و مییر با آلفای کرونباخ ۷۶/۰ و پایایی پرسشنامه استاندارد گرایش کارآفرینانه لامپکین و دس با آلفای کرونباخ ۹/۰ محاسبه شده است که از اعتماد بالایی برخوردار میباشند. نتایج بهدست آمده نشان می دهد که ارتباط مثبت و معناداری بین ابعاد تعهد عاطفی و تعهد مستمر با ابعاد گرایش کارآفرینانه وجود دارد. لیکن رابطه معناداری بین تعهد هنجاری با گرایش کارآفرینانه وجود ندارد.