۲۵ نتیجه برای تحلیل حساسیت
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷- )
چکیده
حرکت سیستم های قدرت به سوی فضاهای جدید اقتصادی و مدیریتی، امروز فصل جدیدی را در بهره برداری از این سیستم ها گشوده است. یکی از مهمترین پیامدهای این حرکت، استفاده عادلانه تمامی متقاضیان از شبکه انتقال، یعنی دسترسی آزاد است. دسترسی آزاد به شبکه انتقال متضمن تحقق رقابتی سالم در تبادل است، اما به دلیل امکان ایجاد تراکم در شبکه انتقال،ممکن است خود به مشکل اصلی در سیستم های جدید تبدیل شود. امروز مطالعات گسترده ای در راستای پیشگیری، کاهش و کنترل فنی و اقتصادی این پدیده انجام می شود که مدیریت تراکم نام دارد و بسته به روشهای به کار رفته برای تجدید ساختار، روشهای اجرای آن بسیار متنوع است. در این مقاله، پس از بررسی موضوع تراکم انتقال، مدل کامل تری (نسبت به مقالات قبلی) برای مدیریت ایستای کوتاه مدت تراکم ارائه خواهد شد. مبنای روش پیشنهادی، برنامه ریزی (دیسپچ) مجدد میزان توان های حقیقی و راکتیو در شین های حساس شبکه بر اساس تعیین ضرایب توزیع(حساسیت) تراکم AC و دسته بندی شین های شبکه انتقال بر پایه این ضرایب حساسیت و سپس دیسپچ مجدد بارهای وقفه پذیر (قابل برنامه ریزی) توأم با ژنراتورها و منابع راکتیو است. در ادامه، روش پیشنهادی برای یکی از شبکه های استاندارد، آزمایش شده و در آن تحلیل هزینه برطرف سازی تراکم و بررسی نحوه تخصیص آن، همراه با در نظر گرفتن ضرایب تعدیل هزینه تغییر بارها متناسب با ضرایب توزیع تراکم در دو نوع بازار شامل «پرداخت مطابق پیشنهاد» ( PAB) و «قیمتگذاری یکنواخت» ( UPR) بررسی شده است که نتایج عددی، کارامدی روش پیشنهادی را نشان می دهد.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
در این پژوهش رفتار مکانیکی مصالح درشت دانه شنی با استفاده از شبکه عصبی چند لایه پرسپترون، که از پرکاربردترین
شبکه های عصبی مصنوعی در مسائل ژئوتکنیکی است، شبیه سازی شده است. ابتدا اطلاعات دقیقی از آزمون های منابع مختلف در
سراسر کشور تهیه و عوامل مؤثر بر مقاومت برشی خاک های درشت دانه بررسی شده است. پس از حذف اطلاعات نادرست، روند
یادگیری، آزمایش و پیش بینی شبکه طی شده است. در آموزش شبکه از الگوریتم یادگیری پس انتشار خطا استفاده شده است .
پارامترهای استفاده شده در آموزش شبکه شامل خصوصیات دانه بندی، چگالی خشک، چگالی نسبی، درصد سایش لس آنجلس،
فشار همه جانبه، کرنش و تنش انحرافی است. برای تعیین چگونگی و مقدار تأثیر ورودی ها بر خروجی مدل، تحلیل حساسیت روی
آن ها انجام شده و نتایج به دست آمده با قوانین مکانیک خاک مقایسه شده است. بررسی مدل گویای این واقعیت است که شبکه
ارائه شده، توانایی لازم برای پیش بینی رفتار تنش_کرنش خاک های درشت دانه را دارد.
مصطفی کریم زاده، خدیجه نصراللهی، سعید صمدی، رحیم دلالی اصفهانی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
الگوی رمزی[۱] ، یکی از مهمترین الگوهای پایهای برای مطالعه تخصیص بین دورهای منابع میباشد. با توجه به اینکه این الگو براساس اصول بهینه یابی متعارف اقتصاد خرد استخراج شده است، الگوی رمزی در اقتصاد کلان نوین – اقتصاد کلان با مبانی خرد- از جایگاه ویژهای برخوردار است و در بسیاری از پژوهشهای اقتصادی به عنوان یک نظریه مرجع، مد نظر قرار میگیرد. کاربرد الگوی رمزی در اقتصاد ایران میتواند مبانی نظری مناسبی را جهت توضیح واقعیات اقتصاد ایران فراهم نماید و همچنین میتواند رویکرد جدیدی را برای پژوهشگران و محققان اقتصادی ایجاد نماید. کالیبره کردن الگوی رمزی تعمیم یافته برای اقتصاد ایران، هدف اصلی این پژوهش است. برای این منظور، ابتدا رابطه مبادله که بیانگر ارتباط اقتصاد داخلی با دنیای خارج است، وارد الگو میشود و با استفاده از اصول بهینه یابی پویا و حل شرایط مرتبه اول، مسیر بهینه متغیرها به صورت ریاضی استخراج میگردد. آنگاه با استفاده از نرم افزار GAMS الگوی رمزی تعمیم یافته برای اقتصاد ایران در دوره زمانی ۱۴۱۵- ۱۳۸۵ کالیبره میشود. با کالیبره کردن الگو، مسیر بهینه متغیرها استخراج میگردد. نتیجه بررسی حاکی از آن است که مسیر بهینه تولید ناخالص ملی و مصرف در طول زمان فزاینده است اما مسیر بهینه موجودی سرمایه و سرمایهگذاری ابتدا فزاینده و سپس کاهنده میباشد. در بخش پایانی نیز حساسیت الگو نسبت به پارامترهای نرخ رجحان زمانی، کشش جانشینی بین دورهای مصرف، کشش تولیدی سرمایه و نرخ رشد نیروی کار بررسی میشود. اجرای سناریوهای مختلف نشان میدهد که کشش تولیدی سرمایه و نرخ رشد نیروی کار اثر مثبت بر رفاه اجتماعی و مسیر بهینه متغیرها دارد؛ در حالی که نرخ رجحان زمانی و کشش جانشینی بین دورهای مصرف دارای اثر معکوس بر میزان رفاه اجتماعی و مسیر بهینه متغیرها میباشد.
[۱]. Ramsey
حمید سپهردوست، نسیبه کامران،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
ایجاد و حمایت از صنایع کوچک و متوسط در برنامههای توسعه اقتصادی و همچنین تأکید بر روی بهبود کارایی و بهرهوری آنها در سیاست های اتخاذ شده، نشان از جایگاه مهم این گونه از صنایع در اقتصاد کشورهای پیشرفته و توسعه یافته دارد. در حالت کلی مهمترین نقش و اهمیت این گونه از صنایع در توسعه صنعتی و اقتصادی را می توان در اشتغال زایی مؤثر، مدیریت مناسب زنجیره تأمین تولید، ایجاد ارزش افزوده و کاهش وابستگی به واردات بی رویه دانست. در این راستا، از آنجایی که بهبود کارآیی و بهرهوری صنایع کوچک میتواند زمینهساز برخورداری از ویژگیهای برشمرده و همچنین توزیع مناسبتر درآمد در جامعه باشد، هدف از انجام این تحقیق، بررسی و سنجش انواع کارآییهای فنی، مدیریتی و مقیاس در زیر بخشهای مهم صنایع کوچک و ارائه توصیههای سیاستی به صاحبان صنایع ناکارآمد است. برای این منظور، از روش تحلیل مؤلفههای اصلی (PCA) و تحلیل عاملی برای تعیین متغیرهای مدل و همچنین از مدل تحلیل پوششی دادهها (تلفیقی) برای سنجش و تحلیل حساسیت عوامل مؤثر بر کارآیی و بهرهوری صنایع کوچک طی دوره ۱۳۸۶-۱۳۸۱ استفاده شده و نتایج تحقیق، نشان میدهد که از ۲۲ زیر بخش صنایع کوچک مورد بررسی، فقط تعداد ۸ صنعت طی دوره به صورت کارا عمل نمودهاند. همچنین اندازهگیری بهرهوری توسط شاخص مالم کوئیست طی دوره مورد بررسی، نشان داد که بهرهوری این صنایع از رشد مثبتی برخوردار بوده است.
دوره ۱۳، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله تحلیل حساسیت یک نمونه شیر سروُ هیدرولیک کنترل دبی ارائه شده است. در این تحلیل، حساسیت منحنی دبی- جریان نسبت به تغییرات پارامترهای هندسی و عملکردی اجزای آن ارزیابی شده است. این تحلیل به کمک مدلی که رفتار شیر را بر حسب پارامترهای هندسی و مشخصات اجزای آن شبیه سازی می¬کند انجام گرفته است. با توجه به تعدد پارامترهای اجزای شیر و پیچیدگی¬های مجموعه، کمیتهای تاثیرگذارتر در عملکرد شیر مورد بررسی دقیقتر قرار گرفته¬اند. میزان انحراف "بهره دبی " و "دبی اشباع " که مشخصه های اصلی رفتار شیر می باشند از مقادیر نامی آنها در منحنی دبی- جریان به عنوان معیاری برای سنجش حساسیت شیر انتخاب شده است. منحنی تغییرات مشخصه های فوق بر حسب تغییرات پارامترهای مورد نظر به دست آمده است. بررسی¬ها نشان می¬دهد که کلیه منحنیهای حساسیت به دست آمده در بازه¬های محدود خطی¬اند. همچنین از بین پارامترهای بررسی شده "فاصله تعادلی نازل – فلپر "، "قطر اریفیس " و "ضریب سختی فنر اسپول " به ترتیب از حساسیت بیشتری در عملکرد شیر برخوردار بودند.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
بلند ترین پایه ی سد بتنی پشتبنددار سفیدرود به صورت سه بعدی تحت اثر مولفه های طولی و قائم زلزله ی در دره ی ساختگاه سد تحلیل شده است . اندرکنش سد با پی و مخزن و جذب امواج هیدرودینامیک در کف و انتهای مخزن در نظر گرفته شده اند . شتاب نگاشت های اعمالی به سازه با توجه به شرایط ساختگاه سد سفیدرود مقیاس شده ، و برای تعیین شرایط اولیه ی قبل از وقوع زلزله، یک سری تحلیل های استاتیکی تفصیلی انجام شده اند و سپس بارگذاری دینامیکی تاریخچه ی زمانی ناشی از زلزله ی طولی و قائم در دره ی ساختگاه سد صورت گرفته و رفتار غیرخطی سد در برابر عوامل مختلف، مانند حالت های مختلف بارگذاری لرزه ای، مشخصات مصالح بدنه ی سد و پی، بررسی شده است . نتیجه تحلیل ها آن است که چهار منطقه ی اصلی از بدنه ی سد شامل محلِ تغییرِ شیبِ بدنه در پایاب از نظر کششی، پاشنه ی سد از نظر کششی، پنجه و لبه ی پشتبند سد به ویژه از نظر فشار و برش، مناطق حساس و آسیب پذیر سد می باشند . البته تحلیل ها نشان می دهد که احتمال شکست کششی در بیشتر نقاط حساس مذکور در بدنه با افزایش مقاومت فشاری بتن کاهش پیدا می کند . ودر صورت نرمی زیاد پی، تنش های فشاری لرزه ای در پنجه ی سد افزایش زیادی دارند که گرچه معمولاً کمتر از مقاومت فشاری بتن باقی می مانند، ولی ممکن است منجر به شکست سنگ پی ضعیف شود . نکته قابل توجه دیگر این که هرقدر پی سد بتنی پشتبنددار، سخت تر باشد، در ساختگاه های لرزه خیز شکست موضعی در محل تغییر شیب پایاب، پاشنه و پنجه ی سد محتمل تر است . پس توصیه می شود در چنین شرایط از بتنی با مدول ارتجاعی بالاتر از حالات عادی برای بدنه ی سد استفاده شود .
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
سد قوسی یکی از سازه¬های بتنی پرکاربرد و مفید می¬باشد. طرح بهینه¬ی شکل این گونه سدها کمک شایانی به بهره¬وری مطلوب از ظرفیت سازه و مصالح می¬نماید. این پژوهش یک الگوی هندسی مناسب و روشی کارا برای بهینه¬سازی شکل سدهای قوسی پیشنهاد می¬کند. افزون بروارد کردن تمامی محدودیت¬های هندسی ورفتاری سازه دررابطه سازی، کمترین حجم سد حساب می¬شود. از الگوی سد دوقوسی سهمی¬گونه برای هندسه¬ی سازه بهره¬جویی خواهد شد. بهینه¬سازی شکل سدهای دوقوسی بتنی با سه روش تقریبی انجام می¬پذیرد. تجربه¬های عددی این مقاله نشان می دهدکه با وجود به کاربردن متغیرهای طراحی بیشتر، می توان با روش پیشنهادی حجم سازه¬ی کمتری نتیجه گرفت وزمان تحلیل را کاهش داد. سد قوسی یکی از سازه¬های بتنی پرکاربرد و مفید می¬باشد. طرح بهینه¬ی شکل این گونه سدها کمک شایانی به بهره¬وری مطلوب از ظرفیت سازه و مصالح می¬نماید. این پژوهش یک الگوی هندسی مناسب و روشی کارا برای بهینه¬سازی شکل سدهای قوسی پیشنهاد می¬کند.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه استفاده از گـاز زیستی بهعلت محتوای متان، تجدیدپذیر بودن و ارزان قیمت بودن آن رو به افزایش است. پیل سوختی اکسیدجامد یکی از بهترین فناوریهای تبدیل انرژی موجود جهت کار با گاز زیستی میباشد که از پتانسیل بالایی جهت اتصال با توربین گازی برخوردار است. در این مقاله سیستم ترکیبی پیل سوختی اکسیدجامد- توربین گاز با خوراکدهی توسط گاز زیستی، از جنبههای انرژی و اقتصادی مدلسازی شده است. جهت یافتن مقادیر بهینه پارامترهای طراحی سیستم ترکیبی، دو تابع هدف بیشینه-سازی بازده انرژی الکتریکی و کمینه سازی هزینه سرمایهگذاری کل سیستم در نظر گرفته شده است. در ابتدا هر یک از اجزای سیستم ترکیبی به صورت جداگانه مدلسازی و اعتبارسنجی شده است. سپس با استفاده از بهینهسازی چند هدفه (NSGII)، مقادیر بهینه پارامترهای طراحی سیستم ترکیبی محاسبه شدهاند. نقطه بهینه نهایی با به-کارگیری روش بیبعدسازی اقلیدسی و روش تصمیمگیری لینمپ در نمودار بیتفاوتی بدست آمده است. در نقطه بهینه، بازده انرژی الکتریکی برابر ۶۶ درصد و هزینه کل سرمایهگذاری برابر ۱۷۵۲۲۷,۴ دلار میباشد که در این نقطه، هزینه همتراز شده انرژی الکتریکی ۶.۳ سنت به ازای هر کیلووات ساعت محاسبه شده است. در انتها نیز به-منظور تعیین اهمیت پارامترهای طراحی، با کمک روش تحلیل حساسیت سوبل میزان تاثیر هر یک از آنها بر توابع هدف بررسی شده است. نتایج تحلیل حساسیت نشان می-دهد که نسبت تراکم کمپرسور دارای بیشترین تاثیر بر بازده انرژی الکتریکی سیستم و همچنین بازده ایزنتروپیک توربین و جریان پیل سوختی نیز دارای بیشترین تاثیر بر هزینه سرمایهگذاری کل سیستم میباشند.
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
به دلیل نیاز به دقت عملکردی بالا در سیستم های مکانیکی دوار در کاربردهای دقیق، بررسی اثرات خطاهای ابعادی و هندسی بر عملکرد نهایی سیستم در مرحله طراحی ضروری است. تحلیل تلرانسی ابزار مفیدی در تخمین اثرات ناشی از خطاها در پارامترهای موثر بر مشخصه های عملکردی یک سیستم مکانیکی می باشد. دقت عملکردی سیستم های دوار دقیق بر خلاف سیستم های مکانیکی غیردوار، علاوه بر خطاهای ابعادی و هندسی مربوط به ساخت اجزا به خطاهای مربوط به انعطاف پذیری،خیز شفت و همچنین به خطای لنگی غیرتکراری وابسته است. در این مقاله، روش جدیدی جهت تحلیل تلرانسی استاتیکی و دینامیکی سیستم های دوار با وجود خطاهای ابعادی و هندسی، اثرات ناشی از انعطاف پذیری و خطای لنگی غیرتکراری بر مبنای مدل ناحیه تلرانسی ارائه می گردد. ابتدا با استفاده از مفهوم درجات آزادی کوچک، خطاهای ابعادی و هندسی و خطای لنگی غیرتکراری در قالب مدل نواحی تلرانسی مدلسازی می گردد. سپس بر اساس استراتژی جدیدی، به منظور مدلسازی نحوه انتشار خطاهای ابعادی و هندسی جهت تحلیل تلرانسی، توابع عملکردی - مونتاژی سیستم دوار در شرایط استاتیکی و دینامیکی استخراج میگردد. مطابق با معادلات عملکردی- مونتاژی استخراجی یک سیستم دوار انعطاف پذیر، تغییرات موقعیت انتهایی شفت و تغییرات فرکانس طبیعی اصلی سیستم به عنوان مشخصه های عملکردی – مونتاژی محاسبه میگردد. به منظور نمایش نحوه پیاده سازی الگوریتم ارائه شده، یک سیستم مکانیکی دوار مورد تحلیل تلرانسی استاتیکی و دینامیکی قرار میگیرد و جهت صحه گذاری، نتایج حاصل از روش پیشنهادی با نتایج شبیه سازی های مونت کارلو مقایسه میشود.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله تحلیل حساسیت کلی کرنش پیش بینی شده بوسیله مدل برداشت کننده انرژی از ارتعاشات با آلیاژ حافظه دار مغناطیسی ارائه شده است. در مدل انتخاب شده ، قطعه های آلیاژ به یک تیر دو سر درگیر متصل شده اند و سیم پیچ به دور آنها پیچیده شده است. بار ضربهای به جرم محک متصل در وسط تیر اعمال میشود . ارتعاشات حاصل از این ضربه باعث ایجاد کرنش در تیر و آلیاژ میگردد. بنمظور برداشت انرژی از تیر ، با محدودیت هایی مواجه هستیم که یکی از آنها کرنش ایجاد شده در آلیاژ می-باشد. با زیاد شدن کرنش با توجه به پیش کرنش اعمال شده، آلیاژ از حالت فشاری خارج میگردد و باعث عدم کارایی مدل میگردد . همچنین زیاد شدن این کرنش از حد مجاز نتایج پیش بینی شده را تحت تاثیر قرار میدهد. بدین ترتیب روش PAWN بعنوان یک روش کارآمد و آسان برای تحلیل حساسیت کلی مدل نسبت به ورودیها معرفی میگردد. سپس مدل درنظر گرفته شده با روش معرفی شده، تحلیل میشود و اثر هر یک از ورودیها بر خروجی مدل معرفی میگردد. در ادامه با توجه به اهمیت ولتاژ برداشت شده، تحلیل حساسیت و رتبه بندی پارامترها انجام میگردد. همچنین با استفاده از آزمون دو-نمونهای کولموگروف–اسمیرنوف نشان داده شد که در طراحی برداشتکننده و بهینهسازی آن با توجه به کرنش میتوان طول، ضخامت و عرض آلیاژ و با توجه به ولتاژ می توان ارتفاع تیر را در محدوه ماکزیمم و مینیمم بررسی شده و با معیار مورد نظر، ثابت درنظر گرفت.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده
در فرآیند اکتشاف منابع هیدروکربنی نقشه های متعدد زمین شناسی، ژئوشیمی، و ژئوفیزیک مورد نیاز میباشند. علاوه بر این، با توجه به قابلیتهای سیستم اطلاعات مکانی، و با فراگیر شدن کاربردهای روشهای تصمیمگیری چند معیاره در GIS، این روش برای تهیه نقشه تناسب پتانسیل منابع هیدروکربنی روش مناسبی به نظر میرسد. همچنین به منظور فهم رفتار مدل، تصمیمگیری چند معیاره GIS مبنا با فرآیند تحلیل حساسیت ضروری به نظر میرسد. بنابراین در این مقاله، یک روش تحلیل حساسیت برای سنجش وابستگی خروجی مدل به وزنهای معیارهای ورودی، و شناسایی معیارهای حساس به تغییرات وزن ارائه میشود. برای پیادهسازی مدل مذکور، برگه ۱:۲۵۰۰۰ اهواز که حاوی میادین نفتی عظیمی میباشد، انتخاب شد. برای این منظور لایههای GIS شامل شاخص کل کربن آلی، شاخص بازده پتانسیل برای تولید هیدروکربن، شاخص Tmax، مجاورت به محور طاقدیسها، و وجود یا مجاورت به مناطق دارای آنومالی باقیمانده ثقل بوگه بالا استفاده شدند. نتایج نشان داد که وجود یا مجاورت به مناطق دارای آنومالی ثقل بوگه بالا دارای بالاترین حساسیت، و شاخص Tmax دارای کمترین حساسیت در میان تمامی معیارها می باشند. نقشه تناسب نهایی در مجموع حدود ۸۲ درصد از ذخایر شناخته شده را در طبقات بسیار مناسب و مناسب تقسیمبندی نمود.
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
تحلیل تلرانسی نقش گستردهای در پیشبینی کیفیت محصول و کاهش هزینههای تولید دارد. این فرآیند عموماً پیچیده بوده و روشهای موجود برای تحلیل انواع مجموعههای کاربردی مناسب نیستند. ازاینرو، وجود روشی جامع برای بررسی اثر تلرانسها بر کیفیت و هزینه محصول، یک نیاز اساسی در صنعت ساخت و تولید به شمار میآید. در همین راستا این مقاله روش تحلیل تلرانسی مرتبه دوم بهبودیافته را جهت بررسی مجموعههای پیچیده ارائه میدهد. روش تحلیل تلرانسی مرتبه دوم رایج، روشی دقیق و کارآمد برای تعیین شاخصههای توزیع مشخصه کلیدی مجموعههای مکانیکی است. اما از آنجایی که یافتن تابع مونتاژی در این روش مستلزم تشکیل حلقههای برداری میباشد، از آن تنها برای مجموعههای ساده میتوان استفاده نمود. در مجموعههای مکانیکی کاربردی که معمولاً از پیچیدگیهای بیشتری برخوردارند، تشکیل حلقههای برداری ممکن است با موانعی روبرو گردد. در این تحقیق با استفاده از برقراری ارتباط بین نرمافزارهای سالیدورکس و متلب این موانع حلشده است به گونهای که میتوان از آن برای هر مجموعه مکانیکی بدون نیاز به تشکیل حلقههای برداری استفاده کرد. نرمافزار متلب تغییرات لازم را در مدل سالیدورکس مجموعه ایجاد نموده و مشتقات تابع مونتاژی، که مورد نیاز تحلیل تلرانسی است، بر اساس آن محاسبه میگردد. سپس گشتاورهای آماری محاسبه و با استفاده از سیستم پیرسون ، توزیع آماری مشخصه کلیدی به دست میآید. این روش برای تحلیل مجموعههای با تابع مونتاژی خطی و غیرخطی و هر نوع توزیع آماری مناسب است. در پایان، قابلیتهای روش پیشنهادی با ارائه چند مثال کاربردی، بررسی و صحت نتایج به کمک شبیهسازی مونتکارلو تائید میگردد.
دوره ۱۸، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
روش نیمه تحلیلی روشی است که از نظر محاسباتی کارایی بالایی دارد و به سادگی میتوان آن را پیاده کرد به این دلیل اغلب ازین روش برای تحلیل حساسیت در مدلهای المان محدود استفاده میشود. اما روش نیمهتحلیلی بدون عیب نیست خصوصاً در مسائلی که حرکت صلب گونه جسم بهصورت نسبی بزرگ است خطای شدیدی را بهدنبال دارد. چنین خطاهایی ناشی از بردار نیروی کاذب ایجاد شده به وسیلهی مشتقگیری با روش تفاضل محدود است. در این مقاله روش نیمه تحلیلی نوینی بر پایه متغیرهای مختلط برای محاسبه حساسیت در مدل المان محدود غیرخطی پیشنهاد میشود. این روش، روش متغیرهای مختلط را با روش تحلیل حساسیت گسسته ترکیب کرده تا حساسیت و مشتقات مورد نیاز در طراحی را با دقت و کارایی بالا محاسبه کند. روش مذکور کارایی محاسباتی روش نیمه تحلیلی را با دقت بالاتر حفظ میکند. به علاوه این روش نسبت به انتخاب اندازه گام حساس نیست، خصوصیتی که استفاده از آن را در مسائل کاربردی راحت میکند. از این روش میتوان در مدلهای المان محدود غیرخطی تنها با اصلاح جزئی در کدهای المان محدود موجود استفاده کرد. در این مقاله نویسندگان اثبات میکنند که تحلیل حساسیت گسسته و روش متغیرهای مختلط معادل هم بوده و یک معادله حساسیت را حل میکنند. سرانجام با چندین مثال عددی دقت روش مذکور با مقایسه با دیگر روشها بررسی میشود و نشان داده میشود که این روش قابل اعتماد و مستقل از اندازه گام میباشد.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله روش متغیرهای مختلط توسعهیافته برای تحلیل حساسیت مرتبه اول و دوم در مسایل جریان سیال معرفی میشود. برای حل معادلات ناویر- استوکس از روش المان محدود بهره گرفته و روش متغیرهای مختلط روی آن پیاده میشود. در روش متغیرهای مختلط از گام مختلطی که فقط شامل قسمت موهومی است استفاده میشود ولی در متغیرهای مختلط توسعهیافته از گام مختلطی که شامل قسمت موهومی و قسمت حقیقی است برای حصول کارآیی بالاتر استفاده میشود. در محاسبه حساسیت مرتبه اول نتایج وابسته به اندازه گام نیستند ولی در حساسیت مرتبه دوم نتایج حساسیت وابسته به اندازه گام هستند و ناگزیر باید برای حصول دقت بالاتر از فرمولهای توسعهیافته استفاده کرد. روش ارایهشده ابتدا برای یک مساله با حل دقیق اعتبارسنجی شده و نرخ همگرایی مورد بررسی قرار میگیرد و سپس برای جریان یکنواخت از روی یک سیلندر استوانهای به کار گرفته و سرانجام نتایج با روش تفاضل محدود مقایسه میشود. نتایج نشان میدهد که محدوده طول گام همگرایی حساسیت مرتبه دوم در روش متغیرهای مختلط توسعهیافته نسبت به روش متغیرهای مختلط دوبرابر شده و تا ۱۲-۱۰ میتوان آن را کاهش داد. این یعنی کارآیی روش ارایهشده افزایش یافته است. روش معرفیشده برای طیف وسیعی از مسایل با پارامترهای ساده و پیچیده قابل کاربرد است.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
نیرو و زمان بحرانی دو پارامتر خروجی مهم در نانومنیپولیشن ذرات مختلف هستند. پارامترهای ورودی مختلفی بر نیرو و زمان بحرانی منیپولیشن اثرگذار بوده که پارامترهای ابعادی و سرعت را میتوان مهمترین آنها دانست. برای محاسبه دقیق نیرو و زمان بحرانی منیپولیشن نیاز به تحلیل دقیق میزان اثرگذاری پارامترهای مختلف ورودی است. یکی از روشهای نوین در تحلیل حساسیت اثرگذاری پارامترهای ورودی بر مسایل، روشهای تحلیل حساسیت آماری هستند که یکی از دقیقترین این روشها، روش سوبل است. پیش از این تحقیقاتی در رابطه با اثرگذاری پارامترهای مختلف بر منیپولیشن دوبعدی صورت پذیرفته است. در این مقاله برای نخستین بار با استفاده از روش تحلیل حساسیت آماری سوبل اثر پارامترهای ابعادی مختلف شامل ۹ پارامتر طول تیرک، عرض تیرک، ضخامت تیرک، ارتفاع سوزن، سرعت در راستای محورهای x و y، شعاع ذره، شعاع نوک سوزن و طول ذره بر ۸ پارامتر خروجی شامل نیروی بحرانی لغزش در راستای محور x، غلتش حول محور x، لغزش در راستای محور y، غلتش حول محور y و زمان بحرانی لغزش در راستای محور x، غلتش حول محور x، لغزش در راستای محور y و غلتش حول محور y در منیپولیشن سهبعدی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج کلی بهدستآمده بیانگر این است که پارامترهای ضخامت تیرک و طول تیرک اثرگذارترین پارامترها بر نیروهای بحرانی و پارامترهای ارتفاع سوزن و ضخامت تیرک اثرگذارترین پارامترها بر زمانهای بحرانی هستند.
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
استفاده از نوسانهای فراصوتی برای کاهش دما در سوراخکاری استخوان یکی از مهمترین فرآیندهای نوین است که مورد توجه محققین حوزه جراحی استخوان قرار گرفته است. لذا بررسی رفتار دما در فرآیند سوراخکاری استخوان به کمک نوسانهای فراصوتی و پیشبینی رفتار دما نقش مهمی در بهبود استفاده از این روش در عملهای جراحی ارتوپدی دارد. در این پژوهش با استفاده از روش سطح پاسخ و تحلیل آماری اثر پارامترهای فرآیند روی تغییرات دما مورد مطالعه قرار گرفته است. تحلیل آماری برای بررسی اثر هر یک از متغیرهای ورودی شامل سرعت دورانی ابزار، سرعت پیشروی ابزار، دامنه نوسان فراصوتی و برهمکنش آنها روی دما انجام شده است. همچنین با استفاده از روش آماری حساسیت سوبل مقدار تاثیر و حساسیت هر یک از متغیرهای ورودی روی دما مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که استفاده از نوسانهای فراصوتی باعث کاهش دما میشود و سرعت دورانی (۴۸%)، دامنه نوسان (۳۳%) و سرعت پیشروی (۱۹%) به ترتیب بیشترین اثر را بر دمای فرآیند سوراخکاری به کمک نوسانهای فراصوتی داشتهاند. استفاده از نوسانهای فراصوتی میتواند باعث کاهش وابستگی دمای فرآیند به سرعت پیشروی شده و در نتیجه امکان انجام جراحی در زمان کوتاهتری را ممکن میسازد. کمینه مقدار دما (حدود C°۳۷) در سرعت دورانی ۵۰۰دور بر دقیقه و سرعت پیشروی ۲۰میلیمتر بر دقیقه و دامنه نوسان ۱۵میکرومتر حاصل شده است.
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
آگاهی از میزان آلایندههای هوا و توزیع زمانی و مکانی آنها اهمیت ویژهای در تصمیمگیری و برنامهریزیهای مرتبط با سلامت، محیطزیست و برآورد کیفیت هوا در مقیاسهای مختلف دارد. کلانشهر مشهد به دلیل موقعیت مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و جغرافیای خاص خود در برخی روزهای سال آلودهترین شهر کشور است. هدف این تحقیق با فرض وجود رابطه بین حجم ترافیک و غلظت آلایندههای مختلف (PM۲,۵, CO, ) تخمین میزان آلایندههای هوا براساس دادههای حجم ترافیک و دادههای ساده جوی است. برای این هدف با استفاده از مدلهای تجربی Baker و AERMOD، مدل رگرسیون خطی و مدل غیر خطی شبکههای عصبی مصنوعی به بررسی رابطه میان تعداد وسایل نقلیه و غلظت آلایندهها در نقاط مختلف شهر برای بازه زمانی شش ماهه پرداخته شد. نتایج حاکی از همبستگی پایین دادههای حجم ترافیک و آلایندههای مختلف در بازه زمانی مورد مطالعه است که امکان استفاده از این مدلها برای تخمین میزان آلودگی و تهیه نقشه پیوسته آلودگی این شهر را ناممکن میسازد. نتایج نشان میدهد که این همبستگی در آلاینده PM۲.۵ پایینتر از دو آلاینده دیگر است. نتایج تحلیل حساسیت مدلهای تجربی نیز نشان داد که متغیر سرعت اتوموبیل اثرگذارترین متغیر در دو مدل تجربی مورد استفاده در تحقیق است.
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
سد دز با حجم ۳,۳ میلیارد متر مکعب و ارتفاع ۲۰۳ متر با هدف تولید انرژی برقآبی، کنترل سیل و تامین نیازهای کشاورزی ساخته شده است. با از دست رفتن حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب از ظرفیت مخزن سد به علت رسوبگذاری و نزدیک شدن تراز رسوبات به آبگیر نیروگاه و از سوی دیگر افزایش تقاضای آب در پاییندست و کاهش آورد ورودی به مخزن به جهت طرحهای توسعه بالادست، بهرهوری مطلوب از سد دز با مشکل مواجه شده است. در راستای علاج بخشی این معضلات، طرح افزایش ارتفاع سد مطرح شده است. از طرفی طرح آبرسانی غدیر با دبی طرح ۲۴ مترمکعب برثانیه جهت انتقال آب از مخزن سد به برخی شهرهای استان خوزستان در دست اجرا میباشد که تاکنون اثرات طرحهای مذکور بر تغییرات تراز سطح آب و لایهبندی حرارتی مخزن سد بررسی نشده است. در این مقاله با بکارگیری مدل دو بعدی CE-QUAL-W۲ پس از تحلیل حساسیت، واسنجی و صحتسنجی مدل در شبیه سازی تراز آب، پروفیل حرارتی و کل جامدات محلول، به بررسی تاثیر آب استحصالی از آبگیر غدیر و تغییرات تراز سطح آب در شرایط ترسالی و خشکسالی، پیش و پس از افزایش ارتفاع با لحاظ کاهش و عدم کاهش آورد ورودی به مخزن پرداخته شده است. با توجه به نتایج تحلیل حساسیت مدل، به ترتیب پارامترهای سایهاندازی و ضرایب تجربی a، c و b بیشترین تاثیر را بر رژیم حرارتی مخزن دارند. همچنین تاثیر استحصال آب از آبگیر نیروگاه و آبگیر غدیر، بر لایهبندی حرارتی ناچیز است. با بهره برداری از طرح غدیر و در صورت عدم افزایش ارتفاع سد، میانگین کاهش تراز سطح آب در سالهای آبی نرمال حدود ۱۰.۶۸ متر و همچنین حداکثر کاهش تراز سطح آب حدود بیست متر نسبت به حالت پیش از آبگیری از طرح غدیر می باشد. با افزایش ارتفاع سد دز، شاهد کاهش تعداد روزهای بحرانی-روزهایی که تراز سطح آب پایینتر از حداقل تراز بهرهبرداری است- از ۲۲۱ روز به ۱۰۹ روز در دوره کمآبی و کاهش روزهای بحرانی از ۴۲ روز به صفر روز در دوره پرآبی، خواهیم بود.
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده
در موارد زیادی از مسائل مکانیک جامدات، جسم به صورت همزمان تحت تاثیر نیروی مکانیکی و بار حرارتی قرار دارد. یکی از پارامترهای مهم در طراحی بهینه مسائل مهندسی استفاده از مقادیر حساسیت رفتار سازه نسبت به مقادیر متغیرهای طراحی است. مهمترین نقص اکثر روشها برای محاسبه مقادیر حساسیت، عدم استقلال آنها به اندازه طول گام تغییر است که منجر به عدم رسیدن به جوابهای کارا میشود. روش پیشنهادی حاضر با استفاده از بسط سری تیلور در فضای مختلط، این مشکل را برطرف کرده و میتواند با انتخاب اندازه گام به دلخواه کوچک به جوابهای دقیق و مطمئن برسد. علاوه بر این استفاده از روش مذکور محدودیتی نداشته و ایجاد ارتباط بین آن و روش اجزای محدود به راحتی امکانپذیر است و در خلال تحلیل مسئله فقط نیاز به تغییر در شبکهبندی جسم در طول محور موهومی دارد. در این مقاله برای بررسی کارایی، اعتبار و نحوه عملکرد روش پیشنهادی، حل چندین مثال ترمومکانیکی ارائهشده است. جوابهای بهدستآمده به کمک روش متغیرهای مختلط دقیق، پایدار و قابل اطمینان بوده و در مقایسه با دیگر روشها دارای کارایی بهتری است و هیچ وابستگی به اندازه گام تغییر ندارد. مقدار خطای نسبی اعداد حساسیت بر اساس تغییر طول گام از ۱-۱۰ تا ۲۰-۱۰ در مسئله اول ۰۱/۰ درصد، در مسئله دوم در حالت اول و دوم به ترتیب ۰۶/۰ و ۰۰۲/۰ درصد و در دو حالت درنظر گرفته شده مسئله سوم ۲۳/۰ و ۶۹/۰ درصد به دست آمده است. روش متغیر مختلط ارائه شده در این تحقیق برای حل گستردهای از مسائل مهندسی با حجم محاسبات کم و زیاد و همچنین با متغیرهای ساده و پیچیده میتواند به کار برده شود
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
در تحلیل و طراحی ستون های کوتاه بتن مسلح، پارامترهای گوناگونی از قبیل مشخصات مصالح، خطای مدلسازی و بارهای اعمالی بر ستون وجود دارند که غیرقطعی هستند و عدم قطعیت مرتبط با آن ها می تواند اثر قابل توجهی بر ایمنی ستون داشته باشد، لذا در نظر گرفتن این عدم قطعیت ها در مدلسازی رفتار ستون های کوتاه بتن مسلح الزامی می باشد. در این پژوهش رویکردی کارآمد برای مدلسازی منابع عدم قطعیت در ارزیابی ایمنی ستون های کوتاه بتن مسلح برمبنای روش قابلیت اعتماد مرتبه اول (FORM) پیشنهاد شده است که در آن تابع حالت حدی با توجه به اثر متقابل نیروی محوری – لنگر خمشی ستون و با درنظر گرفتن خطای مدلسازی که تابعی از خروج از مرکزیت بار است تعریف شده است. رویکرد پیشنهادی برای محاسبه احتمال خرابی در ستون های کوتاه بتن مسلح با مقاطع مربع و مستطیل بکار گرفته شد. نتایج نشان می دهد که پارامترهای مختلف از قبیل همبستگی، شکل مقطع، نسبت تسلیح طولی فولاد، نسبت بار، خروج از مرکزیت بار و توزیع آرماتورهای طولی در مقطع بر روی مقادیر شاخص قابلیت اعتماد ستون و در نتیجه احتمال خرابی آن بسیار تأثیرگذار می باشند. در نهایت با توجه به نتایج حاصل، ضرایب اهمیت برای شناسایی مهمترین پارامترهای موثر بر روی احتمال خرابی ستون های نمونه در خروج از مرکزیت های مختلف بار ارائه گردید که نشان می دهد مقاومت فشاری بتن، خطای مدلسازی و بار زنده نسبت به سایر متغیرهای موجود از تأثیرگذاری بیشتری برخوردار می باشند که باید در طراحی و اجرا به این نکته حائز اهمیت توجه شود.