۲۵ نتیجه برای بهرهوری
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
بیشک موضوع پرداخت پاداش عادلانه بین کارکنان بر مبنای بهرهوری و عملکرد-که شرایط انگیزش کارکنان و افزایش بهرهوری سازمان را فراهم میکند- یکی از موارد قابل اهمیت برای مدیران سازمان میباشد. روشن است که تسهیم و تقسیمبندی امتیازها و پاداشها که ناشی از بهبود بهرهوری یا عملکرد دیگران (که به مدیریت اختصاص پیدا میکند) و یا به طور مستقل بهوسیله مدیر تعریف میشود، باید عادلانه و بر مبنای کارایی و اثربخشی افراد در نظر گرفته شود. هدف این تحقیق ارائه روش تأمین بودجهای برای پرداخت پاداش ناشی از افزایش بهره وری میباشد که از راه تعیین معیارها و شاخصهای بهرهوری و سپس اندازهگیری شاخصها، تحلیل شاخصهای اندازهگیری شده و پرداخت پاداش بر مبنای بهرهوری و عملکرد تکتک کارکنان میباشد. این تحقیق از نوع کاربردی توسعهای است و آمار به کار رفته در تحقیق توصیفی میباشد در نهایت، مدل ارائه شده که به تأیید کارشناسان و رؤسای مجموعه رسیده و به اعتبارسنجی از خبرگان مدیریت پرداخته و روایی یافته است و در قالب یک مثال عملی با عنوان آییننامه در واحد معاونت راهبردی بهکار گرفته شده است.
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجی رضایت شغلی در رابطه بین سرمایۀ اجتماعی و کیفیت زندگی کاری (موردمطالعه: معلمان تربیت بدنی استان مازندران) بود. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری دادهها توصیفی ـ پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعۀ آماری این پژوهش ۱۳۵۰ نفر از معلمان تربیت بدنی استان مازندران بودند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده، ۳۰۲ نفر بهمنزلۀ نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای استاندارد سرمایۀ اجتماعی، رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری استفاده شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها آزمون همبستگی پیرسون و نیز برازش مدل از شاخصهای برازش به کمک نرمافزارهای اس.پی.اس.اس. نسخۀ ۲۴ و ایموس نسخۀ ۲۴ استفاده شد. تجزیهوتحلیل دادهها نشان داد که ارتباط سرمایۀ اجتماعی بر رضایت شغلی با ضریب مسیر (۶۹/۰=β) تأثیر مثبت معنادار و رضایت شغلی بر کیفیت زندگی با ضریب مسیر (۲۸/۰=β)، تأثیر مثبت و معناداری دارند. سرمایۀ اجتماعی از طریق متغیر میانجی رضایت شغلی بر کیفیت زندگی اثر مثبت معناداری دارد؛ بنابراین میتوان گفت اگر سرمایۀ اجتماعی کارکنان افزایش یابد رضایت شغلی آنان نیز افزایش مییابد. این فرایند درنهایت سبب افزایش بهرهوری افراد میشود و میتواند به تقویت کیفیت زندگی کاری معلمان کمک کند.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
امروزه در مدیریت نوین، برنامههای راهبردی و ساختاری سازمانهای پیشرو، منطبق بر توسعه و ارتقای سطح بهرهوری نیروی انسانی هر سازمان تدوین میشود. در این راستا، توجه به نقش فرهنگ سازمانی برای حصول به این هدف حایز اهمیت میباشد. در این پژوهش با بررسی مفهومی الگوهای فرهنگ سازمانی طراحی شده بهوسیله محققان عرصه منابع انسانی و آموزههای اسلامی، مدلی منطبق بر رویکرد اسلامی و بومی در سال ۱۳۹۲برای ارتقای سطح بهرهوری کارکنان در بانک سپه طراحی شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که توسعه قابلیتها و موفقیت استقرار یک الگوی فرهنگ سازمانی احصا شده تأثیر بالایی در بهینهسازی پتانسیل بهرهوری فردی کارکنان، خواهد داشت. همچنین در بررسی مدل ارائه شده از جهت نیکویی برازش، مشاهده میشود که مدل نظری به لحاظ آماری دارای معنا و مفهوم نظری و کاربردی و از لحاظ مطلوب بودن وضعیت برازش با توجه به آمارههای محاسبه شده بهوسیله نرمافزارهای آماری مورد استفاده در این پژوهش، در وضعیت بسیار مناسبی برآورد میشود.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۶- )
چکیده
شبکه اینترنت به علت برخورداری از مزایای مسیریابی دینامیک که ناشی از وجود شبکه IP می باشد، ذاتا دارای درجه ای از قابلیت ابقا می باشد. با توجه به آنکه مسیریابها با بروز هرگونه تغییرات در توپولوژی محدوده عملیاتی خود، توسط اطلاعات مسیریابی به روز می گردند، پروتکلهای مسیریابی دینامیک در راستای واکنش به خرابی مسیر موجود؛ در حداقل زمان ممکن مسیر جدیدی را انتخاب می نمایند. حال آنکه سوییچینگ برچسبی چند پروتکله (MPLS) بر خلاف شبکه اینترنت بصورت اتصال گرا عمل می نماید، که دارای قابلیت بالاتری در برابر آسیب پذیری خرابی می باشد.
همانطور که تعداد مشترکین شبکه اینترنت روز به روز رشد می یابد، به همان میزان انتظار برای سطح سرویس های بالاتر نیز افزایش می یابد، در نتیجه لزوم برقراری قابلیت اطمینان یکی از مقولات مهم در این شبکه گردیده است. معمولا هنگام وقوع خرابی تلاش برای بازیافت در پایین ترین لایه صورت پذیرفته و اگر عملیات بازیافت ناموفق یا غیرممکن گردید، این تلاش در لایه بعدی جدی تر می گردد. با توجه به آنکه پروتکلهای موجود بر طرف نمودن خرابی جهت لایه فیزیکی در شبکه های مختلف متفاوت است، لذا توانایی بازیافت خرابی در لایه MPLS نباید هیچگونه وابستگی به این پروتکلها داشته باشد. در این مقاله با انتخاب مسیرهای برچسبی پشتیبان از قبل تعیین شده، یک روش جدید جهت بازیابی سریع هنگام وقوع خرابی پیوند (Link) ارایه می گردد. در این روش پس از وقوع خرابی جهت به حداقل رساندن منابع استفاده شده مسیرهای بر چسبی پشتیبان، از عرض باند اضافی موجود روی این مسیرها استفاده نموده و امکان پخش ترافیک مسیر برچسبی خراب شده را روی مسیرهای پشتیبان بوجود می آوریم. با توجه به پخش ترافیک مسیر خراب شده روی مسیرهای پشتیبان، میزان استفاده از پیوند و همچنین ضریب بهره وری دارای بهبود زیادی می گردد.
در این مقاله همچنین یک روش جدید جهت فراهم آوردن تحمل خرابی در شبکه های MPLS با استفاده از استدلال مورد پی (Case - Based Reasoning) ارایه می گردد. استدلال مورد پی به عنوان ابزاری قدرتمند برای یافتن مقدار بار ترافیک انتقالی روی هر کدام از مسیرهای برچسبی براساس تجربیات باردهی قبلی مورد استفاده قرار گرفته است.
درصد ترافیک پخشی روی مسیرهای برچسبی از پیش تعیین شده بر اساس کیفیت سرویس مورد تمایل و محدودیت های ظرفیت پیوند محاسبه می گردد. عملیات توزیع موفق ترافیک نیز بر اساس دو قید مذکور، توسط استفاده از استدلال مورد پی، هنگامیکه تعداد مسیرهای برچسبی پشتیبان به عنوان ضریب پیچیدگی افزایش می یابد مورد ارزیابی قرارمی گیرد. از نقطه نظر دیگر، در شرایطی که امکان استفاده از تجربیات موفق وجود نداشته باشد، راه دیگری به جز استفاده از تجربیات ناموفق خطا دار نمی باشد، بنابراین در این شرایط مساله بازیابی را با استفاده از اطلاعات اولیه خطادار به عنوان تنها منبع اصلی تجربیات حل نموده که ملاحظه میگردد بصورت تدریجی نرخ خطا کاهش می یابد.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
الگوی صحیح مصرف، الگویی بهینه و پایدار در مصرف و استفاده از منابع میباشد که نه تنها موجب افزایش بهرهوری میشود بلکه همچنین امکان عبور موفق یک جامعه از رکودهای احتمالی اقتصادی آینده را نیز باعث میشود. بهرهوری میتواند بیشترین استفاده از کمترین امکانات و منابع در راه رسیدن به رشد و شکوفایی همهجانبه زندگی انسان باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تأثیر عوامل مؤثر بر بهرهوری کارکنان با توجه به نقش متغیر میانجی الگوی صحیح مصرف میباشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان سازمانهای دولتی شهر کرمانشاه بود که نمونهای به تعداد ۳۷۱ نفر از میان آنها به روش نمونهگیری طبقهای با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شد. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه استفاده شده است.
نتایج نشان داد همه متغیرهای مستقل مدل دارای آثار مثبت و معنادار بر متغیر وابسته بهرهوری میباشند که این رابطه با در نظر گرفتن متغیر میانجی الگوی صحیح مصرف، یعنی به طور غیرمستقیم نیز معنادار و قابل ملاحظه میباشد. در مدل بررسی شده مقدار شاخصهای برآزش مدل GFI=۱ نشاندهنده مناسب بودن مدل پژوهش میباشد.
محمدرضا علیرضائی، محسن افشاریان، مسعود خلیلی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
بهرهوری کل عوامل (TFP) معیاری برای محاسبه میزان بهرهوری در یک سازمان است. بهرهوری به معنی استفاده بهینه از منابع و دستیابی به تولید بیشتر با منابع معین میباشد. ارتقای بهرهوری به عنوان یکی از منابع مهم تامین رشد اقتصادی و افزایش رقابتپذیری بنگاههای مورد توجه است، به گونهای که کشورهای صنعتی و در حال توسعه موفق، بخش قابل ملاحظهای از رشد تولید خود را از این طریق بدست آوردهاند.
دولت در برنامه چهارم توسعه، دستگاههای اجرایی را موظف کرده است که سهم ارتقای بهرهوری در رشد تولید مربوطه را تعیین کرده و الزامات و راهکارهای لازم برای تحقق آنها را برای تحول کشور از یک اقتصاد ورودی محور به یک اقتصاد بهرهور محور مشخص نمایند، به طوری که سهم بهرهوری کل عوامل در رشد تولید ناخالص داخلی(GDP) حداقل به ۳/۳۱ درصد و متوسط رشد سالیانه بهرهوری نیروی کار، سرمایه و کل عوامل تولید به ترتیب به مقادیر حداقل، ۵/۳، ۱ و ۵/۲ درصد برسد.
برای دستیابی به اهداف مذکور در یک سازمان، ابتدا باید میزان بهرهوری سازمان در دورههای گذشته محاسبه شود و سپس عوامل موثر در افزایش بهرهوری شناسایی شده و طوری برنامهریزی گردند که بهرهوری در دوره بعد حداقل ۵/۲ درصد افزایش یابد. به منظور پوشش کمی الزام قانونی، در این مقاله روشی بر مبنای شاخصهای رشد بهرهوری و مدلهای تعمیم یافته تحلیل پوششی دادهها (DEA) معرفی میشود، به طوری که، ابتدا میزان بهرهوری در دورههای گذشته محاسبه شده و بر اساس عوامل موثر در تغییرات بهرهوری، میزان تغییر در ورودیها و خروجیها به منظور تحقق ۵/۲ درصدی رشد بهرهوری در دوره آتی مشخص میشود. همچنین در یک مطالعه موردی در شرکت ملی نفت ایران، نحوه محاسبه و بکارگیری از روش مذکور، تشریح خواهد شد.
دوره ۸، شماره ۲۰ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده
در حـال حاضر که کشور ما دوران حساسـی را میگذرانـد، نقش سازمانهای اداری، صنعتی و آمـوزشـی در چرخه اقتصـاد و توسعـه مملکت انکارناپذیـر است. امـا اینکه آیـا تمـام آنهـا در تـلاش بـرای حصول اهداف تعییـن شده موفـق بودهانـد، حقیقتاً جـای تأمل است، زیرا برخی از آنها در انجـام وظایف خویـش موفقتر از بقیـه جلوه میکنند. با نگاهی به سازمانهای موفق میتوان به وجود عوامل کلیدی و مشترک بین آنها که زمینه ساز و شاید عامل اصلی موفقیت آنها بوده است، پی برد.
یکی از عوامل کلیدی، فرهنگ قوی و مسلطی است که این سازمانها در آن فعالیت میکنند. در واقع شناخت اینگونه عوامل و تقویت آنها گامی در جهت کامیابی سازمانها و نیل به سمت اهداف عالی آنها خواهد بود.
در ایـن مقاله ابتدا فرهنگ و فرهنگ سازمانی از بُعد نظری بررسی میشود؛ سپس بهرهوری نیروی انسانی تشریح میگردد، آنگاه نظریههای موجود درباره رابطه بین فرهنگ سازمانی و بهرهوری نیروی انسانی نیز بیان میشود. دانشکدههای مدیریت همچنین با استفاده از آزمون تحلیل واریانس رتبه دانشکدههای مدیریت دانشگاههای مجتمع آموزش عالی قم، تهران، علامه طباطبایی و شهید بهشتی از نظر تأثیر فرهنگ سازمانی بر میزان بهرهوری تعیین شده است. ضمناً با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن رابطه فرهنگ سازمانی با بهرهوری دانشکدهها با توجه به شاخصهایی که برای بهرهوری بیان شده است تجزیه و تحلیل میشود. در پایان نیز شاخصها و مؤلفههای فرهنگ سازمانی با استفاده از آزمون فریدمن رتبهبندی شدهاند.
جواد رضائی، مرجان فقیه نصیری، محمد رضا توکلی بغدادآباد،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
عوامل تولید تامین نمایند و بر این اساس، سهم رشد بهرهوری کل عوامل بخش خدمات که نهادهای مالی در ذیل آن میباشند، از رشد تولید بخشها و تولید ناخالص داخلی به میزان ۹/۲۱ درصد پیشبینی شده است که از این میزان، روند رشد سالانه بهرهوری نیرویکار، سرمایه و عوامل کل بترتیب ۵/۶، ۶/۱ و ۲ درصد در نظر گرفته شده است. در این مطالعه با استفاده از روشهای برنامهریزی خطی که در زمره روشهای ناپارامتری است، ابتدا کارایی فنی بورس اوراق بهادار تهران مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس با بهرهگیری از شاخص تورنکوئیست ، رشد بهرهوری عوامل تولید در این نهاد مالی طی دوره ۱۳۸۵- ۱۳۶۹ مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آنست که بهرهوری عوامل تولید در بورس اوراق بهادار تهران بطور متوسط سالانه با رشدی معادل ۹۰۲/۰ درصد روبرو میباشد که با اهداف مندرج در برنامه چهارم (۲ درصد) فاصله زیادی دارد.
کاظم یاوری، نادر دشتی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
در این مقاله، روند و اریب تغییر تکنولوژی در صنعت سیمان ایران با استفاده از رهیافت تابع هزینه دوگان مورد مطالعه قرار گرفت. این رهیافت در برآورد ساختار تقاضای عوامل با وجود تغییرات قیمت نهاده ها و وضعیت تکنولوژی، مفید شناخته شده است. یک تابع هزینه ترانسلوگ به همراه سیستم معادلات سهم هزینه با استفاده از داده های جمع آوری شده، برای دوره زمانی ۱۳۸۵-۱۳۵۵ به روش سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط (SURE) برآورد گردید.
نتایج نشان داد، نرخ تغییر تکنولوژی طی دوره مورد مطالعه ۱۲/۱- درصد بوده است. یعنی با گذشت زمان، نرخ تغییر هزینه واحدهای تولیدی کاهش یافته است. علاوه بر این، تغییر تکنولوژی در جهت استفاده بیشتر از انرژی و استفاده کمتر از عوامل نیروی کار، سرمایه و مواد بوده است.
دوره ۹، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
بر اساس نظریۀ کنشی ترتیب واژگانی۱ و اصول بهرهوری۲ در دستور (Hawkins, ۱۹۹۴, ۲۰۰۴)، چیدمان سازههای زبانی متأثر از راندمان پردازشی است. به بیان شفافتر، سازهها بهنحوی مرتب میشوند که پردازش زبانی را تسهیل کنند. این پژوهش با بهرهگیری از تکلیف برخط خوانش جمله، با هدف بررسی نقش وزن دستوری در عملکرد حرکت سازهها به جایگاه پسافعلی و تحلیل سطح پردازشی جملات در صورتبندیهای متناظر شکل گرفت. تکلیف پیشگفته بهعنوان الگویی مناسب برای تحلیل سطح پردازشی ساختهای نحوی، در محیط نرمافزار OpenSesame طراحی شد. دو مجموعۀ ۲۴ جملهای در سه سطح وزنی (سبک، متوسط و سنگین) و دو سطح ساختاری (سازه در جایگاه بینشان پیشفعلی و پسافعلی) برای ۴۰ آزمودنی فارسیزبان دارای تحصیلات دانشگاهی (سنین ۱۸ تا ۴۰ سال) ـ که بهشیوۀ تصادفی انتخاب شدند ـ ارائه شد. مجموعۀ نخست شامل جملات دارای بند موصولی و مجموعۀ دوم جملات حاوی سازۀ پسایندشده و جملۀ متناظر غیرمقلوب بود. پس از هر جمله، یک پرسش بلی/ خیر مطرح شد. دادهها با نرمافزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس تحلیل شد. در وزن دستوری سبک، وقتی سازۀ مورد مطالعه در جایگاه بینشان قرار دارد، سرعت زمان خوانش بهنسبت جملات متناظر پسافعلی بیشتر است، حال آنکه این الگو با افزایش وزن دستوری برعکس میشود؛ به بیان دیگر، در وزن دستوری متوسط، حرکت پسافعلی سازهها، به کاهش میانگین خوانش جمله منجر میشود. این کاهش بهمراتب در حالت سنگین معنادارتر است. ترتیب سازهها و گشتار حرکت نسبت به وزن دستوری سازهها حساس است؛ درنتیجه، گرایش سنگینی پایانی در زبان فارسی در رابطه با ساختهای پیشگفته با انگیزش افزایش راندمان پردازشی تأیید میشود.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۵ )
چکیده
هدف از این تحقیـق نشان دادن توانمندی روش شبیهسازی کامپیوتری در ارتقای بهرهوری و متوازنسازی سیستم تولیدی است. این تحقیق سعی دارد تا نخست با تبیین مدلهای شبیهسازی و ابعاد کاربردی آن نگاه خاص خود را بر موضوع بهرهوری انداخته و توانمندی این روش را در عرصه بهبود بهرهوری نشان دهد. در این راه پارهای از مطالعات به عمل آمده - که بر مدار بهرهوری صورت گرفته- ارائه شده است که با تبیین آنها به دنبال تشریح و اثبات توانمندی خاص شبیهسازی کامپیوتری در حیطه بهبود و ارتقای بهرهوری می باشد.
مطالعه موردی با شناسایی سیستم مطالعه شده و طراحی مدل سیستم موجود ( مدل AS-IS ) و تحلیل و بررسی نتایج حاصل از آزمایشهای مدل مذکور آغاز شد. در مرحله بعدی با مشخص کردن ضریب بهره برداریِ نیروی انسانی وسایل، تجهیزات و شناسایی نقاط گلوگاهی سیستم - که موجب کاهش کارایی و عملکرد آن می شود - اقدام به طراحی راهکارهای بهبود دهنده پیشنهادی(مدلTO-BE) شد.
در نهایت با انجام آزمایشهای شبیهسازی و مقایسه و تحلیل نتایج خروجیهای به دست آمده از مدل AS-IS و مدلهای TO-BE مشخص شد که یکی از سناریوهای پیشنهادی از میان راهکارهای بهبود دهنده، مناسبترین عملکرد را داشته است .
دوره ۱۰، شماره ۲۰ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده
روند رو به افزایش سرمایهگذاریهای مالی و انسانی، موضوع بهرهوری فناوری اطلاعات را پیش از گذشته واجد اهمیت کرد. تحقیقات، نتایج متفاوتی از بهرهوری فناوری اطلاعات را نشان میدهند؛ درحالیکه برخی از تحقیقات بهبود و افزایش بهرهوری و سودآوری را به فناوری اطلاعات نسبت میدهند، تحقیقات دیگری منافع حقیقی فناوری اطلاعات را ناامید کننده دانسته و ادعا میکنند که فناوری اطلاعات نتوانسته به افزایش بهرهوری و ایجاد مزیت اقتصادی کمک کند.
تحقیق حاضر به مطالعه بهرهوری فناوری اطلاعات در سطح میانی اقتصاد (سطح صنعت) پرداخته و با مطالعه شاخصهای کلان اقتصادی و شاخصهای صنعت، ارزیابی متفاوتی از معیارهای بهرهوری فناوری اطلاعات دارد. نتایج تحقیق میدانی و بررسی اسناد و آمارهای معتبر روشن ساخت که علیرغم عدم وجود تفاوت معنادار بین سرمایهگذاریهای مالی و انسانی، شکاف میان بهرهوری فناوری اطلاعات در وضع موجود و حدود مورد انتظار وجود دارد. در این مقاله ضمن بیان شاخصهای مطالعه و ارائه فرضیهها و نتایج تحقیق به معیارهای متفاوت ارزیابی بهرهوری فناوری اطلاعات پرداخته میشود.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۶ )
چکیده
بهرهوری کل عوامل ، معیاری است که توصیفکننده استفاده صحیح و بهینه از عوامل تولید و همچنین درجه دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده میباشد. در برنامه چهارم توسعه، تمامی سازمانها و دستگاههای اجرایی مکلف شدند، که سهم ارتقای بهرهوری کل عوامل تولید را در رشد تولید معین کرده و الزامات و راهکارهای لازم برای تحول کشور از یک اقتصاد نهاده محور به یک اقتصاد بهرهور محور را مشخص کنند.
بنابراین برای دستیابی به این اهداف در یک سازمان، ابتدا باید میزان بهرهوری سازمان در دورههای گذشته محاسبه شود، سپس با مشخص کردن عوامل تأثیرگذار بر رشد بهرهوری به برنامهریزی و ارائه راهکارهایی در جهت ارتقای بهرهوری، اقدام شود.
این مقاله برای پوشش اهداف مذکور، مدلی را با تلفیق مدلهای تحلیل پوششی دادهها و شاخص تورنکوئیست ارائه میدهد که علاوه بر محاسبه رشد بهرهوری در طول زمان، میزان تأثیر تغییرات کارایی و تغییرات تکنولوژی را محاسبه میکند. این مدل در صورت وجود تنها یک واحد تصمیمگیرنده میتواند به محاسبه تغییرات بهرهوری در طول زمان بپردازد که در اینگونه موقعیتها، مدلهای مشابه مانند شاخص مالمکوئیست کاملاً در محاسبه تغییرات بهرهوری ناتوانند. این مقاله همچنین به منظور بررسی دقیقتر موارد شرح داده شده، در یک مطالعه موردی، به بررسی رشد بهرهوری کل عوامل شرکت ملی نفت ایران و تعیین تغییرات کارایی و تکنولوژی در آن شرکت میپردازد. این مطالعه براساس دادههای واقعی سالهای ۱۳۵۶ - ۱۳۷۹ انجام شده است.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: این پژوهش میزان بار گرمایش، سرمایش، نورروز حداکثری و تهویه مطبوع را در گونه های مختلف ساختمانی تهران بررسی و بر مبنای تابع هدف بهینه، گونه ساختمانی را با درنظر گرفتن فرم کلی و تراکم نسبی محاسبه نموده و بر اساس نسبت پنجره به دیوار، نحوه توزیع پنجره به دیوار و جهت گیری معرفی می کند.
ابزار و روش ها: ابتدا با بررسی منابع مختلف انواع گونه های ساختمان تهران استخراج گردید. گونه ها به روش مدولار چیدمان شده و پس از محاسبه تراکم نسبی دستهبندی شدند. سپس گونه ها با نرم افزار انرژی برای محاسبه بار گرمایش، سرمایش، نورروز حداکثری و تهویه در حالات مختلف مدلسازی و شبیه سازی شدند. برای هر گونه ۶۰ آنالیز صورت گرفت و در انتها گونه ها مقایسه و گونه بهینه معرفی گردید.
یافته ها: در گونه با تراکم نسبی ۰٫۹۵ و ۱۰% WWR= و West ۲۷۰، کمترین بار گرمایش و سرمایش بدست آمد. این گونه اگرچه دارای بار انرژی حداقل می باشد، اما دارای نور روز و تهویه حداکثر نمی باشد. بدین منظور پس از یکسان سازی واحد و نوشتن تابع هدف گونه ساختمانی با تراکم نسبی ۰,۵۴ و ۴۰% WWR= و Uniform ۱۸۰ کمترین بار مصرفی انرژی و بالاترین مقدار نورروز و تهویه به عنوان فرم بهینه انتخاب شد.
نتیجه گیری: در نتایج اولیه پژوهش اگرچه گونه ساختمانی با تراکم نسبی بالا کمترین بار گرمایش و سرمایش داراست اما با درنظرگرفتن سایر متغیرها این گونه از منظر عملکرد اقلیمی حالت بهینه نمی باشد. از این رو میزان اهمیت متغیرها و ضریب وزنی آن ها در تابع هدف برای تصمیم گیری در مورد میزان مصرف انرژی گونه های ساختمانی بسیار حائز اهمیت است.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف: مصرف روز افزون انرژی در ساختمان و استفاده از مصالح ساختمانی با افزایش میزان ساخت و ساز، موجب تخریب محیط زیست و مصرف بیش از حد سوختهای فسیلی میشود. طبیعت در طی قرنها فرآیند تکاملی خود را طی کرده و به بهینهترین فرم و ساختار و مواد تشکیل دهنده خود رسیده است. هدف بایومیمیکری الهام گرفتن از طبیعت برای افزایش بازده با کمک راهحلهای پایدار میباشد. هدف از انجام پژوهش بررسی و شناسایی قابلیتهای اسفنج سیلیسی در راستای کاربرد در اجزای مختلف ساختمان برای دستیابی به بهینهترین گزینههای ممکن میباشد.
روش ها: جمع آوری اطلاعات اولیه به طریق کتابخانهای و با استفاده از مقالات مجلات معتبر و بهروز علمی بوده و روش تحقیق پژوهش بصورت توصیفی-تحلیلی است. مفاهیم نظری از روش توصیفی بیان شده و به تجزیه تحلیل کیفی محتوا پرداخته شده است.
یافتهها: نتایج حاصل از پژوهش امکان الهام از اسفنج سیلیسی با ویژگیهای خاصش در سطوح مختلف بایومیمیکری را برای اجزای مختلف ساختمان فراهم کرده و طراحی و ایدهپردازی از فرم، ساختار، فرآیند و عملکرد اسفنج در حالتی بهینه در راستای ساختمان بایونیک امکانپذیر میکند.
نتیجهگیری: با تحلیل فرم، عملکرد، ساختار، فرآیند و نحوه تعامل اسفنج با محیط اطرافش که در طی قرنها در اعماق دریا به بهینهترین فرم و ساختار خود در تعامل با محیط اطرافش رسیده، میتوان به ایدهای در راستای پایداری و همگامی بیشتر با محیط زیست، مصرف حداقل انرژی در ساختمان و داشتن اجزای بهینه دست یافت.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
مودا در واقع نقطه مقابل بهرهوری است و هر آن چیزی را که باعث اتلاف منابع سازمانی باشد، مودا گویند. اتلاف منابع سازمانی نهتنها سبب ناکارامدی سازمانها میشود بلکه بار مالی اضافه بر سازمانها تحمیل میکند و تلاشهای سازمانی را در مسیر بهرهوری با شکست مواجه مینماید. هدف این پژوهش این بوده است که از راه شناسایی و دستهبندی موداهای سازمانی گامی در مسیر کاهش اتلاف و هدر رفت منابع سازمانی برداشته شود. برایاینمنظور از روش فراترکیب استفاده شده است. نمونه اولیه شامل ۹۰ پژوهش مرتبط بود که از پایگاههای اطلاعاتی مانند امرالد، الزویر، ساینس دایرکت، اسپرینگر، ویلیاستخراج شد. پس از غربالگری پژوهشها از نظر مواد مختلفی مانند عنوان، چکیده، محتوا و کیفیت ۲۶ مطالعه باقی ماند که نتایج آنها با یکدیگر تلفیق شد. نتیجه اجرای این فرایند استخراج ۶۴ مؤلفه موداهای سازمانی و دستهبندی این مؤلفهها در چهار گروه شامل عوامل فردی، سازمانی، مدیریتی و شغلی میباشد. بنابراین مطالعه حاضر موداهای سازمانی را بهصورت طبقهبندیشده در اختیار مدیران قرار میدهد تا بتوانند این عوامل اتلاف را مدیریت کرده و در بهرهوری سازمانهای خود موفقتر عمل کنند.
محمدرضا کهنسال، فاطمه حیات غیبی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف مطالعه حاضر، مقایسه اختلاف منطقهای بهرهوری عوامل واسطه در تولید بخشهای مختلف اقتصادی میباشد. برای این منظور، ابتدا جداول داده - ستانده منطقهای کلیه استانهای کشور به روش اصلاح شده شبه لگاریتمی بخش تخصصی یا بخش بومی منطقه استخراج شده است. سپس بر اساس این جداول، اختلاف بهرهوری عوامل واسطه در تولید کلیه بخشهای اقتصادی استانهای مختلف با استان تهران محاسبه و مقایسه شده است.
با توجه به نتایج حاصل، کمترین اختلاف منطقهای بهرهوری عوامل واسطه به ترتیب، مربوط به بخشهای "صنایع غذایی، آشامیدنیها و دخانیات"، "ساختمان" و "نساجی، چرم و پوشاک" و بیشترین میزان آن نیز مربوط به بخشهای "معدن"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسب و کار" و "برق، گاز و آب" میباشد.
محمدرضا لطفعلی پور، محمد علی فلاحی، سید سعید حسینی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
ارتقای بهرهوری همواره به عنوان یکی از راهکارهای مهم تأمین رشد اقتصادی و افزایش رقابتپذیری بنگاهها مورد توجه بوده است.
در پژوهش حاضر، نخست بهرهوری کلعواملبااستفادهازروشدیویژیا در دوره ۱۳۸۸-۱۳۸۲ اندازهگیری و سپس اثر باز بودن تجاری به همراه مصرف انرژی و سرمایه انسانیبر بهرهوری کل عوامل تولید در زیربخشهای صنعت بررسی شده است.
نتایج حاصل از برآوردها به روش دادههای تابلویی و در سطح کدهای دو رقمی ISIC، نشان میدهد، باز بودن تجاری، مصرف انرژیو سرمایه انسانی تأثیر مثبت و معنیداری بر بهرهوری کل عوامل تولید دارند. در ضمن، اثر سرمایه انسانی از نوع مهارت و تجربه، بیشتر از اثر سرمایه انسانی از نوع تحصیلات بر بهرهوریکل میباشد.
سید محمدباقر نجفی، فرشاد مؤمنی، جمال فتح اللهی، بهیه عزیزیپور،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
تحقق اقتصاد دانشمحور، یک نیاز اساسی برای کشورهای در حال توسعه به شمار میآید. در این الگوی اقتصادی، نقش دانش به عنوان اصلیترین عامل در بهبود بهرهوری، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین مساله اصلی این مقاله آن است که در شرایطی که مناسبات اقتصادی جهان بر اساس الگوی اقتصاد دانشمحور است، الگوی اقتصاد منبع محور و متکی به درآمدهای نفتی، بدون توجه به تولید و بهرهوری، مشکل گشای اقتصاد ایران نمیباشد. با توجه به ضرورت اقتصادی کشور برای حرکت از اقتصاد متکی بر درآمدهای نفتی به سمت اقتصاد دانشمحور، این مقاله ارتباط بین نحوه هزینهکرد درآمدهای نفتی و بهرهوری و تحقق اقتصاد دانشمحور را بررسی مینماید.
در عصر همۀ الگوهای تولید پیشین، دانش یکی از عوامل تولید و بهرهوری بود اما هرگز مهمترین عامل تولید نبود ولی در عصر اقتصاد دانش بنیان، دانش به مهمترین عامل تولید و بهبود بهرهوری تبدیل شده و به عبارت دیگر، نقش دانش در ارتقاء بهرهوری در عصر اقتصاد دانش محور از لحاظ شدت تأثیر و اهمیت کلیدی آن، بسیار افزایش یافته است. بنابراین شایسته است که دانش و عوامل مؤثر بر تأثیر درآمدهای رانتی بر ساختار انگیزشی خلق دانش و نوع و راستای دانش تولید شده در جامعه، بررسی شود.
این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی به تعریف وبررسی ویژگیهای اقتصاد دانشمحور پرداخته و موانعی را که ساختار هزینه کردن درآمدهای نفتی در مسیر تحقق اقتصاد دانشمحور ایجاد میکند، مورد بررسی قرار میدهد. یافتۀ این مقاله عبارت است از: نحوه هزینه کردن درآمدهای رانتی، از طریق ساختار نظام پاداشدهی و راستای دانش، اقتصاد ایران را به سمت تولید دانش غیر مولد و به تبع آن نرخ پایین بهرهوری به پیش میراند و با ممانعت از خلق دانشهای مولد، مانع از تحقق اقتصاد دانشمحور در ایران میشود.
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در تحقیق حاضر، تاثیرات دبی و دمای هوای ورودی بر عملکرد یک سیستم تهویه مطبوع متمرکز مخصوص خواب مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور یک سیستم تهویه مطبوع متمرکز مخصوص حالت خواب، شامل یک تخت و دو دریچه ورود و خروج هوا به ترتیب در بالای سر فرد و زیر تخت در نظر گرفته شده و برای شرایط مذکور، معادلات مربوط به جریان، انرژی و آسایش حرارتی به کمک حلگر اپن فوم به صورت عددی حل شده است. همچنین در تحقیق حاضر، شرایط آسایش حرارتی، نارضایتی حرارتی موضعی و ضریب بهرهوری انرژی برای سیستم تهویه متمرکز در هنگام خواب مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که عملکرد سیستم مذکور به طور چشمگیری به دبی و دمای هوای ورودی وابسته است. به طوری که دبی کم برای جریان ورودی میتواند موجب توزیع ناهمگن دما و سرعت شده و در نتیجه وضعیت نامناسبی را به لحاظ آسایش حرارتی ایجاد میکند. همچنین، جهت بهرهمندی از مزایای سیستم تهویه متمرکز بایستی از بکار بردن دبیهای بسیار بالا نیز پرهیز شود؛ چراکه در دبی ها بالا، محدوده وسیعی از اتاق به جای ناحیه خواب فرد تحت تاثیر سیستم تهویه قرار میگیرد. همچنین نتایج حاکی از آن است که با افزایش دبی ضریب بهرهوری انرژی کاهش مییابد و مقدار آن به ازای دبی ۱۲۰ لیتر بر ثانیه به کمتر از ۵/۱ میرسد که این امر نشان دهنده مزیت پایین بکار گیری سیستمهای تهویه مطبوع متمرکز به لحاظ مصرف انرژی در دبیهای بالا میباشد