جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای برنامهریزی منطقهای
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: هدف اصلی پژوهش حاضر، معرفی طبیعت و محیط زیست گیاهی و جانوری بهعنوان یک منبع الهام بیپایان و البته هماهنگ با طبیعت و سازوارههای طبیعی برای ایدهیابی، راهبری، هدایت، اجرا و مدیریت نظام برنامهریزی منطقهای است. نوعی از نظام برنامهریزی منطقهای که اهداف توسعه هزاره سازمان ملل متحد را با درک عمیق از خدمات فرهنگی اکوسیستم محقق میسازد.
ابزار و روشها: پژوهش با بررسی شواهد بهدستآمده از نمونههای منتخب (با انتخاب هدفمند) از میان نمونههای شاخص محیط زیست گیاهی و جانوری، به شناخت و توصیف هندسه پنهان آنها مبادرت میورزد. در ادامه با الهام از آنها، براساس راهبرد استدلال منطقی و تکنیک گلوله برفی در پنل خبرگان، مفاهیمی را برای برنامهریزی منطقهای زیستسازگار مطرح مینماید.
یافتهها: طبیعت، محیط زیست گیاهی و جانوری و اکوسیستمهای طبیعی حاوی مفاهیم ارزشمندی از هندسه پنهان و در برنامهریزی منطقهای زیستسازگار قابل استفاده هستند. مهمترین مفاهیم مربوط به الهام از هندسه پنهان طبیعت شامل شکلی- ساختاری، مدیریتی- فرآیندی، فرهنگی- معنوی و بازیافت- بهیافت است.
نتیجهگیری: بهترین راه حفاظت و پاسداشت محیط زیست گیاهی و جانوری، برنامهریزی منطقهای زیستسازگار با تاکید بر کاربرد فناوریهای سبز بومآورد است. راهحلی که چهار پایه شامل جامعنگری و برنامهریزی پهنانگر، بهکارگیری ظرفیت خدمات فرهنگی اکوسیستم برای توسعه متناسب با بوم، تاکید بر توسعه نرم و کاربرد فناوریهای سبز بومآورد و آموزش مدیریت و آموزش محیط زیست در تعامل گروههای ذینفع و ذینفوذ دارد.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف: هدف از این مقاله تبیین برنامه ریزی منطقه ای زیست سازگار با تاکید بر کاربرد فناوری های سبز بوم آورد و اجرای نمونه ای آن در مشکین دشت کرج است. هدف اصلی معرفی «طبیعت» و «محیط زیست» گیاهی و جانوری به عنوان یک منبع الهام بی پایان و البته هماهنگ با طبیعت و سازوارههای طبیعی برای ایدهیابی، راهبری، هدایت، اجرا و مدیریت نظام برنامهریزی منطقهای است؛ نوعی از نظام برنامهریزی منطقهای که «اهداف توسعه هزاره» سازمان ملل متحد را با درک عمیق از «خدمات فرهنگی اکوسیستم» محقق میسازد.
روش ها: روش تحقیق تلفیقی از روش های توصیفی و تحلیلی است و با بررسی شواهد به دست آمده از نمونههای منتخب (با انتخاب هدفمند) از میان نمونههای شاخص محیط زیست گیاهی و جانوری، به شناخت و توصیفِ هندسه پنهان آنها مبادرت میورزد.
یافته ها: ظرفیت اکوسیستم گردشگری طبیعی عامل اساسی در توسعه بیوفیلیک به حساب می آید: ۱- شاخص « میزان طبیعی بودن» یا پتانسیل گردشگری (RPI)، ۲- دوری و نزدیکی و دسترسی (RA)، و ۳- محاسبه طیف «فرصت گردشگری».
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهد که بهترین راه حفاظت و پاسداشت محیط زیست گیاهی و جانوری؛ برنامهریزی منطقهای زیستسازگار با تاکید بر کاربرد فناوریهای سبز بومآورد است. راهحلی که چهار پایه دارد: ۱- جامعنگری و برنامهریزی پهنانگر، ۲- به کارگیری ظرفیت خدمات فرهنگی اکوسیستم برای توسعه متناسب با بوم، ۳- تاکید بر توسعه نرم و کاربرد فناوریهای سبز بومآورد و ۴- آموزش مدیریت و آموزش محیط زیست در تعامل گروههای ذی نفع و ذی نفوذ.
خانم فرناز دهقان، دکتر زهرا نصراللهی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
کمبود منابع در کشورهای مختلف بخصوص کشورهای در حال توسعه، نشان از اهمیت شناسایی بخشهای کلیدی برای اقتصاد این کشورها و از موضوعات مهم برای برنامهریزان و سیاستگذاران اقتصادی است. بدین منظور، هدف از پژوهش حاضر، شناسایی بخشهای کلیدی اقتصاد استان یزد و سایر اقتصاد ملی بر مبنای مدل داده - ستانده دو منطقهای بوده و جدول داده - ستانده دو منطقهای استان یزد و سایر اقتصاد ملی بر اساس روش سهم مکانی SFLQ از جدول داده - ستانده ملی سال ۱۳۹۵ بانک مرکزی استخراج، و سپس با استفاده از روشهای سنتی، از طریق کشش تقاضای نهایی ستانده و تحلیل پوششی دادهها، به شناسایی بخشهای کلیدی پرداخته شده و نهایتاً، با بهرهگیری از شاخص چندرتبهای (MRI)، یک تعریف همزمان از نتایج ارائه شده است. در یک جمعبندی کلی از نتایج، بخشهای کلیدی استان یزد، صنعت محور هستند. همچنین نتایج حاصل، اشاره به تفاوت در بخشهای کلیدی با توجه به رویکرد برنامهریزی منطقهای هر منطقه دارد که به شناخت درست پتانسیلها و تواناییهای هر منطقه منجر خواهد شد.
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
در دهههای گذشته، برنامهریزی در سطوح متفاوت خود، مخصوصاً در سطح منطقهای، مفهومی متفاوت با سازمان شکلدهندهی فعالیتهای همسو در تولید یک محصول را تجربه کرده است. خوشهی صنعتی مفهومی برپایهی همکاری میان بنگاههای تولیدی در همجواری با یکدیگر است. اگرچه ردپایی از این مفهوم در نظریات برنامهریزی صنعتی یافت میشود، آنچه امروزه آن را از مفاهیم گذشته متمایز میکند، از یکسو اثرگذاری خوشهی صنعتی بر بخشهای مختلف اقتصادی (برنامهریزی اقتصادی) و از سوی دیگر اثرگذاری آن بر/ اثرپذیری آن از توسعهی فضایی منطقه (برنامهریزی فضایی) است. در این مقاله، تلاش میشود با هدف تعیین نقش خوشهی صنعتی در توسعهی فضایی منطقه و نقش توسعهی فضایی منطقه در بهینه کردن تولید محصول خوشهی صنعتی، رابطهی معناداری میان عرصههای کالبدی، اقتصادی و اجتماعی خوشهی صنعتی و توسعهی فضایی منطقه برقرار شود. در این راستا، باتوجه به محتوای مسئله، این پژوهش بر مباحث کیفی ازنوع نظری- کاربردی متمرکز است و بر دو محور اساسی روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانهای یا اسنادی استوار است. ازاینرو، در چارچوب برنامهریزی راهبردی، طراحی سازمان فضایی توسعهی منطقهای مبتنیبر گسترش فعالیت بنگاههای کوچک و متوسط، با استفاده از نتایج بیانیهی راهبردی ناشی از ماتریس سوات توسعهی فضایی خوشهی صنعتی، طی مراحل سازماندهی کانونها، محورهای فضایی و پهنههای فضایی صورت میگیرد. درنهایت، از تلفیق نتایج حاصل از مراحل سهگانهی مذکور، سازمان فضایی پیشنهادی توسعهی فضایی منطقهی مبتنیبر توسعهی خوشهی صنعتی بهعنوان دستاورد مهم این پژوهش شکل میگیرد.