۱۸ نتیجه برای پوراحمد
دوره ۶، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
دیر زمانی نیست که موج چهارم تکنولوژی و شهرهای متاورسی، بهعنوان نمادی پرتوان از این موج، کشورها را به تکاپوی آماده شدن در اندیشه و عمل برای راهبری شایسته از شهرهای متاورسی انداخته است. اما مسئله این پژوهش آن است که این تلاشها در کشور -در حوزه راهبری شایسته، علیرغم تمام دلواپسیها- مشاهده نمیگردد؛ شاهد آن که در حوزه مطالعات راهبری شهرهای متاورسی، این اولین مقاله علمی میباشد که ارائه گردیده است. لذا این پژوهش به هدف دستیابی به تدابیری به منظور راهبری شایسته شهرهای متاورسی آینده کشور به تحقیق پرداخت. این مقاله در زمره پژوهشهای بنیادی محسوب میگردد. سوال محور بوده و بهصورت اسنادی و کتابخانهای انجام شده است. همچنین، در زمره پژوهشهای کیفی است که بهصورت اکتشافی از طریق روش تحلیل محتوای کیفی در پاسخ به سوالهای پژوهش و در چارچوب روش گراندد تئوری انجام یافته است. جامعه آماری پژوهش طیفی از اسناد و مطالعات علمی در ارتباط با موضوع محوری پژوهش بوده است که از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است. براساس یافتههای تحقیق دستهای از مقولات بهصورت خاص و دستهای از مقولات بهصورت عام در تدابیر به منظور راهبری شایسته شهرهای متاورسی آینده کشور موثر میباشند که با لحاظ این مقولات و به شرط یکپارچگی در تمام ارکان میتوان امید به بهره گیری از پیامدهای مثبت شهرهای متاورسی در آینده کشور داشت. در انتها براساس کنکاش در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، پیشنهادهایی نیز در زمینه راهبری شایسته این شهرها ارائه گردید.
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: هایپرتروفی کاردیومیوپاتی (HCM) یک بیماری قلبی نادر است که میتواند منجر به مرگ ناگهانی در افراد جوان شود. مطالعات مولکولی بیماری نشان داد که جهش در ژن زنجیره سنگین میوزین بتا (MYH۷) یکی از مهمترین عوامل بروز HCM است. هدف از این تحقیق بررسی اگزونهای ۸، ۹ و ۳۰ ژن MYH۷ در بیماران HCM استان چهار محال و بختیاری برای جهشهای احتمالی بود.
روش کار: در این مطالعه توصیفی-آزمایشگاهی DNA به روش فنل-کلروفرم از ۲۷ نمونه خون بیماران استخراج شد . سپس نمونه-های DNA برای روش PCR-SSCP جهت تکثیر و شناسایی جهش استفاده شد. موارد مشکوک به داشتن جهش احتمالی تعیین توالی گردید و نتایج با نرمافزار Chromas مورد مشاهده قرار گرفت.
نتایج: ۷ نمونه با روش PCR_SSCP مشکوک تشخیص داده شد که برای تایید با پرایمرهای پیشرو و معکوس جهت حضور جهش تعیین توالی گردید. نتایج تعیین توالی حضور جهش را تایید نکرد.
نتیجه گیری: جهش در این ۳ اگزون در ایجاد بیماری در افراد بررسی شده نقشی نداشت. با این وجود بررسی تعداد بیشتر افراد مبتلا به HCM و اگزونهای دیگر این ژن برای بررسی رابطه ژن با بیماری HCM و کسب اطلاعات لازم برای درمان و مدیریت بیماری توصیه میشود.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده:
در مطالعه حاضر، اثر سمیت دو غلظت ۱/۰ و ۱ میلیگرم در لیتر دیاتیلهگزیلفتالات(DEHP)، بر برخی سنجههای غیر اختصاصی موکوسی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بررسی شد. ۱۸۰ عدد بچه ماهی کپور معمولی به وزن ۲۲/۲+۶۰/۱۷ گرم از مراکز پرورش ماهیان گرمابی تهیه و پس از انتقال به حوضچه های ۱۰۰ لیتری قرار داده شدند. آزمایش شامل سه تیمار و سه تکرار طراحی شد. در انتهای دوره پارامترهای لایزوزیم، آلکالین فسفاتاز، پروتئینن محلول و ایمونوگلوبولین موکوس پوست ماهی کپور اندازه گیری و ارزیابی شد. نتایج نشان داد که میزان سنجه های لایزوزیم، آلکالین فسفاتاز و ایمونوگلوبولین موکوس پوست ماهی کپور معمولی در رویارویی با DEHP با افزایش غلظت و مدت زمان رویارویی، کاهش یافت و میزان پروتئین محلول کل موکوس پوست ماهی کپور معمولی در رویارویی با DEHP با افزایش غلظت و مدت زمان رویارویی، افزایش یافت. با توجه به حساسیت موکوس پوست ماهی نسبت به آلایندهها و سموم میتواند نشانگر زیستی مناسبی برای نشان دادن آلایندهها و سموم باشد و مصرف زیاد مواد پلیمری مانند فتالات استرها میتواند هشداردهنده برای سلامتی آبزیان و انسانها باشد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: شهرها در ارتقاء ارزشهای انسانی نقشی کلیدی دارند. امروزه افزایش جمعیت، شهرنشینی گسترده در کشورهای در حال توسعه، تغییرات جمعیت شناختی، چالش های محیط زیستی، معضلات اقتصادی، معضلات حمل و نقل شهری، پیشرفت های فناوری اطلاعات و ارتباطات و بوروکراسی لزوم حکمروایی شهری هوشمند را ضروری ساخته است، لذا هدف اصلی این پژوهش ارائه الگوی حکمروایی شهری هوشمند با رویکرد آینده پژوهی می باشد.
ابزار و روشها: روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و اکتشافی است. جامعه آماری متخصصین و خبرگان در زمینه تحقیق می باشند. حجم نمونه با استفاده از قوانین راسکو، حجم نمونههای بیشتر از ۳۰ و کمتر از ۵۰۰ برای اکثر پژوهش ها مناسب هستند. ۴۵ نفر تعیین شد و شیوۀ نمونهگیری به صورت گلوله برفی میباشد.
یافتهها: پیشران های حکمروایی شهری هوشمند از منابع لاتین و همچنین با روش دلفی استخراج شدند. ۹ پیشران کلیدی برای آینده حکمروایی شهری هوشمند در نظر گرفته شد. در مرحله بعد سناریوهای برای هر پیشران تدوین شد. سپس برای هر سناریوی مطلوب راهبردهای در نظر گرفته شد. در نهایت الگوی حکمروایی شهری هوشمند در شهر رشت ارائه گردید.
نتیجهگیری: آموزش مستقیم شهروندی، طراحی فرصت های مشارکت عمومی، تدوین سیاست های محلی، مدیریت یکپارچه شهری، ایجاد مدل مالی جهت تخصیص بودجه مناسب، توسعه زیرساخت ارتباط داده و شبکه دسترسی، تشویق سرمایه گذاران با ارائه مجوزهای سودآور، ایجاد پورتال های داده باز جهت آزادسازی داده و اطلاعات، وضع قوانین قوی برای حفظ حریم خصوصی افراد و سازمان ها، ارائه خدمات به صورت آنلاین و حذف بوروکراسی و برنامه ریزی دقیق دولت هوشمند در سطح ملی بیشترین امتیاز را در رسیدن به الگوی حکمروایی شهری هوشمند آینده نگر بدست آوردند.
دوره ۱۴، شماره ۶۷ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق برای تولید مارمالاد پالپ لیمو تخمیری پروبیوتیک مارمالاد پالپ لیمو با استفاده از ۵۰ % از پالپ لیمو و ۵۰% شکر تهیه گردید. ژلاتین، پودر آبپنیر و شیر خشک با مقادیر۲ گرم، ۵ گرم و۱۰ گرم سبب افزودن پروتئین وتقویت رشد پروبیوتیکها و زندهمانی آنها گردید.در این پژوهش برای تولید مارمالاد پالپ لیمو تخمیری پروبیوتیک باکتری لاکتوباسیلوس کازئی با تراکم باکتریcfu/ml (۱۰۱۰،۱۰۹،۱۰۸،۱۰۷) تلقیح شد و فرآیند تخمیر به مدت ۴۸ ساعت در دمای ˚C۳۷ انجام گردیدو طی مدت ۲۸ روز مورد ارزیابی قرار گرفت.فاکتورهای pH، اسیدیته، قندهای احیا کننده و زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از طرح کاملاً تصادفی انجام شد بهصورت ۲ فاکتوریل تراکم باکتری۴ سطحcfu/ml (۱۰۱۰،۱۰۹،۱۰۸،۱۰۷) و فاکتور زمان نگهداری در ۵ سطح (۲۸ روز) به همراه شاهد، با ۳ تکرار انجام گردید. پس از تخمیر میزانpH کاهش، مقدار اسیدیته افزایش یافت. در طی تخمیر، در کلیه تیمارها بعد از تخمیر تعداد باکتریهای پروبیوتیک به دلیل مصرف قند و مواد مغذی موجود در مارمالاد زنده ماندند، تیمار برترT۳با تراکم باکتری cfu/ml۱۰۸ با توجه به حد استاندارد سازمان غذا و دارو بعد از چهار هفته نگهداری به دست آمد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که مارمالاد تخمیری پالپ لیمو پروبیوتیک محیط مناسبی برای رشد باکتریهای اسیدلاکتیک و تولید مارمالاد فراسودمند میباشد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۳ )
چکیده
در این نوشته به نقد مقاله «چرا فریدون سومین است؟ رمزگشایی نام فریدون با روش تحلیل خویشکاری اسطوره بر مبنای زبانشناسی تاریخی (ریشهشناسی در زمانی)» از آقای فرزاد قائمی پرداختهایم. از مقاله اینگونه برمیآید که نویسنده در حوزهای مطلب نوشته که در آن تخصصی نداشته است. ناآشنایی نویسنده با مفاهیم، مقدمات و منابعِ حوزه مورد نظر، باعث شده نظرات و تحلیلهای ایشان نادرست از کار درآیند. علاوه بر تحلیلها و نظرات نادرست، نوع ارجاعدهیها هم در مقاله آقای قائمی عجیب است و بیشتر ارجاعات بهگونهای است که نویسنده فقط خواسته نظرات نادرستش را به منبعی ارجاع دهد تا نشان دهد که حرف و نظرش مستند است. علاوه بر اینها نویسنده مطالبی را (بعضاً عینبهعین) از پژوهشگر(ان) دیگری برداشته، اما متأسفانه به ایشان ارجاع نداده است. از آنجا که اشتباهات اینچنینی در مقاله فراوان است میتوان آن را نمونه خوبی برای واحد درسی روش تحقیق بهشمار آورد، زیرا بهطور عملی به دانشجویان نشان میدهد که چه کارهایی را نباید در یک مقاله علمی ـ پژوهشی انجام داد.
دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
از مزایای استفاده از میوه و سبزی به عنوان محیط پایه برای تولید نوشیدنیهای پروبیوتیک، میتوان به عدم محدودیت مصرف توسط افراد خاص به دلیل فقدان لاکتوز و کلسترول و همچنین غنی بودن از مواد مغذی (از جمله ویتامینها، آنتیاکسیدان ها و مواد معدنی) اشاره کرد. در این پژوهش از مخلوط آب سبزیجات که شامل آب گوجه فرنگی ۸۵ %، آب فلفل دلمه ای سبز ۵ % ، آب کرفس۵ % و آب گشنیز۵ % (درصد غلظتها ثابت است) استفاده گردید. تلقیح میکروبی توسط روش مک فارلند در دو سطح cfu.ml۱۰۷ و ۱۰۶ و در پنج نسبت ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ % از لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس انجام گردید. کلیه آزمون های فیزیکوشیمیایی از قبیل pH، اسیدیته، بریکس و شمارش میکروبی در زمان قبل از تخمیر، بعداز ۷۲ ساعت تخمیر در دمای C˚۳۷ و طی چهار هفته نگهداری در دمای C˚۴ مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل نتایج از نرم افزارSPSS ۲۲ و روش آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح ۵ درصد و جهت رسم نمودارها از نرم افزارExcel استفاده گردید. در طی تخمیر و نگهداری، با افزایش تراکم باکتری و زمان نگهداری، pH و بریکس نوشیدنی پروبیوتیک به ترتیب ۱۴/۸ % و ۲۳/۰ % بطور معنی دار کاهش و اسیدیته نوشیدنی پروبیوتیک ۴۲/۲۱ % بطور معنی دار افزایش یافت. میزان باکتری های پروبیوتیک در طی تخمیر افزایش یافت (۰۵/۰≥p ) و در طی چهار هفته نگهداری در دمای C˚۴ میزان باکتری های پروبیوتیک کاهش یافت (۰۵/۰≥p )، بطوریکه حداکثر زنده مانی باکتری ها در دامنه توصیه شده از سوی سازمان غذا و دارو چهار هفته نگهداری یخچالی بود.
دوره ۱۵، شماره ۷۸ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
نظر به اینکه پنیر خامهای دارای مقدار قابل توجهی چربی بوده و از طرفی مقبولیت خاصی در بین مصرفکنندگان دارد، تولید پنیر خامهای کمچرب با استفاده از جایگزینهای چربی مورد توجه میباشد. در این پژوهش به منظور کاهش چربی و ایجاد بافت مناسب در پنیر خامهای، از نشاسته سیبزمینی (۷۵/۰ و ۱ %) و صمغ کنجاک (۲۵/۰، ۵/۰ و۷۵/۰ %) استفاده گردید. پنیرهای تولیدی به مدت ۶۰ روز نگهداری و ویژگیهای شیمیایی و حسی آنها ارزیابی گردید. طی زمان نگهداری، مقدار کنجاک و مقدار نشاسته سیبزمینی خام اثر معنیداری بر مقدار پروتئین و چربی نمونه های پنیر خامهای نداشتند (۰۵/۰
P) ولی بر سایر ویژگیهای حسی اثر معنیداری نداشت. مقدار کنجاک و نشاسته سیبزمینی خام اثر معنیداری بر مقدار pH و اسیدیته نداشت (۰۵/۰
P). بالاترین امتیاز ویژگیهای حسی و شیمیایی به تیمار حاوی ۲۵/۰ % کنجاک و ۱ % نشاسته سیبزمینی تعلق گرفت و این تیمار بهعنوان نمونه برتر انتخاب شد. بنابراین امکان تولید پنیر خامهای کمچرب با کیفیت مطلوب از طریق جایگزینی چربی با صمغ کنجاک و نشاسته سیبزمینی وجود دارد.
دوره ۱۵، شماره ۸۱ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از این تحقیق، بررسی اثر شیر سویا بر مقدار اسید لینولئیک کنژوگه (CLA) و زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک در پنیر فراپالایش پروبیوتیک بود. برای این منظور، شیر سویا در سطوح ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۲۵ درصد جهت تولید پنیر فراپالایش استفاده شد. نمونه شاهد (فاقد شیر سویا) نیز تولید گردید. نمونهها به مدت ۶۰ روز در دمای یخچال نگهداری شدند. مقادیر اسیدیته، مواد جامد کل، اسید لینولئیک کنژوگه، تعداد باکتریهای پروبیوتیک و ویژگیهای حسی نمونههای پنیر، بررسی گردیدند. طی زمان نگهداری، میزان CLA کلیه نمونهها بهطور معنیداری کاهش و میزان اسیدیته افزایش پیدا کرد (۰۵/۰>p). نمونههای حاوی ۵ و ۱۰ درصد شیر سویا، دارای بیشترین میزان CLA بودند. استفاده از شیر سویا در نمونههای پنیر، موجب افزایش قابلیت زیستی باکتریهای پروبیوتیک گردید (۰۵/۰>p). با گذشت زمان، تعداد پروبیوتیکها در نمونههای پنیر بهتدریج کاهش یافت، با این حال، تعداد آنها در همه نمونههای مورد بررسی تا آخرین روز نگهداری، بیشتر از حد قابل قبول توصیه شده برای اثرات سودمند پروبیوتیکها بود (cfu/g ۱۰۶). امتیازات بافت و پذیرش کلی نمونههای دارای ۲۰ و ۲۵ درصد شیر سویا بهطور معنیداری کمتر از سایر نمونهها بود (۰۵/۰>p). در بین نمونههای تست، نمونههای حاوی ۵ و ۱۰ درصد شیر سویا، بالاترین امتیاز پذیرش کلی را کسب نمودند. بنابراین میتوان از شیر سویا بهعنوان یک افزودنی سلامت بخش در فرمولاسیون پنیر فراپالایش پروبیوتیک استفاده کرد و از آنجائیکه نمونه حاوی ۱۰ درصد شیر سویا دارای بالاترین میزان CLA و جمعیت باکتریهای پروبیوتیک میباشد، این نمونه بهعنوان نمونه برتر انتخاب میشود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۹ - ( اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
کفیر یکی از فرآوردههای تخمیرشده شیر است که نقش مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد. هدف از این تحقیق،
بررسی اثر افزودن عصاره مارچوبه و عصاره چای سبز بر زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک، فعالیت آنتیاکسیدانی و ویژگیهای حسی کفیر بود. مقادیر مختلف (۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد) هریک از عصاره های مارچوبه و چای سبز به صورت مجزا در کفیر مورد استفاده قرار گرفت و نمونههای کفیر به مدت دو هفته در دمای ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که افزودن عصارههای گیاهی منجر به کاهش pH همچنین افزایش اسیدیته و فعالیت آنتیاکسیدانی در نمونهها (۰۵/۰p≤) شد. بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به نمونه حاوی ۵/۱ درصد عصاره چای سبز بود. طی زمان نگهداری، pH کاهش و اسیدیته افزایش معنیداری پیدا کرد (۰۵/۰p≤) . اختلاف آماری معنیداری در زندهمانی بیفیدوباکتریوم لاکتیس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نمونههای مورد بررسی وجود نداشت. با گذشت زمان جمعیت باکتریهای پروبیوتیک بهطور معنیداری کاهش یافت (۰۵/۰p≤) ولی در تمام نمونهها جمعیت این باکتریها تا پایان دوره نگهداری بیش از CFU/ml۸ ۱۰ بود. بالاترین امتیاز پذیرش کلی حسی مربوط به نمونه حاوی ۵/۱ درصد عصاره مارچوبه بود بنابراین این نمونه بهعنوان تیمار برتر انتخاب شد.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده
عمده توجهها موجود بازآفرینی شهری دربرگیرنده برنامههایی با اهداف اقتصادی، محیطی و کالبدی است. پس لازم تا در بازآفرینی شهری، حرکت از منظرسازی صرف بهتدریج به سمت افزایش توجه به رویکرد گستردهتری از آن همچون رویکرد بازآفرینی فرهنگ مبنا صورت گیرد؛ که ضمن توجه به منافع مالی و اقتصادی در طرحهای شهری، مسیر این سرمایهگذاری، در راستای ایجاد مراکز فرهنگی و هنری و گذران اوقات فراغت تعیین شود. این موجب برونگرایی، اجتماعی بودن و خلاقیت میگردد. از این بابت در فرایند بازآفرینی شهری محرک توسعه شهری قلمداد میشود. این پژوهش به دنبال همچنین رویکردی در بازآفرینی است. یافتههای پژوهش نشان داد که محدوده مورد مطالعه به لحاظ کاربری فراغتی در وضعیتی مطلوب قرار ندارد. از سویی دیگر روش کیفی بکار گرفته شده، معیارهایی را برای رسیدن به تعادل کیفی، کمی، مطلوب و دسترسی ساکنان بافت به خدمات شهری همچون فراغتی در قالب رویکرد بازآفرینی بافت فرسوده شهری مشخص نمود. با انجام تحلیلهای فضایی بلوکهای غربی که محور ورودی بافت و در ارتباط با شریانهای اصلی و حلقه پیونددهنده این بافت با محلههای قیطریه، دزاشیب و تجریش میباشد، و همچنین کاربریهای بایر در این قسمت قرار گرفته اند، را میتواند به عنوان پهنه بهینه فضاهای گذران اوقات فراغت در نظر گرفت.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از این تحقیق، بررسی اثر نسبت های مختلف استارتر و نوع کشت پروبیوتیک بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی، میکروبی و حسی پنیر سویای پروبیوتیک بود. نسبت های مختلف استارتر (۵۰% ترموفیل +۵۰% مزوفیل ، ۲۵% ترموفیل + ۷۵% مزوفیل ، ۷۵% ترموفیل + ۲۵% مزوفیل) همراه با گونه های مختلف باکتری های پروبیوتیک ( لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم لاکتیس) برای تولید پنیر پروبیوتیک سویا مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج در یک طرح کاملا تصادفی شامل ۱۲ تیمار با ۳ تکرار با استفاده از آنالیز واریانس دو طرفه انجام شد. میانگین ها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال ۵ درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار ۱۰ (نمونه پنیر حاوی ترکیب استارتر (۷۵% ترموفیل + ۲۵% مزوفیل) + باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) کمترین pH و بیشترین اسیدیته را داشت. بالاترین میزان اسید استیک مربوط به تیمار ۱۲ (نمونه پنیر حاوی ترکیب استارتر (۷۵% ترموفیل + ۲۵% مزوفیل) + باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم لاکتیس) بود. در تمام نمونه های پنیر سویای پروبیوتیک، جمعیت باکتری های پروبیوتیک در محدوده log cfu/g ۸-۷ بود. تیمار ۶ (نمونه پنیر حاوی ترکیب استارتر (۲۵% ترموفیل+۷۵% مزوفیل) + باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) بیشترین سختی، پیوستگی و فنریت بافت را داشت، همچنین تیمار ۶ دارای بالاترین امتیاز کیفیت حسی بود، به همین دلیل این نمونه به عنوان تیمار برتر انتخاب شد. در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که پنیر سویا محیط مناسبی برای رشد باکتری های پروبیوتیک و تولید فرآورده فراسودمند می باشد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه توجه خاصی به استفاده از پپتیدهای زیست فعال در تولید غذاهای فراسودمند و داروها معطوف شده است. در پژوهش حاضر جدا سازی و بررسی خواص زیست فعال پپتید های حاصل از هیدرولیز آنزیمی آب پنیر سویا مورد بررسی قرار گرفت. برای هیدرولیز آنزیمی پروتئین آب پنیر سویا، دو نوع آنزیم فیسین و تریپسین در درجه حرارت های ۳۷ و ۴۵ درجه سانتی گراد و زمان های ۲ و ۴ ساعت به کار گرفته شدند. سپس هیدرولیزات های پروتئینی به دست آمده با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا-فاز معکوس تفکیک شده و فراکسیون های بدست آمده برای بررسی فعالیت های زیستی جمع آوری گردیدند. تجزیه و تحلیل نتایج درجه هیدرولیز با استفاده از روش فاکتوریل انجام شد. همچنین از آنالیز واریانس یک طرفه برای تجزیه و تحلیل نتایج خواص زیستی (فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی) پپتیدها استفاده گردید. میانگین ها به روش آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال ۵ درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، فراکسیون های پپتیدی فعالیت آنتی اکسیدانی خوبی داشتند، همچنین اثر ضد میکروبی در برابر اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس نشان دادند. فراکسیون T۴F۷ (فراکسیون هفتم حاصل از هیدرولیزات پروتئینی تهیه شده به وسیله تریپسین در دمای ۴۵ درجه سانتی گراد و ۴ ساعت) دارای بالاترین خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بود که به همین دلیل به عنوان فراکسیون برتر در نظر گرفته شد. الکتروفورگرام مربوط به جداسازی اجزای پپتیدی در فراکسیون پپتید زیست فعال منتخب (T۴F۷) نشان داد که وجود پپتیدهای با جرم ملکولی غالبا در حدود ۵ تا ۱۰ کیلو دالتون و کمتر از ۵۰ کیلو دالتون عامل اصلی بروز ویژگیهای مطلوب آنتی اکسیدانی در این تیمار به شمار می رود. بنابراین پپتید حاصل از آب پنیر سویا می تواند به عنوان یک ترکیب فراسودمند و نگهدارنده طبیعی در فرآورده های غذایی استفاده شود.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده
الکترو- وینینگ فرآیند نشاندن یونهای مس محلول در الکترولیت داخل سلول روی کاتد توسط ایجاد جریان الکتریکی است. در تحقیق حاضر، شبیهسازی هیدرودینامیکی این سلولها در مجتمع مس میدوک با استفاده از دینامیک سیالات محاسباتی مطالعه میشود. نرمافزار مورد استفاده Ansys CFX است. معادلات ناویر استوکس و پیوستگی به صورت دو فازی مایع و گاز، آشفته، تراکمناپذیر و حالت پایدار در نظر گرفته میشوند و معادله مربوط به غلظت مس در الکترولیت با در نظر گرفتن شرط مرزی خاص آن حل خواهد شد. آشفتگی جریان با استفاده از روابط مدل خواهد شد. به علت زیادبودن تغییرات خواص، نزدیک کاتد و آند و همچنین بزرگبودن حجم سلول الکترو- وینینگ برای ایجاد شبکه خوب و افزایش سرعت و دقت جواب از شبیهسازی کلی و موضعی در کنار هم استفاده شده است. ابتدا در شبیهسازی کلی، کل هندسه سلول با ایجاد شبکه مناسب مدل میشود سپس در شبیهسازی موضعی تنها حجم بین دو کاتد از سلول در نظر گرفته شده و با مش بسیار ریزتر مدل میشود. دادههای مربوط به شرایط مرزی صفحات مرز مشترک در شبیهسازی موضعی از دادههای مربوط به شبیهسازی کلی به دست میآید که این باعث افزایش دقت مدلسازی میشود. مقایسه نتایج شبیهسازی کلی و موضعی نشان از افزایش دقت تا ۳۰% در نزدیک الکترودها خواهد داشت. از نتایج این شبیهسازی بردار سرعت، مقدار غلظت اسید و مس، شدت آشفتگی، مقدار فشار و مقدار نسبت حجمی فاز اکسیژن در تمامی میدان سلول الکترو- وینینگ است. در آخر برای اعتبارسنجی مدل به دست آمده توسط آزمایشات صورت گرفته روی سلول واقعی در صنعت مقایسه شدهاند. نتایج نشان از دقت بالا با مقدار انحراف کمتر از ۲.۵ درصدی این روش مدلسازی را میدهد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۳ - ( آبان ۱۴۰۳ )
چکیده
امروزه به دلیل اثرات مطلوب آنتیاکسیدانهای طبیعی از قبیل اسانس گیاهان مختلف و به تأخیر انداختن یا جلوگیری از اکسیداسیون موادغذایی بر پایه روغن یا چربی، به جای آنتیاکسیدانهای سنتزی، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. در این مطالعه اثر استفاده از اسانس گیاهان چویل، رزماری و اسطوخودوس استخراج شده به روش تقطیر با بخار آب (در سه سطح ۱۰۰، ۳۰۰ و ۵۰۰ پیپیام) بر پایداری حرارتی روغن کاملینای استخراج شده به روش پرس سرد، در شرایط تسریع شده (نگهداری روغن در دمای ۶۵ درجه سانتیگراد به مدت ۱۴ روز) در مقایسه با روغن کاملینای حاوی انتی اکسیدان سنتزی TBHQ مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها توسط آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) در نرمافزار SPSS۲۵ و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون چنددامنهای دانکن انجام گرفت. نتایج نشان داد که نوع اسانس، زمان نگهداری و همچنین اثر متقابل آنها تأثیر معنیداری (۰۱/۰>p) بر عدد پراکسید، انیزیدین و توتوکس داشت بطوریکه با افزایش زمان نگهداری نمونهها عدد پراکسید، آنیزیدین و توتوکس افزایش معنیداری (۰۵/۰>p) و با افزایش میزان غلظت اسانسها، کاهش معنیداری (۰۵/۰>p) یافت. بعد از ۱۴ روز نگهداری در شرایط تسریع شده، با توجه به نتایج مربوط به اکسایش کل (عدد توتوکس)، با استفاده از اسانس چویل و رزماری (در سطح ۵۰۰ پیپیام) میزان مقاومت اکسایشی روغن کاملینا نسبت به نمونههای روغن کاملینای حاوی آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ، افزایش یافت و ماندگاری و استفاده از روغن کاملینا جهت سرخ کردن، مناسب گردید.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۶ - ( بهمن ۱۴۰۳ )
چکیده
در این تحقیق اثرغلظت های مختلف عصاره چای سبز (۰، ۵/۱ و ۵/۲ درصد)، بر زنده مانی لاکتوباسیلوس کازئی، فعالیت آنتی اکسیدانی، وحسی نوشیدنی پروبیوتیک بر پایه مخلوط غلظت های مختلف آب کرفس (۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد)، آب سیب (۵، ۵/۷ و ۱۰ درصد) و آب هویج (۵، ۵/۷ و ۱۰ درصد) بررسی شد. ۱۰ تیمار با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ویژگی های کیفی نمونه های نوشیدنی پروبیوتیک طی دوره نگهداری (روزهای اول، یازدهم و بیست و یکم) بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده افزایش درصد چای سبز و همینطور غلظت آب کرفس، هویج و سیب باعث کاهش میزان pH و فعالیت آنتی اکسیدانی (درصد مهار رادیکال DPPH)، همچنین افزایش زنده مانی لاکتوباسیلوس کازئی و خواص ارگانولپتیکی در نوشیدنی پروبیوتیک شد(۰۵/۰p<). از طرفی مدت زمان نگهداری باعث کاهش میزانpH و خاصیت آنتی اکسیدانی شد(۰۵/۰p<). همچنین زنده مانی لاکتوباسیلوس کازئی طی مدت زمان نگهداری کاهش یافت(۰۵/۰p<). تیمارحاوی بیشترین میزان چای سبز(۵/۲%) و بالاترین غلظت آب کرفس (۲۰%) ، هویج (۱۰%) و سیب (۱۰%) بالاترین کیفیت حسی (مزه، بو، بافت، رنگ، پذیرش کلی) را داشت و جمعیت باکتری پروبیوتیک در این تیمار در روز بیست و یکم بیش از log cfu/g۷ بود.
خانم زهرا پوراحمد، دکتر بابک صفاری، دکتر شکوفه فرهمند،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
در سالهای اخیر رشد روزافزون جمعیت و افزایش استفاده از حملونقل شخصی و سفرهای روزانه، مشکلات فراوانی در حوزۀ جابهجایی ازجمله مصرف بالای سوخت، آلودگی هوا، سر و صدا، تراکم بالای خیابانها، کاهش فعالیت بدنی و غیره بهوجود آورده است. در بسیاری از کلانشهرها طی دهههای گذشته افزایش ناگهانی وسایل نقلیه موتوری موجب ترافیکهای سنگین خیابانی در سفرهای درونشهری شده است و علت اصلی آن را میتوان ضعف روابط بین مورفولوژی شهری و حملونقل، به عبارت دیگر شکلهای شهری پیادهگریز و تشویقکننده سفرهای موتوری دانست. از آنجایی که مورفولوژی شهری اثر قابل توجهی بر حملونقل شهری دارد، نحوۀ ایجاد رابطهای قوی بین مورفولوژی شهری و حالتهای سفر علاقههای بسیاری را به خود جلب کرده است، با در نظر گرفتن این ضرورت، در پژوهش حاضر اثر مورفولوژی شهری بر تقاضای حملونقل شهری در شهر اصفهان ارائه خواهد شد. در این پژوهش با استفاده از نرمافزار Eviews و مدل رگرسیون خطی چندمتغیره و روش حداقل مربعات وزنی، اثر متغیرهای مورفولوژی شهری، بر متغیر تقاضای سفر شهری بررسی شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که هرچه در نواحی میانگین عرض معابر افزایش مییابد، ساکنان نواحی کمتر از حملونقل عمومی و بیشتر از حملونقل شخصی جهت سفرهای روزانه خود استفاده خواهند کرد. همچنین یافتههای پژوهش نشان میدهد که با افزایش شاخص اتصال سفرهای حملونقل شخصی افزایش مییابد و با افزایش تراکم کلی مسکونی و کاهش پراکندگی، ساکنان نواحی ترجیح میدهند از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند.
دوره ۲۴، شماره ۷ - ( تیر ۱۴۰۳ )
چکیده
قطرات مرکب حاصل از قطره آب در روغن در آب امولسیون های دوگانهای هستند که کاربردهای متعددی از جمله در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی دارند. بررسی مولفه های موثر در تولید این قطرات نقش مهمی در تولید کنترل شده آن ها دارد. در این مطالعه عددی تولید قطرات مرکب در دستگاه مویین شیشهای میکروسیال تقارن محوری سه فازی بررسی شده است. ساختار این سیستم از ترکیب دو جریان هم جهت (co-flow) و یک جریان متمرکزشونده (flow-focusing) تشکیل شده است. در این مطالعه از روش حجم سیال (volume of fluid) برای حل معادلات حاکم در فاز های مختلف استفاده شده است. ۵ مولفه بیبعد انتخاب شده تا تاثیر هر مولفه با ثابت ماندن سایر مولفه ها بر قطر قطره مرکب، فرکانس تولید قطره مرکب و طول جدایش (breakup length) قطره مرکب بررسی شود. این مطالعه به طور موفقیت آمیزی تشکیل قطرات مرکب در رژیم قطرهای را پیش بینی کرده است. نتایج شبیه سازی نشان داده است که با افزایش نسبت قطر نازل داخلی به قطر لوله خارجی، قطر هسته افزایش و ضخامت پوسته کاهش مییابد. با کاهش زاویه نوک نازل داخلی، رژیم قطره به رژیم جت شونده تغییر میکند. با افزایش زاویه تماس فاز میانی نسبت به فاز خارجی در دیواره لوله خارجی از ۹۰ به ۱۲۰ درجه، فرکانس تولید قطرات ۲۲ درصد افزایش یافت. از نتایج این مطالعه می توان برای کاربردهایی مانند کشت سلولی سه بعدی بهره برد.