جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای نوفرستی
محمد نوفرستی، محبوبه احمدی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
در این مقاله، با تکیه بر فرضیه دوران زندگی آندو و مودیگلیانی، عوامل مؤثر بر پس انداز ملی مورد بررسی قرار گرفته اند. داده های مورد استفاده به صورت داده های سری زمانی سالانه و برای دوره زمانی ۸۳-۱۳۴۵ می باشند. آنچه که در این مقاله بر آن تأکید می ورزیم، اثر عامل جمعیت و یا به عبارت بهتر، اثر تغییر ساختار سنی جمعیت بر پس انداز ملی است. به همین منظور متغیرهای جمعیتی را در الگو لحاظ کرده و ضرایب آن را با استفاده از الگوی خودرگرسیون گسترده وقفه (ARDL) برآورد کرده ایم. سپس نسبت به کاذب نبودن الگوی برآورد شده و وجود یک رابطه تعادلی بلندمدت بین متغیرهای الگو با انجام آزمونهای آماری اطمینان حاصل کرده ایم.
نتایج مؤید آن است که ساختار سنی جمعیت، عامل مؤثری در شکل گیری میزان پس انداز ملی است. افزایش نسبت جمعیت افراد بین ۱۵ تا ۲۴ سال در جامعه پس انداز ملی را کاهش می دهد. در مقابل، افزایش جمعیت نسبی در سنین ۲۵ تا ۵۴ سال موجب افزایش پس انداز ملی می گردد. بیشترین پس انداز جامعه توسط گروه میانسال ۴۴-۳۵ سال صورت می گیرد. از سوی دیگر افزایش جمعیت نسبی در گروه سنی ۵۵ سال و بیشتر مجددأ پس انداز ملی را کاهش می دهد.
در حال حاضر بیشترین جمعیت کشور متعلق به گروه سنی ۱۵ تا ۲۴ سال است. در نتیجه تا هنگامی که این جمعیت به سنین میانسالی نرسیده اند، به نسبت پس انداز کم بوده و امکان افزایش سرمایه گذاری از محل این پس اندازها به منظور ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی با مشکل جدی مواجه خواهد بود.
سید امیر عظیمی، محمد نوفرستی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( تابستان ۹۴ ۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله برای یافتن پاسخ مناسبی به این سؤال که رابطه بین کسری بودجه دولت و تراز تجاری در ایران چیست؟، یک الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری تنظیم شده است. سپس مخارج مصرفی دولت از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۹ سالانه به میزان ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد تا بدین طریق کسری بودجه دولت نسبت به روند مبنا افزایش یابد و در نهایت در ۴ گزینه مختلف نحوه تأمین کسری بودجه ایجاد شده و اثر آن بر تراز تجاری را مورد بررسی قرار دادیم.
نتیجه این شد که در اثر اعمال یک سیاست مالی انبساطی در تمام گزینهها، کسری بودجه دولت افزایش مییابد که اگر این کسری بودجه از طریق استقراض از بانک مرکزی تأمین شود (گزینه اول)، موجب افزایش پایه پولی و در نتیجه، موجب بدتر شدن تراز تجاری و تراز تجاری غیرنفتی نسبت به حالت مبنا میشود. حال اگر این کسری بودجه از طریق فروش اوراق مشارکت به مردم تأمین شود (گزینه دوم)، موجب کاهش تقاضای کل و موجب بهتر شدن تراز تجاری و تراز تجاری غیرنفتی نسبت به حالت مبنا میشود. اگر به همان میزان که هزینهها افزایش یافته، مالیاتهای مستقیم نیز افزایش یابد (گزینه سوم)، مصرف خصوصی کاهش و موجب بدتر شدن تراز تجاری و تراز تجاری غیرنفتی نسبت به روند مبنا میشود. و در نهایت اینکه اگر کسری بودجه ایجاد شده از طریق برداشت از حساب ذخیره ارزی تأمین شود، درآمدهای ریالی و دلاری حاصل از فروش نفت افزایش مییابد و در نتیجه، موجب بهبود تراز تجاری و بدتر شدن تراز تجاری غیرنفتی نسبت به روند مبنا میشود.
دکتر محمد نوفرستی، آقای مسعود عبدالهی،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه، سعی شده است با طراحی یک الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری که تا حد امکان واقعیت اقتصاد ایران را بیان کند، آثار تخصیص منابع صندوق توسعه ملی بهصورت ارزی و ریالی و تخصیص بین بخشی مورد ارزیابی قرار گیرد. الگوی تدوین شده در این مطالعه، دارای ۴۵ جفت معادله رفتاری، ۲۸ معادله ارتباطی و ۸۸ معادله اتحادی است که معادلات رفتاری به کمک روش ARDL و با استفاده از نرمافزار ایویوز ۹ و طی سالهای ۱۳۳۸ تا ۱۳۹۳ برآورد شدهاند. شبیهسازی بسیار خوب متغیرهای درونزای الگو، به تأیید شاخصهای آماری تایل و جذر میانگین مجذور خطای نسبی در محدوده مورد مطالعه، حاکی از آن است که الگو توانسته سازوکار اقتصاد ایران را بهخوبی بیان کند. با توجه به در نظر گرفتن سناریوهای مختلف برای چگونگی تخصیص منابع صندوق توسعه ملی بین بخشهای مختلف اقتصادی، نتایج شبیهسازی در محدوده سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ نشان میدهد که وقتی ۸۰ درصد منابع صندوق توسعه ملی بهصورت ارزی بین بخشهای اقتصادی به تناسب سهم سرمایهگذاری در آن بخشها از کل سرمایهگذاری صورت میگیرد و ۲۰ درصد از منابع صندوق بهصورت ریالی بین دو بخش کشاورزی و صنعت به تساوی تخصیص مییابد، بیشترین میزان رشد اقتصادی را ایجاد میکند.
دکتر محمد نوفرستی، ویدا ورهرامی، سحر دشتبان فاروجی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
در بررسی عوامل مؤثر بر مخارج مصرفی دولت، یکی از عوامل مهم و اثرگذار که کمتر به آن پرداخته شده، "ساختار سنی جمعیت" بوده و در این مطالعه، به بررسی اثر تغییر ساختار سنی جمعیت بر مخارج مصرفی دولت با استفاده از روش الگوی داده های ترکیبی با تواتر متفاوت (میداس)[۱] پرداخته شده است. نتایج حاصل از برآورد نشان می دهد که ساختار سنی جمعیت، تأثیر مثبت و معنادار بر مخارج مصرفی دولت دارد. سپس مخارج مصرفی دولت برای سال ۱۳۹۳ پیش بینی شده است. اطلاعات مربوط به سال ۱۳۹۳ در برآورد اولیه رابطه، استفاده نشده تا بتوان براساس آن، قدرت پیش بینی الگو را خارج از محدوده برآورد محک زد. در نهایت، مخارج مصرفی پیشبینی شده معادل ۱۴۳۷۰۷۹ میلیارد ریال محاسبه گردید که در مقایسه با مقدار واقعی آن (معادل ۱۴۳۸۳۱۶ میلیارد ریال)، حاکی از پیش بینی خوب الگو است.
[۱]. Mixed frequency Data Sampling (MIDAS)
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در مقاله با رویکرد ارائه روشهای تثبیت خاک در پروژههای راهسازی به کاوش و مرور در متون و تحقیقات انجامشده، مطالعات زمین شناسی، بررسی وضعیت شیمیایی و شوری خاک به همراه انجام آزمایشهای مربوطه، تجزیهوتحلیل اطلاعات و ارائه نتایج مطالعات تئوریک، میدانی و آزمایشگاهی پرداختهشده است. جهت کاربردی کردن نتایج از محور کویری خور – عربآباد بهعنوان محور منتخب استفادهشده است. در آزمایشهای شیمیایی وضعیت اولیه نمونه ها مشخص شد که اکثرا در رده خاک شور قرار میگیرند. برای مطالعه خصوصیات فیزیکی خاک تعداد ۷ ایستگاه نمونه برداری انتخاب گردید. آزمایشهای انجام شده شامل آزمایش دانه بندی مصاالح، تراکم، نسبت باربری کالیفرنیا(CBR) و تورم بود. گزینه های تثبیت خاک شامل آهک، سرباره کلوخه ای و سرباره دانه ای ، باطله اکسید منیزیم و باطله مس بودند. برای تعیین بهینه آهک، نمونه هایی با ۲، ۵ و ۱۰ درصد آهک تهیه گردید. سه ترکیب افزودنی آهک ۵ درصد، منیزیت ریزدانه ۵ درصد به همراه ۲ درصد آهک، و باطله مس ۵ درصد بهترین عملکرد را ازلحاظ افزایش CBR، یکنواختی تأثیر بر روی نمونه ها، و تورم نمونه های عمل آوری شده ۷ روزه از خود نشان دادند. دلیل دیگر این بود که سه ماده افزودنی درحالیکه عملکرد بهتر یا مشابهی نسبت به سرباره های آهن نشان دادند. در رابطه با منیزیت ریزدانه نیز این نگرانی وجود دارد که در درازمدت باعث تشکیل کانی تورم زای سولفات منیزیم (MgSO۴) در خاک شود. بنابراین استفاده از دو ماده افزودنی آهک ۵ درصد یا باطله مس ۵ درصد بیشتر توصیه میگردد.
دکتر محمد نوفرستی، دکتر مهدی یزدانی، خانم نسیم بابائی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به اینکه بالاترین سهم بازار تأمین مالی کشور، مربوط به بخش بانکی است، واکاوی اثر اعمال سیاست پولی از مسیر سیستم بانکی بر اقتصاد، حائز اهمیت است. بدین منظور هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تأثیر تغییر نرخ سود سپردههای مدتدار، به عنوان یکی از مهمترین منابع تأمین اعتبار بانکها از مسیر سیستم بانکی بر سطح کلان اقتصاد ایران، در چارچوب یک الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری، طی دوره ۱۳۹۶- ۱۳۵۲ است. در این راستا، ابتدا به تدوین الگو با تمرکز بر سیستم بانکی کشور پرداخته شد. در مرحله بعد، به منظور مشاهده اثر تغییر نرخ سود سپرده بانکی، سه سناریوی افزایش، کاهش و سیاست میخکوب کردن نرخ سود، در الگو لحاظ گردید. نتایج نشان میدهد، میان نرخ سود سپرده و تولید ناخالص داخلی، رابطه منفی برقرار است. همچنین افزایش نرخ سود سپردههای مدتدار از مسیر منابع آزاد اعتباری بانکها، به افزایش میزان اعتباردهی سیستم بانکی منجر میشود که اثر مستقیم بر سرمایهگذاری دارد و از طرف دیگر، افزایش نرخ مذکور، به افزایش هزینه استفاده از سرمایه منتهی میگردد و تأثیر معکوس بر سرمایهگذاری دارد که در مجموع، اثر هزینه استفاده از سرمایه، قویتر بوده و بنابراین، سرمایهگذاری کاهش، و تولید نیز ۶۶/۰ درصد کاهش مییابد. در سناریوی کاهش نرخ سود سپرده، نتایج عکس مشاهده گردید و میزان تولید ۷۱/۰ درصد افزایش یافت. در حالی که تحت سناریوی میخکوب کردن نرخ سود سپرده مدتدار در ۱۷ درصد، میزان تولید ۴۶/۰ درصد افزایش پیدا کرد. بنابراین در مجموع، افزایش نرخ سود سپرده، براساس نظریه مککینون و شاو، مورد تأیید قرار نگرفت و به کاهش تولید منجر گردید.
دوره ۲۲، شماره ۶ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
اتصالات پیچی ورق انتهایی یکی از انواع اتصالاتی است که با رعایت ضوابطی از جمله ایجاد پیشتنیدگی کافی بر اساس آییننامه سازههای فولادی، به عنوان اتصالات از پیشتایید شده در قابهای خمشی فولادی قابل استفاده هستند. در این تحقیق، با استفاده از سه اتصال پیچی ورق انتهایی، اثرات مقادیر مختلف پیشتنیدگی در پیچها به صورت آزمایشگاهی تحت پروتکل بارگذاری چرخهای SAC مورد مطالعه قرار گرفته است. میزان پیشتنش پیچ با ضریب α تعریف شده است. نمونه اول که پیچها صرفا سفت شدهاند و پیشتنیدگی ندارند، بست اولیه نامیده میشود. نمونه دوم و سوم که پیشتنیدگی در حد آییننامه و فراتر از آن تا حد نهایی تنش پیچ ایجاد میشود، به ترتیب بست ثانویه و بست ثانویه کامل نامیده میشود. پارامترهایی از قبیل ظرفیت خمشی، انرژی جذب شده، سختی اولیه، شکل پذیری و تغییرات کرنش در پیچهای اتصال برای پیشتنیدگیهای مختلف پیچها ارزیابی شده است. نتایج نشان میدهد افزایش ظرفیت خمشی و استهلاک انرژی در بست اولیه نسبت به بست ثانویه به ترتیب به میزان ۲۷ و ۲۳ درصد میباشد، در حالیکه در بست ثانویه کامل نسبت به بست ثانویه به ترتیب ۱۱ و ۹ درصد افزایش یافته است. آغاز تغییر شکلهای فرا ارتجاعی به علت افزایش پیشتنیدگی در دورانهای کوچکتر پدیدار شده و محدوده تغییر شکلهای غیر الاستیک و به دنبال آن، شکلپذیری اتصال افزایش مییابد. مقایسه نمونهها حاکی از این است که اتصال در حالت بست ثانویه میتواند به عنوان اتصال قاب خمشی ویژه مورد استفاده قرار گیرد، در حالی که افزایش پیشتنیدگی بیش از حد آییننامه علیرغم بهبود عملکرد چرخهای اتصال، مورد نیاز نمیباشد.