۲۴ نتیجه برای مولایی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
پژوهش حاضر قصد دارد با بهرهگیری از بستۀ نرمافزاری گویش سنجی و نقشهنگاری با رویکردی کمّی-رایانشی و کل گرایانه به بررسی تحلیل انبوهۀ متغیرهای زبانشناختی گونههای زبانی رودبارِجنوب در استان کرمان بپردازد. گردآوری دادهها به روش میدانی از ۲۲ منطقه در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان صورت گرفته است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامهای حاوی ۲۰۸ واژه و ۱۰ جملۀ پایه بر اساس پرسشنامههای «طرح ملّی اطلس زبانی ایران» و «فهرست واژگان پایه موریس سوادش» بهره گرفته شده است. روایی پرسشنامۀ مذکور بر اساس آزمون آلفای کرونباخ ۹۸/۰ است. نتایج حاصل از تحلیل انبوهۀ داده ها نشان داد که شش خوشۀ گویشی عمده از هم متمایزند و این خوشه های گویشی خود به زیرخوشه هایی تقسیم می شوند. هریک از خوشههای گویشی دارای ویژگیهای آوایی، واجی، صرفی یا نحوی متمایزی هستند که آن را از دیگر خوشهها جدا میکند. بر اساس تحلیل آماری داده ها خوشۀ گویشی «الف» به دلیل کاربرد پیشوند استمراری /mi-/ و پسوند جمع ساز/hɑ-/ نسبت به سایر خوشه ها بیشترین تشابه و خوشۀ گویشی «ب» در مواردی از قبیل کاربرد پسوند مصدر ساز /-eng/ و پسوند استمراری æ/-/ بیشترین تمایز را از نظر صرفی و نحوی با فارسی معیار دارد. خوشه های گویشی «ج»، «د»، «هـ» و «و» بر خلاف تمایزی که با فارسی معیار از جمله کاربرد پیشوند استمراری ʔæ-// و پسوند جمع ساز /-on/دارند، بیشترین تشابه را با یکدیگر دارند و از نظر فرآیندهای آوایی و وجود آواهای خاص گونۀ رودبارِجنوب با گویش «ب» مشابهت دارند.
دوره ۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
رویدادها و آیینهای ایرانی_اسلامی نقش مهمی در هویت شهر و فضاهای شهری برخوردارند. آیینهایی همچون نوروزنامه خوانی و بازیهای ملی و محلی، آیینهای ماه رمضان، جشنها و اعیاد شیعی، سوگواریهای محرم و صفر از جمله آیینهای هویتبخش به فضاهای شهری ایرانی_اسلامی محسوب میشوند. فضاهای عمومی شهری بویژه گرههایی همچون میدانها، میدانچهها و جلوخان مساجد با فراهم آوردن امکان اجتماع و برگزاری رویدادهای آیینی، این هنرها را با خود عجین مینمودند. این نوع ارتباط مستحکم بین مردم، بهعنوان مجریان و مخاطبان رویدادهای آیینی و فضاهای عمومی شهری تقویت بنمایههای اجتماعی و هویتی جامعه را بدنبال داشته است. در دوره گذشته فضاهای شهری با ارائه زمینه و بستری پیادهمدار، داشتن محلهای نشتن و تماشا برای مردمان، سکویی برای مجریان تعزیه و دیگر رویدادهای، شاهنشین و مکانهایی برای نشستن بزرگان شهر و محیطی ایمن و امن، ارتباط مذکور را ایجاد کرده و میزبان رویدادهای آیینی بودهاند. امری که در دوره معاصر دچار تزلزل شده و فضاهای شهری نه تنها میزبان مناسبی برای رویدادهای آیینی نیستند، بلکه با اولویت دادن به سواره، ترکیب نامطلوب کالبد، فعالیتها، کاربریها و ... در جهت عکس این امر، حرکت مینماید. این موضوع میتواند بدلایلی از قبیل کمتوجهی به جایگاه انسان و ساحت وی، نگاههای تکبعدی به فضاهای شهری بویژه نگاه صرف مهندسی، اولویت دادن به سواره و ملزومات آن باشد. در این راستا، پرسش اصلی عبارت است از اینکه ویژگیها و روابط مابین فضاها و هنرهای آیینی و دلایل تضعیف این روابط کدامند؟ بنابراین این مقاله با هدف تبیین ابعاد فضاهای شهری به عنوان محملی برای هنرهای آیینی هویتمند با رویکرد کیفی و روش تحقیق توصیفی_تحلیلی، مطالعه نمونههای موردی و مطالعه اسنادی و کتابخانهای سعی در انجام این تحقیق دارد. نتایج این پژوهش نشان میدهد طراحی فضاهای شهری در گذشته در راستای هویتمندی و به عنوان بستری برای تجلی رویدادهای آیینی بویژه هنرهای آیینی در نظر گرفته میشد. از این رو بازنگری و احداث فضاهای شهری هویتمند برای پیوند با مفاهیم و مضامین فرهنگی و اجتماعی از سازگاری و زمینهسازی امری ضروری است و فضاهای شهری به عنوان کانونی برای تقویت معنا، آرامشبخشی به شهر و تجلی هنرهای ایرانی_ شیعی برای زیست هویتمند محلی و ملی در نظر گرفته شود.
دوره ۳، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
شهر ایرانی اسلامی، شهری مبتنی بر احکام، اخلاق و معنویت اسلامی است. معنویت اسلامی بهعنوان یکی از مراحل روحی و روانی انسانها است که در کمال وی از منظر تفکر شیعی جایگاه والایی دارد. معنویت در اندیشه اسلامی غالب در فضاهای مذهبی، عبادی و نیایشی قابل ادراک و دریافت است. با این توصیف هدف این مقاله، بازشناسی جایگاه معنویت در هویت شهرهای ایرانی اسلامی است. پژوهش حاضر با روش تحقیق تاریخی، تحلیلی و پژوهش میان رشتهای و با استفاده از شیوههای مطالعه اسنادی، کتابخانهای و پژوهشهای موردی انجام میشود. یافتههای این مطالعه نشان میدهد که پرداختن به معنویت از طریق، پایبندی به اخلاق اسلامی، بزرگداشت شعائر مذهبی و مناسک مذهبی، توسعه فضاهای مذهبی در راستای ارتقای معنویت و فضاهای معنوی در شهرهای ایرانی اسلامی، میتواند موثر واقع گردد. معنویت در شهرهای اسلامی ایرانی، میتواند در رویدادها، فعالیتها و رفتارهای جمعی و فردی و اخلاقیات حاکم بر آنها نمود یابد، یا در محیط طبیعی و مصنوعی و فضای فیزیکی و بناهایی که با تواضع و مبتنی بر احکام اسلامی احداث شدهاند، تجلی یابد. چنانکه هر تازه واردی آن را در شهر احساس نموده و علاوه بر آن به رشد معنوی انسانها کمک نماید. احترام به اخلاقیات و پایبندی به اصول اسلامی از جمله حقوق خداوند، حقوق نفس، حقوق سایر انسانها، حقوق طبیعت میتواند به شکل گیری معنویتی پایدار بیانجامد.
دوره ۷، شماره ۲۷ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
فرهنگ عامۀ مردم ایران در اعصار و قرون کهن ریشه دارد، بهگونهای که میتوان ایران را خاستگاه آیینها، باورها و سنن کهن دانست. استان کرمانشاه ازجمله مناطقی است که دارای ریشهها و بنمایههای فرهنگی غنی و مختص به خویش است؛ درنتیجه باورهای مردم آن دیار میتواند بهخوبی منعکسکنندۀ فرهنگ عامۀ آن منطقه باشد. در این میان آنچه بهطور خاص، مورد توجه است، تبلور این فرهنگ غنی در وقفنامهها بهعنوان بخش مهمی از فرهنگ و ادبیات عامه است. در پژوهش حاضر پنج وقفنامۀ متعلق به دورۀ قاجار از این استان انتخاب و بازخوانی شد و سپس به روش توصیفی ـ تحلیلی مشخصههای فرهنگ و ادبیات عامه در آنها بررسی شد. نتایج حاصل حاکی از آن است که این متون بهترین ابزار برای رصد تفکرات مردم در دورۀ قاجار بهشمار میروند و میتوان بازتابهای فرهنگ و ادبیات عامه را بهوضوح در آنها مشاهده و بررسی کرد. مشاغل و حرفهها، ابزار و وسایل، اوزان و مقادیر، القاب و عناوین، دعا و نفرین، کنایات و اصطلاحات عامیانه، نسبتهای فامیلی، واحدهای اندازهگیری و آیینهای مذهبی از جملۀ عناصر مادی و معنوی هستند که در وقفنامههای انتخابشده، شناسایی و بررسی و تحلیل شدهاند.
دوره ۸، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: مطالعه آسیبشناسی بافتی یکی از مناسبترین راههای ارزیابی اثرات ناشی از آلایندهها در موجودات آبزی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات بافتی و شاخص تغییرات هیستوپاتولوژیک (HAI) بافت کبد ماهیان سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) و سرخو معمولی johnii) (Lutjanus دریای عمان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تعداد ۱۸ قطعه ماهی سنگسر معمولی و ماهی سرخو معمولی از سه ایستگاه رمین، کنارک و هفتتیر با استفاده از تور گوشگیر در زمستان ۱۳۹۵ صید گردید. بهمنظور بررسی نوع و شدت ضایعات بافتی، بافت کبد هر دو گونه ماهی مراحل تثبیت بافتی در محلول بوئن، عملآوری بافت در دستگاه عملآوری بافت ، قالبگیری با پارافین، برشگیری مقاطع بافتی به ضخامت ۴-۵ میکرون با میکروتوم، رنگآمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین را گذراندند.
یافتهها: ضایعات بافتی مشاهده شده در کبد ماهیان شامل واکوئوله شدن هپاتوسیتها، اتساع سینوزوئیدها، تجمع سلولهای چربی، احتقان خون، پیکنوزیس هسته، خونریزی و نکروز بود. ضایعات بافتی مشاهده شده در کبد هر دو گونه ماهی در ایستگاه هفتتیر بیشتر و در ایستگاه رمین کمتر از سایر ایستگاهها بود. شاخص تغییرات هیستوپاتولوژیک بافت کبد در ایستگاه هفتتیر در هر دو گونه ماهی بیشتر از دو ایستگاه دیگر بود.
نتیجهگیری: احتمال میرود به علت پر تردد بودن اسکله هفتتیر و فاصله نزدیک آن با اسکلههای دیگر منطقه، میزان تجمع مواد آلاینده در این ایستگاه بیشتر بوده و سبب بروز عوارض شدیدتر بافتی در ماهیان شده است.
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
ﻣﺒﺎدی ورودی ﺷﻬﺮی ﺑﻪﻋﻨﻮان اوﻟﯿﻦ ﻓﻀﺎی اﻟﻘﺎﮐﻨﻨﺪه ﺣﺲ ورود ﺑﻪ ﻫﺮ ﺷﻬﺮ، ﻧﻤﺎینده ویژﮔﯽﻫﺎ و ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﮐﺎﻟﺒﺪی، ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ، اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و ﺗﺎریخی آن ﺑﻮده و ﻧﻘﺶ ﻣﻮﺛﺮی را در ﺑﺎز ﺗﻌﺮیف ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﺷﻬﺮﻫﺎ ایفا ﻣﯽﻧﻤﺎیند؛ اﻣﺎ اﻣﺮوزه این ﻋﻨﺎﺻﺮ ﺷﻬﺮی ﺑﻪ ﻓﻀﺎیی ﺑﺎ ﺳﯿﻤﺎی ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب وﮐﺎرﺑﺮیﻫﺎی ﻧﺎﺳﺎزﮔﺎر ﺑﺎ ﻣﺤﯿﻂ ﺷﻬﺮی، ﺑﺪل ﺷﺪه و ﻓﺎﻗﺪ ﮐﯿﻔﯿﺖﻫﺎی ﺧﻮاﻧﺎیی، ﺳﺎزﮔﺎری، ﻫﻮیتﺑﺨﺸﯽ و ﺧﺎﻃﺮه اﻧﮕﯿﺰی ﻫﺴﺘﻨﺪ. این در ﺣﺎﻟﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﯿﺮاث ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﺴﺘﻘﺮ در ﺳﻠﺴﻠﻪﻣﺮاﺗﺐ ﻣﺒﺎدی ورودی اﻏﻠﺐ ﺷﻬﺮﻫﺎ ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ در ﺷﻨﺎﺧﺖ ارزشﻫﺎ، اﺑﻌﺎد ﻣﻬﻢ ﺗﺎریخی، ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ و اﻗﺘﺼﺎدی آن ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺑﻪویژه ﻫﻮیت ﻣﻌﻤﺎری آن ﻧﻘﺶ ﻣﻮﺛﺮی داﺷﺘﻪ و ویژﮔﯽﻫﺎی ﮐﯿﻔﯽ این ﻣﺒﺎدی را ارﺗﻘﺎ ﺑﺨﺸﺪ. این ﭘﮋوﻫﺶ در ﺗﻼش اﺳﺖ ﺗﺎ ﺑﺎ ﺑﺎزﺧﻮاﻧﯽ و ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﯿﺮاث ﺻﻨﻌﺘﯽ (ﮐﻮرهﻫﺎی آﺟﺮﭘﺰی) ﻣﺴﺘﻘﺮ در ورودی ﺷﻬﺮ ﻫﻤﺪان ﮐﻪ ﻣﺪتﻫﺎﺳﺖ ﻣﻐﻔﻮل ﻣﺎﻧﺪه، زﻣﯿﻨﻪ ایجاد ﻓﻀﺎیی ﺑﺎ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﻨﺎﺳﺐ را در ﻣﺪﺧﻞ ورودی این ﺷﻬﺮ ﺑﻪ وﺟﻮد آورد. روش این ﭘﮋوﻫﺶ، ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ- ﺗﺤﻠﯿﻠﯽ ﺑﻮده، در ﻓﺮآیند اﻧﺠﺎم ﭘﮋوﻫﺶ، ﺣﻮزهﻫﺎی ﻣﺒﺎدی ورودی ﺷﻬﺮ ﻫﻤﺪان ﺑﺮ ﭘﺎیه ﻧﻘﺶ ﻣﯿﺮاث ﺻﻨﻌﺘﯽ (ﮐﻮرهﻫﺎی آﺟﺮﭘﺰی) در ارﺗﻘﺎی ویژﮔﯽﻫﺎی ﮐﯿﻔﯽ (ﻓﻌﺎﻟﯿﺘﯽ-ﮐﺎرﮐﺮدی، زیباییﺷﻨﺎﺧﺘﯽ و زیستﻣﺤﯿﻄﯽ) ﺳﻠﺴﻠﻪﻣﺮاﺗﺐ این ﺣﻮزهﻫﺎ ﺗﻔﮑﯿﮏﺷﺪه و ﻧﺘﺎیج ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﺪ ﮐﻪ ﮐﻮرهﻫﺎی آﺟﺮﭘﺰی ﻣﺴﺘﻘﺮ در ﻣﺒﺎدی ورودی این ﺷﻬﺮ، ﻧﻘﺶ ﻣﻮﺛﺮی را در ﻫﻮیتﺑﺨﺸﯽ ﺑﻪ ﺷﻬﺮ ﻫﻤﺪان دارا ﺑﻮده و ﺑﺎ ﺣﺮﮐﺖ از ﺣﻮزه ﺑﯿﺮوﻧﯽ ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﺣﻮزه دروﻧﯽ، ﻧﻘﺶ و اﺛﺮ اﻧﮑﺎرﻧﺎﭘﺬیر این ﻣﯿﺮاث ﺑﺮﺟﺴﺘﻪﺗﺮ ﻣﯽﺷﻮد.
دوره ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمانها که بخش بزرگی از کل انرژی مصرفشده در کشور را شامل میشوند، اهمیت زیادی دارد. پنجره نیز بهعنوان رابط محیط داخل و خارج ساختمان بخش تاثیرگذاری بر این مساله است. هدف از این پژوهش، بهینهسازی بازشو در فضای اداری در شهر تهران از نظر دریافت نور کافی و کاهش مصرف انرژی است.
روشها: شبیهسازی و بهینهسازی بازشو بهصورت پارامتریک در گرسهاپر و آنالیز اهداف با استفاده از پلاگین هانیبی و لیدیباگ صورت گرفت. اتونومی فضایی نور روز و شدت مصرف انرژی برای تناسبات و موقعیتهای متنوع پنجره در هشت جهت متغیر محاسبه شد.
یافتهها: پنجره در جبهه شمال شرقی و بعد از آن در شرق، بهترین نتایج را داشتهاند. نسبت پنجره به دیوار ۲۰ تا ۲۸% با طول و عرض بهترتیب بهطور میانگین ۵۳/۶ و ۹/۰متر برای مدل پژوهش ایدهآلترین پاسخ ممکن بود. فاصله جداره پنجرهها از لبه دیوار و فاصله لبه بالای پنجره از کف بهترتیب بهطور میانگین ۶۵/۰ و ۲۲/۲متر بود.
نتیجهگیری: استفاده از روشهای نوین شبیهسازی مقداری طراحان را قادر سازد تا با رویکردهای علمی، انتخابهای آگاهانهتری در فرآیند طراحی داشته باشند. چارچوب قابل تکرار ارایهشده در این پژوهش میتواند برای ساختمانهایی با کاربری یا موقعیت و تناسباتی متفاوت به کار گرفته شود و درنهایت طراحان را قادر سازد که با افزایش بهرهوری فضا، نقشی موثر در توسعه پایدار داشته باشند.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
ذرت یکی از گیاهانی است که بهطور گسترده در سطح جهان بهدلیل سازگاری بالای آن برای تامین مواد غذایی انسان، دام و همچنین مواد خام محصولات صنعتی کشت میشود. تحقیق حاضر با هدف گروهبندی لاینهای خالص ذرت .LZea mays با استفاده از صفات آگرومورفولوژیک در راستای تولید بذر هیبرید صورت گرفت. ۱۰۰ لاین خالص ذرت هر کدام در ۶ گلدان به منزله ۶ تکرار کشت و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در فضای باز محوطه گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال ۱۳۹۴ چیده شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین لاینها از نظر تمامی صفات مورد مطالعه تفاوت معنیدار وجود دارد. ضرایب همبستگی بالایی بین صفات مورد مطالعه مشاهده شد. بالاترین ضریب همبستگی بین صفت طول چوب بلال با وزن چوب بلال (۰/۸۲۲) مشاهده شد. تجزیه رگرسیون گامبهگام نشان داد صفات طول چوب بلال و وزن چوب بلال ۶۶/۴% تغییر عملکرد دانه را توجیه میکنند. در تجزیه کلاستر لاینها در چهار دسته گروهبندی شدند. بیشترین فاصله براساس روش ماهانالوبیس بین کلاسترهای ۲ و ۴ برابر ۲۸/۰۷ مشاهده شد. نتایج حاصل از گروهبندی براساس تجزیه به مولفههای اصلی موید نتایج تجزیه کلاستر بود. بهطور بالقوه ژنوتیپهای گروههای ۲ و ۴ میتوانند بهعنوان والدین واریتههای هیبرید و تولید جوامع در حال تفرق استفاده شوند.
دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
شاخصهای حسی، جمعیتهای میکروبی، پارامترهای کیفی و ترکیب اسیدهای چرب ماهیان اقتصادی دودی سفید و کفال طلایی در بازارهای شمال ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور نمونه محصولات از بازارهای منتخب ماهی، تهیه و مورد آنالیز و مقایسه با حدود مجاز مصرف قرار گرفتند. نتایج نشان داد در ماهیان دودی سفید و کفال طلایی، از میان پارامترهای حسی، در رنگ و بافت، از بین شاخصهای شیمیایی علاوه بر pH (به ترتیب با ۳۰/۶ و ۷۴/۶)، بین چربی کل (بترتیب ۶۷/۷ و ۲۰/۶ درصد)، تیوباربیتوریک اسید (بترتیب ۹۸۱/۱ و ۸۴۵/۱ meqO۲/kg) و اسیدهای چرب آزاد (بترتیب ۹۵/۰ و ۲۲/۱ درصد) که مرتبط با چربی هستند، از جمعیتهای میکروبی نیز تنها بین کپک و مخمر دو نمونه محصول (به ترتیب با ۹۳/۲ و ۲۵/۳ Logcfu/g) تفاوت دیده شد (P<۰,۰۵). نتایج همچنین نشان داد که باکتریهای غالب ماهیان دودی از نوع هالوفیل هستند و باکتریهای بیهوازی در حداقل قرار دارند. اگرچه تفاوتی در اسیدهای چرب ایکوزاپنتانوئیک و دوکوزاهگزانوئیک دیده نشد لیکن در اغلب سریها در اسیدهای چرب چند غیراشباع (با ۳۵/۳۰ و ۶۷/۱۹ g/۱۰۰g)، امگا-۳ (با ۷۳/۸ و ۱۹/۱۱ g/۱۰۰)، امگا-۶ (با ۵۲/۲۱ و ۴۹/۸ g/۱۰۰g) و نسبت امگا-۳ به امگا-۶ (با ۴۰/۰ و ۳۲/۱) به ترتیب در فیله ماهیان دودی سفید و کفال طلایی اختلاف دیده شد (P<۰.۰۵). شاخصهای شیمیایی، ارزش غذایی و جمعیت میکروبی ماهیان دودی در محدوده محصولات قابل مصرف و حتی تازه قرار داشتند و ترکیب اسیدهای چرب آنها نیز نشان دهنده حفظ سریهای با ارزش غیراشباع بود.
دوره ۱۳، شماره ۶۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده کانژوگه های لیزوزیم- مالتودکسترین با استفاده از حرارت دهی بوسیله مایکروویو نمونه ها در زمان های مختلف آماده شد. تشکیل کانژوگه های پروتئین- پلی ساکارید با استفاده از الکتروفورز SDS-PAGE، تعیین محتوی گروه های آمینی آزاد، اندازه گیری شدت قهوه ای شدن و میزان جذب در ناحیه UV و اندازه گیری فعالیت آنزیمی تأیید شد. الگوی الکتروفورز نشان داد کانژوگه های لیزوزیم- مالتودکسترین بخوبی تشکیل شده اند. نتایج محتوی گروه های آمینی آزاد نشان داد که با افزایش زمان حرارت دهی مایکروویو، میزان (درجه) کانژوگه شدن افزایش میابد. محصولات قهوه ای و محصولات حد واسط مایلارد که با اندازه گیری جذب در ۴۲۰ نانومتر و ۲۹۴ نانومتر تعیین می شود، در مقایسه با نمونه شاهد افزایش قابل توجهی داشت. فعالیت آنزیمی لیزوزیم کانژوگه شده در مقایسه با لیزوزیم تیمار نشده کاهش یافت. تغییرات واضح صورت گرفته در میزان قهوه ای شدن، محتوی گروه های آمینی آزاد و الکتروفورز تأیید کرد که کانژوگه های لیزوزیم- مالتودکسترین به خوبی با استفاده از حرارت دهی مایکروویو تشکیل شده اند، بعلاوه افزایش شدت تیمار مایکروویو منجر به افزایش میزان کانژوگه شدن شد. نتایج نشان می دهد که تیمار با استفاده از مایکروویو می تواند یک راه موثر و سریع برای اتصال کوالانسی پلی ساکارید به پروتئین باشد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
یکی از گونههای زبانی مهجور، گویش بردخونی بوشهر است که پژوهش زبان شناختی دربارهی آن بسیار اندک و یا شاید غیر موجود باشد. برقراری الگوی کنایی در این گونهی زبانی از جنبههای حائز اهمیت بررسی این گویش است. هدف از این پژوهش توصیف نظام مطابقه در گویش بردخونی است. دادههای مورد نیاز تحقیق براساس پرسشنامهی اطلس زبانی ایران (پرمون، ۱۳۸۵) و مصاحبه با گویشوران بومی جمعآوری شده است. روش کار به صورت معرفی و توصیف عملکرد ستاکهای حال و گذشته است. نظام مطابقه در این گویش «دوگانه» است. در فعلهای لازم و فعلهای «م + حال»، پسوندهای فعلی مطابقه وظیفه مطابقت میان فعل و فاعل را بر عهده دارند؛ امّا در فعلهای «م + گذشته»، پیبستهای غیر فاعلی صورتبندی مطابقت با فاعل جمله را انجام میدهند. این پیبستها به سازههای مختلفی در جمله میپیوندند. گویش بردخونی دارای دو نوع علامت مطابقه فعلی است و در تمام موارد، فعل از نظر شخص و شمار با فاعل منطقی جمله مطابقت میکند. این پژوهش بر اساس نظریه رده شناسی به تحلیل داده ها پرداخته است. در گویش بردخونی تمایز فاعلی بند لازم و بند متعدّدی به لحاظ ساخت واژی وجود ندارد و برای جبران این نقیصه و حفظ حالت ارگتیو، مظاعفسازی واژه بستی صورت میگیرد.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
روابط توپولوژیک میان عوارض مکانی فازی یکی از اطلاعات مهم و اساسی در سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. استخراج این نوع روابط، در کنار اطلاعات مکانی و توصیفی، می تواند در بسیاری از فرایندهای تصمیم گیری مورد استفاده قرار گیرد. برای مدل کردن این روابط مسائل و مشکلاتی وجود دارد؛ مانند متحرک بودن پدیده های مکانی، عدم قطعیت و ابهام در عوارض و ماهیت میان خود عوارض. این مشکلات باعث می شود استخراج این روابط پیچیدگی های زیادی داشته باشد.
در این مقاله، روشی جدید برای مدل کردن این روابط و استخراج متغیرهای بیانی برای نواحی فازی ارائه می شود. در این روش از محاسبه میزان شباهت میان ماتریس های ۹- اشتراکی کرسپ و فازی برای استخراج متغیرهای بیانی استفاده می شود. این متغیرها دربردارنده نوع روابط توپولوژیک و کمیت سنج هایی هستند که قدرت روابط را نشان می دهند. با توجه به اینکه استخراج این متغیرها به عمل گرهای فازی وابستگی مستقیم دارند، مقایسه ای میان عمل گرهای مختلف فازی برای به دست آوردن جواب بهینه انجام شده است. در پایان، سیستم استنتاج گر فازی بر اساس نوع روابط استخراج شده طراحی شده است. این سیستم میزان پیغام هشدار را برای یک کاربرد خاص براساس میزان فرکانس فازی به کاربر اعلام می کند.
محمد مولایی، ابوالقاسم گلخندان،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده
چرخههایرکودورونقدرکشورهایمختلفباچرخهتجاریآمریکامرتبط میباشند، لذا شناسایی رکودهای شدید آمریکا و علل آن میتواند باعث پیشبینی یک رکود جهانی همزمان گردد و موجبات اتخاذ تدابیر لازم برای کاهش آثار منفی آن را فراهم کند. در این مقاله، سیکلهای تجاری آمریکا با استفاده از سه ویژگی حقایق آشکار شده و علل آن مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان هر قسمت نیز نتایج سیکلهای تجاری آمریکا، به عنوان یک کشور توسعه یافته با اقتصاد ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه مقایسه شده است. دوره بررسی در این مطالعه از سال ۱۹۶۰ تا سال ۲۰۱۰ بر اساس دادههای فصلی اقتصاد آمریکا و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از تکنیکVAR میباشد. یافتههای پژوهش در قسمت اول نشان میدهد طی سال های ۱۹۸۰ و ۲۰۰۸ رکود شدیدی در اقتصاد آمریکا آغاز شده است. همچنین اقتصاد آمریکا در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ شاهد طولانیترین دورههای رونق اقتصادی بوده است. مقایسه ویژگیهای ادوار تجاری ایران و آمریکا حاکی از آن است که شدت و دامنه دورههای رونق و رکود در ایران در مقایسه با آمریکا در سطح بسیار بالاتری است. در باب حقایق آشکار شده ادوار تجاری، جنبههای مشترک بعضی از متغیرها در دو کشور تأیید شده است. در مورد سایر متغیرها، الگوی ایران منطبق بر کشورهای در حال توسعه و الگوی آمریکا منطبق بر کشورهای توسعهیافته است. در مورد علل ادوار تجاری، سرمایهگذاری مسکونی بخش خصوصی مهمترین علت ادوار تجاری طی پنج دهه گذشته در اقتصاد آمریکا معرفی شده است، در حالی که در مورد اقتصاد ایران شوک برونزای قیمت نفت مهمترین عامل بوده است.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
اهداف: با توجه به سهم حدود ۳۵ درصدی مصرف انرژی توسط ساختمانها، مدیریت مصرف انرژی توجه ویژهای از سوی معماران خواستار است. فرم بنا یکی از تأثیرگزارترین پارامترها بر میزان مصرف انرژی است و شهر یزد به عنوان نمونه اقلیم گرم و خشک در جهان که دارای تابستانهای گرم و طولانی است مورد توجه پژوهش حاضر است. هدف از این پژوهش ارائه راهکاری برای تولید فرم بهینه ساختمان بومی مستقل به عنوان سیاست پایهای در فاز طراحی مفهومی در شهر یزد است.
روشها: با استفاده از مدلسازی پارامتریک و شبیهسازی انرژی توسط ابزار رایانهای مناسب، بهینهسازی چندهدفه فرم ساختمان با در نظر گرفتن دو شاخص آسایش حرارتی و آسایش بصری توسط الگوریتم ژنتیک برای اقلیم گرم و خشک شهر یزد انجام گرفت. چند مقدار مساحت زیربنا به عنوان ورودی در نظر گرفته شد و نتایج در قالب چهار نوع فرم کلی مکعب، L، U و O ارائه شد.
یافتهها: در این پژوهش گزینههای بهینه مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفت و مدلی کلی برای فرم و جهتگیری بهینه ساختمان ارائه شد. نتایج پژوهش نشان داد که بهینهترین فرم با در نظر گرفتن شاخص آسایش حرارتی به عنوان شاخص دارای اولویت برای تمامی مساحتهای مورد بررسی، فرم مکعب مستطیل با فاکتور شکل حدود ۸/۱ و جهتگیری شمالی-جنوبی است.
نتیجهگیری: استفاده کردن از فرم و جهتگیری بهینه ساختمان به عنوان سیاست غیر فعال که پایهای برای سیاستهای فعال و غیر فعال دیگر است میتواند تأثیر مناسبی بر ایجاد آسایش و کاهش مصرف انرژی به صورت توأمان داشته باشد.
دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
کاربرد لیزوزیم به عنوان ضد میکروب یا نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی و دارویی شناخته شده است. خواص ضد میکروبی لیزوزیم علیه باکتری ها با استفاده از واکنش های شیمیایی مثل کانژوگه شدن با کربوهیدرات با استفاده از واکنش مایلارد بهبود میابد اما این واکنش طبیعی بسیار زمان بر است، بنابراین در این پروژه روش جدید حرارت دهی با مایکروویو برای انجام واکنش مایلارد استفاده شد. لیزوزیم با دکستران مخلوط شد و تحت حرارت دهی مایکروویو قرار گرفت. در مقایسه با روش مرسوم، حرارت دهی مایکروویو سرعت کانژوگه شدن لیزوزیم و دکستران را افزایش می دهد. میزان کانژوگه شدن با استفاده از الکتروفورز SDS-PAGE، کروماتوگرافی تبادل کاتیونی و اندازه گیری محتوی قند نمونه ها تعیین گردید. نتایج الکتروفورز نشان داد با افزایش زمان حرارت دهی مایکروویو، افزایش وزن ملکولی کانژوگه ها مشاهده شده و بیشترین گلیکوزیله شدن بعد از ۴ دقیقه حرارت دهی بدست آمد و تحت این شرایط ۶/۰ مول دکستران به هر مول لیزوزیم متصل شد. پروفایل خروجی کروماتوگرافی کانژوگه های لیزوزیم -دکستران نشان داد که در مقایسه با لیزوزیم طبیعی، پیک کانژوگه ها به وزن های ملکولی بالاتر منتقل شده و با منحنی غیرکانژوگه ها همپوشانی دارد که اتصال کووالانسی لیزوزیم – دکستران را تأیید می کند. نتایج پیشنهاد می دهد که امکان افزایش سرعت کانژوگه شدن مایلارد با استفاده از حرارت دهی مایکروویو وجود دارد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده
هدایت و تعیین جهت رشد کالبدی شهر یکی از اصولیترین مسائل مرتبط با مباحث توسعه پایدار با هدف بهینهسازی رشد شهر است. از آنجایی که زمینهای پیرامونی شهر بهویژه در شهرهای ایران بهعنوان محیط پشتیبان شهر مورد توجهاند و در عین حال، بخش بسیاری از شهرهای ایران در پسکرانه زمینهای کشاورزی ایجاد شدهاند؛ بنابراین توجه به تعیین جهتی برای رشد کالبدی شهر- که در آن به زمینهای کشاورزی کمترین آسیب وارد شده و در ارتباط با سایر پارامترهای طبیعی چون گسل و ساختار زمینشناسی، جهت باد، سطوح آبهای زیرزمین و غیره نیز بهترین شرایط را داشته باشد- یکی از مسائل مهم در مفاهیم نظری برنامهریزی محیطی است. هدف این مقاله، بررسی و تعیین بهترین جهات رشد کالبدی شهر بابلسر بر مبنای مجموعهپارامترهای طبیعی مانند سطوح آبهای زیرزمینی، گسل و ساختار زمینشناسی، زمینهای کشاورزی، جهت باد و حریم آبراه است. برای تعیین جهت بهینه رشد کالبدی شهر بابلسر، از روش تحلیل سلسلهمراتبی AHP و ELECTRE استفاده شده است. در این روشها پنج گزینه یعنی محور غربی، شرقی، جنوبی، جنوبشرقی و جنوبغربی بر مبنای شاخصهای پنجگانه بررسی شدهاند. نتایج محاسبات نشان میدهد دو محور غربی و شرقی بیشترین اولویت را جهت هدایت رشد کالبدی شهر بابلسر دارند.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی کشورهای درحال توسعه، مدیریت مواد زائد جامد شهری است. با توجه به عوامل موثر در جمع آوری پسماند شهری و همچنین وسعت زیاد این مناطق، استفاده از روشهای سنتی بسیار وقت گیر و هزینه بر است لذا استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری اجتناب پذیر است؛ وجود توابع تجزیه و تحلیل مکانی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) این سیستم را از سیستم های اطلاعاتی دیگر متمایز می کند؛ از جمله توابع تحلیلی آنالیز شبکه می باشد؛ از کاربردهای مهم آنالیز شبکه مسئله تخصیص و یافتن کوتاهترین مسیر است. هدف ما در این تحقیق بهینه سازی مسیرهای جمع آوری پسماند شهری با استفاده از آنالیز شبکه و دیگر قابلیتهای GIS است. در این تحقیق با انتخاب یکی از مناطق شهری تهران (ناحیه ۱ منطقه ۶) با توجه به موقعیت مکانی و وجود انواع کاربریها در آن وضع موجود مسیرهای جمع آوری پسماند مورد بررسی قرار گرفته و پس از با استفاده از GIS شبکه ای شامل مخازن و شبکه راهها تشکیل شده و آنالیز شبکه روی شبکه مورد نظرصورت گرفت، با تخصیص صورت گرفته روی شبکه، منطقه به چند محدوده بهینه جهت جمع آوری پسماند تقسیم شد، سپس کوتاهترین مسیر در هر محدوده انتخاب شد. این روش می تواند برای دیگر مناطق شهری با تنظیم داده های اولیه مورد استفاده قرار گیرد. با اجرای این طرح در ناحیه ۱ منطقه ۶ تهران شیفت روز جمع آوری پسماند حذف می گرددد. این کاهش زمان باعث کاهش هزینه، نیروی انسانی، بعد مسافت و آلودگی محیط زیست می شود.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده
بیشتر راه حل های مطرح شده برای مسائل مکان یابیوتخصیص- که در آن متقاضیان خدمات و مراکز خدماتی دارای ظرفیت مشخصی باشند- از لحاظ محاسباتی پیچیده اند.برای حل این مشکل، روش های ابتکاری متناسب با شرایط مسئله توسعه یافته اند. مکان یابی مراکز و تخصیص مصدومان زلزله به این مراکز درمانییکی از مسائل مهم در مدیریت بحران زلزله است؛ زیراتوسعه روشی مناسب برای بهینه سازیِ تخصیص مصدومان به مراکز درمانی می تواند در کاهش زمان امداد رسانی و در نتیجه کاهش آسیب های جانیاثر مهمی داشته باشد. در این مقاله، توسعه روشی ابتکاری بر پایةیک الگوریتم ژنتیک تو در تو برای بهینه سازی مکان یابی مراکز درمانی و تخصیص مصدومان زلزله به این مراکز، با استفاده از قابلیت های علم سیستم اطلاعات مکانی توضیح داده می شود. باتوجه بهاینکهمکان یابیوتخصیصمنابعدومسئلةجدااز هم نیستند وبرهمتأثیرمستقیمدارند،درروشپیشنهادی،ایندومسئلهبه صورتهم زمانحلمی شوند.با بررسیداده هایتحقیق و با توجه به نتایج آنمی توان گفت ساختار طراحی شده توانایی لازم جهت حل این نوع مسائل را با انتخاب میزان جمعیت اولیه مناسبداراست.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
کشش عمیق هیدرومکانیکی یک فرآیند پیشرفته شکلدهی فلزات میباشد که در آن از فشار بالای سیال به منظور شکلدادن قطعات پیچیده استفاده میشود. قطعات مخروطی از جمله قطعاتی هستند که به دلیل سطح تماس کم میان پیشانی سنبه و ورق، امکان نازکشدگی و در نتیجه پارگی در مراحل شکلدهی آنها زیاد میباشد. در این مقاله به بررسی تجربی و عددی فرآیند شکلدهی هیدرومکانیکی یک قطعه مخروطی دولایه از جنسهای آلومینیوم ۳۰۰۳ و فولاد IF پرداخته میشود. بدین منظور اثر پارامترهای مختلف فرآیند از جمله ضریب اصطکاک، ترتیب چیدمان لایهها و همچنین نسبت ضخامت لایهها بر ناحیه ایمن کاری مورد مطالعه قرار میگیرد. ناحیه ایمن کاری در این فرآیند، محدوده مناسب فشار محفظهای و نسبت کشش را برای دستیابی به قطعه بدون پارگی مشخص میکند. نتایج نشان میدهد کاهش اصطکاک میان ورق و ورقگیر، افزایش ضریب اصطکاک بین سنبه و ورق، افزایش ضخامت لایه با شکلپذیری بالاتر و همچنین قرارگیری فولاد به عنوان لایه بیرونی، باعث افزایش نسبت حدی کشش و گستردهتر شدن محدوده کاری مجاز جهت تولید قطعه مخروطی دولایه بدون پارگی میگردد. در نهایت با مقایسه نتایج به دست آمده از بررسی تجربی و شبیهسازی عددی انطباق خوبی بین نتایج مشاهده گردید.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: سرطان سینه با شیوع حدوداً یک میلیونی یکی از معمولترین سرطانها در میان زنان سراسر جهان بوده و هفت درصد مرگ و میرهای ناشی از سرطان را شامل میشود. چندین راهبرد ایمنی زایی و شناسایی زود هنگام با استفاده از آنتی ژن های سطحی سرطان سینه هماکنون به صورت بالینی توسعه یافتهاست. در واقع سرطان سینه در اثر افزایش بیان بیش از حد یک سری از ژن ها حادث می شود. HER-۲ به عنوان گیرنده تیروزین کینازی در خانواده گیرنده های فاکتور رشد اپیدرمی قرار دارد . نقش HER-۲ در سرطان سینه بطور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. HER-۲ تنها در۳۰-۲۵ درصد از بیماران مبتلا به سرطان سینه شایع بوده و هدف درمانی HER-۲ با آنتی بادی های انسانی مثل هرسپتین ثابت شده است. هدف از این تحقیق تولید پروتئین نوترکیب HER-۲ به منظورتشخیص زود هنگام سرطان سینه می باشد. مواد و روش ها: بخشی از ژن her-۲ با طراحی پرایمر مناسب بوسیله ی PCR تکثیر شده و سپس درون ناقل پلاسمیدی pET۲۸a جهت بیان کلون شد، پس از تائید فرایند کلونینگ با روش های هضم آنزیمی و تعیین توالی، بیان این ژن در باکتری E.coli با استفاده از IPTG القا شده و سپس پروتئین مورد نظر توسط ژل SDS-PAGE بررسی شد. نتیجه گیری: بخشی از ژن her-۲ انسانی به صورت نوترکیب در باکتری E.coli بیان گردید که می تواند یک عامل تشخیصی مناسب برای سرطان سینه باشد.