۲۲ نتیجه برای مهدیان
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Autumn ۲۰۰۸ & Winter ۲۰۰۹- ۱۳۸۷ )
چکیده
هدف: آلفا-تالاسمی یکی از شایعترین اختلالات هموگلوبین در جهان محسوب میشود و در اکثر موارد در نتیجه ایجاد حذف در یک یا هر دو ژن آلفا-گلوبین اتفاق میافتد. حذفهای شناخته شده آلفا-گلوبین مانند حذفهای ۷/۳، ۲/۴، ۵/۲۰ کیلوبازی و Med را میتوان با روش PCR چندگانه تشخیص داد. با این وجود تعدادی از حذفهای ناشناخته در این ژن وجود دارند که با استفاده از روشهایی مانند روش فوق و همچنین روش تعیین توالی قابل تشخیص نخواهند بود. در این تحقیق از روش Real-time PCR بهمنظور تشخیص وجود یا عدم وجود حذفهای ناشناخته استفاده شده است.
مواد و روشها: روش Real-time PCR مبتنی بر استفاده از رنگ سایبرگرین I بهمنظور تکثیر ژنهای α۱، α۲ و همچنین ژن مرجع CLCN۷ انجام پذیرفت و آنالیز دادهها با استفاده از روش مقایسهای چرخه آستانه برای تعیین میزان ژنی انجام شد.
نتایج: نتایج بهدست آمده با استفاده از روش مقایسهای چرخه آستانه نسبت ۱۶/۰±۹۰/۰ را برای افراد نرمال و نسبت ۱۵/۰±۳۲/۰ را برای افراد ناقل حذف هتروزیگوت در ژنهای α۱ و α۲ گلوبین نشان میدهد. همچنین آنالیز منحنی ذوب اختصاصیت تکثیر ژنهای مورد نظر را تأیید کرد.
نتیجهگیری: روش Real-time PCR روشی ساده، سریع و مطمئن بوده و میتوان از آن برای شناسایی حذفهای ناشناخته در ناقلین آلفا-تالاسمی استفاده نمود.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: این مطالعه بهمنظور بررسی امکان تشخیص نشانگان داون پیش از تولد با روش Real-Time PCR انجام شد. در این راستا، تعیین روش مناسب برای تخلیص DNA از نمونههای آمنیوسیت برای دستیابی به DNA با کیفیت بالا نیز مورد توجه قرار گرفت.
مواد و روشها: ابتدا زنان بارداری که در غربالگری از طریق سنجش نشانگرهای بیوشیمیایی و سونوگرافی خطر بالای ابتلای جنین به نشانگان داون را داشتند، به مرکز ﺁمنیوسنتز معرفی شده و از مایع آمنیوتیک آنها نمونهگیری شد. تخلیص DNA از ۵۹ نمونه مایع آمنیوتیک با روشهای مختلف انجام شد که این روشها شامل روش جوشاندن، روش رسوبدهی با نمک، دستورالعمل استخراج DNA از خون و بافت با کیت DNPTM
(سیناژن)، دستورالعمل استخراج DNA از سلول با کیت DNA Isolation Kit for cells and tissues (Roche)، دستورالعمل استخراج DNA از بافت با کیت MagNa Pure DNA Isolation (Roche) و کیت QIAamp DNA Micro (Qiagen) بودند. سپس کیفیت و کمیت نمونههای تخلیص شده بهوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر نانودراپ NanoDrop® ND-۱۰۰۰ ارزیابی شد. واکنش Real-Time PCR با استفاده از رنگ سایبرگرین I (Applied Biosystems, UK) بهمنظور تکثیر اختصاصی ژنهای DYRK۱A۲ و DSCAM و ژن مرجع PMP۲۲ روی نمونههای تخلیص شده انجام شد. آنالیز دادهها با استفاده از روش مقایسهای چرخه آستانه برای تعیین میزان ژنی و تعیین تعداد نسخههای کروموزوم ۲۱ صورت گرفت.
نتایج: این بررسی نشان داد که DNA استخراج شده از نمونههای مایع آمنیوتیک با استفاده از کیت
QIAamp DNA Micro دارای کمیت و کیفیت مطلوب است. تکثیر اختصاصی ژنهای هدف و مرجع انجام و تفاوت گروه طبیعی و گروه مبتلا براساس اختلاف در چرخه آستانه مشخص شد.
نتیجهگیری: تشخیص پیش از تولد با روش Real-Time PCR روی نمونههای DNA تخلیص شده از سلولهای مایع آمنیوتیک با استفاده از کیت Qiagen امکانپذیر است. نتایج حاصل با نتایج مشابه حاصل از روشهای متداول سیتوژنتیک قابل مقایسه است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
در سالیان اخیر مفهوم بومسازگان نوآوری برای درک فرایند خلق ارزش مشترک رایج شده است. از طرفی باتوجهبه اینکه نوآوریهای ریشهای در شکلگیری قابلیتهای دفاعی یکتا نقش غیر قابل انکاری داشته و همچنین ازآنجاییکه این نوآوریها در شبکهای از کنشگران مختلف به همتکاملی میرسند، ضرورت نگاه بومسازگانی بیشتر احساس میشود. در این پژوهش با رویکردی کیفی و در قالب راهبرد دادهبنیاد چندگانه با استفاده از تاکتیکهای تحلیل محتوای پنهان و با ابزار مصاحبههای نیمهساختار یافته چارچوبی برای بومسازگان نوآوریهای ریشهای در بخش دفاعی ایران معرفی شده است. مصاحبهشوندگان از میان مدیران ارشد حوزه نوآوری دفاعی و به روش نمونهگیری گلوله برفی انتخاب شدند و پژوهشگر بعد از ۲۸ مصاحبه به اشباع دادهها رسید. یافتهها نشان داد که اجزای بومسازگان نوآوریهای ریشهای شامل بازیگران، سرمایه، زیرساختها، مقررات، دانش، ایدهها، فصل مشترک و کانالهای ارتباطی، فرهنگ و اصول ساختاری هستند.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: سرطان پستان دومین عامل مرگ و میر سرطان در زنان است. سیسپلاتین یک داروی ضد سرطانی رایج شیمی درمانی است که سبب مرگ سلولهای سرطانی میشود. حساسیت سلولهای سرطانی به داروهای شیمی درمانی اغلب به خاطر تغییر بیان در سطوح mRNA ژنهای مرتبط با فرآیند مرگ سلولی برنامهریزی شده است. نانوساختارهای تحویل دهنده دارو برای انتقال غلظتهای کمتر و مؤثرتر داروهای شیمی درمانی طراحی شده است. در این مطالعه بیان ژنهای BCL۲ و BAX در سلولهای T۴۷D تیمار شده با سیسپلاتین و نانوذرات بارگذاری شده با سیسپلاتین ارزیابی شد که میتواند منجر به افقی تازه در درمان سرطان پستان باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه سلولهای T۴۷D با غلظتهای متفاوت سیسپلاتین و نانوذرات بارگذاری شده با سیسپلاتین به مدت ۴۸ ساعت تیمار شدند. IC۵۰ تعیین شد. RNA با استفاده از محلول RNX استخراج شد. سپس cDNA ساخته شد. آغازگرهای اختصاصی برای ژنهای BCL۲، BAX و TBP با استفاده از از نرمافزار اختصاصی طراحی شد. میزان بیان ژنهای BCL۲ و BAX نسبت به ژن TBP (ژن مرجع) با استفاده از روش Real-Time PCR بررسی شد.
نتایج: بیان ژنهای BCL۲ و BAX در سلولهای T۴۷D تیمار شده با سیسپلاتین، به ترتیب به میزان ۰۷/۰ و ۴۸/۱ و در سلولهای T۴۷D تیمار شده با نانوذرات بارگذاری شده با سیسپلاتین، به ترتیب به میزان ۰۳/۰ و ۴۱/۲ تغییر یافت.
نتیجهگیری: در این بررسی نشان داده شد که نانوذرات بارگذاری شده با سیسپلاتین یک ترکیب ضد سرطانی مؤثر است. همچنین مشاهده شد که نانوذرات سبب القای مرگ برنامهریزی شده در سلولهای سرطان پستان میشود. در این مطالعه مشخص شد که آثار سمیت سلولی نانوذرات سیسپلاتین بر رده سلولی T۴۷D بیشتر از سیسپلاتین تنهاست.
دوره ۱۵، شماره ۷۵ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
بهره گیری از خواص نگهدارندگی و ضد میکروبی گیاهان با توجه به اثرات مضر داروهای شیمیایی و همچنین مقاوم شدن باکتری های بیماری زای متعدد به آنتی بیوتیک ها در حال گسترش است. در این تحقیق اثر ضدمیکروبی عصاره اتیل استاتی گیاه روناس صخره زی بر سه باکتری بیماریزای مواد غذایی شامل لیستریا مونوسیتوژنز، اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس به دو روش دیسک و چاهک مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مقادیر حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره به روش براث میکرودایلوشن برای سه باکتری تعیین گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، در روش چاهک از نظر محاسبه قطر هاله بر حسب میلی متر، هیچ هاله عدم رشدی بر روی باکتری های گرم مثبت و منفی مشاهده نشد. در روش دیسک، قطر هاله عدم رشد دو باکتری لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس با یکدیگر اختلاف معناداری نداشته و در مورد باکتری اشرشیا کلی هاله عدم رشدی مشاهده نگردید. کمترین و بیشترین مقدار MIC به ترتیب برای لیستریا مونوسیتوژنز و اشرشیا کلی به دست آمد در حالی که اختلاف معناداری بین مقادیر MBC در مورد سه باکتری مشاهده نگردید. به طور کلی نتایج به دست آمده نشان دهنده حساسیت بیشتر باکتریهای گرم مثبت نسبت به عصاره اتیل استاتی روناس صخره زی در مقایسه با باکتریهای گرم منفی بوده که در نتیجه می توان از این عصاره جهت کنترل رشد باکتریهای گرم مثبت تا حدودی در مواد غذایی استفاده نمود.
دوره ۱۵، شماره ۷۶ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش ۴ تیمار قارچ دکمه ای شامل نمونه E (پلی اتیلن)، M (نمونه ۴۰ درصد نشاسته)، MN (نمونه ۴۰ درصد نشاسته همراه با ۲ درصد نانو رس)، MNE۲ (نمونه ۲۰ درصد نشاسته همراه با ۲ درصد نانو رس) نمونه ها در طول ۱۴ روز دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی پارامتر روشنایی نشان داد که در تمامی نمونه های بسته بندی شده، با گذشت زمان میزان روشنایی نمونهها کاهش یافت ولی نمونه با ۲۰ درصد نشاسته به همراه۲درصد نانو رس، با گذشت زمان میزان روشنایی نمونهها کمترین کاهش را نشان داد.
بررسی پارامتر قرمزی- سبزی نشان داد که در نمونه بسته بندی شده با پلی اتیلن با گذشت زمان میزان پارامتر قرمزی سبزی نمونهها افزایش مییابد اما استفاده از این پوشش توانایی بالایی در حفظ این پارامتر دارد. بررسی پارامتر زردی- آبی نمونهها نشان داد که در نمونه ها با گذشت زمان میزان این پارامتر افزایش مییابد در این پارامتر پس از ۱۴ روز نمونه های پوشش داده شده با پلی اتیلن، افزایش کمتری داشتند. بررسی میزان افت رطوبت نمونهها نشان داد نمونه بسته بندی شده با پلی اتیلن توانایی بالایی در حفظ رطوبت دارند.
بررسی سفتی بافت نمونهها با آزمایش فشاری، نشان داد که با گذشت زمان میزان سفتی نمونهها کاهش پیدا میکند ولی در آزمایش فشاری کمترین کاهش مربوط به نمونه پلی اتیلن بود. با توجه به نتایج بدست امده مشخص شد نمونه پوشش داده شده با پلی اتیلن، نسبت به نمونه های دیگر به سبب حفظ رطوبت،رنگ و بافت بهتر بوده است. در پایان ذکر می شود که برای تشخیص دقیق بهتر بودن پوشش باید فاکتورهای دیگر از جمله کاهش وزن و ویژگی میکروبی و سایر پارامترهای مهم نیز در نظر گرفته شود.
دوره ۱۵، شماره ۸۲ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
ویژگیهای فیزیکوشیمیایی مواد بسته بندی یکی از مهمترین شاخصهای صنعت بسته بندی و فیلمهای خوراکی می باشد. در این پژوهش ویژگیهای فیزیکوشیمیایی فیلم مرکب از ایزوله پروتئین لوبیا قرمز که غلظتهای مختلف ایزوله پروتئین در محدوده ۲ تا ۱۰ درصد و گلیسرول به عنوان نرم کننده در محدوده ۵/۰ تا ۷ درصد و اسید اولئیک در محدوده ۰ تا ۲ درصد در آن بکار رفته بود مورد بررسی قرار گرفت. با کاهش غلظت پروتئین و گلیسرول و افزایش غلظت اسید اولئیک شفافیت ۱۸ واحد افزایش یافت. از سوی دیگر با کاهش غلظت پروتئین و اسید اولئیک و افزایش درصد گلیسرول تغییر رنگ کلی نمونه های فیلم ۸ واحد کاهش یافت (P<۰,۰۵). نفوذپذیری به بخار آب با افزایش غلظت پروتئین و گلیسرول به طور معنی داری افزایش و با افزایش غلظت اسید اولئیک از میزان ۸۹/۵ به ۴۸/۱ (گرم بر متر در پاسکال ثانیه) کاهش یافت (P<۰.۰۵). با افزایش میزان پروتئین کاهش ۳۶ درصدی در حلالیت فیلمها در آب و ۲۸ درصدی برای حلالیت فیلمها در اسید مشاهده شد و با افزایش میزان گلیسرول و اسید اولئیک، حلالیت در آب و اسید افزایش نشان داد (P <۰.۰۵).
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
نفوذگرهای چاه نفت، ابزارهای انفجاری هستند که در صنعت حفاری چاههای نفت و گاز و با هدف دستیابی به مخازن اطراف چاه و افزایش بازده آن مورد استفاده قرار می-گیرند. کارایی این نفوذگرها با عمق نفوذی که ایجاد میکنند مورد سنجش قرار میگیرد، به همین دلیل پارامتر عمق به عنوان پارامتر اصلی باید مورد بررسی قرارگیرد. در این مقاله، گزارش کاملی از شبیهسازی عددی و بهینهسازی عملکرد این ابزارها که در حقیقت، خرجگودهایی با ابعاد کوچک هستند ارائه شده است. به این منظور، از روشهای حل اویلرین چندمادهای و لاگرانژی، به ترتیب برای شبیهسازی فرآیند شکلگیری جت نفوذگر و نفوذ آن در صخرههای زیرزمینی استفاده شده است. برای حل مشکل تغییر شکل زیاد المانها در روش لاگرانژی، از معیار فرسایش المانها استفاده شد. همچنین بدلیل اینکه نتایج هر دو فرآیند شکلگیری جت و نفوذ به شدت تحت تأثیر چگالی مشبندی قرار دارد، حساسیت به مشبندی در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. مدلسازی عددی پایه، با استفاده از نتایج معتبر سایر مراجع درستیآزمایی و اعتبارسنجی شده و پس از آن، هندسه جدیدی برای خرج انفجاری پیشنهاد شده است که مشکل ناهمگنی توزیع سرعت در قسمت دنباله جت را رفع کرده و به دنبال آن، طول مؤثر جت در نفوذ را افزایش میدهد.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
امروزه، موضوع مکان یابی توسعه آتی شهر مورد توجه برنامه ریزان شهری قرار گرفته است. در سال های اخیر، تغییر شدید کاربری اراضی شهری بر اثر رشد بی برنامه شهرها با توجه به موقعیت مناسب و ارزش بالای زمین به علت حاصل خیزی برای فعالیت های کشاورزی باعث شده است تا تعیین اراضی مناسب در محدوده های شهری از دغدغه های پژوهشگران و متولّیان امور شهری باشد. بنابراین، هدف مقاله حاضر مشخص کردن اراضی مناسب توسعه شهری برای گسترش آتی است. روش شناسی این مقاله بر تلفیقی از تحلیل سلسله مراتبی و تصمیم گیری چند معیاره در GIS استوار است؛ به طوری که در تلفیق نقشه های موضوعی از راهبرد ترکیب خطی وزنی[۱]- که از راهبردهای ارزیابی چندمعیارۀ مبتنی بر (AHP[۲]) به شمار می رود- استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد از کل مساحت محدوده مورد مطالعه، ۰۵/۵۸ درصد اراضی محدوده در گروه زمین های با تناسب زیاد و بسیار زیاد برای توسعه شهری قرار دارند که اغلب در قسمت جنوب شرقی و جنوب شهرستان واقع شده اند. همچنین، ۳۳/۱۲ درصد از اراضی تناسب متوسطی دارند و بقیه اراضی یعنی ۶۲/۲۹ درصد تناسب کم و بسیار کمی برای توسعه شهری دارند.
[۱]. Weighted Linear Combination (WLC) [۲]. Analytical Hierarchical Processes (AHP)
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: سرطان پروستات دومین سرطان شایع و پنجمین عامل مرگ ناشی از سرطان مردان در سال ۲۰۱۲ در جهان است. مسیر PI۳K/AKT نقش اساسی در بیماریزایی سرطان پروستات دارد و بهدلیل نقش کلیدی این مسیر در پیشروی سرطان آن را به هدف جذابی برای استراتژیهای جدید درمانی تبدیل میکند. یکی از روندهای تنظیمی ژنها، میکروRNAها است که توانایی ویژهای برای کنترل چندین ژن و مسیر بهطور همزمان، آنها را کاندید قابل توجهی برای اهداف درمانی میکند. این مطالعه با هدف به دست آوردن میکروRNA مؤثر بر مسیر PI۳K/AKT با روشهای بیوانفورماتیکی و بررسی نتایج حاصل در سلولهای رده پروستات انجام شد.
مواد و روشها: برای پیدا کردن میکروRNA مؤثر بر مسیر PI۳K/AKT، شش ژن این مسیر که بهعنوان هدفهای دارویی مطرح هستند را در ده الگوریتم متفاوت پیشبینی بررسی شد. سپس بهصورت بیوانفورماتیکی میکروRNA حاصل از نظر میزان بیان در بافت پروستات سالم و ردههای سلولی سرطان پروستات و همچنین از لحاظ هدفگیری در نرمافزارهای تجزیه و تحلیل چرخه ارزیابی شد. بهصورت عملی بیان میکروRNAهای کاندید در نمونه کنترل و ردههای سلولی سرطان پروستات ارزیابی شد.
نتایج: خانواده miR-۲۹ بیشترین شناسایی را از مجموعه ۶ ژنی داشتند و سایر بررسیهای بیوانفورماتیک نیز مؤید نتیجه حاصل بودند. بررسیها نشان دهنده کاهش بیان معنیدار خانواده miR-۲۹ در ردههای سلولی سرطان پروستات LNCAP، PC۳ و DU-۱۴۵ نسبت به نمونه کنترل سالم است.
نتیجهگیری: ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﺒﺘﻨﻲ ﺑﺮ ﺗﺠﺰﻳﻪ و ﺗﺤﻠﻴﻞﻫﺎی ﺑﻴﻮاﻧﻔﻮرﻣﺎﺗﻴﻚ و ﺑﺮرﺳﻲ ﺑﻴﺎن خانواده miR-۲۹، نشان دهنده امکان استفاده از خانواده miR-۲۹ برای مهار مسیر PI۳K/AKT در سرطان پروستات است.
دوره ۱۷، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
حساسیت سازههای کامپوزیتی نسبت به بارگذاری ضربه سرعت-پایین یکی از ملاحظات اساسی در طراحی آنهاست. چرا که آسیبهای ناشی از این ضربهها از یک سو با بازرسی چشمی قابل تشخیص نیست و از سوی دیگر باعث افت شدید در استحکام سازه میشود. در این پژوهش، برای ارزیابی آسیبهای ناشی از ضربه سرعت-پایین، روشی نو بر مبنای آزمون غیر مخرب نشرآوایی ارائه شده که میتواند فرایند بازرسی سازه را برای بررسی اینگونه آسیبها تسریع بخشد. برای بدست آوردن دادههای نشرآوایی مبنا در نمونههای کامپوزتی، ابتدا آزمایش شبه استاتیک با شرایط کاملاً مشابه با آزمون ضربه صورت گرفت. سپس آزمونهای ضربه بر روی نمونههای کامپوزیتی شیشه/اپوکسی انجام گرفتند و سیگنالهای نشرآوایی تولید شده در حین فرایند ضربه ذخیره شدند. پس از ذخیرهسازی سیگنالها، دادهها با استفاده از تبدیل موجک تحلیل شدند تا انرژی آزاد شده مربوط به هر سازوکار خرابی از جمله شکست ماتریس، جدایش الیاف/ماتریس و شکست الیاف تعیین شود. در ادامه، روشی نو برای تخمین آستانه انرژی ضربه قابل تحمل در ورقهای کامپوزیتی با استفاده از آزمون شبه استاتیک، ارائه شد و نتایج آن با دادههای نشرآوایی حین فرایند ضربه و تصاویر سی-اسکن فراصوتی مقایسه گردید. در آخر، روشی بر پایه سیگنالهای نشرآوایی با استفاده از تحلیل موجک برای پیشبینی تصویر مساحت خرابی، تحت انرژی ضربه کم پیشنهاد شد. نتایج این پژوهش نشان داد که روش نشرآوایی میتواند کارایی مطلوبی در ارزیابی آسیبهای ناشی از ضربه در کامپوزیتهای چندلایه داشته باشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۷ - ( آبان ۱۴۰۰ )
چکیده
به دلیل اهمیت مصرف گوشت و فرآوردههای آن بخصوص سوسیس و کالباس و عوارض سوء ناشی از مصرف نگهدارندههای مصنوعی مورد استفاده در آنها، این تحقیق با هدف بررسی اثر نگهدارندههای طبیعی کیتوزان ونانوامولسیون اسانس زنیان به عنوان جایگزین نیتریت سدیم بر ماندگاری کالباس گوشت حرارت دیده و مقایسه آن با نگهدارنده سنتزی نیتریت سدیم انجام شد. اثر نانوامولسیون زنیان (در سطوح صفر، ۱، ۲ و ۳ درصد) و پودر کیتوزان (در سطوح صفر، ۵/۰ و ۱ درصد) به عنوان جایگزین نیتریت سدیم بر ویژگیهای میکروبی(شمارش کلی، کلیفرمها، اسیدلاکتیک باکتریها و کپک ومخمر) و برخی ویژگیهای شیمیایی شامل(pH و ظرفیت نگهداری آب) کالباس گوشت قرمز در طول ۳۰ روز نگهداری در دمای ۴ درجه سانتیگراد بررسی گردید. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی بر پایه فاکتوریل و در سه تکرار انجام گرفت و جهت تعیین اختلاف معنیدار بین میانگین دادهها، از آزمون دانکن در سطح احتمال ۰۵/۰ استفاده شد. نتایج آنالیز میکروبی حاکی از موثر بودن کیتوزان و نانوامولسیون زنیان در کاهش فلور میکروبی نمونه های کالباس در طول دوره ذخیرهسازی بودند و بیشترین کاهش بار میکروبی در نمونههای حاوی نانو امولسبون اسانس زنیان و کیتوران مشاهده شد که حاکی از اثر سینرزیستی این دو ترکیب است. با افزایش غلظت کیتوزان ظرفیت نگهداری آب نمونههای کالباس نسبت به کنترل در طول زمان نگهداری افزایش و میزان pH کاهش یافت، اما افزایش غلظت نانوامولسیون اثر معنیداری بر این پارامترها نداشت. ترکیب کیتوزان ۱ درصد و نانوامولسیون ۲-۳ درصد مطلوبترین نتایج را نشان دادکه میتواند پتانسیل ارزشمندی برای استفاده تجاری داشتهباشد و تولید محصولات گوشتی را بدون استفاده از نیتریتها یا سایر مواد افزودنی مصنوعی بهبود بخشد.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۳۳ )
چکیده
توظیف الشخصیه التراثیه فی العمل الأدبی یسبب تولید العلاقه الأدبیه بالتراث، لأنّ التاریخ بما فیه من الأحداث والتطورات من مکونات الهویه والشخصیه الإنسانیة، حیث یجعل الفرد یفتخر بماضیه أو یتحسر علیه. أضف إلیه أن قابلیه التکرار للأحداث التاریخیه تجعلها حیه فاعله فی ذاکره الإنسان.
ومن کبار الأدباء الذین أحیوا التراث التاریخی والأسطوری وذکروا أسماء الشخصیات فی آثارهم حازم القرطاجنی، حیث عرض التاریخ العربی وماضیه عرضاً فنیاً فی مقصورته، واستدعی الشخصیات التاریخیه والأسطوریه من ماضی حضاره العرب القدیمه ووظّفهم بأسمائهم أو ألقابهم أو کنیتهم أو ببعض أحداث حیاتهم، وهو یهدف من خلال هذه الرموز إلی التعبیر عن الدلالات المعاصرة.
یعالج هذا البحث خلال المنهج التاریخی و الوصفی دراسه مقصوره القرطاجنی حیث تدل النتایج علی أنّ الشخصیات التاریخیه والأسطوریه المهمه التی استدعاها حازم القرطاجنی فی قصیدته، هی شخصیه سیف بن ذی یزن، و عمرو بن سعید، و درید بن الصمه ، و جحاف بن حکیم، و الحجاج بن یوسف، و زید بن علی، و عبد الرحمن بن الأشعث، و عمرو بن المنذر، و زرقاء الیمامة، و زبراء الکاهنه ... ولیس هذا الحشد اللافت لتلک الشخصیات التاریخیه والأسطوریه من لدن صاحب المقصوره سوى مظهر من مظاهر عنایه حازم القرطاجنی بتاریخ العرب المجید وأساطیرهم القدیمه أثناء صیاغته لها حیث یوظفها توظیفاً جمالیه و رمزیه و إنسانیة.
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
مقاله حاضر یک الگوریتم ژنتیک چندهدفه را برای طراحی بهینه یک سیستم تعلیق خودرو به کار میبرد. مدل خودرو حرکتهای سهبُعدی بدنه خودرو را در نظر میگیرد. در این مدل کامل خودرو که دارای ۸درجه آزادی است، حرکت عمودی صندلی مسافر، بدنه خودرو و چهار تایر و همچنین حرکتهای چرخشی بدنه خودرو، درجات آزادی مدل را تشکیل میدهند. در این مقاله پارامترهای کاربردی تعلیق شامل شتاب صندلی مسافر، زاویه کلهزنی بدنه خودرو، زاویه غلتش بدنه خودرو، نیروی دینامیکی تایر، سرعت تایر و انحراف تعلیق در نظر گرفته میشوند و در فرآیند بهینهسازی بهینه میشوند. جفتهای متفاوتی از این پارامترها بهعنوان توابع هدف، انتخاب و در فرآیند بهینهسازی چندهدفه بهینه میشوند و حلهای پارتو برای جفت توابع هدف به دست میآیند. در فرآیند بهینهسازی نهایی، حل پارتو مربوط به مجموع پارامترهای بیبعد در یک گروه پارامترهای تعلیق نسبت به گروه دیگر به دست میآید. در این حلهای پارتو، نقاط بهینه مهمی وجود دارند و طراحان میتوانند هر یک از نقاط بهینه را برای یک هدف خاص انتخاب کنند. بهینهسازی پارتو بهتر از دیگر روشهای بهینهسازی چندهدفه است، زیرا تعداد نقاط بهینه بیشتری در جبهه پارتو وجود دارد که هر نقطه معرف یک سطح از بهینهسازی برای جفت توابع هدف است و طراحان هر یک از نقاط را میتوانند به دلخواه انتخاب کنند.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از این پژوهش شناسایی اسید لاکتیک باکتریهای غالب در ترشی سیر، با استفاده از آزمونهای اولیه بیوشیمیایی و به کمک تکنیک PCR و بررسی فعالیت پروبیوتیکی بالقوه آنها می باشد. بدین منظور جهت تعیین پتانسیل پروبیوتیکی جدایههای مذکور، آزمایشهای تأییدی شامل بررسی مقاومت به اسید، مقاومت به شرایط شبیهسازی شده معده، مقاومت به نمکهای صفراوی، فعالیت علیه باکتریهای بیماریزا، حساسیت نسبت به برخی آنتیبیوتیکهای رایج و فعالیت همولیتیکی جدایهها انجام گرفت. بر اساس نتایج حاصل از BLAST، پنج جدایه Lactobacillus plantarum، دو جدایه به عنوانPediococcus ethanolidurans و یک جدایه به عنوان Lactobacillus brevis شناسایی شدند. لاکتیک اسید باکتریهای جدا شده در این مطالعه توانایی زندهمانی در pH ۲/۵، رشد در محیط حاوی ۰/۳ درصد نمک صفراوی، حساس به آنتیبیوتیکها و فاقد فعالیت همولیتیکی بودند به همین دلیل دارای خواص پروبیوتیکی هستند. همچنین روماند جدایههای این پژوهش در غلظتهای بالا توانایی مهار رشد و نیز قدرت کشندگی بر باکتریهای بیماریزا را داشتند. در نهایت جدایههای این پژوهش میتوانند در آینده به عنوان سویه دارای پتانسیل پروبیوتیک به محصولات دیگر نیز افزوده شوند.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
صنعت غذا با تقاضای روزافزون کاهش مقدار چربی در محصولات غذایی روبرو است، لذا در پاسخ به تقاضای مصرفکنندگان از سوی تولیدکنندگان غذا، شاهد رشد سریع در تولید محصولات کمچرب میباشیم. این پژوهش با هدف دستیابی به فرمولاسیون بهینه خامه صبحانه کمچرب با ویژگیهای خوشایند رئولوژیکی انجام شد. آزمون اکستروژن برگشتی با استفاده از دستگاه بافتسنج و آزمون برشی پایا با استفاده از ویسکومتر چرخشی انجام شد. با توجه به اینکه ضریب تبیین (R۲) برای مدلهای به دست آمده برای کلیه صفات رئولوژی بالاتر از ۷/۰ بوده و فاکتور عدم برازش نیز برای تمامی صفات مذکور در سطح اطمینان ۹۵ درصد معنیدار نبود، صحت مدلها برای برازش اطلاعات مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون اکستروژن برگشتی نشان داد با افزایش همزمان میزان نشاسته و صمغهای گوار و کاپاکاراگینان میزان سفتی، قوام و پیوستگی افزایش یافت. نتایج حاصل از آزمون برشی پایا نیز نشان داد که شاخص جریان (n) تمامی نمونهها کمتر از یک بود که نشاندهنده رفتار شل شونده با برش (سودوپلاستیک) نمونهها است. نتایج بهینهسازی با روش سطح پاسخ، میزان نشاسته ۸۲/۱ درصد، صمغ گوار ۱۲/۰ درصد و صمغ کاپا کاراگینان ۰۱۴/۰ درصد به عنوان سطح بهینه فرمولاسیون برای تولید خامه صبحانه کمچرب تعیین شدند که منجر به تولید محصولی کمچرب با ویژگیهای رئولوژیک مطلوب خواهد شد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از مهمترین مسائل در زمینه پرورش و تولید محصولات باغی به خصوص پرتقال، آبیاری گیاه بصورت قطره ای و میزان آن است. ایران به دلیل داشتن شرایط آب و هوایی خشک با چالشهای بسیاری در زمینه پرورش و تولید این محصول مواجه است. بر همین اساس در پژوهش حاضر اثر تنش کم آبی و مدت زمان نگهداری در سردخانه با دما زمان بهینه هر محصول، بر خصوصیات شیمیایی (فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان اسید آسکوربیک)، فیزیکی (وزن، تغییرات عرض، طول، حجم، وزن و وزن عصاره)، ویژگی رنگی و خصوصیات حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی تغییرات فیزیکی پرتقال تامسون و والنسیا در نمونههای بدون تنش آبی در روز نخست تفاوت چشمگیری نداشت، و در زمان نگهداری کاهش معنی دار داشت. بر اساس نتایج، بیشترین میزان کاهش وزن، وزن عصاره، آنتی اکسیدان، اسید آسکوربیک و حجم واریتههای پرتقال طی انبارداری، در نمونههای تحت تنش کم آبی بود. مولفه های رنگی روشنایی، شاخص a* و شاخص b* درنمونههای پرتقال تامسون تحت تنش آبی و در زمان نگهداری کاهش داشت، در پرتقال والنسیا این فاکتورها تفاوت معنیداری در مدت زمان نگهداری ۳۰ رو نداشتند. خصوصیات حسی بدطعمی و تلخی در واریته های پرتقال تحت تنش آبی بیشتر بود و در مدت زمان نگهداری و از نظر ارزیابان حسی امتیاز کمتری کسب نمود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
تبدیل ترکیبات زیستفعال به مقیاس نانو، به دلیل کاهش اندازه و افزایش سطح، اثرگذاری آنها را افزایش خواهد داد؛ استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی در مقیاس نانوذرات، میتواند غلظت مصرفی را کاهش دهد. گیاه هوفاریقون با داشتن متابولیتهای ثانویه از خاصیت ضدمیکروبی برخوردار میباشد. در تحقیق حاضر، ضمن بررسی امکان تولید نانوکپسول حاوی عصاره هیدروالکلی اندامهای هوایی گیاه هوفاریقون، اثر ضدمیکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره بر ماندگاری پنیر سفید بررسی گردید. جهت تهیه نانوعصاره، از روش تولید امولسیون نانوکپسولهای آلژیناتکلسیم حاوی عصاره استفاده گردید. نسبت عصاره (با غلظت۱۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر) به آلژینات سدیم، ۱ به ۴ بود. تولید نانوکپسول حاوی عصاره با افزودن نانوذرات کلریدکلسیم به نانوامولسیون آلژینات حاوی عصاره به نسبت ۱ به ۶ به مدت ۴ ساعت صورت گرفت. جهت تهیه پنیر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی و مخمر کاندیدا آلبیکنس جداگانه به میزان CFU/ml ۱۰۳ به شیر تلقیح سپس افزودن کلریدکلسیم، آنزیم رنت؛ عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره به شیر انجام گرفت سپس قدرت ضدمیکروبی عصاره و نانوکپسول حاوی عصاره، ویژگیهای میکروبی نمونههای پنیر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تعیین اندازه ذرات، شاخص پراکندگی اندازه ذرات، پتانسیل زتا، کارایی ریزپوشانی و بررسی میکروسکوپی ، تولید نانوذرات با کارایی ریزپوشانی مناسب را تأیید نمود. نتایج آزمونهای میکروبی نمونههای پنیر نشان داد، نمونه حاوی نانوعصاره قادر به کاهش حدود یک سیکل لگاریتمی از میکروارگانیسم تلقیح شده بوده و در زمان ماندگاری مقادیر باکتری گرممثبت، گرممنفی و مخمر سیر نزولی داشت؛ نمونه حاوی عصاره و نمونه شاهد، میزان میکروارگانیسمها بیش از ۳ سیکل لگاریتمی بوده و در زمان ماندگاری سیر صعودی داشتند، در مقایسه با نمونه شاهد، نمونه حاوی عصاره بهطور معنیداری دارای مقادیر کمتری از میکروارگانیسمها بود. استفاده از نانوعصاره اندامهای هوایی گیاه هوفاریقون، بهعنوان جایگزین نگهدارندههای سنتزی، باعث تولید محصول غذایی سالمتر با زمان ماندگاری بیشتر میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۰ - ( آذر ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از این مطالعه درونپوشانی تیمول و رسوراترول تهیه شده با نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات و بررسی خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی آنها بود. بدین منظور برای تهیه نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات از روش دیسپرسیون مایع - مایع استفاده گردید. در این مطالعه تاثیر غلظتهای مختلف تیمول و رسوراترول (صفر تا ۱۰۰ درصد) و نسبتهای مختلف هسته به دیواره (۱ : ۱۰ و ۱: ۲۰) بر توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی یون آهن و فعالیت ضدمیکروبی بر باکتریهای اشریشیا کلی و لیستریا مونوسیتوژنز در محیط کشت و شیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت ۱ به ۱۰ هسته به دیواره، دارای بیشترین میزان توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن بود و مشخص گردید که افزایش غلظت دیواره بهجز نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول منجر به افزایش توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن گردید. باکتریهای لیستریا موجود در محیط کشت TSB حساسترین باکتری به نمونههای تهیهشده بود و قویترین نانوذرات تهیه شده که کمترین MIC و MBC را داشت به نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ اختصاص داشت و اغلب، باکتریهای موجود در شیر نسبت به محیط کشت به این نانوذرات مقاومتر بودند. در نهایت میتوان گفت که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ میتواند بهعنوان ترکیبی با قدرت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی مناسب انتخاب گردد.
هدف از این مطالعه درونپوشانی تیمول و رسوراترول تهیه شده با نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات و بررسی خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی آنها بود. بدین منظور برای تهیه نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات از روش دیسپرسیون مایع - مایع استفاده گردید. در این مطالعه تاثیر غلظتهای مختلف تیمول و رسوراترول (صفر تا ۱۰۰ درصد) و نسبتهای مختلف هسته به دیواره (۱ : ۱۰ و ۱: ۲۰) بر توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی یون آهن و فعالیت ضدمیکروبی بر باکتریهای اشریشیا کلی و لیستریا مونوسیتوژنز در محیط کشت و شیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت ۱ به ۱۰ هسته به دیواره، دارای بیشترین میزان توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن بود و مشخص گردید که افزایش غلظت دیواره بهجز نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول منجر به افزایش توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن گردید. باکتریهای لیستریا موجود در محیط کشت TSB حساسترین باکتری به نمونههای تهیهشده بود و قویترین نانوذرات تهیه شده که کمترین MIC و MBC را داشت به نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ اختصاص داشت و اغلب، باکتریهای موجود در شیر نسبت به محیط کشت به این نانوذرات مقاومتر بودند. در نهایت میتوان گفت که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ میتواند بهعنوان ترکیبی با قدرت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی مناسب انتخاب گردد.
دوره ۲۳، شماره ۷ - ( تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
در این پژوهش، ارزیابی نیروی کشش در فرآیند کشش سرد لوله فولاد زنگنزن ۴۱۰ انجام گرفت. با استفاده از شبیه سازی FEM، روشهای حل کران بالا، آنالیز تختال و فرآیند تجربی نیروی کشش و زاویه بهینه قالب بدست آمد. کشش عملی با دستگاه کشش صنعتی به روش توپی ثابت انجام شد. از نرم افزار آباکوس برای شبیه سازی فرآیند استفاده شد. تعیین محدوده نیروی کشش مورد نیاز و پیش بینی آن با استفاده از روشهای آنالیز تختال و کران بالا محاسبه شد. با توجه به نتایج، کمترین مقدار ضریب اصطکاک ۰,۱۵ مشخص و در زاویه قالب ۳۲ درجه کمترین نیروی کشش بدست آمد. با شبیه سازی فرآیند در آباکوس نیرو محاسبه شده و صحت سنجی نتایج برای پیشبینی نیروی مورد نیاز با نتایج قبلی صورت گرفت. پس از انجام آزمونهای عملی، اختلاف نیروی پیش بینی شده تجربی و شبیهسازی کمتر از ۷% تعیین گردید.