جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای معلمی
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده
در این پژوهش سعی شده است با نگاهی نوین به جایگاه مترجم به عنوان واسطه بینافرهنگی و با تکیه بر نظریه انسانشناسانی مانند ساپر و ورف ، به دریافت درستی از رابطه برهم برکنشی میان زبان و فرهنگ دست یابیم، تا درک ما را از مفهوم واقعیت تحتتأثیر قرار دهد. بنــــابراین میتوان برای مترجمـــان در مقام واسطه فرهنگی، الگویی برای درک بهتر واقعیت، ترسیم کرد تا به کمک آن بتـوانند واقعیت فرهنگی متــن را به بهترین شکل در زبان مبدأ درک کنند و با تولیــد مفهومی نزدیک به همان زبـان، در زبانی دیــــــگر (زبان مقصد) بیافرینند.
ترجمه، فرایندی است که نیاز به چندین مهارت دارد تا بتوان با آن به حاصلی نزدیک به متن مبدأ دست پیدا کرد. وجود تنها یک مهارت نزد مترجمان، آنها را از در نظر آوردن وجوه فرهنگی پنهان در متن دور کرده و رسیدن به ترجمهای خوب را ناممکن میکند. مهارتهای موردنیاز یک مترجم مجموعه عواملی هستند که موجب در نظر آوردن واقعیتهای فرهنگی متن، در فرایند ترجمه میشوند.
این مقاله به تبیین نقش واسطهگر فرهنگی مترجم اشاره دارد و از دیدگاه نظریهپردازان حوزه ترجمه، روند رسیدن به این مقام را مورد تحقیق قرار میدهد.
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
مدلهای استاندارد آسایش حرارتی همچون مدل فنگر و گایج و دیگر مدلهای آسایش حرارتی متداول، برای محیطهای یکنواخت توسعه پیدا کرده و آسایش حرارتی کلی برای بدن را بر مبنای عوامل فردی و محیطی متوسط پیشبینی مینمایند و توانایی ارزیابی آسایش حرارتی موضعی را ندارند. در حالی که در محیطهای غیریکنواخت، بخشهای مختلف بدن محدودههای مختلفی از پارامترهای فیزیکی از جمله دمای هوا، دمای متوسط تابش و سرعت هوا را تجربه میکنند. بنابراین واکنش افراد به محیط غیریکنواخت بستگی به احساس حرارتی موضعی بخشهای مختلف بدن آنها دارد نه به احساس حرارتی کل بدن. در حال حاضر، ارزیابی آسایش حرارتی در محیطهای غیریکنواخت، بیشتر به صورت آزمایشهای کنترل شده در محیطهای خاص مثل محیط داخل اتومبیل بوده و مدلهای ارائه شده، بر اساس تحلیل رگرسیون نتایج تجربی استوار بوده است که مختص شرایط فردی و محیطی مطابق با آزمایشهای انجام شده میباشند. هدف از این مقاله ارائه یک مدل آسایش حرارتی برای ارزیابی احساس حرارتی موضعی بخشهای مختلف بدن و در نهایت ارزیابی احساس حرارتی کل بدن در محیطهای غیریکنواخت میباشد. در مدل جدید، با استفاده از مدل فیزیولوژیکی و ۱۶ بخشی تانابه، اثرات غیریکنواختی محیط لحاظ شده و دما و فرایندهای فیزیولوژیکی بخشهای مختلف بدن محاسبه شده و سپس احساس حرارتی موضعی و کل بدن از طریق مدل دانشگاه برکلی ارزیابی میگردد. نتایج بدست آمده از مدل جدید با نتایج تجربی موجود مقایسه گردیده که حکایت از همخوانی مناسب نتایج بدست آمده با دادههای آزمایشگاهی دارد.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
اکسایش چربی و روغن موجب تولید مواد مضر میگردد که سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازد. در پژوهش حاضر، فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره میوه هندوانه کوهی مورد بررسی قرار گرفت. عصارهگیری با روش استخراج اولتراسوند با کمک حلال (اتانول) انجام شد. در این پژوهش فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با ۳ سطح ۲۰ آزمون بود، توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج حاصل از آنالیز آماری در شرایط بهینه، میزان زمان ۶۲/ ۱۸ دقیقه، شدت صوت khz ۵۶/۸۴ و دما ۵۲/۴۹ درجه سانتیگراد و میزان بازده استخراج ۸۴۵۶/۳۴ درصد گزارش شد. در این شرایط بهینه میزان ترکیبات فنولی و قدرت مهار رادیکالهای آزاد عصارهها در غلظتهای (ppm ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰، ۸۰۰) با آزمون فولین و DPPH مورد سنجش قرار گرفت و سپس عصاره در غلظتهای (ppm ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰، ۸۰۰) به نمونه روغن سویا بدون آنتیاکسیدان اضافه شده و پارامترهای اندیس پراکسید، شاخص تیوباربیوتیک اسید (TBA) با نمونه روغن سویا حاوی ppm ۲۰۰ آنتیاکسیدان سنتزی (BHT) و نمونه شاهد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره میوه هندوانه کوهی در روغن سویا ppm ۸۰۰ تا ۱۰۰ میزان اندیس پراکسید، شاخص تیوباربیوتیک اسید (TBA) کاهش پیدا میکند و غلظت ppm ۸۰۰ عصاره به دلیل داشتن مقادیر بالاتر ترکیبات آنتیاکسیدانی ازنظر فعالیت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد مؤثرتر عمل نموده است.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۷ )
چکیده
با تغییر هندسه مناسب روی نوک پره، میتوان بهبود قابل ملاحظهای در عملکرد یک فن ایجاد کرد. در این تحقیق، به بررسی عددی اثر دو آرایش متفاوت نوک پره و تغییرات دور کارکردی فن بر عملکرد آیرودینامیکی یک فن جریان محوری درون کانال پرداخته شده است. بهمنظور اطمینان از روش حل، نتایج تحلیلهای عددی با دادههای آزمایشگاهی فن در تونل باد مرکز تحقیقات ملخ NACA مقایسه شد. نتایج عددی نشان میدهد که با اضافهکردن شیار مناسب در نوک پره، هر دو ضریبهای فشار و ممان افزایش مییابند؛ اما با توجه به نرخ بیشتر افزایش در ضریب فشار نسبت به ضریب ممان، راندمان آیرودینامیکی نیز افزایش محسوسی داشته است. این افزایش در هر دو طرح مورد بررسی و در تمامی دورهای کارکرد فن مشاهده شده اما تا سرعت ۳۰۰۰ دور بر دقیقه دارای یک سیر صعودی بوده و سپس رو به کاهش گذاشته است. نتایج بهدستآمده تعیینکننده بهترین طرح برای آرایش نوک پره است. در واقع ساختار شیار به گونهای است که باعث بهدامافتادن یک جریان هوای چرخشی با انرژی جنبشی زیاد در نوک پره شده و این گردابه همانند سدی مانع از نشت جریان هوا میشود. در نتیجه اُفتهای ناشی از ترکیب جریان نشتیافته و جریان عبوری کاهش مییابد. با افزایش دور کارکرد فن، گردابههای ایجادشده درون شیار نوک پره تقویت شده که علاوه بر کاهش بیشتر در دبی جریان نشتیافته از ناحیه نوک، باعث افزایش اُفتهای ویسکوزیته و توربولانسی در این ناحیه میشود.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده
در پژوهش حاضر به بررسی آزمایشگاهی عملکرد نانوسیال حاوی نانوذرات تیتانیوم اکساید (TiO۲) در تولید بخار پرداخته شده است. برای این منظور از یک شبیهساز نور خورشید دارای لامپ زنون به عنوان منبع تابش و یک پیرانومتر برای تعیین میزان شدت خورشیدی استفاده شد. سپس درصدهای جرمی ۰/۰۰۱، ۰/۰۰۲، ۰/۰۰۴، ۰/۰۴، و ۰/۰۸% از نانوذرات در سیال پایه آب، تحت شدت نور (kW.m-۲۳/۵) Suns ۳/۵ مورد ارزیابی قرار گرفت، تا عملکرد تبخیری آن با آب معمولی (H۲O) مقایسه شد. در نهایت اثر شدت توان انرژی خورشیدی در تولید بخار بررسی شد. نتایج نشان داد که نانو سیال حاوی نانوذرات TiO۲ توانایی بهتری در جذب مستقیم انرژی خورشیدی در مقایسه با آب دارد؛ به طوری که بیشترین بازده کل برای نانوسیال و آب در شدت kW.m-۲۵/۳، به ترتیب۷۷/۴%و ۵۴% به دست میآید. از طرفی با افزایش غلظت نانوذرات در سیال پایه میزان جذب نور افزایش یافته و نیز افزایش میزان شدت از kW.m-۲۱/۵ تا kW.m-۲ ۳/۵ بازده محسوس را افزایش و بازده تبخیری را کاهش میدهد.
دکتر مژگان معلمی، دکتر یگانه موسوی جهرمی، دکتر علی رضا شریف مقدسی، خانم مریم رمضانی،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
آسیبپذیری اقتصادی، ویژگی ساختاری یک کشور است که باعث میشود در معرض متغیرهای خارج از کنترل قرار گیرد. تابآوری اقتصادی، ناشی از اتخاذ سیاستهای کلان اقتصادی است. تحقیق حاضر با انتخاب کشورهای صادرکننده نفت (MENA) و کشورهای صنعتی (G۷) و استفاده از شاخص ترکیبی و با رویکرد نظریه گراف در دوره زمانی۲۰۲۰-۲۰۱۷، متغیرهای زیرمجموعه توسعه پایدار را در پنج بعد در نظر میگیرد. از این رو، پژوهش به دنبال شناسایی نقاط قوت و ضعف گروه کشورهای منتخب در وضعیت آسیبپذیری و تابآوری است تا از این طریق، بتواند جهتگیریهای سیاستی مناسبی را برای دستیابی به توسعه پایدار ارائه نماید. در این مسیر، کشورها را در چهار وضعیت آسیبپذیری کنترل نشده، آسیبپذیری محدود، تابآوری ناپایدار و تابآوری پایدار طبقهبندی مینماید. نتایج تحقیق نشان میدهد، کشورهای صنعتی در وضعیت تابآوری پایدار به معنای بیشتر بودن تابآوری نسبت به آسیبپذیری و شاخص مثبت قرار میگیرند. برخی از کشورهای صادرکننده نفت در گروه تابآوری پایدار قرار دارند ولی مقدار شاخص برای این کشورها، تقریباً برابر صفر است. مشکل اصلی کشورهای مورد نظر، در بعد حکمرانی قرار دارد که با توجه به موقعیت متزلزل شان، میتواند به انتقال به وضعیت آسیبپذیری کنترلنشده منجر گردد. سایر کشورهای این گروه، در گروه آسیبپذیری کنترل نشده و شاخص منفی قرار میگیرند. عامل اصلی پایین بودن تابآوری و بالا بودن آسیبپذیری این کشورها نیز مانند بقیه کشورهای گروه، در بعد حکمرانی قرار دارد. بدین ترتیب، به جهت بهبود وضعیت آسیبپذیری و تابآوری و دستیابی به توسعه پایدار، اجرای اصلاحات قابل توجهی در نظام حکمرانی این کشورها ضروری به نظر میرسد.