جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای مرصوصی
نفیسه مرصوصی، سید علیرضا لاجوردی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده
در دهه های اخیر به دلیلرشد شتابانشهرنشینی وافزایشنقاطشهریدرسطحدنیا، مفهومکیفیتزندگیشهریبهطورگستردهایوارد مباحثبرنامهریزی ومطالعات شهریشدهاست.
هدف این پژوهش، مطالعه تطبیقی کیفیت زندگی در شهرهای کشور و روش تحقیق، توصیفی و شیوه نگارش، توصیفی و تحلیلی و برای سنجش درجه کیفیت زندگی در شهرها از تکنیک ترکیبی توسعه انسانی استفاده شده است. در این تکنیک ۳۶ شاخص به کار می رود که در سه دسته شاخص های فرهنگی- اجتماعی، شاخص های جمعیتی - اقتصادی و شاخص های زیربنایی قرار دارند.
نتایج به دست آمده نشان می دهد که: کیفیت زندگی شهری در شهرهای مرکزی و شمال کشور در تمامی بخش ها بهتر از سایر شهرهای کشور می باشد. بیشتر این شهرها در دایره ای فرضی که از اصفهان شروع می شود و پس از گذشتن از تهران، قزوین و سمنان شهرهای ساری، گرگان و رشت را در برمی گیرد، قرار دارند.
شهرهای نیمه شمالی و نیمه غربی کشور از لحاظ فرهنگی - اجتماعی و شهرهای نیمه شرقی و نیمه جنوبی کشور از لحاظ اقتصادی وضعیت بهتری دارند.
کیفیت زندگی در شهرهای واقع در فاصله ۱۰۰ تا ۴۰۰ متر از سطح دریا در تمامی بخش ها نسبتاً مناسب می باشد.
همچنین شهرهای ۱۰۰ تا ۲۵۰ هزار نفری از نظر فرهنگی و اجتماعی و شهرهای بیش از یک میلیون نفری، از لحاظ اقتصادی وضعیت بهتری نسبت به سایر شهرها دارند.
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر شناسایی چالشهای توسعه گردشگری شهری در شهرهای استان چهارمحال و بختیاری است. پژوهش حاضر از نظر روش شناسی کیفی و بر مبنای تحلیل محتوا است و جامعه آماری بررسی شده شامل کارشناسان علمی، دانشگاهی و سازمانی هستند که با ۱۲ نفر از افراد، مصاحبه نیمه عمیق، باز و غیرساختارمند انجام شده است. مصاحبه های گردآوری شده جهت شناسایی کدهای باز، ویرایش و حذف کدهای مشابه و شناسایی مقولات (چالشهای گردشگری) مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل کیفی از بین ۱۲ مصاحبه صورت گرفته، در مجموع ۱۳۵ کد اولیه شناسایی شد و بعد از ادغام و ترکیب کدهای مشابه، بیش از ۱۱۷ مفهوم اولیه استخراج شده و این کدها منتج به ۲۹ بُعد از چالشهای توسعه گردشگری شهری شد که شامل (ضعف حملونقل و شبکه ارتباطی، بهرهگیری از افراد غیرمتخصص، کمبود نیروی انسانی، عدم تبلیغات کارامد، ضعف زیرساختهای گردشگری، عدم سرمایه گذاری مناسب، نبود برنامه راهبردی، عدم طرحهای نیازسنجی، عدم مشارکت بخشهای مختلف، عدم بهره گیری از تجربیات موفق، عدم تخصیص اعتبارات لازم، نگرش نامناسب به استان، نبود امنیت کافی، فصلی بودن گردشگری، عدم اطلاعرسانی کافی، نبود آموزشهای کافی، عدم فرهنگسازی، ضعف روحیه مهمان نوازی، عدم رسیدگی به جاذبه های گردشگری، ضعف مدیریت، نبود نوآوریهای لازم، ضعف خدمات، ضعف آگاهی و علم گردشگری، عدم بهره گیری کافی از فناوریهای نوین، ضعف جایگاه راهنمایان گردشگری، ضعف طرحهای جامع گردشگری، عدم توجه به محیط زیست، عدم وجود برند گردشگری و عدم برگزاری رویدادهای گردشگری) است.
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
بررسی مناطق کلانشهری رسمی ایران، نقش محوری آنها را در شکلدهی به چارچوبهای فضایی استانها روشن میسازد. این مناطق به عنوان هستههای اقتصادی و اجتماعی عمل کرده و تخصیص منابع و پیشرفت را تسهیل میکنند. درک این نقش برای برنامهریزی توسعهای و کاهش نابرابریهای منطقهای ضروری است. این پژوهش تأثیر مناطق کلانشهری بر چارچوبهای فضایی استانها را از طریق تحلیل تمرکز جمعیتی، فعالیتهای منطقهای و سلسله مراتب شهری بررسی میکند. در این مطالعه از روشهای کمی شامل آزمون T، خوشهبندی Kmeans و شاخص موران I استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که ۸ استان دارای مراکز کلانشهری رسمی، سطح پیشرفت بالاتری نسبت به ۲۳ استان فاقد چنین مراکزی دارند. علاوه بر این، استانهای مجاور این مناطق کلانشهری نیز از سطح توسعه بیشتری برخوردارند. یافتههای حاصل از شاخص موران I، آرایش فضایی خوشهای را نشان میدهد که توسط نقشه وزندهی معکوس فاصله (IDW) تأیید شده و تمرکز توسعه در فلات مرکزی ایران را برجسته میسازد. با این حال، استان خراسان رضوی به دلیل مجاورت جغرافیایی با مناطق کمتر توسعهیافته، از این الگو پیروی نمیکند. کاربرد روش خوشهبندی Kmeans، تهران، اصفهان، فارس و البرز را به عنوان توسعهیافتهترین استانها شناسایی کرده است، در حالیکه قم و سیستان و بلوچستان در دسته کمتر توسعهیافته قرار گرفتهاند. این نتایج بر اهمیت حیاتی مناطق کلانشهری در تسهیل تحولات ساختاری درون استانهای ایران تأکید میکند.