۱۴ نتیجه برای محمودزاده
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
در دهههای اخیر تحقیقات زیادی درخصوص ارتباط سرمایه اجتماعی با رشد و توسعه اقتصادی در سطح جوامع بهوسیله دانشمندانی چون بوردیو، کلمن و پوتنام صورت گرفته است. در همین راستا این مسأله مطرح شد که این شکل از سرمایه چه تأثیری بر عملکرد سازمانهای تولیدی و صنعتی خواهد داشت.
هدف: هدف این تحقیق کشف و ارائه الگوی اثرگذاری سرمایه اجتماعی بر عملکرد شرکتهای فعال در صنعت ،بهخصوص صنعت خودرو در ایران بوده است.
روش تحقیق: در تحقیق حاضر که از نوع توسعهای محسوب میشود، سرمایه اجتماعی ۱۲ شرکت فعال در صنعت ساخت قطعات خودرو (تابعه گروه صنعتی ایرانخودرو) به روش پیمایش مقطعی با ابزار پرسشنامه اندازهگیری و به منظور سنجش عملکرد این شرکتها نیز از نتایج ارزیابی صورتپذیرفته براساس خود ارزیابی مدل تعالی بنیاد کیفیت اروپا استفاده شد. در نهایت نیز همبستگی میان متغیرهای سرمایه اجتماعی و عملکرد سازمان هم با استفاده از تحلیل رگرسیون و هم در قالب الگویی جامع براساس مدلسازی معادلات ساختاری ارزیابی شد. یافتههایتحقیق: براساس اطلاعات بهدست آمده از تحقیق حاضر، این نتیجه حاصل شد که عملکرد سازمانهای مورد مطالعه تابعی از سرمایه اجتماعی این سازمانها است و متغیرهای شبکه اجتماعی، اعتماد و هنجارهای مشترک در سازمان بر عملکرد سازمان از مناظر مختلف (مشتریان، کارکنان، جامعه و نتایج کلیدی عملکرد) اثرگذار بودهاند.
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
در حال حاضر در انواع ساختمانها با کاربریهای گوناگون، آنچه در امر طراحی معماری بیشتر به نظر میآید، تغییرات پس از بهرهبرداری توسط کاربران میباشد که این تغییرات از نظر عدم رعایت الزامات طراحی و توجه نکردن به تغییرات ابعاد دیگر آن مانند تأسیسات و ... در مرحله پیش از بهره برداری است. در فرآیند طراحی گاه با تغییری ناگهانی مواجه می شویم و با توجه به ساختار سنتی روند طراحی، این تغییر در ابعاد دیگر اعمال نمیگردد و در مرحله پس از بهرهبرداری خطاهای طراحی، خود را نشان میدهند و تغییرات الزام آور می شود، از این بُعد میتوان ارائه مدلی که تغییرات طراحی را دنبال کند و در مرحلهی پیش از بهرهبرداری به رفع آنها بیانجامد؛ لازم دانست. مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) با رفع پیچیدگیها، در مراحل طراحی، تولید و ساخت، تغییرات احتمالی را با یکپارچهسازی اطلاعات ساختمان در دیگر اجزای بنا، پیشبینی کرده و خطاهای پس از بهرهبرداری و ساخت را کاهش میدهد.
هدف کلی پژوهش حاضر، توسعهی نوعی روش بهبود طراحی معماری در مرحلهی پیش از بهرهبرداری است؛ با هدف اثربخشی فاکتورهای بهبوددهنده، با استفاده از مدل اطلاعات ساختمان، طراحی نهایی انجام میگردد. در حقیقت این الگو فرضیات مورد نیاز طراح را در قالب ضعفها، قوتها، تهدیدها و فرصتها به منظور کاهش خطاهای حاضر و بهبود طراحی در آینده ارائه داده و طراح با استفاده از مدل اطلاعات ساختمان فرآیندهای مرتبط را در قالب نحوهی پاسخگویی فرآیند ساخت به فشارهای در حال افزایش از جانب پیچیدگی بیشتر، توسعه سریعتر و تداومپذیری بهبود یافته در قالب فناوری BIM ترسیم مینماید؛ زیرا که فعالیتهای سنتی قادر به پاسخگویی این فشارها نمیباشند. امید است با فراگیر شدن روش مدل اطلاعات ساختمان در عرصهی ساخت و ساز کشور، هزینههای ساخت و استفادههای عملکردی بعدی کاهش پیدا کند و عملکرد بهبودیافته از خطاهای احتمالی در پس از بهره برداری بکاهد.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( پائیز ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف این مقاله شناسایی گفتمان حاکم بر متون مربوط به راهبردهای توسعه منابع انسانی در صنعت بانکداری است که واقعیت آموزش و یادگیری در این صنعت را بازنمایی میکنند. درواقع این پژوهش در پی آن است که علاوه بر شناسایی نوع گفتمان حاکم بر متون موردنظر، مفاهیم کلیدی در نظم گفتمانی را بررسی کند. روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف برای این پژوهش انتخاب شده است. چارچوب نظری که فرکلاف معرفی میکند، دربرگیرنده مفاهیمی متنوع است که باتوجهبه هدف پژوهش از آنها استفاده شد. فرکلاف این مفاهیم را در یک الگوی سهبعدی تحلیل میکند. براساس این الگو، متون انتخابشده که فصل نهم قانون مدیریت خدمات کشوری بخشنامه «نظام آموزش کارمندان دستگاههای اجرایی»، «نظام جامع آموزش و توسعه منابع انسانی بانک» و مقالههای فارسی با موضوع توسعه منابع انسانی در صنعت بانکداری میباشند، بهصورت مفصل و دقیق در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین تحلیل شد. نتایج تحلیل نشان داد که گفتمان حاکم بر متون از راه عناصر گفتمانی دیدگاه یکپارچه در نظریههای خود و کار، رویکرد مبتنی بر عملکرد در نظریههای یادگیری در کار و فرایند یادگیری هدایت شده در نظریههای یادگیری مفصلبندی شده است و نظم گفتمانی بر کلیت این گفتمان حاکمیت دارد.
محمود محمودزاده، سهیلا سبحانی،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
تأثیر هزینههای تأمین اجتماعی بر بازارکار از قبیل دستمزد و اشتغال در تحقیقات اقتصادی همواره مورد توجه بوده است. هدف این مقاله ارزیابی اثرات هزینه های تأمین اجتماعی بر دستمزد و اشتغال با استفاده از روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی[۱]در دوره زمانی ۱۳۸۶- ۱۳۵۸ در کوتاهمدت و بلندمدت میباشد.
نتایج نشان میدهد کسورات تأمین اجتماعی کارگران بر دستمزد حقیقی در کوتاه مدت و بلند مدت، تأثیر منفی داشته و قدرت خرید نیروی کار را کاهش می دهد. افزون بر این، هزینه های تأمین اجتماعی کارفرمایان، اثر منفی بر اشتغال داشته ولی معنادار نمی باشد. همچنین یافته ها نشان می دهد بهره وری نیروی کار و رشد اقتصادی مهمترین عوامل مؤثر بر بازار کار(دستمزد و اشتغال) می باشند.
[۱]. Autoregressive Distributed Lag (ARDL)
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: توکسوپلاسموزیس دارای عفونتی منتشر در جهان است که بهوسیله تک یاخته درون سلولی توکسوپلاسما گوندی ایجاد میشود. توکسوپلاسما عامل ایجاد تغییرات در رفتارهای جوندگان است. جوندگان نقش مهمی در چرخه زندگی توکسوپلاسما گوندی بازی میکنند و بهعنوان مخزن اصلی عفونت در گربههای اهلی مطرح هستند. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی موشهای تهران به توکسوپلاسما بود.
مواد و روشها: در این مطالعه ۱۵۰ موش از تمامی پنج منطقه تهران (شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب) توسط تلههای زندهگیر در مدت ۸ ماه شکار شدند. برای تشخیص عفونت از کونژوگه آنتیرت به روش الایزا استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که۷/۳۶ درصد موشهای تهران دارای آلودگی به توکسوپلاسما هستند و بیشترین میزان آلودگی مربوط به جنوب و مرکز تهران با ۷/۱۱ درصد و کمترین میزان آلودگی در غرب تهران با ۴۷/۱ درصد است.
نتیجهگیری: این میزان آلودگی نمایانگر اهمیت وجود موشهای رت وحشی در برقراری و ماندگاری چرخه زندگی این انگل است.
دوره ۱۳، شماره ۵۵ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
نگهدارنده های شیمیایی معمولاً جهت کاهش یا حذف میکروارگانیسم های بیماریزا یا عامل فساد در مواد غذایی بکار می روند، استفاده بیش از حد آنها منجر به ایجاد باقی مانده های سمی و تاثیرات مضر در مصرف کنندگان می شود. بنابراین تحقیقات بسیاری جهت جایگزینی نگهدارنده های شیمیایی با انواع طبیعی آنها، خصوصا روی اسانس های گیاهی در حال انجام است. در این مطالعه ترکیبات شیمیایی اسانس کهلیک اوتی با دستگاه GC-MS شناسایی شد. سپس خصوصیات ارگانولپتیکی، ضد میکروبی و فیزیکوشیمیایی نمونه های دوغ با غلظت های مختلف اسانس در طول یک دوره ۱۴ روزه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز GC-MS نشان داد که تیمول (۱/۵۱%)، پارا-سیمن (۷۸/۱۳%) و گاما ترپینن(%۰۳/۹) بیشترین درصد ترکیبات را تشکیل می دهند. اسانس درغلظت های پایین اضافه شده به دوغ در همان روزهای اولیه باکتری E.coli O۱۵۷:H۷ را از بین برد و همچنین MIC اسانس µg/ml۴۷۰ بود. بر اساس نتایج بدست آمده اسانس تغییرات معنی داری در خواص فیزیکو شیمیایی دوغ ایجاد نمی کند جز در مورد مواد جامد کل که دوغ فاقد اسانس با دوغ دارای ۱۰۰ و ۲۰۰ ppm اسانس از نظر این خصوصیت اختلاف معنی داری داردP<۰,۰۵)). دوغ دارای ppm ۵۰ اسانس قابلیت پذیرش بالاتری در بین داورها داشت. اسانس مورد نظر اثر مضری بر خصوصیات ارگانولپتیکی و فیزیکوشیمیایی دوغ نداشته و مواد موثر آن میتوانند بعنوان یک عامل ضد باکتریایی قوی بصورت خالص تهیه و بصورت تنها و در کنار دیگر تکنیک های نگهداری برای افزایش عمر انباری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: لیشمانیوز یکی از شش بیماری مهم انگلی مناطق گرمسیری دنیاست. روشهای درمانی متعددی برای لیشمانیوز ارایه شده است؛ اما مقاومت تدریجی انگل به برخی از داروها مشکلات جدیدی را در رابطه با این بیماری بهوجود آورده است. بنابراین امروزه استفاده از درمانهای جدید بهویژه داروهای گیاهی بهعنوان یکی از گزینههای درمانی مورد تحقیق قرار گرفته است. محققان حاضر نیز در این مطالعه درمان لیشمانیوز پوستی با گلوکانتیم و پماد عصاره سیر و پماد فرآورده R۱۰ تهیه شده از عصاره سیر در مدل موشی را مقایسه نمودهاند.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی که در دانشگاه شاهد انجام شد، اثر گلوکانتیم پماد عصاره سیر و پماد فرآورده R۱۰ تهیه شده از عصاره سیر در مدل موشی روی زخمهای جلدی ناشی از لیشمانیا ماژور، در موشهای نژاد BALB/c، C۵۷BL/۶ و سوری بررسی شد. هریک از این سه نژاد براساس این که کدامیک از این درمانها را بگیرند یا اصلاً درمانی نگیرند به ۴ گروه تقسیم شدند. اثر درمانی ترکیبات مذکور به وسیله اندازهگیری قطر زخمها و شمارش اجسام لیشمن در زخمها قبل و پس از هشت هفته درمان و همچنین بررسی وجود یا عدم وجود انگل در کبد و طحال تعیین شد.
نتایج: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد پماد R۱۰ تهیه شده از عصاره سیر، در بهبودی زخم موشهای مبتلا به لیشمانیوز جلدی ناشی از لیشمانیا ماژور تأثیر معنیداری داشت (۰۵/۰>P) که این تأثیر از هفتههای سوم درمان به بعد معنیدار بود. اختلاف آماری بین گروههای مختلف از نظر وجود اجسام لیشمن (بار انگلی) نیز معنیدار بود (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: با توجه به تجربیات حاصل از این پژوهش عصاره R۱۰ اثربخشی خوبی در درمان بیماری سالک دارد که قابل مقایسه با گلوکانتیم است.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ویژهنامه تابستان- ۱۳۹۴ )
چکیده
در سالهای اخیر برای افزایش ظرفیت برشی تیرهای عمیق از روش پیش تنیدگی و یا تقویت با CFRP استفاده شده است و اثر همزمان پیش تنیدگی و مقاوم سازی تیر عمیق مورد بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله به مطالعه آزمایشگاهی رفتار تیرهای عمیق دو سر ساده در حالات مختلف پرداخته شده و رفتار آنها در مقایسه با تیرهای عمیق معمولی، تیرهای عمیق پیش تنیده و تیرهای عمیق مقاوم شده با CFRP مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا ۱۰ تیر عمیق با نسبت دهانه به ارتفاع ۲ ساخته شده و تا نقطه خرابی تحت بار تک نقطه ای قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تحلیل داده های آزمایشگاهی نشان می دهد که اگر تیرهای عمیق ساده و پیش-تنیده با ظرفیت برشی یکسان، با آرایش مناسبی از CFRP تقویت شوند، تیر عمیق پیش تنیده تقویت شده شکل پذیری بیشتری داشته و مقاومت نهایی آن حدود ۷% بیشتر از تیر عمیق ساده تقویت شده خواهد بود. برای تحلیل تیرها از روشهای موجود استفاده شده ولی هیچکدام از روشهای موجود رفتار تیرهای آزمایش شده در این تحقیق را نمی توانند به درستی پیش بینی کنند.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از نگرانیهای طرّاحان، شکست سازهها در نتیجهی تمرکز تنش در ناپیوستگیهای هندسی است. ضریب تمرکز تنش در اثر وجود گشودگی، پارامتری کلیدی در کاهش ظرفیت تحمل بار سازه است. در تحلیل صفحات همسانگرد حاوی گشودگی، هندسهی گشودگی، شعاع انحنای گوشهی گشودگی، جهتگیری(زاویهی چرخش) گشودگی و زاویهی بار از جمله پارامترهای تأثیرگذار بر میزان تمرکز تنش در اطراف گشودگی میباشند. لذا در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از روش الگوریتم اجتماع ذرات، پارامترهای بهینه جهت دستیابی به کمترین مقدار تنش در اطراف گشودگیهای چندضلعی در صفحات همسانگرد تحت کشش تک محوره معرفی شود. در مطالعهی حاضر، از روشی تحلیلی برای محاسبهی تنش در اطراف گشودگیهای مختلف استفاده شده است. مطابق این روش با استفاده از نگاشت همنوا روش متغیّر مختلط موسخلیشیولی که فقط برای گشودگیهای دایروی و بیضوی بود، به سایر گشودگیها تعمیم داده شده است. نتایج ارائه شده در این باره نشان میدهد که با انتخاب شکل مناسب گشودگی و انتخاب پارامترهای بهینهی آن میتوان ضریب تمرکز تنش صفحات دارای گشودگی را به میزان قابل توجهی کاهش داد و حتی در مواردی به ضریب تمرکز تنشی کمتر از تمرکز تنش ناشی از گشودگی دایرهای دست یافت.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در دهههای اخیر تقاضا برای آب بویژه در مناطق خشک و نیمهخشک افزایش یافته است و باعث افزایش بهرهبرداری از این منابع شده است. منابع آب زیرزمینی از منابع مهم تأمین آب برای مصارف در بخشهای مختلف از جمله شرب، صنعت و کشاورزی است. امروزه استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی، فشارهای وارده بر این منابع را افزایش داده و پیامدهای محیطزیستی جبرانناپذیری را سبب شده است. در این مطالعه از یک مدل نظریه بازی همکارانه جهت بررسی نحوه همکاری میان بهرهبرداران از منابع آب زیرزمینی با هدف مطالعه خسارت محیطزیستی و سود ذینفعان استفاده شده است. مدل استفاده شده در این مطالعه برای بررسی یک مسئله کنترل بهینه شامل مباحث اقتصادی، محیطزیستی، کشاورزی و متغیرهای هیدرولوژیکی توسعه داده شده است. جهت تعریف و حل مسئله شبیهسازی - بهینهسازی بصورت منعطفتر در این مطالعه، از روش بهینهسازی جامعه مورچهها استفاده شده که امکان تمرکز بر گستره متنوعتری از اهداف و قیود را فراهم مینماید. نتایج نشان میدهد که چگونه برداشتهای بیرویه و کنترل نشده در هر آبخوان بر روی سایر ذینفعان از منابع آبزیرزمینی که در مجاورت آن آبخوان قرار گرفتهاند، تأثیر میگذارد. همچنین، اثرگذاری بر روی اکوسسیتمهای آبی نیز مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن به صورت خسارت محیطزیستی ارائه شده است. نتایج مطالعه نشان میدهد که در حالت تشکیل ائتلاف و همکاری مؤثر میان ذینفعان در نواحی مختلف و در نظر گیری پیامدهای محیطزیستی، خسارات محیطزیستی نسبت به شرایط وضع موجود کاهش مییابد.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده مبنای تردید نسبت به اعتبار عقد احتمالی در حقوق ایران نقض اصل لزوم تعیین قطعی عوضین است. با تحلیل حدیث نفی غرر و تفسیری منعطف از مواد قانون مدنی (به عنوان مستندات اصل) و تحلیلی پیرامون اصل منع استفاده بلاجهت، اصل اتقان در عمل، نظم عمومی و سیره عقلا (به عنوان مبانی اصل)، روشن میگردد که مستندات و مبانی مذکور منافاتی با اعتبار عقد احتمالی ندارد. اعتبار عقد احتمالی در حقوق ایران با نظریه کفایت قابلیت تعیین عوضین که مورد پذیرش برخی فقها بوده، قابل توجیه است. این نظریه که مبتنی بر قاعده نفی عسر و حرج، نظم عمومی و عرف سلیم جامعه است، در موادی از قانون مدنی به طور خاص مورد پذیرش واقع گردیده است. در قانون مدنی مصر نظر به پذیرش نظریه کفایت قابلیت تعیین تردیدی نسبت به اعتبار عقد مذکور مطرح نگردیده است. مبنای پذیرش چنین نظریهای تحول در مفهوم غرر به تبع عرف است. عدم تأثیر غبن در صحت عقود احتمالی مبنای دیگری بر صحت عقد مورد بحث در حقوق مصر است.
[۱]نویسنده مسؤول: E-mail: Rahimi@atu.ac.ir
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از راهکارهای مناسب برای کاستن از تولید کربندیاکسید ناشی از تولید سیمان، استفاده از پوزولانها به جای بخشی از سیمان است. استفاده از پوزولانها در سیمان آمیخته دوگانه (یک پوزولان در کنار سیمان)، در عمده موارد منجر به بهبود دوام بتن میشود. یکی از کاربردهای گسترده پوزولانها در بتن خودتراکم است، بتنی که در سالهای اخیر به جهت ویژگیهایش، مورد اقبال قرار گرفته است. در پژوهشهای جدید بر روی استفاده از سیمان آمیخته سهگانه (دو نوع پوزولان در کنار سیمان)، بهبود قابل توجه خواص دوامی بتن خودتراکم نسبت به سیمان آمیخته دوگانه مشاهده شد. اما تحقیقات درباره سیمان آمیخته سهگانه و خصوصا سیمان آمیخته چهارگانه (سه نوع پوزولان در کنار سیمان) محدود بوده است. در حالیکه که انتظار میرود سیمان آمیخته چهارگانه جدای از مزیتهای زیستمحیطی قابل ملاحظه، به بهبود دوام بتن کمک کنند. بنابراین هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر استفاده از سیمان آمیخته دوگانه، سهگانه و چهارگانه بر خواص دوامی بتن خودتراکم میباشد. به این منظور، از پوزولانهای تراس و پومیس هر کدام با مقادیر جایگزینی ۰، ۱۰ و ۲۰% ، در کنار ۱۰% میکروسیلیس به صورت ثابت استفاده شد. آزمایشهای مقاومت فشاری، آزمایش فراصوت ، عمق نفوذ آب، جذب آب حجمی، مقاومت الکتریکی و مقاومت در برابر نفوذ یون کلراید تسریع شده، انجام شد. نتایج نشان دادند که استفاده از سیمان آمیخته سهگانه و چهارگانه منجر به کاهش مقاومت فشاری و کاهش جزئی سرعت فراصوت و حفظ یا بهبود دوام در بتن خودتراکم شد. عملکرد سیمان آمیخته سهگانه در نتایج آزمایشهای مقاومت فشاری، آزمایش فراصوت و عمق نفوذ نسبت به سیمان آمیخته چهارگانه به صورت جزئی بهتر بود. در حالی که سیمان آمیخته چهارگانه مقاومت در برابر نفوذ یون کلراید را نسبت به سیمان آمیخته دوگانه و سهگانه بهبود قابل توجهی داد. همچنین، همه طرحها، جذب آب حجمی و مقاومت الکتریکی مشابه مطلوبی داشتند.
آقای سید مهدی حسینی، دکتر امینه محمودزاده، دکتر سید علی مدنی زاده،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
در این پژوهش به تخمین سهم عوامل مختلف مؤثر بر سوءتخصیص سرمایۀ فیزیکی در اقتصاد ایران پرداخته میشود. بدینمنظور از یک مدل تعادل عمومی استفاده میشود که در آن عواملی همچون هزینۀ تعدیل سرمایه، نااطمینانی (در سطح بنگاه) و ناهمگنی در قدرت بازار و توابع تولید بنگاهها وجود دارند. با تخمین پارامترهای مدل به روش گشتاورهای تعمیمیافته، میتوان سهم هرکدام از این عوامل در سوءتخصیص را محاسبه کرد. در این پژوهش از دادۀ تابلویی کارگاههای صنعتی ایران در آخرین بازۀ در دسترس (۱۳۸۲ تا ۱۳۹۲) برای محاسبۀ گشتاورها و تخمین پارامترهای مدل استفاده شده است. نتایج نشان میدهد میتوان تا بیش از ۸۰ درصد سوءتخصیص مشاهدهشده در اقتصاد ایران را به سه عامل هزینههای تعدیل، ناهمگنی در تابع تولید و ناهمگنی در قدرت بازار بنگاهها نسبت داد. در مقایسه با مطالعات مشابه، نقش هزینههای تعدیل در ایران بهطور قابلتوجهی بیشتر از سایر کشورها است. همچنین نشان داده میشود سوءتخصیص طی بازۀ زمانی مورد مطالعه افزایش یافته و این امر ناشی از افزایش نقش اختلالها در اقتصاد بوده است.
دکتر امینه محمودزاده، آقای کامیاب رجبی زاده، دکتر مجید عینیان،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
برخلاف پیشبینی فرضیه درآمد دائمی، مطالعات تجربی نشان میدهند تغییرات درآمد میتوانند تغییرات مصرف را پیشبینی کنند. این پدیده را حساسیت اضافی مصرف مینامند. یکی از دلایل بروز این پدیده وجود محدودیت نقدینگی برای برخی از خانوارها است. با استفاده از داده خرد خانوارهای ایرانی این موضوع را بررسی کردیم و نشان دادیم که مصرف خانوارهای ایرانی نسبت به تغییرات درآمد حساس بوده (حساسیت اضافی مصرف) بهطوریکه تغییر ۱۰ درصدی در درآمد انتظاری خانوار، موجب تغییر ۲,۶۶ درصدی مصرف بیدوام میشود. همچنین مشاهده میشود که بهبود دسترسی خانوارها به اعتبار، باعث بهبود توانایی هموارسازی مصرف میشود. با تعریف شاخصهای توسعه مالی نشان دادیم که بهبود ۱۰ درصدی در میانگین وزنی مبلغ وام دریافتی و نسبت وام به درآمد بهترتیب باعث کاهش ۱۲.۵ درصدی و ۱۳ درصدی ضریب حساسیت اضافی مصرف میشود، همچنین بهبود ۱۰ درصدی در میانگین تعداد وامهای دریافتی خانوارها باعث کاهش ۲۰.۵ درصدی در ضریب حساسیت اضافی مصرف میشود