۲۰ نتیجه برای مؤمنی
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
روستای کریک از توابع شهرستان دنا واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد با مرکزیت یاسوج است، این روستا دارای اقلیم سرد و کوهستانی است که در شیب ملایم رشته کوه زاگرس قرار گرفته است. از جمله ویژگی های این روستا بافت متراکم و پلکانی است که به صورت طولی و در کنار رودخانه شکل گرفته است. از جمله عوامل مؤثر در شکل گیری معماری این روستا می توان به توپوگرافی زمین، اقتصاد حاصل از معیشت، عوامل اقلیمی و وضعیت اجتماعی و فرهنگی مردم اشاره کرد. معماری روستای کریک به دو بخش معماری بافت قدیم )اصیل( و معماری بافت جدید )نوساز( تقسیم می شود. معماری اصیل به جای مانده از نخستین تمدن های این منطقه و این سرزمین بوده و معماری نوساز متأثر از معماری سایر اقوام و جوامع اطراف است. روش تحقیق در مرحله بررسی تاریخی و فرهنگ روستا به شیوه تاریخی- تفسیری است و در مرحله بررسی نمون هها به شیوه میدانی و به شیوه توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند. روش گردآوری داد هها به روش کتابخانه ای، مقالات الکترونیکی و در مرحله میدانی به شیوه مصاحبه نیم هسازمان یافته و مشاهده است. در این مقاله معماری اصیل منطقه به صورت نمونه موردی بررسی شده و ساختار و معماری این روستا پس از معرفی، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که معماری روستای کریک دارای ویژگ یهای خاص و منحصربه فرد خود است، این ویژگی ها عبارتند از بافت پلکانی و فشرده، ساختار همساز با اقلیم و زمینه، نحوه ذخیره انرژی با استفاده از چیدمان فضایی سکونتی و فضاهای خدماتی خانه و موقعیت استراتژیک روستا به لحاظ قرارگیری در دامنه رشته کوه زاگرس.
دوره ۷، شماره ۳ - ( شماره ۳ پیاپی ۳۰- ۱۳۸۲ )
چکیده
-
دوره ۸، شماره ۱۶ - ( پاییز و زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
ممنوعیت دینی شمایلنگاری باعث شد مسلمانان برای نمایش چهره بزرگان دینی، کتابهای احادیثی در توصیف ویژگیهای ظاهری مقدسان دین بهویژه پیامبراسلام (ص) تدوین کنند. ترمذی (صاحب یکی از صحاح سته اهل سنت) مؤلف یکی از نخستین و جریانسازترین این کتابها است. کتاب وی، مشهور به «الشمائل المحمدیه»، در ۵۶ باب به احادیثی اختصاص دارد که در آن ویژگیهای جسمانی پیامبر (ص) توصیف شده است. با وجود جریانسازی کتاب الشمائل در شمایلنگاری اسلامی، تنها یک ترجمه فارسی از آن، در روزگار معاصر به قلم مهدوی دامغانی منتشر شدهاست، درحالیکه نسخه خطی ترجمهای منظوم از این کتاب با نام «نظمالشمائل»، متعلق به قرن دهم در کتابخانه مجلس شورای اسلامی موجود است. در مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، ضمن معرفی این تکنسخه، بیان ویژگیهای زبانی و ادبی آن و میزان وفاداریاش به متن عربی، نشان دادهایم سراینده منظومه (حافظ هروی) ابتدا الشمائل را با عنوان نثرالخصائل به فارسی ترجمه و سپس ترجمه منثورش را منظوم کردهاست. ترجمه ۴۵۰۰ بیتی وی در قالب مثنوی و در بحر خفیف مسدس مخبون محذوف (فاعلاتن مفاعلن فَعلن) است و جز در بخشهای آغازین، بهره چندانی از عناصر شاعرانگی ندارد و باید آن را نظمی موزون و مقفّی شمرد تا شعری خیالانگیز. از مقایسه این نسخه با اصل عربی دریافتیم شاعر فارسیگو در آغاز هر باب با حذف سلسله راویان و اضافه کردن افزودهای با عنوان «فائده»، توانسته است در مجموع ، به صورت ماهرانه و باوفاداری به متن عربی، احادیث را گاه در یک، دو، سه و گاه در چند بیت به شعر فارسی درآورد.
علیاصغر بانویی، فرشاد مؤمنی، مجتبی محققی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده
نتایج سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ نشان میدهد که بیش از ۵۰ درصد جمعیت شاغل کشورمان، درگیر تولید کالاهای ملموس نظیر غذا، لباس، خانه، اتومبیل و غیره نمیباشند. این خود میتواند مستقل از وجود تردیدهای جدی در اصل ایده صنعتی شدن ایران، نشانهای از ورود اقتصاد ایران به فاز جدیدی باشد که امروزه به «اقتصاد خدمات» معروف است.
تبیین این نوع اقتصاد نیاز به تعاریف، مفاهیم و طبقهبندی نوین نظام تولیدی دارد که میتواند مؤلفههای اصلی رویکرد «پساصنعتی شدن» را تأمین نماید. بررسی این ابعاد به طور کلی در ایران مورد غفلت قرار گرفته است. سنجش، تعیین و شناسایی قلمرو فعالیتهای بخش چهارم و سپس تحلیلهای ساختاری آن در قالب دو الگوی داده – ستانده متعارف و شبه ماتریس حسابداری اجتماعی، میتواند بستر کنکاش های علمی مربوط به حوزه اقتصاد خدمات را فراهم نمایند.
بررسی این ابعاد ارکان اصلی مقاله حاضر را تشکیل میدهد. برای این منظور، ابتدا بر مبنای معیارهای مشخص، قلمرو فعالیتهای بخش چهارم در قالب نظام حسابداری بخشی سال ۱۳۸۰ تعیین میگردد. سپس براساس نظام طبقهبندی نوین، کل فعالیتهای اقتصادی به چهار بخش اول، دوم، سوم و چهارم تفکیک میشود.
پس از آن، ساختار بخش چهارم برحسب سهم عوامل تولید، ضرایب فزاینده تولید، درآمد و اشتغال در قالب الگوهای داده – ستانده متعارف و شبه ماتریس حسابداری اجتماعی مورد سنجش قرار میگیرد. نتایج نشان میدهد که بخش چهارم، ماهیت کالاهای مصرفی داشته و بدین ترتیب اثرات القایی مصرف و درآمد خانوارها نقش بسزایی در افزایش تولید، درآمد و توان اشتغالزایی بخش چهارم نسبت به سه بخش دیگر اقتصاد دارد.
دوره ۹، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۴۲- ۱۳۸۴ )
چکیده
در این مقاله، نتایج بررسی عوامل کلیدی مؤثر بر کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانهای دولتی ایران با روش دلفی ارائه شده است. به این منظور ابتدا درباره فناوری اطلاعات توضیحی داده میشود و سپس با ارائه شواهدی از شکست و ناکامی در کاربرد این فناوری در سطح ایران و جهان، مسأله پژوهش تعریف خواهد شد. مرور پژوهشها و مطالعات پیشین در زمینه عوامل موفقیت و شکست کاربرد این فناوری در بخش دولتی و جمعبندی آنها، بخش بعدی مقاله را تشکیل میدهد. در ادامه، روش پژوهش بویژه روش دلفی تبیین و در پایان نیز یافتههای این پژوهش، توصیف و تحلیل میشوند. براساس یافتههای این پژوهش، اعضای پانل دلفی در مجموع ۳۷ عامل را در موفقیت و شکست کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانهای دولتی ایران کلیدی تشخیص دادهاند. لازم به ذکر است که به ۲۰ عامل از این عوامل در پژوهشها و مطالعات پیشین در بخش دولتی اشاره شده است و ۱۷ عامل دیگر را اعضای پانل ارائه کردهاند. این عوامل به شش دسته تقسیم شدهاند. در پایان نیز محدودیتها و پیشنهادها ارائه میشوند.
دوره ۹، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۴۲- ۱۳۸۴ )
چکیده
یکی از مهمترین نهادهای قانونگذاری در بسیاری از کشورها مجلس است. پس از انتخاب نمایندگان مجلس بهوسیله مردم، یکی از مسائل مهم، تخصیص نمایندگان به کمیسیونهای تخصصی است. در این مقاله از برنامهریزی چند هدفه (MODM) برای این منظور استفاده شده است. اهدافی که در این مدل در نظر گرفته شدهاند عبارتند از: میزان علاقه، نوع تخصص و سابقه عضویت. شایان ذکر است که وزن اهداف با روش AHP محاسبه شدهاند. متغیرهای تصمیم مدل از نوع صفر و یک میباشند.
دوره ۹، شماره ۳۸ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
اشعار تعزیهنامهها باتوجه به تنیدگی شخص و حقیقت تاریخی و نمادها و نیز قوانین و قالبهای شعری قابلیت بازتاب وسیع محتوای فکری و فرهنگی جغرافیای منطقهای را دارد. توجه به محتوا و نیز مضامین رایج در این اشعار ما را با فرهنگ، زبان و اصطلاحات رایج عامه در این حوزه آشنا میکند. باتوجه به زیبایی اشعار تعزیه و روایت داستانگونۀ آن که در ذکر مصائب شهدای کربلاست و نیز ابعاد چندوجهی تعزیهها و خصوصیات نمایشگونۀ آن کمتر به متن اثر تعزیهنامهها باتوجه به محتوای دریافتی، پرداخته شده است. اینکه چه چیز در متن به اثربخشی این اشعار بر مخاطب عام مؤثرتر بوده، پرسش اصلی پژوهش حاضر است. بر این اساس، در این پژوهش اشعار مجالس تعزیه در سه بخش بررسی شده است. بخش اول، توجه به محتوا، بخش دوم مطلعهای توصیفی اشعار و بخش سوم تنوع قالبهای شعری متن است. بر این اساس، با تکیه بر عناصر محتوایی متن، کارکردهای اشعار در جلب مخاطب، تحلیل شده است. تاکنون در زمینۀ تحلیل محتوای اشعار در مجالس تعزیه پژوهشی انجام نشده است. این پژوهش برمبنای نسخههای مجالس تعزیه با عنوان مجموعهجنگ تعزیۀ این رستخیز عام ــ در هشت مجلد که در حال حاضر نیزمورد خوانش و در ماه محرم در مجالس تعزیه در شهرستان دامغان اجرا میشود ــ به روش توصیفی ـ تحلیلی انجام شده است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
گویشوران تنکابنی به گویشی سخن میگویند که به اندازهای متفاوت از گویشهای شرق مازندران و غرب گیلان است تا حدی که مردمان این سه منطقه سخنان یکدیگر را نمیفهمند و برای برقراری ارتباط از زبان فارسی استفاده میکنند. نگارنده طی اجرای بخشی از طرحی پژوهشی، در جستوجوی علت عدم درک متقابل میان گویشوران شرق و غرب مازندران ـ که گفتار هر دو از گویشهای زبان مازندرانی (تبری/ طبری) بهشمار میروند ـ مهمترین علت را تفاوتی اساسی میان ساخت ستاک فعل در این دو گویش و به سبب بنیان نامعمول ستاک در گویش تنکابنی یافته است. چگونگی ساخت ستاک فعل در این گویش مورد پرسش، و ارائه توصیف و تحلیل این ساختار متفاوت هدف این پژوهش است. دادههای این پژوهش به روش میدانی بهصورت ضبط گفتار ده گویشور بومی طی پرسشهای هدفمند برای دسترسی به انواع صیغگان و صورتهای تصریفی فعل گردآوری شده است. یافتهها نشان میدهند که ستاکهای فعل در این گویش نمود ـ بنیان هستند و تکواژ تصریفی جداگانهای برای تصریف زمان بر ستاک افزوده میشود. این در حالی است که ساخت ستاک فعل در زبانهای ایرانی بر پایه زمان دستوری است و دیگر ویژگیهای تصریفی - از جمله نمود فعل- بر ستاک حال و گذشته افعال افزوده میشوند. این بررسی ضمن معرفی ویژگی خاص ساختار ستاک فعل در گویش رو به زوال پرجمعیتترین گویشوران یک زبان از دسته زبانهای کاسپی (خزری)، در مطالعات گویششناختی و ردهشناختی زبان نیز میتواند کارآمد باشد.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( شماره ۴ پیاپی ۴۹- ۱۳۸۵ )
چکیده
در این مقاله سعی شده است تا عدم اطمینان موجود در فرایند تصمیمگیری چند معیاره بررسی و تحلیل شود. در فرایند تصمیمگیری چند معیاره دو نوع عدم اطمینان، رتبهبندی گزینهها را تحت تأثیر قرار میدهد:
۱ـ عدم اطمینان موجود در قضاوتها و عناصر ماتریس تصمیم )ماتریسبازده ( بهوسیله توزیع احتمال مربوط به آن بیان میشود، البته فرض اساسی این است که عدم اطمینان موجود در ماتریس تصمیم در نتیجه شک و تردید تصمیم گیرنده در مورد صحت قضاوتها بوده و در نتیجه عدم توافق تعدادی از تصمیم گیرندگان نمی باشد؛
۲ـ عدم اطمینان مربوط به شرایط و خصوصیات آینده محیط تصمیمگیری که بهوسیله مجموعهای از سناریوها بیان می شود.
سناریوها در حقیقت تجزیه شرایط آینده محیط تصمیمگیری به تعدادی وضعیت مجزا میباشد. این نوع عدم اطمینان در فرایند تصمیمگیری چند معیاره کمتر توجه شده است.
هر دو منبع عدم اطمینان میتوانند منجر به نقض شدن رتبهبندیها و کاهش میزان اطمینان تصمیم گیرنده به نتایج به دست آمده شود. با استفاده از روش شبیهسازی میتوان تأثیر هر دو نوع عدم اطمینان را در تعیین وزن نسبی و رتبهبندی نهایی گزینه ها بررسی کرد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که با افزایش میزان عدم اطمینان عناصر ماتریس تصمیم، احتمال نقض شدن رتبهبندیها و عدم اطمینان به آنها افزایش پیدا میکند. در این شرایط میتوان یک تعبیر احتمالی از رتبهبندی نهایی گزینه ها ارائه کرد.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( شماره ۴ پیاپی ۴۹- ۱۳۸۵ )
چکیده
هدف از این تحقیـق نشان دادن توانمندی روش شبیهسازی کامپیوتری در ارتقای بهرهوری و متوازنسازی سیستم تولیدی است. این تحقیق سعی دارد تا نخست با تبیین مدلهای شبیهسازی و ابعاد کاربردی آن نگاه خاص خود را بر موضوع بهرهوری انداخته و توانمندی این روش را در عرصه بهبود بهرهوری نشان دهد. در این راه پارهای از مطالعات به عمل آمده - که بر مدار بهرهوری صورت گرفته- ارائه شده است که با تبیین آنها به دنبال تشریح و اثبات توانمندی خاص شبیهسازی کامپیوتری در حیطه بهبود و ارتقای بهرهوری می باشد.
مطالعه موردی با شناسایی سیستم مطالعه شده و طراحی مدل سیستم موجود ( مدل AS-IS ) و تحلیل و بررسی نتایج حاصل از آزمایشهای مدل مذکور آغاز شد. در مرحله بعدی با مشخص کردن ضریب بهره برداریِ نیروی انسانی وسایل، تجهیزات و شناسایی نقاط گلوگاهی سیستم - که موجب کاهش کارایی و عملکرد آن می شود - اقدام به طراحی راهکارهای بهبود دهنده پیشنهادی(مدلTO-BE) شد.
در نهایت با انجام آزمایشهای شبیهسازی و مقایسه و تحلیل نتایج خروجیهای به دست آمده از مدل AS-IS و مدلهای TO-BE مشخص شد که یکی از سناریوهای پیشنهادی از میان راهکارهای بهبود دهنده، مناسبترین عملکرد را داشته است .
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از بحثهایی که همواره در حوزۀ فراگیری زبان دوم مطرح بوده، این است که آیا میتوان صورتهای زبانی را از طریق یادگیری آگاهانۀ قواعد فراگرفت و یا اینکه باید در محیط استفادۀ معنادار زبان یاد گرفته شود. از یک سو، برخی محققان از امکان وقوع یادگیری بدون آگاهی انتقاد میکنند و از سوی دیگر، برخی این بحث را مطرح میکنند که آیا یادگیری صریح میتواند مبنای بازیابی آنی و خودکار دانش را فراهم آورد. هدف از مطالعۀ حاضر، بررسی تأثیر روشهای آموزش صریح و ضمنی بر سرعت پردازش نحو در فارسیزبانانی است که زبان فرانسه را بهمنزلۀ زبان جدید فرامیگیرند. ۳۲ دانشجوی تحصیلات تکمیلی که هیچگونه آشنایی قبلی با زبان فرانسه نداشتند، در این مطالعه شرکت کردند. آزمون قضاوت دستوری زماندار متشکل از ۶۰ جملۀ دستوری و ۶۰ جملۀ غیردستوری که در آن خطای نحوی وجود داشت بهمنزلۀ محرک انتخاب و با استفاده از نرمافزار Pschtoolbox ارائه شد. شرکتکنندگان قضاوت خود در مورد درست یا غلط بودن جملات را با فشردن کلید راست یا چپ اعلام میکردند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای تی ـ تست و تحلیل واریانس مختلط استفاده شد. نتایج نشان داد، سرعت پردازش نحو زبان خارجی از شرایط آموزشی تأثیر چندانی نمیپذیرد و عملکرد یادگیرندگان هر دو گروه آموزشی صریح و ضمنی تفاوت معناداری نداشت. بهعلاوه، تحلیلهای مجزا بر روی زمان واکنش دو گروه در انواع پاسخها به محرک نشان داد زبانآموزان در هر دو گروه در زمان تشخیص «درست» بودن جملات دستوری و یا «غلط» بودن جملات غیردستوری واکنش سریعتری از خود نشان دادهاند که گواه این مسئله است که هر دو گروه به دانش ضمنی نحو زبان جدید دست یافتهاند.
سید محمدباقر نجفی، فرشاد مؤمنی، جمال فتح اللهی، بهیه عزیزیپور،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
تحقق اقتصاد دانشمحور، یک نیاز اساسی برای کشورهای در حال توسعه به شمار میآید. در این الگوی اقتصادی، نقش دانش به عنوان اصلیترین عامل در بهبود بهرهوری، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین مساله اصلی این مقاله آن است که در شرایطی که مناسبات اقتصادی جهان بر اساس الگوی اقتصاد دانشمحور است، الگوی اقتصاد منبع محور و متکی به درآمدهای نفتی، بدون توجه به تولید و بهرهوری، مشکل گشای اقتصاد ایران نمیباشد. با توجه به ضرورت اقتصادی کشور برای حرکت از اقتصاد متکی بر درآمدهای نفتی به سمت اقتصاد دانشمحور، این مقاله ارتباط بین نحوه هزینهکرد درآمدهای نفتی و بهرهوری و تحقق اقتصاد دانشمحور را بررسی مینماید.
در عصر همۀ الگوهای تولید پیشین، دانش یکی از عوامل تولید و بهرهوری بود اما هرگز مهمترین عامل تولید نبود ولی در عصر اقتصاد دانش بنیان، دانش به مهمترین عامل تولید و بهبود بهرهوری تبدیل شده و به عبارت دیگر، نقش دانش در ارتقاء بهرهوری در عصر اقتصاد دانش محور از لحاظ شدت تأثیر و اهمیت کلیدی آن، بسیار افزایش یافته است. بنابراین شایسته است که دانش و عوامل مؤثر بر تأثیر درآمدهای رانتی بر ساختار انگیزشی خلق دانش و نوع و راستای دانش تولید شده در جامعه، بررسی شود.
این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی به تعریف وبررسی ویژگیهای اقتصاد دانشمحور پرداخته و موانعی را که ساختار هزینه کردن درآمدهای نفتی در مسیر تحقق اقتصاد دانشمحور ایجاد میکند، مورد بررسی قرار میدهد. یافتۀ این مقاله عبارت است از: نحوه هزینه کردن درآمدهای رانتی، از طریق ساختار نظام پاداشدهی و راستای دانش، اقتصاد ایران را به سمت تولید دانش غیر مولد و به تبع آن نرخ پایین بهرهوری به پیش میراند و با ممانعت از خلق دانشهای مولد، مانع از تحقق اقتصاد دانشمحور در ایران میشود.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
توتومرها ایزومرهای یک مولکول هستند که در محلول یا در یک سلول وجود دارند. آنها اشکال قابل تعویض هستند زیرا پیوندهای شیمیایی بارها به طور خود به خود بازآرایی می شوند. این با کایرالیته متفاوت است، جایی که مولکول ها تصاویر آینه ای (یا انانتیومرها) یکدیگر هستند. روش DFT برای مطالعه توتومریزاسیون مکانیسم کارموستین به عنوان یک داروی ضد سرطان انجام شد. در ساختار کارموستین، دو توتومر ساختاری پیشبینی شد و هر دو ساختار توتومر برای در نظر گرفتن نقش تغییر اتمها در ترکیب کارموستین نشان داده شدند. انرژیهای نسبی در مجموعههای پایه B۳LYP/۶-۳۱۱G++ (d,p)، Aug-cc-pVDZ و ۶-۳۱۱++g (۲d,۲p) بهدست میآیند. بیشترین اوربیتال مولکولی اشغال شده (HOMO)، کمترین اوربیتال اشغال نشده (LUMO) و انرژی گپ باند سازه ها محاسبه شد. پارامترهای الکترونیک به دست آمد. الکتروفیلی الکترونگاتیوی، نرمی و سختی برای تعیین واکنش پذیری ترکیبات در محیط زیستی. مورد مطالعه قرار گرفته اند. با توجه به داده ها، ساختار کارموستین و دو ترکیب توتومر پایدار است اما T۱ پایدارتر از دیگری است.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
با توجه به توسعه شهرنشینی و نیاز مردم به انرژی و آب، صنعت خطوط لوله نفت، گاز، آب و فاضلاب نیز پیشرفت کرده است. با توجه به احتمال عبور خطوط لوله از محل گسلها در طول مسیر مطالعات ویژه جهت بررسی پاسخ خطوط لوله عبوری از گسلها احساس میشود. مطالعه عددی حاضر پاسخ خطوط لوله فولادی مدفون تحت گسلش نرمال را مورد مطالعه قرار داده است. گسل عمود بر خط لوله بوده و در جهت قائم تغییر مکان میدهد که سبب ایجاد تنشها و کرنشهایی در دیواره خط لوله میشود. مدلسازی سیستم خاک – لوله به طور دقیق با استفاده از المانهای محدود که کرنشها و تغییر مکانهای بزرگ و رفتار غیر خطی مصالح را در نظر میگرفتند، انجام شده است. هدف از این مطالعه تعیین تغییر مکانی از گسل بود که لوله درآن دچار خرابی میشد و از آن می توان در طراحی خطوط لوله استفاده کرد. نتایج برای نسبتهای مختلف قطر به ضخامت لوله در نموداری که کرنش بحرانی و تغییر مکان بحرانی گسل را نشان دادهاند، نمایش داده شده است.
فرشاد مؤمنی، محمدرضا عطارپور، رضا صالح زاده، محمدمهدی خزایی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۵ ۱۳۹۵ )
چکیده
نقش مهم شرایط نهادی ایجادشده توسط دولت و مشارکت نهادها در فرایند دستیابی به توسعه پایدار، نوآوریهای نهادی را به عنوان یکی از مفاهیم کاربردی و اصولی در استراتژیهای توسعه بیش از پیش مورد توجه سیاستگذاران و دولتمردان قرار داده، و از طرف دیگر، دسترسی به فناوری و وجود سیاست های مناسب فناوری و نوآوری نیز از الزامات دستیابی به توسعه پایدار است. این پژوهش به دنبال نشان دادن ارتباط بین نوآوری نهادی، توسعه فناوری و دستیابی به توسعه پایدار بوده و در این راه، از مدل سازی مبتنی بر مربعات جزئی (PLS) بهره گرفته است. مدل پیشنهادی با استفاده از پرسشنامه توزیع شده بین خبرگان فعال در حوزه سیاستگذاری علم و فناوری برآورد و تأیید شد. نتایج نشان داد که توجه به نوآوری های نهادی که از مصادیق فناوری نرم میباشند، می تواند علاوه بر تأثیر مستقیم بر دستیابی به توسعه پایدار از طریق تأثیرگذاری بر سایر متغیرهای مهمی چون توسعه فناوری نیز به طور غیرمستقیم، فرایند توسعه پایدار را تسهیل نماید. به علاوه در بین نوآوری های نهادی، توجه به استراتژی سازی و مباحث تصمیمگیری و سیاستگذاری (با ضریب ۹۲/۰) و در بین مصادیق توسعه فناوری توجه به پتنت (۹۰۴/۰)، مدیریت فناوری (با ضریب ۸۹/۰) و محیط فناوری (با ضریب ۸۹۸/۰) بالاترین درجه اهمیت را در دستیابی به توسعه پایدار دارند.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده
قدرت به عنوان یک مقوله اجتماعی مطرح می شود و به توانایی اطلاق می شود که صاحب آن می تواند برای نیل به هدف مورد نظر طرف مقابل را مجاب به اطاعت کند. این برتری به واسطه عوامل گوناگون مانند نقش اجتماعی ، جنسیت و حتی سبک خاصی از گفتار ایجاد میشود. هدف از این مقاله ارائه تعریفی قابل قبول از قدرت و نقش آن در قالب سبکهایی از قدرت موجود در گفتار است. بنابراین با شناسایی نشانههای زبانی میتوانیم قدرت در گفتار را دقیقتر اندازه بگیریم. در واقع، قدرت درگفتار به معنای اجتناب از متغیرهای زبانی عدم قطعیت ( پر کننده، مکث...) و استفاده از برخی نشانههای زبانی مانند(داشتن لهجه استاندارد،...) است. نشانه هایی مانند کشش، سوال ضمیمهای (شنونده محور، گوینده محور) و استفاده از واژه انگلیسی برای اولین بار در این تحقیق بررسی می شوند. در واقع میخواهیم بدانیم آیا می توان این نشانه ها را جزو متغیرهای زبانی عدم قطعیت لحاظ کرد. جامعه آماری در این تحقیق سی مدیر مذکر بین سی تا چهل سال هستند. نتیجه تحقیق نشان داد که کشش و انواع آن را می توان جزو نشانه های زبانی عدم قطعیت بیان کرد که بیانگر سبک ضعیف گفتار هستند. سؤال ضمیمهای (گوینده محور مانند مگه نه؟) نشاندهنده عدم قطعیت یا سبک ضعیف گفتار است اما این نشانه در گفتار جامعه آماری ما یافت نشد. اما سوال ضمیمهای (شنونده محور مانند درسته) بیانگر قطعیت یا سبک گفتاری قوی است و این نوع سؤال ضمیمهای در گفتار مدیران یافت شد. واژگان انگلیسی در این مصاحبه ها ثبت شد اما این نشانه را نمی توان جزو نشانههایی دانست که بیانگر عدم قطعیت یا سبک ضعیف گفتار هستند. بنا به نظر نگارندگان واژگان انگلیسی ضبط شده میتوانند جزو واژگان صنفی مدیران باشند.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده- عدم قطعیت موجود در مطالعات مدلسازی آلودگی هوا، نتایج شبیهسازی را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. در این راستا تعیین عدم قطعیت مدلهای پیشبینی کیفی هوا، به دلیل تأثیرگذاری بر سلامت افراد در معرض آلودگی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. بنابراین در این تحقیق اقدام به تعیین عدم قطعیت ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای تخمین مونوکسید کربن (CO) در ایستگاه پایش قلهک، در شمال تهران، شده است. برای تعیین عدم قطعیت مدل SVM، با تغییر الگوهای انتخابی برای کالیبراسیون، به دفعات زیاد واسنجی مدل انجام شد. این امر با خروجیهای مختلف در هر مرحله، به دلیل حساسیت مدل به الگوهای واسنجی انتخابی، همراه بود. سپس با استفاده از فاکتور عرض باند (d-factor) و درصد دادههای اندازهگیری قرار گرفته در باند ۹۵ درصد عدم قطعیت مدل (۹۵PPU)، عملکرد SVM در فرآیند پیشبینی CO مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق بیانگر عملکرد مناسب مدل SVM در پیشبینی غلظت روزانه CO در شهر تهران بود به گونهای که از ضریب تعیین (R۲) معادل ۸۹/۰ و ۸۸/۰ به ترتیب در مراحل کالیبراسیون و صحتسنجی برخوردار بود. همچنین یافتههای تحلیل عدم قطعیت مدل SVM مشخص نمود که مقدار d-factor و درصد دادههای اندازهگیری محصور شده توسط ۹۵PPU برای این مدل در مرحله صحتسنجی به ترتیب معادل ۷۴/۰ و ۷۶ درصد میباشد. بر اساس شاخصهای آماری d-factor و ۹۵PPU، عدم قطعیت مدل SVM برای پیشبینی غلظت روزانه CO در تهران قابل قبول بوده به نحوی که این مدل از عدم قطعیت اندکی در پیشبینی این شاخص کیفیت هوا در شهر تهران برخوردار بود.
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
تجزیه مود تجربی یکی از روشهای نوین برای تجزیه سیگنال به مولفههای تشکیلدهنده خود است. وجود منابع خطای متعدد باعث شده تا فعالیتهایی برای رفع یا کاهش اثرات آنها انجام گیرد. در این پژوهش، به یکی از مشکلات عمده روش تجزیه مود تجربی برای تفکیک سیگنالهای آلوده به نویز یعنی مشکل آمیختگی مودها و حذف نویز پرداخته شده است. برای حل این مشکل، از روش تجزیه مود تجربی با باند محدود استفاده شده است که ضمن افزایش قابلیتهای تجزیه مود تجربی با باند محدود از سرعت پردازش بسیار بالایی برخوردار است و بهخوبی از آمیختگی مودها جلوگیری میکند. همچنین از بین روشهای موجود، ترکیب مناسبی از روش خواص استخراج خواص لحظهای و نرمالسازی سیگنال با ذکر یک مثال ارایه شده است. برای بررسی کارآیی روش تجزیه مود تجربی با باند محدود با استفاده از روش بهینه استخراج خواص لحظهای، دادههای تجربی یک یاتاقان معیوب مورد بررسی قرار گرفته و خواص لحظهای نتایج روش تجزیه مود تجربی و روش تجزیه مود تجربی با باند محدود استخراج شده است. با استفاده از معیار ضریب تغییرات، مشخصاً نشان داده شده است که روش تجزیه مود تجربی با باند محدود قدرت تفکیک بالاتر و نتایج بهتری را نسبت به روش تجزیه مود تجربی بههمراه دارد. همچنین با استفاده از اطلاعات مربوط به تفکیک نویز سفید به روش تجزیه مود تجربی، کیفیت جداسازی نویز از دادههای اصلی بررسی شده است که نشان از تفکیک بهتر نتایج روش تجزیه مود تجربی با باند محدود دارد.
دکتر سعیده علیزاده، دکتر فرشاد مؤمنی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
هیچ متغیر اقتصادی مانند تّورم، جامعه را با آشوبهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حتی امنیت ملی مواجه نمیکند. توّرم، اعتماد در ساختار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را به شدت کاهش میدهد و موجب کاهش معنیدار کنترل اجتماعی میشود، و بنیه اقتصادی اجتماعات را در راستای حفظ سطح واقعی کنترلهای بازدارنده تحلیل میبرد و فرسایش میدهد. بنابراین، بیجهت نیست که در عرصه سیاستگذاریهای اقتصادی، اجتماعی در مقیاس جهانی، تا این اندازه بر روی آثار سیاستهای اقتصادی بر تورم، حساسیت اعمال میشود. در این پژوهش، با استفاده از رویکرد تحلیلی اقتصاد سیاسی توسعه، به دنبال چرایی اتخاذ سیاستهای تورمزا و تداوم و تقویت آن در اقتصاد ایران طی سال های ۱۳۹۸-۱۳۶۸بوده ایم. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی بر پایه داده های رسمی (اسناد)، سعی شده از جنبه شناختی با تصحیح دیدگاه نسبت به علل تورم در اقتصاد ایران، به بررسی اینکه چرا از منظر اقتصاد سیاسی، اراده سیاستگذاری اقتصادی در ایران، گرایش به اتخاذ سیاستهای تورمزا دارد، بپردازد و با اتکا بر ادبیات اقتصاد سیاسی تورم، آثار تورم را بر شعاع اعتماد و همکاریهای اجتماعی مبتنی بر اعتماد، مورد ارزیابی قرار دهد. در این پژوهش، مسأله اصلی، وضعیت نامتقارن نفع برندگان و زیان بینندگان از این سیاست در ساحت های سیاست و اقتصاد دانسته شده و به دنبال پاسخ به سؤال اصلی تحقیق، یک منطق صحیح هدفگذاری تورم را نه به عنوان قاعده سیاستگذاری کوتاه مدت بلکه به عنوان یک چهارچوب سیاستگذاری بر محور افقهای میانمدت و بلندمدت معرفی می کند و با تأکید بر ضرورت حفظ توانایی بانک مرکزی برای حل مسائل کوتاهمدت، نیاز به برنامهای فراگیر و همه جانبه تحت عنوان تولید محوری (بر پایه کاهش فساد و تحول نظام پاداشدهی) را شاهراه اصلی حل پدیده تورم معرفی مینماید.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
در دیوار برشی فولادی برای پرهیز از غیرخطی شدن المان های مرزی ، طراحی بر مبنای ظرفیت انجام می شود که در نتیجه مقدار فولاد مصرفی در المان های مرزی افزایش چشمگیری دارد. برای کاهش فولاد المان مرزی، دیوار برشی نیمه مقید فولادی (SSSW) پیشنهاد و در مطالعات قبل کار آیی آن اثبات شده است. به علاوه به نظر رسید استفاده از روکش بتنی روی ورق فولادی بتواند بهبود مقاومت و شکلپذیری سیستم (SSSW) به همراه داشته باشد. بدین منظور ابتدا یک ساختمان ۸ طبقه مجهز به (SSSW) طراحی و بحرانی ترین دهانه آن به مدل مرکب (SSCSW) تبدیل و مدل اجزا محدود آن تولید شد. این مدل در برابر بارگذاری چرخهای نزدیک و دور از گسل تحلیل و منحنی چرخهای، ظرفیت، انرژی تلف شده، توزیع تنش فون مایسز و آسیب فشاری بتن ارائه گردید. نتایج نشان داد که استفاده از روکش بتنی سختی اولیه را ۴,۵ برابر و مقاومت نهایی را ۳۸% افزایش می دهد. از حیث انرژی تلف شده در دو حالت نزدیک و دور از گسل به ترتیب %۶۷ و ۸۷% قابلیت اتلاف انرژی افزایش یافت. برخلاف الگوی دور، بتن در الگوی نزدیک گسل در چرخه های ابتدایی خرد شده و در نتیجه افت در مقاومت نهایی مشاهده شد به نحوی که انرژی ورودی در تعداد محدودی چرخه مستهلک شده است. همچنین در اثر الگوی نزدیک گسل لازم است طراح توجه ویژه به المان های اصلی و بخشی از تیر حد فاصل ستون فرعی تا ستون اصلی (تداعی کننده تیر پیوند) داشته باشد.