۱۵ نتیجه برای قیاسی
دوره ۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
اصرار در به کار بردن لفظ رابطه نامشروع بر رفتارهایی همچون ارسال عکس و فیلم یا متن بین زنان و مردان در فضای مجازی، سبب درک نادرست از رفتار ارتکابی و جرم دانستن یا جرم ندانستن این رفتار بر مبنای ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی شده است؛ این درحالی است که رکن مادی چنین رفتاری منطبق با مواد قانونیِ دیگری است. همواره درک درست از رکن مادی یک رفتار است که ما را به رکن قانونی و جرم بودن یا نبودن آن رهنمون میسازد. صِرف استعمال لفظ رابطه نامشروع به جهت ارسال متن، فیلم و عکس بین یک زن و مرد نمیتواند موجبی برای تحمیل یک عنوان سنگین شرعی با مجازات سنگینتر بر یک رفتار صرفا مجازی باشد. این رفتار ارتکابی میتواند مخاطبان دیگری را نیز دربر گیرد. در حقیقت، رکن مادی چنین رفتاری، ماهیت دیگری دارد که آن را از شمول حکم ماده ۶۳۷ خارج میسازد و به ماده ۱۴ قانون جرائم رایانهای نزدیک میکند.
این پژوهش، با هدف بررسی ماهیت و رکن مادی رابطه نامشروع مجازی و تشخیص صحیح رکن قانونی آن شکل یافته است تا اینکه رفتاری نامتناجنس در میان مصادیق ماده ۶۳۷ گنجانده نشود؛ ضمن آنکه اصول و قواعد قانونی، معافیتی و صلاحیتی نادیده انگاشته نشود.
واژگان کلیدی: رکن قانونی، رکن مادی، رابطه نامشروع، فضای مجازی.
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
اثر تزریق ویتامین B۱ (تیامین هیدروکلراید) در سه سطح صفر (T۰)، ۵ (T۵) و ۵۰ (T۵۰) میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و در سه تکرار، بر شاخصهای تولید مثلی ۴۵ عدد ماهی ماده (۹/۸ ± ۶/۶۹۸ گرم) استرلیاد (Acipenser ruthenus) در تانکهای فایبرگلاس بررسی گردید. ماهیان با جیرهای حاوی g/kg ۱ آمپرولیوم هیدروکلراید (بهعنوان آنتیتیامین) در جیره یک بار در روز به مدت ۵ ماه پیش از تولید مثل تغذیه شدند. در انتهای دوره ۵ ماهه، شاخص قطبیت هسته اختلاف معناداری در تیمارها نشان نداد (۰۵/۰<p). هورمون استرادیول اختلاف معناداری در بین تیمارها نداشت (۰۵/۰<p)، اما هورمون تستوسترون تحت تأثیر تزریق تیامین بود (۰۵/۰p<). هماوری و زمان پاسخ به تزریق تفاوت معناداری در بین تیمارها نشان ندادند (۰۵/۰<p)، اما تعداد تخمک در گرم و درصد هچ تفاوت معناداری داشت (۰۵/۰p<). با توجه به نتایج، تزریق تیامین هیدروکلراید به میزان ۵۰ میلیگرم به ازای کیلوگرم وزن بدن دارای اثرهای مثبت بر عملکرد تولیدمثلی داشته و میتواند اثرهای منفی ناشی از آنتی تیامین را در محیطهای طبیعی کاهش دهد.
دوره ۳، شماره ۶ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
قرآنکریم بارها به زبان فارسی ترجمه شده و ارزیابیهای زیادی نیز از ترجمههای قرآنی صورت گرفته است؛ ولی در این میان نقد ترجمه دهم هجری که در توجه به ظرافتهای زبانی و انتقال پیام، بسیار زیبا، مناسب و کارآمد است، اهمیت و ضرورت فراوانی دارد که تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. نگارندگان در این مقاله بهدنبال آنند تا به معرفی و تبیین این ترجمه ناشناخته پرداخته و با روش توصیفی– تحلیلی به ارزیابی موفقیت مترجم در انتقال پیام الهی، میزان همسانی تأثیر متن قرآنکریم و متن مقصد بر خوانندگان و مخاطبان و میزان برقراری تعادل میان ساختارهای گوناگون متن مبدأ و مقصد بپردازند. نتایج تحقیق نشان میدهد که ترجمه مذکور غالباً به ساختارهای نحوی قرآنکریم پایبند نیست؛ ولی در سرهنویسی، ارائه معادلهای دقیق و درست از غالب واژگان قرآنی، توجه به ژرفساخت آیات، امانتداری، توجه به نکات صرفی و انتقال شاخصههای ادبی و بلاغی متن مبدأ به زبان مقصد موفق عمل نموده است.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده طی یک مطالعه ۲۷ روزه، تعداد ۳۶۰ عدد قزلآلای رنگینکمان(۶/۱ ± ۲/۹۷ گرم) در در دوزهای ppm۰ ،۲۵۰ ،۵۰۰ و ۷۵۰ عصاره آبی علف چای (به ترتیب T۰،T۲۵ ،T۵۰ وT۷۵) به شکل غوطهوری طی دو مرحله ۵ روزه منقطع با فاصله ۱۰ روز درشرایط استرس گرمایی ۲ ±۲۰ درجه سانتیگراد قرار گرفته و در پایان هر مرحله (روزهای ۱۲ و ۲۷) خونگیری گردید. در نتایج مرحله اول، تعداد گلبولهای قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت تفاوت معنیداری را بین تیمارها و شاهد نشان نداد، اما در مرحله دوم افزایش معنیدار این شاخصها در تیمارهای T۵۰ و T۷۵ نسبت به T۰ و T۲۵ مشاهده شد. تعداد گلبولهای سفید، لنفوسیتها، میزان پروتئین تام، آلبومین و IgM تام شاهد در هر دو مرحله بهطور معنیداری کمتر از تیمارها بود، ولی شمارش نوتروفیلها عکس این بود. طی دو مرحله، تفاوت معنیداری در اندیسهای MCV وMCH بین تیمارو شاهد وجود نداشت. میزان MCHC تفاوت معنیداری در مرحله اول در بین گروههای آزمایشی نداشت ولی در مرحله دوم، افزایش معنیدار آن در تیمار T۷۵ در مقایسه با T۲۵ و T۰ مشهود بود. میزان گلوکز در مرحله دوم در T۵۰ و T۷۵ کاهش معنیداری نسبت به T۰ وT۲۵ داشت. میزان آنزیمهای کبدی AST وALT در مرحله دوم در تیمار T۷۵ نسبت به سایر گروهها افزایش معنیدار داشت. بیشترین و کمترین درصد بازماندگی بهترتیب مربوط به T۵۰ وT۰ بود. براساس نتایج، گیاه علف چای قابلیت کنترل عوارض بروز استرس و افزایش ماندگاری ماهی قزلآلا را در مواجهه با استرس گرمایی مزمن دارد.
حسین عباسی نژاد، یزدان گودرزی فراهانی، محمد حسین قیاسی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده در این مقاله، ارتباط بین حقوق مالکیت فکری و حمایت از حق اختراع و رشد اقتصادی در ایران در دوره سال های ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۹ با استفاده از روش مدل خودهمبسته با وقفه های توزیعی(ARDL) بررسی و مبانی نظری آن، بر اساس مطالعات مدل های رشد اقتصادی دهه ۱۹۹۰ بنا نهاده شده و برای بررسی حمایت از حق اختراع بر رشد اقتصادی، از شاخص پتنت یا ثبت اختراع استفاده شده است. همچنین در این مقاله، رابطه علی رشد اقتصادی و درجه باز بودن اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و میزان توسعه انسانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی، حاکی از این است که حمایت از حق اختراع اثر مثبت بر رشد اقتصادی دارد. همچنین رابطه علی درجه باز بودن اقتصاد، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، شاخص توسعه انسانی و حمایت از سرمایه گذاری بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، بر رشد اقتصادی نشان دهنده تأثیر مثبت و معنا دار این عوامل می باشد؛ به طوری که ضرایب فناوری اطلاعات و ارتباطات، شاخص توسعه انسانی، شاخص حمایت از ثبت اختراع و مالکیت فکری، هزینه های دولت و درآمدهای نفتی، به ترتیب برابر با۱۰/۰، ۱۲/۰، ۱۰/۰، ۳۹/۰ و ۲۱/۰ می باشند که نشان می دهد یک واحد افزایش در هر یک از این شاخص ها، به ترتیب منجر به ۱۰/۰، ۱۲/۰، ۱۰/۰، ۳۹/۰ و ۲۱/۰ واحد افزایش در رشد اقتصادی می شوند و بنابراین، می توان نتیجه گرفت که با افزایش حمایت از حقوق مالکیت فکری و حق ثبت اختراع، رشد اقتصادی نیز افزایش می یابد.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: یافته های ناهمسویی در مورد ارتباط جنسیت نوزاد با سطح لیپیدهای خون بند ناف وجود دارد. بنابراین این مطالعه با هدف مقایسه سطح لیپیدها و آپولیپوپروتئین B-۱۰۰ خون بند ناف نوزادان دختر و پسر و ارزیابی تأثیر این عوامل بر شاخص های آنتروپومتریک نوزاد انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی تحلیلی روی ۷۵ نوزاد سالم و سر موعد به دنیا آمده (۴۱ نوزاد دختر و ۳۴ نوزاد پسر) انجام شد. بلافاصله بعد از زایمان، ۵ سیسی خون از بند ناف گرفته شد و در همان روز برای اندازه گیری سطح لیپیدها و لیپوپروتئین B-۱۰۰ مورد سنجش قرار گرفت. همچنین شاخص های آنتروپومتریک نوزادان اندازهگیری و ثبت شد. از آزمون T مستقل برای مقایسه میانگینها در دو گروه استفاده شد و ارتباط بین لیپیدهای خون بند ناف با شاخصهای آنتروپومتریک با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تعیین شد. نتایج: سطوح LDL کلسترول، HDL کلسترول و کلسترول تام خون بند ناف نوزادان دختر در مقایسه با نوزادان پسر بالاتر بود، در حالی که سطح آپولیپوپروتئین B-۱۰۰ و تری گلیسرید در نوزادان پسر بیشتر از نوزادان دختر بود؛ اما این تفاوتها از نظر آماری معنیدار نبود. در نوزادان دختر یک ارتباط منفی و معنیدار بین سطح تری گلیسرید خون بند ناف و دور سر (۰۳۸/۰ =P) وجود داشت. در نوزادان پسر بین سطح لیپیدها با شاخص های آنتروپومتریک ارتباط معنیداری یافت نشد. نتیجهگیری: جنسیت تأثیری بر سطح لیپیدها و آپولیپوپروتئین B-۱۰۰ خون بند ناف نوزاد نداشت. همچنین این مطالعه نشان داد یک ارتباط منفی معنی دار بین تری گلیسرید و دورسر نوزادان دختر وجود دارد.
دوره ۱۷، شماره ۹۹ - ( اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده
تعیین و شناخت خواص فیزیکی و مکانیکی محصولات کشاورزی و باغی یکی از پارامترهای مهم در طراحی و ساخت ماشینهای کاری در این زمینه و تشخیص تأثیر نیروهای استاتیکی و دینامیکی بر میوه آلوچه در طول انبارداری و حمل و نقل میباشد. در این نوشته، خواص فیزیکی آلوچهها شامل: پارامترهای ابعادی و وزن و خواص مکانیکی آنها شامل: آزمون فشاری، آزمون پانچ، و آزمون سیکلیک، در دو سطح اندازهای درشت و کوچک اندازهگیری گردید. در نهایت با استفاده از دادههای خواص فیزیکی مدلهای برآوردکنندهای چون مدلهای رگرسیونی و شبکههای عصبی مصنوعی برای تخمین وزن و حجم میوهها ارایه گردید. مدل شبکه عصبی در تخمین حجم میوه ها با R۲ ۹۶/۰ بهترین مدل را برای تخمین حجم میوه ها ارائه داد. هر چند که این مدل برای تخمین وزن میوهها نسبت به مدلهای رگرسیونی عملکرد مناسبی را نداشت. از نتایج خواص مکانیکی پارامترهای نیرو و جابهجایی و تنش بیشینه در نقطه شکست، مدول الاستیسته از روش های هرتز و تئوری بوزینسکیو، نیروی پانچ پوسته و گوشته، تنش کمینه از تئوری بوزینسکیو، توزیع تنش عمودی، افقی و برشی در عمق و سطح در لحظه ی شکست و ... محاسبه گردید. نتایج نشان داد بدلیل تفاوت ضخامت گوشته میزان تحمل بار وارده در آلوچه های بزرگ بیشتر از آلوچه های کوچک است. از مقایسات فک محدب و فک تخت در آزمون فشاری میتوان پیبرد در انبارمانی و حمل و نقل، میوههایی که در کف قرار میگیرند نسبت به میوههایی که در تماس عمودی با میوههای دیگر هستند بیشتر در معرض آسیب و صدمات مکانیکی قرار می گیرند. در نهایت با مشاهده رفتار توزیع تنشها در لحظهی شکست به نظر میرسد که تنش افقی گسیختگی را در میوهها دیکته میکند.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی پارامترهای هیدرولیکی موثر بر روی عملکرد برج تقطیر و مشخصات هیدرودینامیکی میدان جریان بر روی سینی غربالی در مقیاس صنعتی با استفاده از از شبیهسازی عددی میباشد. از روش دینامیک سیالات محاسباتی برای تحلیل و پیشبینی رفتار جریان بهره گرفته شد. هندسه مورد نظر، شامل فضای بین دو طبقه از برج تقطیر به همراه بخش ناودانی میباشد. پس از ترسیم هندسه و شبکه بندی آن در نرم افزار گمیبت، تحلیل میدان سه بعدی جریان به کمک نرم افزار فلوئنت شکل گرفت. از مدل دوفازی اویلری- اویلری برای شبیهسازی جریان دوفازی و مدل k-ε RNG جهت مدلسازی آشفتگی استفاده گردید. اعتبارسنجی نتایج، با استفاده از دادههای آزمایشگاهی سولاری و بل و رابطه تجربی ارائه شده توسط کلول انجام شد. توزیع سرعت و کسر حجمی مایع و گاز در مکان های مختلف بر روی سینی و اطراف آن مشخص شد. اثر دبی حجمی ورودی مایع و گاز و همچنین هندسه بند بر روی پارامترهای مرتبط با عملکرد سینی نظیر ارتفاع مایع زلال و ارتفاع ناحیه کف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که کاهش آشفتگی جریان گاز و مایع موجب بهبود عملکرد سینیهای برج تقطیر خواهد شد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
استفاده از ترکیبات طبیعی با اثرات ضد باکتریایی میتواند مصرف مواد شیمیایی را به منظور مهار رشد عوامل بیماریزا به حداقل برساند. هدف از مطالعه حاضر تاثیر ضد باکتریایی اسانس آویشن شیرازی علیه باکتری آئروموناس هیدروفیلا در شرایط آزمایشگاهی و استفاده از آن به عنوان پوشش خوراکی در فیله ماهی سوف به منظور افزایش زمان ماندگاری در یخچال بود. پس از جمع آوری و تهیه اسانس گیاه آویشن شیرازی با روش کلونجر ابتدا در شرایط آزمایشگاهی اثرات ضد باکتریایی اسانس علیه آئروموناس هیدروفیلا به روش میکروبراث دایلوشن برای تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. در نهایت، پس از تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنج اثرات پوششی و حسی اسانس در پنج سطح ۰۱/۰، ۰۵/۰، ۱/۰، ۵/۰ و ۱ درصد در فیله ماهی سوف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی علیه آئروموناس هیدروفیلا به ترتیب ۲۵۰ و ۱۲۵ میکروگرم در میلی لیتر میباشد. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از دو سطح ۱/۰ و ۵/۰ درصد از اسانس میتواند به طور معنی داری سبب افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی سوف شود. همچنین ویژگیهای حسی فیله در سطح ۵/۰ به طور مناسبی به دست میآید. بر اساس نتایج بدست آمده میتوان نتیجه گرفت که استفاده از اسانس گیاه آویشن شیرازی به عنوان پوشش در فیله ماهی سوف از طریق مهار رشد باکتریهای مولد فساد سبب افزایش ماندگاری و کاهش تراکم باکتری طی نگهداری در شرایط یخچال میگردد.
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
خشکسالی یک جزء جدایی ناپذیر بلایای طبیعی محسوب میشود. معمولاً خشکسالی بدون هیچ گونه هشدار قبلی و به تدریج آغاز میگردد. علاوه بر این اثر، این پدیده معمولا در طول زمان ایجاد شده و به سرعت از بین نمیرود. ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده که معمولا پدیده خشکسالی را تجربه میکند. شاخصهای زیادی برای اندازهگیری شدت خشکسالی پیشنهاد شده است که از جمله مهمترین آنها میتوان به شاخص بارش استاندارد شده (SPI)، شاخص پالمر (PDSI) و شاخص ذخیره آبهای سطحی (SWSI) اشاره نمود. هر کدام از این شاخصها دارای مزیتها و معایب مخصوص به خود هستند و برای انواع خاصی از خشکسالی مورد استفاده قرار میگیرند. پارامترهای مختلفی در اندازهگیری این شاخصها به کار میرود که از جمله آن میتوان به بارش، ذخیره مخزن، دبی، دما و تبخیر و تعرق پتانسیل اشاره نمود. در این مقاله ابتدا سه شاخص اصلی اشاره شده برای حوضه آبریز اهرچای، واقع شده در آذربایجان شرقی، محاسبه شده، سپس بر اساس ترکیب این شاخصها به همراه دو پارامتر مهم دیگر، سطح آب زیرزمینی و انرژی خورشیدی، یک شاخص ترکیبی خشکسالی (CDI) برای منطقه تهیه و محاسبه شد. این شاخص ترکیبی جنبههای مختلف آب و هوایی، هیدرولوژی و مشخصههای کشاورزی منطقه را نشان میدهد. در گام بعد تحلیل توام دو متغیر شدت و مدت خشکسالی با استفاده از تابع مفصل (کاپولا) صورت گرفته و منحنیهای مختلف دوره بازگشت به ازای دو حالت عطفی و فصلی رسم شد. نتایج نشان داد که شدیدترین خشکسالی در این حوضه در ژوئن (تیر ماه) ۲۰۰۴ رخ داده است. همچنین در تحلیل دو متغیره دوره بازگشتهای روابط عطفی بیشتر از فصلی به دست آمد. از نتایج این تحقیق در پایش و آماده سازی برای خشکسالی استفاده میشود.
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله، روش های تحلیلی مدلسازی ماکرو اتصالات دال- ستون برای شبیه سازی رفتار پس پانچ آنها ارایه شده است. این روش های مدلسازی می تواند برای ارزیابی خرابی پیش رونده ساختمان های دال تخت به کار رود. در سیستم های دال تخت، عمده آسیب های سازه ای در اتصالات دال- ستون متمرکز است. در مدل پیشنهادی از المان های پوسته برای شبیه سازی دال و المان های تیر اتصال دهنده برای شبیه سازی شکست پانچ استفاده شده است. برای مدلسازی انتقال نیروهای داخلی بین دال و ستون و همچنین بررسی رفتار اتصالات، شش منحنی نیرو- تغییرشکل با رفتارهای خطی و غیرخطی برای شبیه سازی خمش، برش، پیچش و نیروی محوری تیرهای اتصال دهنده معرفی شده است. دو روش مدلسازی ماکرو نیز برای شبیه سازی رفتار پس پانچ ارائه شده است که شامل مدلسازی با میلگرد و مدلسازی با المان اتصال می باشد. برای شبیه سازی رفتار پس پانچ، یک منحنی دوخطی نیرو- تغییرشکل به المان اتصال اختصاص یافته است. میلگرد و یا المان اتصال در مجاورت المان تیر اتصال دهنده قرار می گیرد و پس از شکست پانچ فعال می شود. برخی پارامترهای به کار رفته در معرفی این منحنی ها از طریق کالیبره کردن با نتایج آزمایش به دست آمده است. روش های پیشنهادی توسط نمونه های آزمایشگاهی اعتبارسنجی شده است. نتایج نشان می دهد که هر دو روش مدلسازی رفتار پس پانچ، دقت قابل قبولی را در پیش بینی مقاومت پس پانچ ، سختی پس پانچ و ظرفیت تغییرشکل دارند.
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر توسعه نمودار نرخ پیش بینی _ مساحت برای پهنهبندی خطر زمین لغزش میباشد. به این منظور پس از تعریف یک مدل توصیفی و مفهومی در برگیرنده متغیرهای موثر در پهنه بندی خطر زمین لغزش، همه مشخصاتی که می توانند به عنوان معیارهای مناسب مورد استفاده قرار گیرند، شناسایی و در قالب یک مدل هدف جمع آوری گردید. سپس با استفاده از تجزیه و تحلیل لایه های اطلاعاتی مختلف و وزن دار نمودن آنها با کاربرد تابع لجستیکی به منظور مدلسازی و پهنه بندی خطر زمین لغزش، نقشه های وزن دار به طور پیوسته و بدون ساده سازی تولید گردیدند. وزن هر کدام از لایه ها با استفاده از چگالی نرمال شده مشخص شد. در نهایت کلیه نقشه های وزن دار با استفاده از روش شاخص همپوشانی داده محور با هم تلفیق شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که اهمیت نسبی متغیرهای تاثیرگذار در بروز زمین لغزش می تواند با استفاده از نمودار نرخ پیشبینی _ مساحت به طور کمی مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین لحاظ نمودن وزن کمی محاسبه شده با استفاده از نمودار نرخ پیشبینی _ مساحت، چگالی نرمال شده، در رابطه شاخص همپوشانی داده محور موجب تولید مدلهای پتانسیل خطر زمین لغزش قابل اعتمادتر شده و توانسته همچنین ۵۵ درصد نقاط زمین لغزش را در ۴۵ درصد مساحت کل منطقه شناسایی کند. کاربرد مدل توسعه داده شده در حوضه آبخیز عشوند-نهاوند اثبات نمود که مدلسازی به روش فوق میتواند به نحوه مطلوبی مناطق پرخطر را جهت بررسیهای بیشتر صحرایی شناسایی نماید.
خانم آزاده عرب، احمد سرلک، دکتر مجتبی قیاسی، دکتر مریم شریف نژاد،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
توسعه و ثبات مالی و ارتباط آنها با رشد اقتصادی، از موضوعات مهم و تأثیرگذار بر رشد اقتصادی است. بنابراین، کارشناسان اقتصاد در تحقیقات بسیاری با اعمال شرایط گوناگون، به بررسی این موضوع پرداخته اند. هدف اصلی این تحقیق، ارزیابی تأثیر توسعه مالی و ثبات مالی بر رشد اقتصادی ایران در دوره زمانی۱۳۷۰ تا ۱۳۹۷ با استفاده از رهیافت گشتاورهای تعمیم یافته می باشد. نتایج، بیانگر تأثیر مثبت و معنادار متغیرهای توسعه مالی و ثبات مالی بر رشد اقتصادی است؛ همچنین متغیرهای وقفه رشد اقتصادی، آموزش، سرمایه گذاری ثابت و آزادسازی تجاری، اثر مثبت و معنادار، ولی تورم و مخارج دولت و جمعیت فعال، تأثیر منفی بر رشد اقتصادی دارند. بنابراین توصیه می گردد، با عنایت به نقش با اهمیت آموزش، با سرمایه گذاری در این بخش و ارتقاء زیربنای تولید، انجام اصلاحات ساختاری لازم در بازار سرمایه و بانک، هدایت اعتبارات و نقدینگی به سمت تقویت تولید بخش خصوصی و همچنین اصلاح سطح و ترکیب مخارج دولت، به نحوی، به افزایش بهره وری تولید کمک گردد.
دکتر آزاده عرب، دکتر احمد سرلک، دکتر مجتبی قیاسی، دکتر مریم شریف نژاد،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
بیثباتی مالی، میتواند به شکست در عملکرد بازارهای مالی منجر شود و هزینههای کلان اقتصادی ایجاد نماید و بنابراین، با بررسی این رویداد آسیبزا، میتوان در جهت حصول شرایط ثبات و اطمینان اقتصادی پیش رفت. هدف اصلی این تحقیق، بررسی بیثباتی مالی کشورهای خاورمیانه طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ در یک برآورد پویا و از طریق روش دو مرحلهای گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی میباشد. برای دستیابی به این هدف، شاخص بیثباتی و توسعه مالی براساس متغیرهای تأثیرگذار بخش بانکی و بازار سهام در دو گروه کشورهای صادرکننده نفت و کشورهای بدون صادرات نفت منطقه، ایجاد گردید. اکثر کشورهای منطقه صادرکننده نفت بوده و نتایج حاصل از برآورد، تأیید کننده تأثیر منفی و معنا دار توسعه مالی و رشد اقتصادی بر بیثباتی مالی میباشد. همچنین به منظور ایجاد نگاه جامعتر، از متغیرهای کنترل رابطه مبادله و مخارج دولت و تورم نیز در مدل استفاده گردیده است. وقفه اول بیثباتی مالی و متغیر تورم و مخارج دولت، تأثیر مثبت و معنادار و رابطه مبادله، تأثیر منفی و معنادار بر بیثباتی مالی دارد. در کشورهایی که صادرکننده نفت نیستند، بهدلیل بیثباتی مالی کمتر نسبت به کشورهای صادرکننده، ارتباط تعدادی از متغیرها با بیثباتی مالی معنادار نشد و نتایج متفاوتی حاصل گردید. توصیه میگردد که سیاستگذاران با کنترل قیمتها و هدایت نقدینگی و اعتبارات به سمت تولید، اصلاح سطح و ترکیب مخارج دولت و بهبود در روابط تجاری، بتوانند در جهت کاهش بیثباتی مالی اقدام نمایند.
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: تعادل مایع و الکترولیت فرایندی پویا است که برای تداوم زندگی و هومئوستاز لازم و ضروری است اختلال در تعادل الکترولیتهای بدن و اختلال در کارکرد کلیه از عوامل مرتبط در تشدید علائم، مرگ و میر و طول مدت بستری و هزینههای درمانی هستند بنابراین بر آن شدیم تا مطالعهای را با بررسی وضعیت اختلالات الکترولیتی و عوامل مرتبط با آن در بیماران بستری در مرکز آموزشی درمانی شهداء قاین انجام دهیم.
روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی میباشد که به روش سرشماری بر روی کلیه بیماران بستری در بیمارستان شهدا قاین در طول ۱۳۹۶ انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل چک لیست پژوهشگر ساخته بود که دارای ۱۱ آیتم بود که توسط پژوهشگر تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و جداول توزیع فراوانی و همچنین آزمونهای کای اسکوئر و کروسکال والیس استفاده شد. سطح معناداری در ) ۰۵/۰>P) تنظیم گردید.
نتایج : ۸۷۳ بیمار با میانگین سنی ۲۲,۹۲±۵۸.۴۲ مورد پژوهش قرار گرفتند نتایج نشان داد که بین اختلالات الکترولیتی و سطح تحصیلات، نوع بیماری و بخش بیماری ارتباط معنادار وجود داشت) ۰۵/۰>P)
نتیجه گیری: افزایش دانش و آگاهی در پیش گیری از اختلالات الکترولیتی تأثیر به سزایی دارد. هم چنین با توجه به ارتباط اختلالات الکترولیتی با نوع بیماری باید توجه ویژهای به این موضوع داشت.