۶۰ نتیجه برای قنبری
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
این مقاله به تحلیل تفاوتهای آوایی میان گویشهای عبدالملکی و هورامی با استفاده از نظریۀ بهینگی میپردازد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تفاوتهای واجی این دو گویش از نظر طول و کیفیت واکهها و ساختار همخوانها و تحلیل این تفاوتها در چارچوب نظریۀ بهینگی است. در این راستا، با استفاده از قیود مختلف نظریۀ بهینگی مانندMAX-C، DEP-C،IDENT-[vowel height] ،IDENT-[vowel backness] ، ONSET، ALIGN-Morpheme و CODA-COND، به تحلیل دقیق دادههای زبانی از هر دو گویش پرداخته شده است. این تحقیق نشان میدهد که گویشهای عبدالملکی و هورامی الگوهای متفاوتی از بهینهسازی واجی را به نمایش میگذارند، که به نوبه خود منجر به تفاوتهای قابل توجهی در ساختار واجی آنها میشود. تغییرات در طول واکهها، کیفیت واکهها، و ساختار همخوانها بهطور خاص مورد بررسی قرار گرفته و نتایج بهدستآمده با استفاده از نظریۀ بهینگی تبیین میشود. نتایج این مطالعه علاوه بر روشن ساختن تفاوتهای آوایی میان گویشهای عبدالملکی و هورامی، به درک بهتر فرایندهای واجی در این گویشها کمک میکند و مبنای نظری جدیدی برای تحلیلهای مشابه در دیگر گویشهای ایرانی فراهم میآورد. این مقاله همچنین پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده در زمینه تحلیل واجشناختی و کاربردهای گستردهتر نظریۀ بهینگی ارائه میدهد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
اسم و نام پدیدۀ مهم فرهنگی و اجتماعی است که پیش از تولد تا پس از مرگ با انسان همراه است. این عنصر در باورهای دینی، ملی، ادبی، فکری و تاریخی افراد جامعه ریشه دارد. مردم به نام نیک خود مباهات میکنند و برای فرزندانشان نام مناسب برمیگزینند. یکی از الگوهای پرطرفدار و پربسامد ایرانیان از گذشتههای دور تا به امروز، استفاده از نامهای مقدس مذهبی بوده است؛ نامهایی که به صورت ساده، مرکب و مشتق، ساخته میشوند. این واژهها که برگرفته از اسماء الهی، نامهای پیامبر(ص) و ائمۀ اطهار هستند، بهصورت جدا یا ترکیبی در نامهای افراد، مکانها، طوایف، ایلات و ... کاربرد فراوانی دارند. مردم شیعهمذهب چهارمحال و بختیاری، این نامهای مقدس را با پیوندهای مختلفی برای خویش برمیگزینند. در نوشتار حاضر، دهها ترکیبِ یک تا سهجزئی فارسی (شامل فارسی و گویش بختیاری)، عربی و ترکیِ ساختهشده و رایج بین مردم به روش میدانی و کتابخانهای گردآوری، گروهبندی و ارائه شده است. در پایان نیز سعی شده است با استفاده از آمار و ارقام رسمی، مقایسۀ مختصری در این کاربرد ارائه گردد.
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
ضرب المثل ها بخشی از آفریده های مردمی در زندگی روزمره همه انسان ها هستند که کاربرد متنوعی دارند. اقوام و ملّت های جهان وجوه مشترک بسیاری در اندیشه و تولیدات فرهنگی خود دارند، در این میان مردم فارسی زبان ایران، تاجیکستان و افغانستان، که بیشترین ارتباط تاریخی – فرهنگی را با هم دارند؛ می توانند با این ویژگی های مشترک به بازشناسی فرهنگ خویش بپردازند. نمونه های این پیوند در گونه های فولکلور و فرهنگ عامّه (ادبیات شفاهی) نمایان تر است. در این مقاله ضمن ارائه ضرب المثل ها، این گونه ادب شفاهی بین اقوام تاجیکی و بختیاری مورد مقایسه قرار می گیرد. در این نوشتار رویکرد تطبیقی زبانی، ادبی و فکری متن ها در کنار پیوستگی های فرهنگی اقوام فارسی زبان مورد توجّه قرار گرفته است. هدف این نوشتار، یافتن پیوستگی و تطبیق متن های مثل در بین بختیاری ها و تاجیکان، از منظر زبان و قوم شناسی است.
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
سوررئالیسم از جمله مکتبهای غربی است که بر شعر معاصر ایران، تأثیر فراوان نهاده است. جریانهای «موج نو» و «حجمگرا»، بیش از سایر جریانهای شعر معاصر از این مکتب تأثیر پذیرفتهاند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر سوررئالیسم بر جریانهای شعری موج نو و حجمگرا در ایران است. این مقاله میکوشد اثبات کند که این جریانها از نظر تصویر، زبان، موسیقی و تفکر، کاملاً تحت تأثیر مکتب سوررئالیسم بودهاند. نگارنده در ابتدای این مقاله، نگاهی مختصر به جنبش سوررئالیسم و اصول این مکتب ادبی داشته، سپس به جریانهای شعری موج نو و حجم و نیز اصول مطرحشده در آنها پرداخته است. در بحث اصلی مقاله، به ویژگیهای مشترک شعر حجم و سوررئالیسم، از نظر تصویر، زبان، موسیقی و تفکر فردگرایی توجه شده است. در این مقاله اثبات شده است که ویژگیهای تصویری، زبانی و موسیقایی شعر حجم تماماً در اشعار سوررئالیستی مشاهده میشود که عبارتاند از: کشف روابط و مناسبات جدید و تجریدی میان اشیا، ایجاد تصاویر پارادوکسی و متناقضنما، استفاده از زبان پیچیده و مبهم، آشناییزدایی و هنجارگریزی نحوی و گرایش به زبان نثر.
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
ادبیات تطبیقی صرف نظر از پایههای نظری، به جهانیبودن ادبیات میاندیشد و اینکه چگونه عرصه ادبیات آینهای تمامنما از تعاملات و تبادلات فرهنگی، اجتماعی و هنری ملتها است. از این منظر رابطه دو زبان فارسی و عربی از جایگاه خاصی برخوردار است؛ تبادلات ادبی و فرهنگی این دو زبان سابقه دیرینه دارد و ادیبان بسیاری دستمایه پژوهشهای تطبیقی بودهاند. در این میان عمر خیّام، شاعر معروف فارسی، همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است. مسائلی چون معمای هستی، زندگی، مرگ، جبر و اختیار همواره فکر خیّام را به خود مشغول داشته و وی را به نوعی حیرت دچار کرده که این مسائل گاه او را به بدبینی و شک کشانیده، گاه به خوشباشی و دمغنیمتشمری دعوت میکند. بارودی، شاعر بنام قرن معاصر در ادب عربی نیز مانند خیام به موضوعاتی چون بدبینی نسبت به فلک دوّار، جبر، دعوت به اغتنام فرصت و کامجویی از آن پرداخته است.
پژوهش حاضر با روشی تحلیلی- توصیفی و با استقراء اشعار بارودی، ریشهها و علائم تأثیرپذیری بارودی از خیام را در چشماندازی تطبیقی مورد تحلیل قرار داده است. از جمله نتایج این تحقیق وجود مضامین مشترکی است که حاکی از آگاهی بارودی نسبت به خیام بوده است؛ البته فضای پیرامونی حاکم بر زندگی این دو شخصیت نیز در تولید متونی با مضامین مشترک بیتأثیر نبوده است؛ با این تفاوت که فلسفه بارودی بسیار محدودتر از خیّام است و نمیتوان او را صاحب مکتب فلسفی دانست.
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، نخست بنابر جایگاه و رسالت ادبیّات تطبیقی- بر بنیان دیدگاههای مکتب امریکایی، که تأکید بر مطالعات زیباشناختی، میانرشتهای و بینافرهنگی از ویژگیهای برجستۀ این نظریه است، پیشرفته و با هدف بیان وجوه شباهتها و تفاوتهای شعری و به روش تطبیقی- تحلیلی با استناد به شواهدی از اشعار دو شاعر به بررسی این مضامین پرداخته است. یافتههای پژوهش بیانگر این است که این دو شاعر دارای مباحث مشترکی همچون انتظار و طول غیبت (مناجات و دعا، بشارت به ظهور و امید به فرج)، برپایی عدالت، از بینبردن ظلم و ستم و... بودهاند؛ در این میان افتراقاتی همچون؛ گریه بر انتظار، امید به فرج و پرچمداری ولایت الهی در زمینۀ مهدویت، جلوهای خاصّ به شعر خوشدل تهرانی بخشیده است. نتایج نشان میدهد که اشعار مهدوی خوشدل به سبب خلق تصاویر ادبی زیبا و مضامین گوناگون، نمود برجستهتری نسبت به اشعار سیّدحسن شیرازی دارد و از تأثیرگذاری بیشتری بر مخاطب برخوردار است.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
این مقاله در پی آن است که با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر تعاریف مدرنیسم اجتماعی به این مسئله بپردازد که نوآوریهای اجتماعی در اشعار محود سامی بارودی و فرخی یزدی در چه موضوعاتی نمایان است و وجوه تشابه و تفاوت در هر کدام از موضوعات چیست. تحلیل اشعار بارودی حاکی است که وی با بهرهگیری از ذوق سلیم و استوار و همچنین پیروی از منتقدان غرب به امور مردم و اصلاح عیوب جامعه میپردازد. او به مانند فرخی یزدی مسائلی چون عدالتمحوری، وطن، ترک ذلّت و خواری، توجه به فقر، مخالفت با ظلم و ستم و دعوت به علمآموزی را محوریترین موضوعات اشعار خود قرار میدهد. مهمترین جنبۀ تفاوت اشعار بارودی و فرخی نیز در این است که فرخی چون منتقدی مسئول، بیشتر به اجتماع و مسائل مربوط به آن پرداخته است؛ اما در اشعار بارودی کفه تقلید بر نوگرایی سنگینی میکند حال اینکه با وقوع نهضت عرابی و مسأله تبعید، درون وی منقلب میشود و با چشمی تیزبین و حساسیتی دوچندان مسائل اجتماعی کشورش را دنبال میکند.
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله به بررسی ریخت شناسانۀ شعر «کتیبه» اخوان ثالث پرداخته ایم. به این منظور، نخست به تعریف ریخت شناسی پرداختیم، سپس روایت اسطوره ای «کتیبه» را از منظر این نظریه، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم و به خویشکاری ها، شخصیت ها و حرکت های روایت تقسیم کردیم. «کتیبه» از شعرهای روایی اخوان است که شکلی نمایشی و دراماتیک دارد. شیوۀ روایت و داستان پردازی در این شعر به گونه ای است که شاعر با توصیف های خود، فضایی می آفریند که خواننده از زاویۀ دید دلخواه او به اجزا و عناصر داستان بنگرد.
از بیست و سه خویشکاری موجود در «کتیبه»، هجده خویشکاری اصلی و پنج خویشکاری، فرعی است. خویشکاری های «خبردهی»، «خبرگیری»، «فریبکاری»، «فریب خوردن» و «غیبت» فرعی و بقیۀ خویشکاری ها اصلی هستند. خویشکاری های «مصیبت» و «عمل قهرمان» در کل روایت تکرار می شوند. در نگاهی کلی می توان جنس شخصیت های «کتیبه» را به دو دستۀ انسانی و طبیعی (تخته سنگ و زنجیر) تقسیم کرد. در شعر روایی «کتیبه»، پنج شخصیت انجام دهندۀ خویشکاری ها هستند. در این شعر روایی، سه حرکت وجود دارد که این حرکت ها با تعادل حکایت ها در پیوند هستند.
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: کمپیلوباکتررکتوس از عوامل باکتریایی مهم دخیل در موارد پریودنتیت در بسیاری از مناطق جهان میباشد. این مطالعه برای بررسی مولکولی آلودگی به کمپیلوباکتررکتوس در ضایعات پریودنتال بیماران مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی دانشگاه تهران انجام گردید. مواد و رروشها: نمونه گیری از ۴۰ نفر از بیماران در عمیق ترین ناحیه از پاکت پریودنتال با استفاده از کن کاغذی و توسط متخصصین مرکز درمانی انجام و اطلاعات از قبیل سن، جنس، وضعیت ابتلا به بیماریهای سیستمیک و زمینه ای مختلف ثبت گردید. استخراج DNA با استفاده از DNPTM Kit محصول شرکت سیناژن و روش PCR با استفاده از پرایمرهای ویژه کمپیلوباکتررکتوس و سویه استاندارد باکتری، ATCC۳۲۲۳۸ به عنوان کنترل مثبت انجام گردید. با استفاده از نرما فزار SPSS و آزمون t و مربع کای اختلاف میزان آلودگی به باکتری وعمق شیار لثه ای در دوجنس و نیز گروه های سنی مختلف از نظر آماری بررسی شد. نتایج: نتایج حاصل از بررسی مولکولی نشان دهنده تشکیل قطعه ۵۹۸ جفت بازی و آلودگی به کمپیلوباکتررکتوس در ۱۸ نمونه (۴۵% افراد مبتلا) بود. میانگین عمق شیار لثه ای در زنان بالاتر بود ولی اختلاف میزان آلودگی به باکتری در دو جنس و میانگین عمق شیار لثه در گروه های سنی مختلف از نظر آماری معنی دار نبود. نتیجه: یافته های تحقیق حاضر ضمن تایید حضور کمپیلوباکتررکتوس دردرصد قابل توجهی از نمونههای حاصل از موارد پریودنتیت نشان داد که از روش PCR میتوان به عنوان روشی سریع و آسان در تشخیص این باکتری در نمونههای بالینی بهره برد. کلمات کلیدی: کمپیلوباکتر رکتوس، پریودنتیت، PCR
دوره ۸، شماره ۱ - ( Spring & Summer ۲۰۰۶ ۱۳۸۴ )
چکیده
هدف: در بیان عامل تحریک کننده رده گرانولوسیت- ماکروفاژ انسانی (hGM-CSF)، در اشریشیاکلی تحت القای حرارتی، بر پایه پلاسمید pBC(SK)، که اختلاف آنها در حضور یا عدم حضور توالی خاتمه دهنده نسخه برداری در پایین دست توالی کدکننده است پروتئین نوترکیب، ساخته شد.
مواد و روش ها: دو پلاسمید بیان کننده حاوی یک قطعه ۷۵ جفت بازی از پروموتور باکتریوفاژی PL، یک ژن جهش یافته از رپرسور CI (۵۷CI)، برای کنترل فعالیت پروموتور، که محصول آن حساس به حرارت است و یک ترادف نشانه PelB به منظور هدایت پروتئین نوترکیب به فضای پریپلاسمی است. توانایی پلاسمیدهای ساخته شده با بیان hGM-CSF تحت القای حرارتی در اشریشیاکلی آزمایش شده است.
نتایج: نتایج حاصل از آنالیز پروتئین های باکتری های نوترکیب (۱TG) حاوی هر یک از دو پلاسمید نوترکیب بعد از شوک حرارتی بر بیان و پردازش کامل GM-CSF انسانی نوترکیب در فضای پریپلاسمی کلون های به دست آمده دلالت دارد. با هدف افزایش کاربردی پلاسمید حاوی خاتمه دهنده رونویسی برای بیان دیگر پروتئین های نوترکیب تحت القای حرارتی، توالی کلون سازی چندگانه ای (MCS) شامل یازده جایگاه برشی منحصر به فرد به این پلاسمید افزوده شد.
نتیجه گیری: پلاسمیدهای ساخته شده در این تحقیق ابزارهای مناسبی را برای انجام مطالعات مربوط به بیان پروتئین های نوترکی در اشریشیاکلی فراهم کرده اند.
دوره ۹، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۷ )
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی معادلهای فارسی گزارههای بیان احساس درساختارهای نحوی روسی
میپردازد. در زبان روسیِ معاصر، مدلهای نحوی بیانکنندۀ احساس با توجه به ویژگیهای واژگانی و دستوری از یک تا هفت ساختار متغیر است. زبان فارسی نیز مانند زبان روسی برای بیان وضعیت عاطفی، ابزارهای زبانی مختلفی دارد؛ اما خلاف زبان روسی در زبان فارسی ابزارهای بیانکنندۀ احساس بهطور دقیق دستهبندی نشدهاند. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این پرسش است که گزارههای بیان احساس در ساختارهای مختلف نحوی روسی با کمک چه روشهایی به زبان فارسی بیان میشوند و آیا میتوان الگوی ثابتی برای ترجمۀ آنها از زبان روسی به زبان فارسی ارائه کرد؟ در این پژوهش به منظور دستیابی به معادلهای فارسی گزارههای بیان احساس در زبان روسی حدود۵۴۰۰ مثال
جمعآوریشده از آثار ادبی که به طور مستقیم از زبان روسی به زبان فارسی ترجمه شدهاند و همچنین ترجمههای موجود در فرهنگهای لغت روسی به فارسی، مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل نمونههای جمعآوریشده نشان میدهد در زبان فارسی برای بیان گزارههای بیان احساس روسی حداقل ۱۱ ابزار زبانی مورد استفاده قرار می گیرد که می توان آنها را در سه گروه زیر قرار داد: ۱) مدل اسمی، ۲) مدل فعلی ۳) مدل استعاری. همچنین بررسی دادهها نشان میدهد ترجمۀ گزارههای بیان احساس در ساختارهای مختلف نحوی روسی به زبان فارسی از الگوی ثابتی پیروی نمیکند.
دوره ۹، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: مهندسی بافت و جایگزینی بافتهای آسیبدیده در علم پزشکی بسیار حایز اهمیت و نسبت به پیوند عضو از شخصی به شخص دیگر کارآمدتر است، بنابراین تولید داربست از پلیمرهای طبیعی و مصنوعی با خصوصیات مطلوب بهمنظور بازسازی بافتهای آسیبدیده گسترش روزافزونی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فرآیند پلاسما بر زاویه تماس یا آبدوستی داربست نانولیفی پلیلاکتیکگلایکولیکاسید و کیفیت کشت سلول در آن بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر ابتدا نانوالیاف پلیلاکتیکگلایکولیکاسید، با استفاده از حلالهای کلروفرم خالص و مخلوط کلروفرم ۸۰%- دیمتیلفرمآمید ۲۰% الکتروریسی شدند. سطح داربستهای الکتروریسیشده با فناوری پلاسما اصلاح، سپس سلول کلیه میمون سبز آفریقایی (VERO) روی آنها کشت داده شد. مقایسه داربستهای ساده تولیدشده، از نظر میزان آبدوستی و تکثیر سلول، با داربستهای اصلاحشده توسط فرآیند پلاسما صورت گرفت. بهمنظور مقایسه آبدوستی نمونهها، زاویه تماس آب آنها اندازهگیری شد.
یافتهها: نمونههای اصلاحشده به روش پلاسما کاهش مطلوبی در زوایه تماس آب داشتند و آبدوستی بهتری از خود نشان دادند. طیف گروههای C=O و C-O در نمونههای اصلاحشده با پلاسما نسبت به نمونههای خام افزایش یافت. اصلاح سطح داربست با پلاسما موجب بهبود چسبندگی، رشد و تکثیر سلولها نسبت به داربستهای ساده شد.
نتیجهگیری: زاویه تماس نمونههای اصلاحشده با پلاسما کاهش چشمگیری دارد. فرآیند پلاسما میتواند موجب افزایش آبدوستی داربستهای نانولیفی پلیلاکتیکگلایکولیکاسید شود و چسبندگی و رشد سلول روی داربستهای اصلاحشده با پلاسما بهتر از رشد و تکثیر سلول بر داربستهای ساده است.
دوره ۹، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۷ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی گفتمان روایی در دو مجموعه داستان قصههای مجید، نوشتۀ هوشنگ مرادی کرمانی، و کُرکهویجی، نوشتۀ ژول رونار فرانسوی است. با توجه به نظریههای دومینیک منگنو دربارۀ تحلیل گفتمان بر آثار ادبی، پژوهشگران کوشیدهاند با تأکید بر عناصر درونمتنی، مواردی همچون ارتباط میان راوی و روایتشنو، نوع گفته و نیز چندآوایی در روایت را در این دو اثر بررسی کنند. پرداختن به زندگی یک شخصیت نوجوان با الهام از زندگی نویسنده، بهکارگیری زبانی طنزآلود و همچنین واقعگرا، دو اثر را بهنمونههای مناسبی از داستان کودک و نوجوان تبدیل میکند. در این پژوهش تلاش شده است تا با بهرهگیری از نظریۀ تحلیل گفتمان ـ که یکی از شیوههای تحلیل متون ادبی و برخاسته از روشهای ساختارشناسانه و علوم زبانی و انسانی است و بر نقش گفتهپردازان و تعاملی بودن ارتباط میان آنها تأکید دارد ـ نشان دهیم چگونه شیوههای هر نویسنده در روایت داستان و ترسیم موقعیت گفتهپردازی و وضعیت راوی، نوع گفتۀ تولیدی و چندآوایی در روایت، بهتفاوتهای قابل توجه در تولید نوع ادبی دو نویسنده منجر میشود.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده - محاسبه فشار خاک وارد شونده بر دیوارهای حایل یکی از مسائل اساسی در مهندسی ژئوتکنیک
است. در این نوشتار بر مبنای رو شهای تحلیلی، تعیین فشار وارد شونده بر دیوارهایی که تود ههای خاک مسلح
در پشت آنها قرار می گیرد، مطالعه شده است. به این منظور روش قطعات افقی مورد بازنگری و تدقیق قرار
گرفته و فرمول بندی کامل آن برای خاک های اصطکاکی ارائه شده است. بر مبنای این فرمول بندی فشار خالص
وارد شونده بر دیوار محاسبه شده و با نتایج به دست آمده از روش های دیگر مقایسه شده است. همچنین
فرمول بندی جدیدی برای ارزیابی فشار واردشونده بر دیوار در خاک های چسبنده ارائه و نتایج آن با روش
رانکین مقایسه شده است. بررسی های نشان می دهد که روش قطعات افقی از قابلیت مناسبی برای تحلیل
دیوارهای حائل در شرایط مختلف برخوردار است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
پژوهش حاضر با بهره گیری از مؤلفه ها و راهبردهای گفتمانیِ راجر فاولر، به دنبال آشکار ساختن ایدئولوژیِ نویسنده و کنش گرانِ اجتماعیِ رمان آینه های دَردار است. فاولر در نظریۀ گفتمانیِ خود، برای ساختار متن در زمینه های روساخت و ژرف ساخت اهمیت خاصی قائل است. از این رو جستار حاضر کوشیده است تا با توجه به آرای وی، از طریق تحلیل روساختِ رمان یاد شده، به فهم ژرف ساخت آن دست یابد. در پیوند با این امر، پرسش اصلیِ پژوهش آن است که هوشنگ گلشیری در روساخت اثر خود، چه راهبردهایی به کار برده است تا بدان وسیله ژرف ساختِ متن را به نمایش بگذارد؟ روش این پژوهش از نوع کیفی است و برای توصیف و ارزیابی داده ها از رویکرد توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده های این مطالعه حاکی از آن است که برجستهسازی و حاشیهرانی، سازوکار حاکم بر کردارها و رفتارهای گفتمان رمان است. نویسنده با کاربست راهبردهایی چون ارجاع ضمیر، ایجاد تعلیق، ایجاد ابهام، وجه نمایی، فاعلی سازی، جملات امری و پرسشی، تغییر جایگاه ارکان جمله، حذف برخی عناصر زبانی، زمان پریشی، و مجهول سازی توانسته است ایدئولوژیِ کمونیست های مهاجر ایرانی را به نمایش بگذارد. بیشترین بسامد راهبردهای گفتمانی، مربوط به مولّفۀ ارجاع ضمیر و کمترین بسامد به تغییر جایگاه ارکان جمله تعلق دارد. گفتنی است که راهبردهای گفتمانیِ فوق الذکر، مهم ترین ویژگی های روساخت رمان گلشیری به شمار می آیند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
ارتفاع قرارگیری آب مخزن در زمانهای مختلف آبگیری و تخلیه مخزن، از عوامل مهم و تاثیرگذار بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی میباشد. لذا در جهت بررسی تاثیر تراز آب مخزن بر رفتار لرزهای سدهای خاکی، سد مسجد سلیمان با استفاده از روش اجزاء محدود و با در نظر گرفتن معیار موهرکلومب برای مصالح بدنه سد مدلسازی شده است. تحلیل استاتیکی با فرض ۱۲ لایه و انجام تحلیل لایهبهلایه آغاز و در مرحله تراوش پایدار با اضافه شدن آب مخزن و وزن آن پایان یافته است. سپس تحلیلهای دینامیکی با استفاده از ۴ شتابنگاشت مربوط به زلزلههای حوزه دور انجام گرفته است و با استفاده از نتایج بدست آمده به بررسی تغییرات شتاب بیشینه و جابجایی بیشینه در حوزه زمان پرداخته شده است. سپس گوه محتمل گسیختگی واقع در پاییندست و بالادست در نظر گرفته شده و با استفاده از تحلیل نیومارک، ضریب اطمینان معادل دینامیکی، ضریب اطمینان کمینه و تغییرمکان ماندگار رخ داده در گوه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشاندهنده عدم تاثیرگذاری تراز آب مخزن بر بیشینه شتاب و بیشینه جابجایی رخ داده میباشد. همچنین در گوه محتمل گسیختگی واقع در پاییندست سد همزمان با افزایش سطح تراز آب مخزن، مقادیر ضریب اطمینان دینامیکی و ضریب اطمینان کمینه رخ داده در حوزه زمان، روند صعودی داشته است. در گوه محتمل گسیختگی واقع در بالادست سد، همزمان با افزایش سطح تراز آب مخزن مقدار ضریب اطمینان کمینه روند نزولی و مقدار ضریب اطمینان دینامیکی تا ۶/۰ ارتفاع سد روند نزولی و سپس روند صعودی داشته است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- ارتفاع آب مخزن در زمان های مختلف آبگیری و تخلیه مخزن، از عوامل مهم و مؤثر بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی
است. برای بررسی تأثیر تراز آب مخزن بر رفتار لرزه ای سدهای خاکی، سد مسجد سلیمان با استفاده از روش اجزاء محد ود و با
در نظر گرفتن معیار موهرکلومب برای مصالح بدنه سد، مدل سازی شده است. تحلیل استاتیکی با فرض ۱۲ لایه و انجام لایه به لایه
آغاز و در مرحله تراوش پایدار با اضافه شدن آب مخزن و وزن آن پایان یافته است؛ سپس تحلیل های دینامیکی با استفاده از ۴
شتاب نگاشت مربوط به زلزله های حوزه دور انجام و با استفاده از نتایج به دست آمده به بررسی تغییرات شتاب بیشینه و جابه جایی
بیشینه در حوزه زمان پرداخته شده است. سپس گوه محتمل گسیختگی واقع در پایین دست و بالا دست در نظر گرفته شده و با
استفاده از تحلیل نیومارک، ضریب اطمینان معادل دینامیکی، ضریب اطمینان کمینه و تغییر مکان ماندگار رخ داده در گوه ارزیابی
شده است. نتایج نشان دهنده تأثیرگذاری کم تراز آب مخزن بر بیشینه شتاب و بیشینه جابه جایی رخ داده است . همچنین در گوه
محتمل گسیختگی واقع در پایین دست سد هم زمان با افزایش سطح تراز آب مخزن، مقادیر ضریب اطمینان دینامیکی و ضریب
اطمینان کمینه رخ داده در حوزه زمان، روند صعودی داشته است. در گوه محتمل گسیختگی واقع در بالادست سد، هم زمان با
۰ ارتفاع سد، روند / افزایش سطح تراز آب مخزن مقدار ضریب اطمینان کمینه روند نزولی و مقدار ضریب اطمینان دینامیکی تا ۶
نزولی و سپس روند صعودی داشته است.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی رسوبدهی پلهای فوکوئیدان استخراج شده از جلبک Nizamuddinia zanardinii و بررسی رابطه محتوای سولفات و وزن مولکولی با فعالیت ضداکسایشی آن بود. پس از حذف رنگدانهها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، فوکوئیدان استخراج شده با حلال آبی، در سه مرحله با سطوح متفاوت اتانول (۳۰، ۵۰ و ۷۰ درصد) رسوبدهی شدند. سه فراکسیون Fuc۳۰، Fuc۵۰ و Fuc۷۰ به ترتیب با وزن مولکولی ۶۲/۷۳۱، ۷۶/۶۵۵، ۴۱/۱۰ ×۱۰۳ گرم/ مول به دست آمدند. محتوای استرهای سولفات در فراکسیونهای به دست آمده بین ۰۳/۲۵-۴۹/۶ درصد اندازهگیری شد. سنجش رنگ فوکوئیدانهای تولید شده توسط دستگاه رنگسنج دیجیتال حاکی از بیشترین شاخص سفیدی در فراکسیون Fuc۵۰ بود. نتایج فعالیت ضداکسایشی فراکسیونها در مهار رادیکال آزاد DPPH(۹۳/۴۳ تا ۴۰/۸۹ درصد)، رادیکال ABTS (۰۵/۲۵ تا ۱۰/۹۶ درصد) و احیای یون Fe۳+ (جذب ۱۴۲/۰ تا ۲۵۹/۰) متغییر بود. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد، رسوبدهی پلهای فوکوئیدان گونه N. zanardinii منجر به تولید فراکسیونهایی با ترکیب مولکولی و شیمیایی و فعالیت ضداکسایشی مختلف میشود. همچنین، اگرچه تمامی فراکسیونهای فوکوئیدان استخراج شده به عنوان ترکیباتی واجد فعالیت ضداکسایشی معرفی میشوند اما در مهار رادیکال آزاد ABTS و احیای یون Fe۳+، پلیمرهای با وزن مولکولی بالاتر (Fuc۳۰)، فعالیت ضداکسایشی بیشتری را از خود نشان می دهند.
دوره ۱۱، شماره ۴۶ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
هدف این مقاله در ابتدا اذعان به این نکته است که باور به شور چشمی یا چشمزخم در میان ملتهای مختلف از گذشتههای دور، پیشینهای دیرباز دارد و مردم برای رویارویی با حوادث ناشی از آن و دفع بلا از از ابزار و اوراد و گیاهان خاصی به عنوان باطل سحر بهره میبردند. در این مقاله ابعاد و جنبههای گوناگون این باور عامه را در اشعار کلاسیک فارسی کاویده ایم و دریافته ایم شاعران، علاوه بر آنکه با بیان این باور تصویری روشن از جامعه خود ارائه داده اند، به کمک این باورها به تصویر سازی دست زده و بر زیبایی شعر خود افزوده اند. شاعران نه تنها به بسیاری از ابزارهای دفع چشم زخم در باور عامه اشاره کرده اند، بلکه برخی این آداب و رسوم همگانی را نیز شرح داده اند. آنان با بهره گیری از این باورهای دیرینه و فراگیر، مضمونها و تصویرهای شگفتی آوری در آثارشان پدید آورده اند.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی اثر یک تمرین هوازی فزاینده تناوبی و نیمرخ چربی و لیپوپروتئینهای سرم ورزشکاران سان شو بوده است. سیزده مرد جوان سان شوکار در سطوح ملی و بین المللی(۲±۲۳/۲۳ سال،۷۵/۲±۷۲/۶۶ کیلوگرم وزن،۷۸/۲±۸/۱۷۱ سانتیمتر قد و ۵۱/۰±۴۲/۲۲ شاخص توده بدنی(BMI) و داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. به میزان ۱۰ میلی لیتر خون از ورید بازویی افراد در وضعیت نشسته راحت درحالیکه ۱۴-۱۲ ساعت ناشتا بودهاند، گرفته شد. تمامی نمونههای خونی برای اندازهگیری قند، کلسترول تام، تری گلیسرید(TC,TG)،لیپوپروتئین خیلی کم چگال، کم چگال و پرچگال ((HDL-C,LDL-C,VLDL-C و نسبتهای LDL/HDL و TC/HDL آماده شدند. نتایج کاهش معناداری را در غلظتهای TG,VLDL و نسبتهای TC/HDL و LDL/HDL نشان میدهد. افزایش سطوح HDL-C پس از یک تمرین هوازی معنادار بوده است. یافته های حاضر حاکی از آن است که تغیرات درغلظت های TC و LDL-C معنادار نبوده است. بنابراین از تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت این نوع تمرین قادر است که سوخت و ساز چربی و برخی از لیپوپروتئینهای سرم به ویژه HDL-C و شاخصهای سلامتی قلبی را مستقل از تغییرات معناداری در سطوح TC و LDL-C بهبود بخشد.