جستجو در مقالات منتشر شده


۱۴ نتیجه برای فرامرزی


دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده

بیان مسئله: درواقع خیابان‌های شهری به‌عنوان مهم‌ترین بخش از ساختار منظر شهری، منعکس‌کننده ارزش‌ها و روابط اجتماعی-فرهنگی شهروندان بوده و به‌خوبی می‌تواند بر مبنای آن‌ها امکان زیستن در شهر و برقراری تعاملات اجتماعی را تسهیل و یا بر آن‌ها تأثیر گذارد. از این‌رو حرکت به‌سوی فضاهای سرزنده شهری با وجود فضاهای عمومی پویا و انسان‌محور که زمینه حضور فعال انسان‌ها را در محیط فراهم نماید، در شهرها ضرورت بیشتری می‌یابد.
هدف: هدف تحقیق حاضر ارزیابی نقش منظر شهری انسان‌گرا در سرزندگی خیابان‌های شهری تبریز از دیدگاه شهروندان می‌باشد. روش‌ها: تحقیق به‌صورت توصیفی-تحلیلی با هدف کاربردی می‌باشد. برای تعیین حجم نمونه از روش گلوله برفی استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS و روش ANP استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج به دست آمده از تحلیل نهایی فضاهای انتخابی پژوهش بر مبنای مؤلفه‌های منظر انسان گرایانه و کیفیت سرزندگی نشان می‌دهد که محدوده چهارراه شریعتی تا چهارراه قونقا با وزن نرمال ۰,۴۹۸ از انطباق بیشتری با کیفیت‌های استخراج شده دارد.
نتیجه‌گیری: نتایج نهایی اوزان نشان داد که بیشترین میانگین به زیر معیار عناصر شهری بیولوژیکی برمی‌گردد و مناظر خیابان‌های شهر تبریز بر ادراک شهروندان و تفسیر و بازخوانی محیط توسط آن‌ها تأثیر دارد. همچنین نتایج به دست آمده از تحلیل نهایی فضاهای انتخابی پژوهش بر مبنای مؤلفه‌های منظر انسانگرایانه و کیفیت سرزندگی، انطباق بیشتری با کیفیت‌های استخراج شده دارد.

 

دوره ۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده

 موضوع: بیورکتورغشایی اسمزی یکی از بهترین روش‌های تصفیه فاضلاب‌های صنعتی می‌باشد مزیت اصلی استفاده از فرآیند اسمزی عمل کردن آن در فشار‌های پایین هیدرولیکی است که دارای عملکرد بهتری در حذف آلاینده‌ها و مصرف انرژی پایین نسبت به روش‌های دیگر می‌باشد.
روش تحقیق: در این تحقیق نانو ذرات حفره‌دار دی‌اکسید تیتانیوم با سطح ویژه و دیواره آناتاز از طریق فرآیند گرمایی با استفاده از ستیل‌تری‌متیل‌آمونیوم بروماید (CTAB) به‌عنوان عامل هدایت کننده سطح فعال و عامل ایجاد کننده منافذ، سنتز شد. غشا‌های نا‌نوکامپوزیت اولترافیلتراسیون با استفاده از دی‌اکسید تیتانیوم (TiO۲) اصلاح شده (MT)  و پلی‌سولفون (PSf) به روش وارونگی فازی ساخته شدند. ریخت‌شناسی و ساختار غشا‌های بدست آمده و نانو ذره توسط میکروسکوپ الکترون روبشی  (FESEM)، پراش اشعه ایکس  (XRD)و میکروسکوپ الکترون عبوری   (TEM) مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از محلول خوراک آلبومین سرم گاوی (BSA) به‌عنوان فاضلاب شبیه‌سازی شده استفاده گردید. غشا‌های اولترافیلتراسیون ساخته شده به ترتیب در سامانه یورکتورغشایی اسمزی (OMBR) به دلیل انرژی و رسوب کمتر مورد آزمایش قرار گرفتند. محلول % ٦/٠ پلی (سدیم ٤- استایرن سولفونات) به‌عنوان محلول اسمزی مورد استفاده قرار گرفت. عملکرد جداسازی مقایسه‌ای و خواص ضد رسوب هر دو جهت نا‌نوکامپوزیت‌های ساخته شده در تجزیه‌و‌تحلیل‌های متعددی مانند اندازه‌گیری زاویه تماس با آب، شار آب خالص و تصفیه غلظت‌های متفاوتی از محلول آلبومین سرم گاوی (BSA) و مقاومت در برابر رسوب مورد بررسی قرار‌گرفته است.
نتایج اصلی: نتایج نشان می‌دهد که به دلیل افزودن نانو ذرات MT به بستر پلیمری، آب‌دوستی و انرژی سطح غشا افزایش یافت که منجر به بهبود عملکرد غشا شد. غشای حاوی ١% نا‌نوذره‌ی اکسید تیتانیوم بهترین نتیجه را نشان داد. به‌عنوان مثال برای خوراک با غلظت  ppm٢٠٠ فلاکس آب از L/ m۲.h)  ۲۰ تا ۵/۳۸ (افزایش یافت و همچنین درصد محلول کشنده بازگشتی نیز از (۳۰ تا g/m۲.h ۶/۱۹) کاهش یافت. بازیابی فلاکس در این غشا ٩٦ درصد بود که نشان‌دهنده‌ی خاصیت ضدرسوبی غشای نا‌نوکامپوزیت اصلاح شده می‌باشد.
 

دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده- به دلیل کاربرد فراوان جریان¬های دو فازی در صنایع هسته¬ای، نیروگاهی، خطوط انتقال نفت و گاز، تحلیل این نوع جریان¬ها در چند دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در چند سال اخیر مدل¬های مختلفی معرفی شده که به کمک آن¬ها می¬توان جریان¬های دو فازی را با روش¬های عددی تحلیل کرد. پرکاربرد ترین و دقیق ترین این مدل¬ها در پیش بینی رژیم¬های مختلف جریان دو فازی در کانال و محدوده ناپایدار شدن جریان، مدل دو سیالی می باشد. دراین تحقیق به هیپربولیک بودن یا نبودن مدل PFM پرداخته شده و معادلات براساس مدل دو سیالی نوشته می¬شود، هیپربولیک بودن مدل از این نظر مهم است که در صورت هیپربولیک بودن معادلات، مدل خوشرفتار است، در غیر این صورت بدرفتار است و حل عددی در صورت ریز کردن شبکه محاسباتی دچار ناپایداری غیرفیزیکی می¬شود. در این پژوهش همچنین، به کمک مدل PFM حد ناپایداری هیدرودینامیکی در مرز مشترک در جریان دو فاز گاز- مایع محاسبه شده است.

دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده

عملیات شکست هیدرولیکی از روش‌هایی است که در صنایع بالادستی نفت و گاز به منظور افزایش بازده تولید مخازن به‌کار می‌رود. در پژوهش حاضرکه با هدف شبیه‌سازی فرایند شکست هیدرولیکی تعریف شده‌است، از اطلاعات آزمایشگاهی میدان اهواز، مخزن بنگستان به عنوان داده‌های ورودی استفاده شده و مدل دوبعدی کرنش‌صفحه‌ای برای تحلیل فرایند شکست هیدرولیکی در نرم‌افزار آباکوس طراحی شده‌است. تنش‌های درجا بر اساس روابط رایج پیشنهاد شده به مدل همگن الاستیک واردشده‌است. به‌منظور بررسی مکانیزم جوانه‌زنی و رشد ترک، برای نخستین بار در این زمینه از روش نوین اجزاء محدود توسعه یافته استفاده‌شده‌ و مدل آسیب بر مبنای تنش اصلی بیشینه، به عنوان معیار ترک درنظرگرفته‌شده‌است. در این پژوهش مدل‌ها، تحت شرایط مختلف تحلیل و اثر پارامترهایی نظیر تنش‌های درجا، فشار منفذی و خصوصیات مکانیکی سنگ مورد بررسی قرار‌گرفت. بر این اساس، راستای بحرانی برای جوانه‌زنی و رشد، راستای عمود بر تنش کمینه درجا به‌دست‌آمده و اعمال فشار منفذی باعث کاهش شدید فشار جوانه‌زنی شده‌است. هم‌چنین بیشترین فشار سیال در لحظه جوانه‌زنی بوده و پس از رشد ترک اولیه زاویه‌دار، فشار مورد نیاز برای رشد آن به مقدار ثابتی میل کرده‌است. مقایسه نتایج با تئوری‌های موجود و خطای کم، از اعتبار و دقت مناسب شبیه‌سازی انجام‌شده حکایت دارد.

دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

با کمبود زمین‌های زراعی و از بین رفتن محصولات بوسیله آفات استفاده از آفت‌کش‌هایی مانند آترازین افزایش یافته است. این علف‌کش به دلیل فشار بخار کم، نیمه عمر بالا و تحرک زیاد منجر به آلودگی اکوسیستم‌های گوناگون شده است. روش‌های فیزیکی و شیمیایی بسیاری برای حذف این علف‌کش از محیط‌های آبی و خاکی پیشنهاد گردیده، اما این روش‌ها دارای هزینه‌های بسیار و همراه با تولید محصولات جانبی سمی دیگری هستند. روش‌های بیولوژیکی به دلیل داشتن سیستم آنزیمی قادر به معدنی سازی کامل و استفاده از این علف‌کش به عنوان منبع کربن، نیتروژن و انرژی می‌باشند و از طرفی فیلترهای مستغرق باهواده به سبب ماهیت روش تصفیه‌شان کمک شایان توجهی در پایین آوردن هزینه‌ها نموده‌اند. به همین دلیل در مطالعۀ حاضر توانایی فیلتر بیولوژیکی مستغرق باهواده برای تجزیۀ آترازین از محیط‌های آبی در ۴ سطح غلظت و ۳ سطح زمان ماند هیدرولیکی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان دادند که حداکثر راندمان حذف آترازین و میزان اکسیژن مورد نیاز شیمیایی محلول به ترتیب برابر۹۷/۹ و ۹۸/۳ درصد بود. همچنین نتایج حاکی از این مطلب بودند که مدل استور-کینکنن بر بارگذاری این بیوفیلتر با آترازین برازش بسیار خوبی دارد (۹۹/۰< R۲). می‌توان دریافت که فیلتر مستغرق باهواده کارآیی بسیار خوبی در حذف مواد آلی و مواد سمی پایدار از خود نشان می‌دهد و تجزیه آترازین در فرآیند کومتابولیسم بسیار موفقیت آمیز بوده و اینگونه استنباط گردید که جمعیت میکروبی هوازی در تصفیۀ محیط‌های آبی آلوده به آترازین مؤثر می‌باشد.

دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

امروزه سیستم‌های حمل‌و‌نقل اتوماتیک نقش مهمی در کاهش خطاهای انسانی و روان‌سازی ترافیک‌های درون‌شهری و برون‌شهری دارند. پیاده‌سازی کنترل‌کننده‌ها برای بهینه‌کردن سفر، چه از نظر زمان و چه از نظر راحتی و ایمنی، نیاز به مدل دقیقی از سیستم مورد بررسی دارد. هرچه این مدل دقیق‌تر و به سیستم واقعی نزدیک‌تر باشد، نتایج حاصل از شبیه‌سازی، دقیق‌تر و قابل اعتماد‌تر است. از طرفی، با افزایش تصادفات ناشی از عدم احتیاط و دقت راننده در کنترل خودرو و همچنین، گسترش روزافزون خودروها، نقش سیستم‌های همیار راننده برای به ‌عهده‌گرفتن کنترل خودرو به منظور آسایش راننده،‌ کاهش تصادف‌ها و افزایش ایمنی و راحتی پررنگ‌تر شده‌است. در این مقاله، یک مدل غیرخطی کامل از دینامیک طولی خودرو، با هدف نزدیک‌تر کردن مدل به واقعیت و کاهش خطای مدل در شبیه‌سازی و کاربردهای کنترلی، انتخاب شده‌است. در بخش کنترلی راه حل جدیدی برای توسعه‌ی‌ سیستم کنترل تطبیقی سرعت ارائه شده‌است که در آن، شتاب خودروی میزبان، علاوه بر حرکت خودروی هدف، از حرکت ماکروسکوپیک موج ترافیک نیز تاثیر می‌پذیرد. بدین منظور نشان داده شده‌است که با به‌کار‌گیری کنترل پیش‌بین و تبعیت شتاب خودرو از حرکت خودروی هدف و همچنین موج ترافیک، تصادف‌های زنجیره‌ای ناشی از ترمزگیری‌های ناگهانی، قابل کنترل می‌باشند. در بخش کنترل سطح پایین، برای محاسبه‌ی دریچه‌ی گاز و یا پدال ترمز برای رسیدن به شتاب مطلوب، از کنترل فازی بر مبنای کاهش خطای ردیابی بهره گرفته ‌شده‌است. این دستور محاسبه‌شده بر روی مدل طولی، اعمال می‌شود تا عملکرد مدل انتخاب شده در سیستم همیار راننده‌ی کروز کنترل تطبیقی، ارزیابی گردد.

دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف: اگر چه چندین مطالعه ارتباط بین پلی‌مورفیسم ژن GNB۳ و ورزش استقامتی را بررسی کرده‌اند، اما نتایج به‌دست آمده از این مطالعات ضد و نقیض است. این مرور سیستماتیک و متاآنالیز با هدف جمع‌بندی ارتباط بین پلی‌مورفیسم ژن C۸۲۵TGNB۳ و ورزش استقامتی انجام شد. مواد و روش‌ها: تمام مطالعات منتشر شده تا تاریخ ۳۱ فوریه ۲۰۱۵با استفاده از بانک‌های اطلاعاتی PubMed، Google scholar، Embase، Medline، Science direct و SID جستجو شد. از میان ۱۰ مطالعه‌ای که ارتباط پلی‌مورفیسم ژن GNB۳ و ورزش استقامتی را گزارش کرده بودند، ۳ مطالعه برای متاآنالیز انتخاب شد. نتایج: تجزیه و تحلیل آماری هیچ ارتباط معنی‏داری را بین پلی‌مورفیسم ژن GNB۳ و ورزش استقامتی در مدل آللی T vs C (۱۱/۱ =OR و ۴۲۸/۱، ۸۶۳/۰ =CI ۹۵ درصد و ۴۱۴/۰ =P)، مدل جمعی TT vs CC (۳۱۶/۱ =OR و ۹۲۴/۱، ۹۰۰/۰ =CI ۹۵ درصد و ۱۵۷/۰ =P)، مدل غالب TT+ CT vs CC (۰۹۸/۱ =OR و ۴۰۸/۱، ۸۵۶/۰ =CI ۹۵ درصد و ۴۶۴/۰ =P) و مدل مغلوب TT vs CT+CC (۷۶۰/۰ =OR و ۱۱۱/۱، ۵۲۰/۰ =CI ۹۵ درصد و ۱۵۷/۰ =P) نشان نداد. نتیجه‌ گیری: مطالعه حاضر نشان داد که پلی‌مورفیسم ژن GNB۳ با بهبود عملکرد ورزشکاران نخبه استقامتی در ارتباط نیست. با این حال به مطالعات بیشتری در نژاد‌های مختلف نیاز است.

دوره ۱۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده

برآورد تبخیر و تعرق یکی از عوامل مؤثر در مدیریت منابع آب است. روش‌های مختلفی برای برآورد تبخیر و تعرق وجود دارد. در این تحقیق، امکان استفاده از دو مدل مبتنی بر سنجش از دور، سبال و متریک و نیز تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر و تصاویرMODIS مربوط به تاریخ ۲۴/۲/۱۳۹۲در سطح شهرستان ملایر استفاده شد. با استفاده از این مدل‌ها، شارهای سطحی محاسبه و مقدار تبخیر و تعرق واقعی برآورد شد. با توجه به روابط موجود و تفاوت‌های دو مدل در محاسبه ضریب شفافیت اتمسفری و مقدار شار گرمای خاک، نتایج نشان داد الگوریتم سبال با میانگین تبخیر و تعرق ۸۳/۶ میلی‌متر در روز، نسبت به الگوریتم متریک با مقدار ۲۱/۷ میلی‌متر در روز حدود ۲۶/۵ درصد تبخیر و تعرق واقعی روزانه در محدوده شهرستان ملایر را کمتر برآورد کرده است. علت اصلی این اختلاف استفاده از معادلات متفاوت در محاسبه ضریب شفافیت اتمسفری و شار گرمای خاک است که بخش عمده این تفاوت‌ها، اختلاف زیاد در مقادیر شار گرمای خاک محاسبه شده با دو روش می‌باشد. همچنین، بر اساس نتایج به دست آمده، هر دو مدل می‌توانند مقدار تبخیر و تعرق واقعی را متناسب با توزیع مکانی منطبق با شرایط توپوگرافیکی و پوشش گیاهی شهرستان برآورد نمایند.

دوره ۱۹، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۸ )
چکیده

صدای منتشرشده از هواپیماها، کاربردهای فراوانی همچون تعیین موقعیت، تعیین کلاس و عیب‌یابی آنها دارد. بنابراین بررسی عوامل تاثیرگذار بر صدای انواع هواپیماها دارای اهمیت قابل توجهی است. در سال‌های اخیر، آلودگی ناشی از ریزگردها در تمامی شهرهای ایران رو به افزایش است. در تحقیقات گذشته، تاثیر تمامی متغیرهای دما، فشار و درصد رطوبت بر انتشار صوت مورد بررسی قرار گرفته است اما تاکنون تاثیر وجود ریزگردها بر میرایی محیط بررسی نشده است. اندازه‌گیری‌های صوتی در فرودگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) برای شش نوع هواپیما شامل هواپیماهای ایرباس ۳۲۰، ۳۱۹ و ۳۲۱، بوئینگ ۷۴۷ و ۷۷۷ و امبرائر ۱۹۰ در شرایط مختلف جوّی توسط ۳میکروفون حساس در فاصله ۹۵۰متری باند پرواز انجام شده است. دما در محدوده C°۴۰-۲۰ و درصد رطوبت نسبی ۲ الی ۳۴% بوده است. در مرحله اول، نتایج حاصل از تغییرات پارامترهای دما و رطوبت نسبی با نتایج معتبر مقایسه و اعتبارسنجی شده است. در این تحقیق، متغیر جدید  برای بررسی تاثیر وجود ریزگردها معرفی شده است که عبارت از اختلاف تراز شدت صوت محاسبه‌شده تئوری بدون وجود ریزگردها و تراز شدت صوت اندازه‌گیری‌شده به‌ازای یک میکروگرم بر متر مکعب افزایش غلظت ریزگردها در محیط است. کمترین مقدار ضریب میرایی محیط ناشی از وجود ریزگردها مربوط به هواپیمای ایرباس ۳۲۰ (۰.۰۱۲۰۲) و بیشترین آن برای هواپیمای امبرائر ۱۹۰ (۰.۰۱۵۴) است. نهایتاً اینکه افزایش غلظت ریزگردها (۱۰PM و ۲.۵PM) موجب افزایش میرایی محیط شده و شدت صوت اندازه‌گیری‌شده کاهش پیدا می‌کند.


دوره ۱۹، شماره ۸ - ( مرداد ۱۳۹۸ )
چکیده

در این پژوهش خواص مکانیکی، یکی از پرکاربردترین بیومواد پلیمری قابل جذب در بدن به‌نام پلی‌لاکتیک‌اسید (PLA) در حالت متخلخل‌شده مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا ساختارهای منظم برگرفته از مدل تتراکایدکاهدرون که مدل کلوین نامیده می‌شود طراحی شدند و سپس با استفاده از پرینتر سه‌بُعدی با تکنیک FDM ساخته شدند. پس از آن به‌منظور تعیین خواص مکانیکی و نحوه شکست، از آزمون فشار استفاده شد. در نهایت، نتایج تجربی با نتایج آنالیز نرم‌افزار شبیه‌سازی مقایسه شد. نتایج نشان داد افزایش درصد تخلخل منجر به کاهش استحکام و همچنین افزایش اندازه سلول‌ها در یک تخلخل ثابت منجر به افزایش استحکام فشاری می‌شود. همچنین با کاهش درصد تخلخل مقدار کرنش تا مرحله شکست در یک تنش نسبتاً ثابت، افزایش می‌یابد. نحوه شکست نمونه‌های با درصد تخلخل بالا به‌صورت ترد و با زاویه ۴۵درجه بود. این در حالی بود که نمونه‌های با درصد تخلخل کمتر، رفتار نسبتاً داکتیل داشتند و همراه با افزایش فشار، سلول‌ها روی یکدیگر جمع شده و تغییر فرم بالاتری تا نقطه شکست داشتند. همچنین مقایسه نتایج تجربی و شبیه‌سازی نشان دادند که همخوانی مناسبی بین نتایج وجود دارد و مدل پیش‌بینی نرم‌افزار از صحت بالایی برای این مدل فومی برخوردار است.


دوره ۲۰، شماره ۱۴۵ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده

روغن‌های گیاهی نقش مهمی در تهیه غذا و همچنین فرمولاسیون مواد غذایی داشته و سهم بسزایی در رژیم غذایی و سلامت  ایفا می­کنند. شناسایی و کشت دانه­های روغنی جدید، گامی مهم در جهت تامین روغن مورد نیاز در کشور است. گیاه خار مریم یا ماریتیغال با نام علمی marianum Silybum یک گیاه علفی یک ساله و یا دو ساله می­باشد که از زمان­های قدیم کاربرد­های پزشکی، دارویی و صنعتی فراوانی دارد. این گیاه به دلیل ویژگی‌های بیولوژیکی، نیاز به کود بسیار کم و بخصوص مقاوم به شرایط خشکی و خاک‌های ضعیف است و با شرایط آب و هوایی اغلب مناطق ایران سازگاری دارد. دانه ماریتغال شامل درصد قابل توجهی روغن (۲۰-۳۰%) با ارزش تغذیه­ای بالا به دلیل وجود اسیدهای چرب ضروری مانند اسیدهای لینولئیک (۴۰-۶۰%)، اولئیک (۲۰-۳۲%) و ترکیبات آنتی­اکسیدانی و زیست فعال همچون توکوفرول ­ها، کاروتنوئیدها و استرول­ها است. لذا روغن حاصل از دانه ماریتغال با توجه به مصرف طولانی مدت آن در جوامع مختلف و ترکیبات زیست فعال آن می­تواند به عنوان روغن خوراکی جدیدی موردنظر قرار بگیرد. در این مقاله مروری، نگاهی اجمالی به گیاه ماریتیغال، درصد روغن و ترکیبات آن در مناطق مختلف پرداخته شده است. با توجه به گزارش­های علمی و مقالات، کشت و توسعه این دانه­ی روغنی جدید و ارزشمند با ارزش اقتصادی خوب بعنوان منبع روغنی جدید توصیه می­شود.
 
خانم مینا منصوری، دکتر ایوب فرامرزی، دکتر حجت اله میرزایی، خانم نرگس اکبری،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده

در این مطالعه، برای شناسایی میزان اهمیت بخش‌های مختلف اقتصاد ایران از حیث مسأله اشتغال بر مبنای جداول داده-ستانده سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران (منتشر شده در اردیبهشت ۱۴۰۱)، ابتدا با استفاده از روش سنتی، توان اشتغال زایی بخش ها تعیین، و سپس با استفاده از دو روش حذف فرضی ملر و مارفان[۱]، و روش اصلاح‌شده حذف فرضی، تعداد مشاغل از بین رفته محاسبه شد. نتایج دو روش اول، نشان می دهد که سایر خدمات[۲]، و فعالیت‌های حرفه‌ای، علمی و فنی، به ترتیب، بخش های کلیدی اقتصاد از لحاظ توان اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم بوده اند؛ درحالی‌که بر اساس روش اصلاح‌شده حذف فرضی، بخش های تولید صنعتی (ساخت)، کشاورزی، جنگل‌داری و ماهیگیری، به ترتیب، کلیدی ترین بخش های اقتصاد معرفی ‌شده‌اند. در روش اصلاح‌شده حذف فرضی (برخلاف دو روش اول)، مبادلات واسطه ای بین بخش ها و ‌اندازه واقعی تقاضای نهایی به طور همزمان، معیار سنجش بخش ها قرار می گیرند. همچنین، نتایج همبستگی رتبه‌ای بین توان اشتغال‌زایی بخش‌ها و پیوندهای پسین و پیشین تولید، نشان می‌دهد که نتایج روش اصلاح‌شده حذف فرضی، بالاترین سازگاری را ‌دارد. به ‌بیان ‌دیگر، سیاست‌گذاری برای ایجاد اشتغال بر اساس روش اصلاح‌شده، نسبت به دو روش دیگر، تولید بالاتری را نیز به همراه خواهد داشت. لذا استفاده از این روش برای برنامه ریزی و سیاست‌گذاری، مناسب تر است.
 
[۱]. Meller & Marfan
[۲] . سایر فعالیت‌های خدماتی، فعالیت‌های خانوارها به‌عنوان کارفرما، فعالیت‌های تفکیک‌پذیر تولید کالاها و خدمات توسط خانوارهای معمولی برای خودمصرفی، فعالیت‌های سازمان ها و هیأت های برون مرزی و فعالیت های نامشخص و اظهارنشده است.


دوره ۲۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده

لازمه‌ی تولید و مدیریت زراعی خوب، انتخاب گیاه و نیز مکان مناسب برای آن است. با مطالعه‌‌ی بوم‌شناختی، پتانسیل محیطی در مناطق مختلف مشخص و حداکثر بهره‌برداری از آن‌ها می‌شود. در این پژوهش، با استفاده از روش میانگین وزنی مرتب، مکان‌های مناسب برای کشت گیاه باقلا در شهرستان آق‌قلای استان گلستان انتخاب شده‌اند. برای این منظور، ابتدا نیازهای زراعی باقلا و متغیرهای اقلیمی و محیطی و برخی از عناصر خاک تعیین و باتوجه به آن‌ها نقشه‌های اولیه تهیه شد. سپس، برای استانداردسازی داده‌ها، روش فازی و برای وزن‌دهی به معیارها، روش تحلیل سلسله‌مراتبی (AHP) به‌کار رفت. با استفاده از روش میانگین وزنی مرتب در محیط نرم‌افزار IDRISI، نقشه‌ی تناسب اراضی باقلا تهیه شد. نتایج نشان داد که در وزن‌دهی معیارها با روش تحلیل سلسله‌مراتبی، دربین متغیرهای اقلیمی، بارندگی دوره‌ی رشد با مقدار ۲۸۷۶/۰، متغیرهای محیطی برای شیب با مقدار ۵۳۹۶/۰ و متغیرهای خاک EC با مقدار ۳۹۱۳/۰، بیشترین ضرایب را کسب کردند. پهنه‌بندی کلی نشان داد که ۷۸/۵۵ درصد از منطقه بسیار مستعد، ۸۲/۲۷ درصد مستعد، ۲۳/۱۲ درصد نیمه‌مستعد و تقریباً ۱۵/۴ درصد غیرمستعد هستند که درکل نشان می‌دهند که ۶۷/۸۳ درصد شهرستان عوامل اقلیمی و فیزیوگرافی و عناصر خاک مناسب برای کشت باقلا را دارد.
 


صفحه ۱ از ۱