۹ نتیجه برای فتح اللهی
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
-
محمود متوسلی، جمال فتح اللهی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پاییز ۸۹ ۱۳۸۹ )
چکیده
امروزه اقتصاد نهادگرای جدید به عنوان مهمترین مکتب دگراندیش نه تنها در مقابل مکتب متعارف نیست بلکه به نوعی مکمل آن محسوب می شود. بنابراین با توجه به عدم کفایت آموزه های اقتصاد نئوکلاسیک در تبیین مسایل کشورهای درحال توسعه، شناخت و استفاده از تحلیل های نهادگرایان در حل مسایل توسعه نیافتگی می تواند کارساز باشد.
در بین اقتصاددانان نهادگرای جدید، آثار سه نظریه پرداز و برنده جایزه نوبل اقتصاد: رونالد اچ.کاوز ، داگلاس سی نورث و اولیور ای ویلیامسون پیشتاز مطالعات علمی این شاخه از علم اقتصاد است.
در این مقاله برجسته ترین نظریات ویلیامسون که در سال ۲۰۰۹ به خاطر مطالعاتش در حوزه تدبیر امور ، برنده جایزه نوبل شد، مورد بحث قرار می گیرد. بر اساس یافته های این مقاله، کمکهای ویلیامسون به پیشبرد علم اقتصاد نهادگرای جدید را در چهار عنوان کلی: ۱- اقتصاد هزینه های مبادلاتی ، ۲- استفاده ازتحلیل های «فرازنگر» در حل مسایل توسعه نیافتگی، ۳- چهار سطح تحلیل اجتماعی به منظور بررسی نقطه شروع اصلاحات توسعه ای و ۴- علم اقتصاد تدبیر امور می توان خلاصه نمود.
نظریات فوق، قدرت تبیینی مناسبی برای تشریح علل توسعه نیافتگی کشور ما، دارا هستند. در بین این نظریات، نظریه چهار سطح تحلیل اجتماعی و تحلیل های «فرازنگر»که با استقبال خوبی در بین اندیشمندان این شاخه از علم مواجه شده است، برای تبیین مسایل توسعه ایران کارسازتر است. در این مقاله، از دو نظریه اخیر برای تبیین مسایل توسعه اقتصادی در ایران استفاده شده است. تبیین شکاف بین اهداف قوانین رسمی و واقعیات تحقق یافته در جامعه، لزوم توجه به الزامات نهادی در برنامه ریزی های توسعه، ضرورت مرحله ای بودن تحولات نهادی و انتخاب تحول فرهنگی به عنوان نقطه شروع حرکت توسعه در ایران، از عمده ترین موارد استفاده از نظریات ویلیامسون برای تبیین مسایل توسعه ایران می باشد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف اصلی این مقاله ارائه مدلی ریاضی برای معادلات دینامیک معکوس ربات با بازوهای الاستیک و مفاصل دورانی–کشویی می باشد. با توجه به عدم وجود محدودیت در تعداد بازوهای مکانیکی، مدل پیشنهادی می بایست بر اساس الگوریتمی سیستماتیک و خودکار استخراج گردد. همچنین با توجه به حجم بالای محاسبات، معادلات بایستی به فرم بازگشتی ارائه گردند. لذا در این مقاله یک روش سیستماتیک و بازگشت پذیر برای استخراج معادلات حرکت ربات با n لینک الاستیک که دارای مفاصل دورانی-کشویی می باشند، ارائه گردیده است. معادلات دینامیک معکوس برای این سیستم رباتیکی بر اساس فرمولاسیون گیبس-اپل استخراج شده است. تمام عبارات دینامیکی هر بازو در سیستم مختصات مرجع محلی همان بازو بیان شده است. در پایان به منظور نشان دادن توانایی این الگوریتم در استخراج و حل معادلات اینگونه از سیستم های رباتیکی، یک ربات تک لینکی که دارای یک مفصل دورانی–کشویی می باشد، با این فرمولاسیون مورد تحلیل دینامیکی قرار گرفته است.
سید محمدباقر نجفی، فرشاد مؤمنی، جمال فتح اللهی، بهیه عزیزیپور،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
تحقق اقتصاد دانشمحور، یک نیاز اساسی برای کشورهای در حال توسعه به شمار میآید. در این الگوی اقتصادی، نقش دانش به عنوان اصلیترین عامل در بهبود بهرهوری، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین مساله اصلی این مقاله آن است که در شرایطی که مناسبات اقتصادی جهان بر اساس الگوی اقتصاد دانشمحور است، الگوی اقتصاد منبع محور و متکی به درآمدهای نفتی، بدون توجه به تولید و بهرهوری، مشکل گشای اقتصاد ایران نمیباشد. با توجه به ضرورت اقتصادی کشور برای حرکت از اقتصاد متکی بر درآمدهای نفتی به سمت اقتصاد دانشمحور، این مقاله ارتباط بین نحوه هزینهکرد درآمدهای نفتی و بهرهوری و تحقق اقتصاد دانشمحور را بررسی مینماید.
در عصر همۀ الگوهای تولید پیشین، دانش یکی از عوامل تولید و بهرهوری بود اما هرگز مهمترین عامل تولید نبود ولی در عصر اقتصاد دانش بنیان، دانش به مهمترین عامل تولید و بهبود بهرهوری تبدیل شده و به عبارت دیگر، نقش دانش در ارتقاء بهرهوری در عصر اقتصاد دانش محور از لحاظ شدت تأثیر و اهمیت کلیدی آن، بسیار افزایش یافته است. بنابراین شایسته است که دانش و عوامل مؤثر بر تأثیر درآمدهای رانتی بر ساختار انگیزشی خلق دانش و نوع و راستای دانش تولید شده در جامعه، بررسی شود.
این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی به تعریف وبررسی ویژگیهای اقتصاد دانشمحور پرداخته و موانعی را که ساختار هزینه کردن درآمدهای نفتی در مسیر تحقق اقتصاد دانشمحور ایجاد میکند، مورد بررسی قرار میدهد. یافتۀ این مقاله عبارت است از: نحوه هزینه کردن درآمدهای رانتی، از طریق ساختار نظام پاداشدهی و راستای دانش، اقتصاد ایران را به سمت تولید دانش غیر مولد و به تبع آن نرخ پایین بهرهوری به پیش میراند و با ممانعت از خلق دانشهای مولد، مانع از تحقق اقتصاد دانشمحور در ایران میشود.
جمال فتح اللهی، سید محمدباقر نجفی، زهرا علینژاد،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
هزینههای تولید کالا و خدمات شامل هزینههای تبدیل و مبادله است. هزینههای تبدیل، هزینه تولید فیزیکی هستند. هزینههای مبادله شامل هزینههای اندازهگیری ویژگیهای مادی و صفات حقوقی مورد مبادله و هزینههای تضمین و اجرای قراردادهاست که اقتصاد نئوکلاسیک آنها را نادیده میگیرد. هزینههای مبادله نقش مهمی در عملکرد اقتصادی ایفا میکنند؛ زیرا انباشت دانش، تخصصگرایی، تقسیمکار و رونق تجارت، تابع معکوسی از هزینههای سرانه مبادلات است. هزینههای مبادله مصادیق مختلفی دارد. یکی از عمدهترین آنها در بخش بازرگانی اقتصاد ایران، هزینههای سرقفلی است.
هدف از این مطالعه، برآورد میزان هزینه سرقفلی واحدهای تجاری خردهفروشی شهر کرمانشاه بهعنوان یکی از انواع هزینههای مبادله میباشد. یافتههای این پژوهش میتواند در سیاستگذاری برای اصلاح ترکیب سرمایهها و افزایش سهم سرمایههای تولیدی بهکار گرفته شود.
این پژوهش از چهارچوب نظری اقتصاد نهادی بهره میگیرد. روش تحقیق در این مطالعه پیمایشی است. اطلاعات مورد نیاز بهمنظور برآورد هزینه سرقفلی از طریق مصاحبه حضوری با مسئول واحد تجاری در یک نمونه ۵۰ واحدی از بین کارگاههای خردهفروشی شهر کرمانشاه جمعآوری گردیده که نتایج آن به شرح زیر است:
۱- مجموع هزینه سرقفلی سالانه در سطح کل واحدهای خردهفروشی شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۱ معادل ۳۰۱۴ میلیارد ریال (۳۰۱ میلیارد تومان) میباشد. ۲- هر واحد خردهفروشی به طور میانگین ماهیانه هزینهای بالغ بر ۱۵ میلیون ریال بهواسطه وجود حق سرقفلی متحمل میشود. ۳- ارزش سرمایه سرقفلی کل واحدهای تجاری خردهفروشی در سطح شهر کرمانشاه برابر با ۴۵۶۷۹ میلیارد ریال (۴۵۶۸ میلیارد تومان) است. این رقم به تنهایی معادل ۵۳ درصد از کل سرمایهگذاری انجامشده در استان طی سال ۱۳۹۱ میباشد.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
سیستم های پمپ حرارتی خورشیدی انبساط مستقیم، امروزه به صورت گسترده جهت گرمایش آب مصرفی ساختمان ها و مراکز صنعتی، گرمایش فضاهای خانگی و صنعتی و همچنین در صنعت تهویه مطبوع، مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم ها عمل انتقال انرژی از منبع با دمای کمتر به منبع با دمای بیشتر را انجام میدهند. در سیستم پمپ حرارتی خورشیدی انبساط مستقیم، به منظور انتقال بهینه ی گرمای ناشی از تابش خورشیدی به مبرد، از کلکتور خورشیدی صفحه تخت به عنوان تبخیرکننده استفاده می شود. در این مقاله، با استفاده از شبیه سازی عددی، عملکرد حرارتی یک پمپ حرارتی خورشیدی انبساط مستقیم به منظور گرمایش آب خانگی یک منزل مسکونی در شهرکرمانشاه، مورد بررسی قرار گرفته است. سیستم شامل یک کلکتور خورشیدی صفحه تخت با مساحت ۴ مترمربع، یک تانک ذخیره آب گرم به حجم ۱۵۰ لیتر، یک کمپرسور چرخشی نوع هرمتیک و یک شیرانبساط ترموستاتیکی بوده و سیال عامل مورد استفاده در سیستم، مبرد R۱۳۴a می باشد. نتایج نشان میدهد که در شرایط آب و هوایی شهر کرمانشاه، تعداد ساعات کارکرد سیستم در طول ماه های مختلف بین ۳۷ تا ۱۳۰ ساعت متغیر بوده و همچنین میانگین ماهانه ضریب عملکرد گرمایی سیستم و بازده کلکتور خورشیدی به ترتیب بین مقادیر ۹۶/۳ تا ۷۱/۶ و ۶۸ تا ۹۹ درصد متغیر میباشد. همچنین تأثیر پارامترهای مختلف از جمله تابش خورشیدی، دمای محیط، مساحت سطح کلکتور، سرعت کمپرسور، تعداد پوشش کلکتور و سرعت باد نیز بر عملکرد حرارتی این سیستم مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
از سال ۲۰۱۲، بیماری دنگی به عنوان یکی از مهمترین بیماری های ویروسی که از طریق بندپایان انتقال مییابد مورد توجه قرار گرفت و یکی از عمدهترین مشکلات بهداشتی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان تلقی شد. این ویروس دارای چهار سروتیپ بوده و از طریق پشه آئدس منتقل می گردد. هدف از این تحقیق، بررسی روشهای تشخیص، درمان و راهکارهای کنترل بیماری دنگی است. روش انجام این مطالعه براساس رصد و تفسیر اطلاعات حاصل از مقالات و کتب علمی مربوطه بوده است. این مطالعه در بهار و تابستان ۱۴۰۳ با بررسی کلیدواژه هایی همچون Dengue virus, Aedes Aegypti, dengue vaccine, detection, protection, chemical control در موتورهای جستجوی NCBI, Google, PubMed, WHO انجام شده است. برای تشخیص ویروس دنگی اغلب از روش های مولکولی (ریل تایم PCR) و ایمنی سنجی استفاده می گردد. در جهت پیشگیری از بیماری نیز کنترل چرخه زندگی پشه آئدس و استفاده از واکسن چهار ظرفیتی زنده و تخفیف حدت یافته Dengvxia وTAK-۰۰۳ توصیه شده است. درمان بالینی این بیماری با استفاده از سرم درمانی و استفاده از مایعات صورت می گیرد. در نهایت روش های کنترل شیمیایی و زیستی پشه آئدس نیز به عنوان راهکارهای مقابله با این بیماری توصیه شده است. در این مقاله مروری ضمن تشریح ویژگی های اختصاصی ویروس دنگی، روش های تشخیصی و درمانی این بیماری مورد بررسی علمی قرار گرفته است و همچنین نحوه پیشگیری و روند کنترل این بیماری ارایه می شود.
دوره ۱۹، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله به مطالعه پارامتری اثر تجمع یخ بر عملکرد آئرودینامیک ایرفویل NACA۰۰۱۲، با استفاده از نرمافزار FENSAP-ICE پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که پروفیل یخ تولیدشده روی لبه حمله ایرفویل با زاویه صفر درجه، تقریباً بهصورت متقارن، دارای دو ناحیه فرورفتگی با انحنای مشخص است. فرورفتگیهای بالا و پایین توده یخ، باعث ایجاد جریان چرخشی در این نواحی شده که این امر سبب افزایش درگ فشاری و کاهش ضریب لیفت، نسبت به حالت بدون یخ میشود. بهطوری که در زاویه حمله ۱۲درجه، ضریب لیفت به میزان ۲۰/۵۸% کاهش و ضریب درگ، ۱۵/۹۲% افزایش یافته است. همچنین تأثیر دما و سرعت جریان هوا بر فرآیند تجمع یخ روی ایرفویل NACA۰۰۱۲، در دو رژیم مات و شفاف با جریان برگشتی، مورد مطالعه قرار گرفته است. با کاهش دما از صفر تا °C۱۴- رژیم یخ شفاف با لبههای تیز ایجاد شده و ضخامت یخ افزایش مییابد. در محدوده دمایی ۱۴- تا°C ۱۶-، فرآیند گذار از رژیم یخ شفاف به مات اتفاق افتاده و در دماهای کمتر از °C۱۶- یخ مات ایجاد میشود. در پایان نیز یک سیستم یخزدای حرارتی بهمنظور رفع کامل توده یخ، شبیهسازی شده است. نتایج نشان میدهند که با اعمال توان حرارتی به میزان ۳۰وات، توسط سیستم یخزدا، فرآیند ذوب توده یخ شاخی ۲۱/۴۱گرمی آغاز شده و ضمن تشکیل جریان آب بازگشتی، کل یخ روی سطح ایرفویل بهصورت کامل ذوب میشود.
دکتر زهرا علی نژاد، دکتر سیدمحمدباقر نجفی، دکتر جمال فتح اللهی، دکتر نادر زالی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
اقتصاد دانشبنیان، جدیدترین الگوی تولید در عصر حاضر بوده و تاکنون، دستاوردهای کمنظیری برای طیف گستردهای از کشورهای مختلف به همراه داشته است. هدف این مقاله، طبقهبندی استانهای ایران از منظر اقتصاد دانشبنیان میباشد. طبقهبندی استانها بر اساس میزان تشابه آنها در دستیابی به الگوی تولید دانشبنیان، نخستین گام برای یک برنامهریزی صحیح و واقعبینانه است. از نسخۀ یکسانی برای استانهای با وضعیت متفاوت، نمیتوان استفاده کرد. شاخص اقتصاد دانشبنیان منطقهای در سه محور اصلی آموزش، نوآوری و فنّاوری اطلاعات و ارتباطات و بر اساس ۱۵ زیرشاخص، تعریف، و طبقهبندی، بر اساس تکنیک خوشهبندی- یکی از شاخههای یادگیری بدون نظارت- انجام، و برای این منظور، دو الگوریتم k-means و c-means فازی بهطور همزمان به کار گرفته شده است تا مقایسه نتایج آنها امکانپذیر شود. تعداد خوشه بهینه نیز از طریق ضریب سیلوئیت[۱] محاسبه شده است. این ضریب، همچنین میزان درستی نتایج خوشهبندی را نشان میدهد. خوشهبندی بر اساس الگوریتم c-means فازی و در حالت ۶ خوشه با ضریب سیلوئیت ۷۷/۰ مناسبترین طبقهبندی برای هدف پژوهش است. نتایج نشان میدهد، ناهمگونی مشهودی بین استانهای مختلف از نظر اقتصاد دانشبنیان وجود دارد. تهران و البرز در خوشههای جداگانه و جزء طبقات پیشرو نسبت به سایرین قرار دارند؛ در حالی که بیش از نیمی از استانها در خوشۀ انتهایی طبقهبندی میشوند.
[۱]. Silhouette Coefficient